ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΙΝΟΣΕΤ
Περιπλοκές...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ολοένα και περιπλέκεται η κατάσταση, όσον αφορά τη σύλληψη του πρώην στυγερού δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ. Η Βρετανία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο δεινή θέση, με πιέσεις να ασκούνται από όλους, ενώ το θέμα χτες εξελίχθηκε και σε εσωτερική πολιτική διαμάχη.

Στο θέμα παρέμβηκε η "σιδηρά κυρία" της Βρετανίας επί σειρά ετών πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ, που, με επιστολή της προς τους "Τάιμς", γνωρίζοντας φυσικά τη βαρύτητα των λόγων της, υπεραμύνθηκε δημόσια του Αουγκούστο Πινοσέτ, λέγοντας ότι "έκανε πολλά για να σωθούν ζωές Βρετανών στον πόλεμο των Φόκλαντ" και συνέστησε στις αρχές "να τον αφήσουν ελεύθερο να γυρίσει αμέσως στην πατρίδα του". Εξάλλου, πρόσθεσε, θα ήταν "αγνωμοσύνη" η Βρετανία να ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Κάρλος Μένεμ,πρόεδρο της Αργεντινής, με την οποία η Βρετανία πολέμησε στα Φόκλαντ, και να κρατάει φυλακισμένο τον Πινοσέτ. Δικαιολογώντας την άποψή της για το "στενό της φίλο", η Θάτσερ προειδοποίησε ότι με τη σύλληψη του Πινοσέτ διακινδυνεύει η μετάβαση της Χιλής στη δημοκρατία. Οι απόψεις της "Σιδηράς Κυρίας" έχουν πολλούς υποστηρικτές στο Συντηρητικό Κόμμα, που έσπευσαν να επικροτήσουν τις θέσεις της, επικρίνοντας συνάμα τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ότι εφαρμόζει "δύο μέτρα και δύο σταθμά". "Οταν πρόκειται για δεξιό δικτάτορα, είναι όλα κακά. Αν έχουμε κάποιον αριστερό δικτάτορα, όπως στην Κίνα, ο Μπλερ μπορεί να κάνει επισκέψεις και να συνομιλεί μαζί του χωρίς να τον καταγγέλλει", δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Ντέιβιντ Γουίλσιρ.

Μία πρώτη απάντηση έλαβε από τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, όταν, σχολιάζοντας την επιστολή της Θάτσερ, τόνισε ότι έκανε λάθος ως προς τη φύση της υπόθεσης Πινοσέτ και ότι "οι παρατηρήσεις της δείχνουν ότι θα ήθελε να είναι πολιτική υπόθεση... δεν είναι όμως πολιτική, είναι νομική". Ενώ αργά χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, από το Βουκουρέστι όπου βρίσκεται, απάντησε ότι η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να αφήσει τη δικαιοσύνη να ακολουθήσει την πορεία της για μια ενδεχόμενη έκδοση του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ. "Θα ήταν λάθος να θέλουμε να παρέμβουμε σε αυτήν τη νομική διαδικασία, κάτω από πολιτικές ή διπλωματικές πιέσεις", δήλωσε ο Κουκ στη συνέντευξη Τύπου, ενώ πρόσθεσε εμφατικά: "Δεν έβρισκα πάντα ότι η κυρία Θάτσερ ήταν η πιο πειστική πολιτικός"....

"Τερτίπια της υπεράσπισης"

Οσον αφορά καθαρά τη νομική διαδικασία που τονίζουν σχεδόν όλα τα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, οι συνήγοροι του Πινοσέτ κατέθεσαν χτες προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, με την οποία αμφισβητούν τη νομιμότητα της σύλληψης του Πινοσέτ, όπως ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές, ενώ πρόσθεσαν ότι η ομάδα υπεράσπισης του δικτάτορα αναμένεται επίσης να ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή του, όπως επίσης και την ακύρωση της εντολής σύλληψης του Πινοσέτ στη Βρετανία, μία κίνηση που εντάσσεται στις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει για να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα του αιτήματος για έκδοση του Πινοσέτ την Ισπανία, το οποίο έδωσε και το κίνητρο για τη σύλληψή του στη Βρετανία. Λίγο αργότερα, οι δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας αποφάνθηκαν υπέρ της αναβολής της ακροαματικής διαδικασίας, σχετικά με τη νομιμότητα της σύλληψης από τη βρετανική αστυνομία, μετά από αίτημα της υπεράσπισης, για να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος να προετοιμάσουν την υπόθεση με περισσότερες πληροφορίες.

Δεν είναι μόνο η ομάδα υπεράσπισης που κινείται για την απελευθέρωση του 82χρονου, ο οποίος βρίσκεται σε ιδιωτική κλινική του Λονδίνου και νοσηλεύεται κρατούμενος μετά την εγχείρηση που υποβλήθηκε. Οι Χιλιανοί γερουσιαστές και ο υπουργός Εξωτερικών Σαντιάγκο Μπεναντάβα που βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν στο Φόρεϊν Οφις για τη "διπλωματική ασυλία" του Πινοσέτ, έβγαλαν αργά το βράδυ της Τετάρτης άλλον έναν "άσο από το μανίκι", δηλώνοντας ότι ο Πινοσέτ, πέραν της εγχειρήσεως και της θεραπείας, βρισκόταν στη Βρετανία με "ειδική αποστολή" από τη χιλιανή κυβέρνηση - χωρίς φυσικά να διευκρινίζουν αν πρόκειται για αγορά πολεμικού υλικού, όπως άφησαν να διαρρεύσει - μετά το ειδικό διάταγμα που παρέτεινε μέχρι τις 5 Νοέμβρη την παραμονή του Πινοσέτ στην ηγεσία του Στρατεύματος, μετά τη λήξη της θητείας του τον περασμένο Μάρτη. Συνεπώς έπεται η συνέχεια...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κυβερνητικές προθέσεις και διαξιφισμοί

ΒΟΝΝΗ. -

Η νέα "κοκκινοπράσινη" κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ορκιστεί και αναλάβει καθήκοντα, αλλά τα "αίματα άναψαν" γύρω από το επίμαχο θέμα της ανεργίας, αλλά και την πρόθεση της νέας κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του κώδικα περί εθνικοτήτων.

Με δηλώσεις προς τη "Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ ο μελλοντικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Οσκαρ Λαφοντέν, έθεσε όλα τα οικονομικά ζητήματα και τις μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης επί τάπητος, λέγοντας ότι θα μεριμνήσει να τερματιστεί η "διεθνής ρουλέτα", που παίζεται τον τελευταίο καιρό στα διεθνή χρηματιστήρια, χάρη στη γερμανική συνεισφορά σε "ένα πειθαρχημένο διεθνές οικονομικό περιβάλλον", στο οποίο ακριβώς προσβλέπουν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της Γερμανίας σε μία "ιστορική καμπή".

Πώς ακριβώς θα το πράξει αυτό η νέα κυβέρνηση δεν το διευκρίνισε, αλλά ο Λαφοντέν δείχνει πεπεισμένος ότι "αν δεν τακτοποιηθεί η κατάσταση στα διεθνή χρηματιστήρια, θα έχουμε πολύ μικρές πιθανότητες να πατάξουμε και την ανεργία". Για το λόγο αυτό υποσχέθηκε τη βοήθεια της νέας κυβέρνησης στις γερμανικές επιχειρήσεις, που θα συμβάλουν να διογκωθεί η ζήτηση στη Γερμανία και τις προέτρεψε να δραστηριοποιηθούν κυρίως εντός των γερμανικών συνόρων, διαβεβαιώνοντας την εργοδοσία για την κυβερνητική στήριξη.

Πάντως, τα πυρά του υποψήφιου προέδρου του "Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος" - (CDU), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,δέχτηκε η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του κώδικα περί εθνικότητας - δηλαδή η χορήγηση διπλής εθνικότητα στα παιδιά των αλλοδαπών, τα οποία έχουν γεννηθεί στη Γερμανία, εάν ο ένας από τους γονείς έχει γεννηθεί επίσης στη Γερμανία, ή έχουν εγκατασταθεί στη χώρα πριν συμπληρώσουν το 14ο έτος της ηλικίας τους - αφού όπως υποστηρίζει ο Σόιμπλε ευνοεί το ρατσισμό. "Φοβούμαι ότι αυτός ο δρόμος θα οδηγήσει τελικά σε περισσότερη ξενοφοβία και λιγότερη ανοχή", δήλωσε ο Σόιμπλε στο ραδιοσταθμό του Βερολίνου, εξηγώντας ότι κατά τη γνώμη του η χορήγηση διπλού διαβατηρίου στους αλλοδαπούς κινδυνεύει "να δώσει την εντύπωση ότι είναι προνομιούχοι" σε σχέση με τους Γερμανούς, "πράγμα που δεν ευνοεί την ανοχή και την ξενοφιλία, αλλά μάλλον το αντίθετο".

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
"Καρότο" μελετά η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Πρόεδρος Κλίντον εξουσιοδοτήθηκε χθες από το Κογκρέσο να άρει όποτε το θελήσει τις εμπορικές κυρώσεις σε βάρος των αγροτικών προϊόντων από Ινδία και Πακιστάν. Το "καρότο" αναμένεται να αξιοποιηθεί καταλλήλως σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο Λευκός Οίκος δε διασαφήνισε πότε ο Κλίντον θα λάβει σχετική απόφαση, αλλά το "χαρτί" της άμβλυνσης των εμπορικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στις δύο χώρες μετά τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησαν το Μάη, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κατ' αρχάς στην επίσκεψη του Πακιστανού πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ στην αμερικανική πρωτεύουσα τον επόμενο μήνα.

Οι συνομιλίες Ινδίας και Πακιστάν το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν απέφεραν "ικανοποίηση" στους αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους, αφού το μόνο που απέφερε ήταν μια δέσμευση "αυτοσυγκράτησης" στην πυρηνική τους πολιτική...

ΙΡΑΝ
Σημαντικές θρησκευτικές εκλογές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Με αλλεπάλληλες εκκλήσεις και αυστηρά κηρύγματα "περί θεϊκού καθήκοντος" καλούσε, μέχρι και την τελευταία στιγμή, η θρησκευτική ηγεσία του Ιράν τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στη σημερινή ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου θρησκευτικού συμβουλίου. Από τη σημερινή ψηφοφορία θα προκύψει η 86μελής "βουλή των Ειδικών", η οποία εκλέγει και ελέγχει τον εκάστοτε ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, που έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει δραστικά στις κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες. Οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις του ιρανικού κλήρου προκύπτουν από τη, χαμηλών τόνων, προεκλογική εκστρατεία που έχει διεξαχθεί και από την έλλειψη ενδιαφέροντος που έχει επιδείξει η ιρανική κοινή γνώμη.

Η αδιαφορία του εκλογικού σώματος, εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός ότι και οι 161 υποψήφιοι είναι όλοι σκληροπυρηνικοί κληρικοί, καθώς το, ελεγχόμενο από τους συντηρητικούς, Συμβούλιο των Φρουρών, το οποίο τους πρότεινε, απέκλεισε από την εκλογική μάχη όλους τους υποστηρικτές του Προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την υπερψήφιση μετριοπαθών, όπως έγινε στις προεδρικές εκλογές του 1997. Πάντως, εκτιμάται ότι οι σημερινές εκλογές αποτελούν ένα είδος δημοψηφίσματος για τη θρησκευτική ηγεσία του Ιράν και αν η αποχή είναι σημαντική, τότε το μήνυμα δε θα είναι διόλου θετικό για τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ και τους υποστηρικτές του.

Ο Σρέντερ συγχαίρει τον καινούριο Πρόεδρο της Βουλής, Τίερς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ