ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αυξήσεις - ντροπή 2% για ολόκληρο το 1999!
  • Τη συστράτευσή της στον πρωταρχικό στόχο της άρχουσας τάξης για την ένταξή της στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, επανεπιβεβαίωσε χτες η κυβέρνηση Σημίτη
  • Θυσία στην... αντιπληθωριστική πολιτική τα εισοδήματα των εργαζομένων
  • Εμπαιγμού συνέχεια με... μειώσεις στους έμμεσους φόρους

Στο εξευτελιστικό όριο του 2% προσδιόρισε χτες, ομόφωνα,την εισοδηματική πολιτική του 1999 η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε επί ένα τετράωρο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των πρώτων τη τάξει υπουργών της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει στο έπακρο όλους τους μηχανισμούς λιτότητας που διαθέτει, ώστε η Ελλάδα στο τέλος του 1999 να πληρεί τα κριτήρια εισόδου της στο... "ασφαλές λιμάνι" της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Με δυο λόγια, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα μια επαχθή... "δόση" στο μονόδρομο της πλήρους υποταγής στα κριτήρια του προγράμματος "σύγκλισης" και της ΟΝΕ.

Στην κατεύθυνση της επίτευξης του βασικού αυτού ταξικού στόχου για την άρχουσα τάξη, όπως ξεκαθάρισε ο Γ. Παπαντωνίου, θα υποταχθούν όλες οι επιμέρους κυβερνητικές πολιτικές στον ορίζοντα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, στον κρατικό προϋπολογισμό του 1999 "θα υπάρχουν μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες", προκειμένου, όπως είπε, "να περιοριστούν οι σπατάλες". Αρα, συνεχίζεται αμείωτη και με μεγαλύτερη ένταση η κυβερνητική πολιτική απορύθμισης των δημόσιων, κοινωνικού χαρακτήρα, υπηρεσιών στους ευαίσθητους τομείς της παιδείας και υγείας, ενώ πολύ μεγαλύτερο θα είναι το ψαλίδισμα στα κονδύλια της πρόνοιας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Στο όνομα της μείωσης του πληθωρισμού στο 2,5% στο τέλος του 1999, ο οποίος, κατά τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, είναι και ο πιο δύσκολος στόχος, θυσιάζονται για μία ακόμη χρονιά τα εισοδήματα των εργαζομένων, τα οποία θα δεχτούν, σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν χτες, τριπλή πίεση. Ονομαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις 2%! Μη καταβολή διορθωτικού ποσού για το 1998! Μη τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας!

Αλλες πτυχές της αντιπληθωριστικής πολιτικής, σύμφωνα με τις δηλώσεις Παπαντωνίου, είναι:

  • Οι λεγόμενες "συμφωνίες κυρίων" μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης με ομάδες επιχειρηματιών από διάφορους κλάδους της βιομηχανίας και του εμπορίου, για... αυτοσυγκράτηση στις αυξήσεις των τιμών.
  • Το "πάγωμα" των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Μια πολιτική ωστόσο που, όπως εφαρμόζεται λίγο - πολύ τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε αύξηση των ελλειμμάτων δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες καλύπτουν τα χρηματοδοτικά κενά τους με την προσφυγή σε τραπεζικό δανεισμό, κάτι που στο άμεσο μέλλον θα οδηγήσει σε νέες συνέπειες σε βάρος των εργαζόμενων καταναλωτών.

Ειδικό κεφάλαιο στον τομέα της συγκράτησης των τιμών αποτελεί η συζήτηση - και η σχετική φιλολογία που την ακολουθεί - για την προοπτική μείωσης ορισμένων ειδικών φόρων, η οποία αθροιστικά, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κοστολογείται 180 δισ. δραχμές. Αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα δεν πάρθηκαν χτες, επειδή διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις, τις οποίες με εύσχημο τρόπο τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να προβάλουν ως "αντιθέσεις" και "κόντρες" ανάμεσα στον Γ. Παπαντωνίου και την Β. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η δεύτερη ενδιαφέρεται δήθεν περισσότερο για τα ζητήματα του "κοινωνικού προσώπου" του ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι οι όποιες ρυθμίσεις γίνουν για μειώσεις σε ειδικούς φόρους και ΦΠΑ, σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελούν όφελος για τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται, σε αντιστάθμισμα, να δεχτούν εισοδηματική πολιτική της τάξης του 2%, η οποία έτσι κι αλλιώς οδηγεί σε απώλειες των εργατικών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στη χτεσινή συνεδρίαση από το υπουργείο Οικονομικών προτάθηκε μείωση στους ειδικούς φόρους των ΙΧ σε ποσοστό περί το 25% και μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 18% σε 15%. Η υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε στην Επιτροπή γραπτή πρόταση, που προβλέπει μείωση του ΦΠΑ της ΔΕΗ από 18% σε 8%, ενώ για την περίπτωση των ΙΧ πρότεινε μεγαλύτερη εξέταση του θέματος, μια και κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να πυροδοτήσει "πληθωριστικές πιέσεις". Εχουμε, δηλαδή, και στις δύο περιπτώσεις μια επανέκδοση του ανέκδοτου του Χότζα. Αφού γέμισαν ασφυκτικά όλους τους ζωτικούς χώρους με φόρους... προτείνουν τώρα μικρή και πρόσκαιρη απόσυρσή τους, μόνο και μόνο για να πιαστεί ο στόχος του πληθωρισμού έναντι των "εταίρων" της ΕΕ. Το θέμα της μείωσης των έμμεσων φόρων θα εξεταστεί και πάλι σε συσκέψεις που θα έχει ο Κ. Σημίτης με τους δύο υπουργούς, όπως επίσης στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τον ίδιο τον Κ. Σημίτη.

Αυξημένη στο οκτάμηνο η βιομηχανική παραγωγή

Αυξημένη κατά 4,9% εμφανίστηκε η βιομηχανική παραγωγή στο οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου 1998 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 1997. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και από τα οποία προκύπτει ακόμη ότι μόνο κατά τον περασμένο Αύγουστο ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 3,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Πάντως από τα αναλυτικά στοιχεία που δίνει η ΕΣΥΕ για τους διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, προκύπτει ότι η παραγωγή σε 10 από τους 20 συνολικά κλάδους παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 1980. Συγκεκριμένα, την εικόνα αυτή εμφανίζουν οι κλάδοι υφαντικών ειδών, ειδών υπόδησης - ενδυμασίας, ξύλου και φελλού, επίπλων, εκτυπώσεων - εκδόσεων, δέρματος, μη μεταλλικών ορυκτών, μεταλλικών προϊόντων, μεταφορικών μέσων, διαφόρων βιομηχανιών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά το οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου 1998:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων - βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου παρουσιάζει αύξηση κατά 7,1%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσιάζει μείωση κατά 3,5%.
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσιάζει αύξηση κατά 4,9%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου παρουσιάζει αύξηση κατά 30,5%.

Η εξέλιξη των παραπάνω δεικτών μόνο κατά τον περασμένο Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, έχει ως εξής:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου παρουσιάζει αύξηση κατά 10%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσιάζει μείωση κατά 11,6%.
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσιάζει αύξηση κατά 3,3%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου παρουσιάζει αύξηση κατά 73,6%. Η σημαντική μεταβολή του δείκτη αυτού, οφείλεται στην αύξηση παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού και διανομής φυσικού αερίου.
Δημοπρασία εντόκων την ερχόμενη Τρίτη

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας σε άυλη μορφή ποσού 200 δισ. δραχμών, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 27 Οκτώβρη 1998. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού θα είναι η Δευτέρα 2 Νοέμβρη 1998.

Η δημοπρασία θα γίνει μέσω του γνωστού θεσμού των Πρωτογενών Διαπραγματευτών Αγοράς, ενώ θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές από Βασικούς και Μη Βασικούς Διαπραγματευτές, οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι συνολικού ύψους 20% του δημοπρατούμενου ποσού.

Επίσης, χτες ανακοινώθηκε ότι τη Δευτέρα και Τρίτη 2 και 3 Νοέμβρη 1998 θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό με δημόσια εγγραφή "αποταμιευτικά ομόλογα", διετούς διάρκειας, με ημερομηνία έκδοσης τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη 1998. Το επιτόκιο παραμένει το ίδιο με εκείνο της προηγούμενης έκδοσης, δηλαδή 10,75% ετησίως, σταθερό για όλη τη διάρκειά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ