ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ"
Συμφωνητικά ομηρίας!

Στην απόλυτη διάθεση και δικαιοδοσία του εργοδότη, με όρους μερικής απασχόλησης, καλείται να είναι ο εργαζόμενος που θα θελήσει να πιάσει δουλιά στη συγκεκριμένη επιχείρηση!

Ενα κατάπτυστο ιδιωτικό συμφωνητικό - αποκαλυπτικό δείγμα γραφής για το τι σημαίνει η κατάρα της μερικής απασχόλησης, την οποία επεκτείνει με τον πιο ασύδοτο τρόπο ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος (2639/98) - αναγκάζονται να υπογράψουν εργαζόμενοι που θα χτυπήσουν την πόρτα της "Ανώνυμης Βιομηχανικής Εμπορικής και Τεχνικής Εταιρίας - Υπερμαρινόπουλος ΑΒΕΤΕ" για δουλιά.

Ενα απ' αυτά, που αφορά πρόσληψη στο "ΚΟΝΤΙΝΕΤ" Νέας Ιωνίας, προβλέπει ότι ο εργαζόμενος θα "παρέχει τις υπηρεσίες του για 30 ώρες εβδομαδιαίως", με αποδοχές 1.023 δραχμών την ώρα ακαθάριστα, ενώ η διάρκεια της "σύμβασης" είναι περίπου ενός μήνα.

Ο ενδιαφερόμενος για πρόσληψη θα πρέπει να επισυνάψει δήλωσή του προς τον εργοδότη, στην οποία να αναφέρει οπωσδήποτε τυχόν συνδικαλιστική του ιδιότητα.Τυχόν ανακρίβεια, "αποτελεί σπουδαίο λόγο καταγγελίας της συμβάσεως για τον εργοδότη, επιφέρει αζημίως γι' αυτόν την άμεση λύση της σύμβασης, χωρίς να αποκλείεται οποιαδήποτε περαιτέρω αξίωσή του κατά του μισθωτού"!

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του συμφωνητικού, "το περιεχόμενο των υπηρεσιών που θα προσφέρει ο μισθωτός μπορεί να περιοριστεί ή να διευρυνθεί οποτεδήποτε και κατά διαστήματα με απόφαση του εργοδότη και κατά την απολύτως ελεύθερη κρίση του, χωρίς καμία υποχρέωση από τον τελευταίο ούτε πρόσθετη αποζημίωση του μισθωτού",ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι: "Ο μισθωτός συμφωνεί και αποδέχεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον εργοδότη, εφόσον του ζητηθεί με προειδοποίηση 24 ωρών, την οποία ο μισθωτός θεωρεί απολύτως εύλογη, και επιπλέον του παραπάνω συμφωνηθέντος ωραρίου".Εν ολίγοις, ο μισθωτός υποχρεούται να είναι στη διάθεση του εργοδότη για όσο και όποτε αυτός απαιτήσει και για οποιαδήποτε εργασία!

Το παραπάνω γίνεται ακόμα πιο καθαρό στο άρθρο 12, το οποίο ορίζει ότι "ο εργοδότης έχει το δικαίωμα και ο μισθωτός αποδέχεται, να μετακινεί, μεταθέτει ή αποσπά τον μισθωτό σε οποιαδήποτε υπηρεσία, τμήμα, κλάδο ή υποκατάστημα, εάν αυτό θεωρεί ότι εξυπηρετεί οργανωτικές ή άλλες ανάγκες της επιχείρησης"!

Σύμφωνα με το άρθρο 2, ακόμα και η μισάωρη διακοπή για γεύμα έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και ο εργαζόμενος θα διακόπτει την εργασία του, εφόσον "του ζητηθεί από τον εργοδότη, για τριάντα λεπτά της ώρας, με αντίστοιχη παράταση του ωραρίου εργασίας του, χωρίς το δικαίωμα για πρόσθετη αμοιβή".Μάλιστα, η διακοπή αυτή εντάσσεται "στα πλαίσια της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης του εργοδότη".

Ο μισθωτός υποχρεώνεται,σύμφωνα με το άρθρο 10, να "καταβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να προωθεί τη δραστηριότητα και τη φήμη του εργοδότη και να πετύχει τους στόχους που τίθενται απ' αυτόν"!Επιπλέον, υποχρεώνεται να μην αποκαλύπτει σε κανέναν οτιδήποτε έχει σχέση με την επιχείρηση και η κοινοποίησή του μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα συμφέροντα του εργοδότη.

Τέλος, η επιχείρηση φροντίζει να διευκρινίσει ότι οποιαδήποτε παράβαση διατάξεων του συμφωνητικού συνιστά αιτία καταγγελίας του από την επιχείρηση.

MARASIL
Οταν οι βιομήχανοι ... συνδικαλίζονται

Επιδιώκοντας να "εκλέξει"... συνομιλητές, που θα συναινούν στους αντεργατικούς σχεδιασμούς του, ο εργοδότης κήρυξε ο ίδιος "αρχαιρεσίες" και αφού οι εργαζόμενοι δεν εμφανίστηκαν, ανακοίνωσε ότι θα επιλέξει μόνος του τους "εκπροσώπους" τους!

Σε μια θρασύτατη και παράνομη ενέργεια προχώρησε ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας παιδικών ενδυμάτων MARASIL στο Περιστέρι, συγκαλώντας ο ίδιος συνέλευση των εργαζομένων, για να "εκλέξουν" επιτροπή, η οποία θα... συνομιλήσει μαζί τουγια τις ομαδικές απολύσεις που σχεδιάζει, αλλά και θα δώσει τη "σύμφωνη γνώμη", που ορίζει ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης για τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας"!Μετά από παρέμβαση τουΣυνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής,αλλά και την αντίδραση των εργαζομένων, η... συνέλευση ματαιώθηκε.

Με ανακοίνωση - πρόσκληση, που έφερε την υπογραφή του και είχε τοιχοκολλήσει στη βιοτεχνία, καλούσε σε "συνέλευση" για "εκλογή" πενταμελούς επιτροπής προχτές την Πέμπτη το απόγευμα. Μετά την παρέμβαση του συνδικάτου αυτό δεν έγινε. Ο εργοδότης κάλεσε νέα... συνέλευση για χτες το πρωί, ενώ"ενημέρωνε" τους εργαζόμενους ότι είναι απ' το νόμο υποχρεωμένοι να εκλέξουν την επιτροπή και πως είναι προς όφελός τους!

Στο χώρο βρέθηκαν χτες το πρωί, η Χ. Τσεντούρου και ο Δ. Θανασόπουλος πρόεδρος και μέλος της διοίκησης του συνδικάτου αντίστοιχα και ο Δ. Κυπραίος μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν τελικά να συμμετέχουν στη "συνέλευση" και ο εργοδότης τούς απείλησε ότι θα εκλέξει ο ίδιος πέντε απ' τους αρχαιότερους στη βιοτεχνία!

Η Χ. Τσεντούρου μάς δήλωσε σχετικά: "Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται με μεγάλη σαφήνεια και το κατανόησαν αυτό και οι εργαζόμενοι, πως ο εργοδότης σχεδιάζει και παίρνει τη "σύμφωνη γνώμη" των εργαζομένων. Ισχυρίζεται ότι αυτή η επιτροπή που θα συναινέσει για ομαδικές απολύσεις, θα είναι προς όφελός τους! Γνωρίζουμε ότι οι επιτροπές που δημιουργούν οι εργοδότες "βλέπουν" μακριά και δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε πως αυτή η επιτροπή έχει πρώτο στόχο να "συναινέσουν" οι εργαζόμενοι στις απολύσεις και δεύτερο, να βάλει "χέρι" στα υπόλοιπα δικαιώματά τους, κυρίως στο 8ωρο. Είμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν και δε θα ψηφίσουν την επιτροπή".

Σε συνέλευση οι μεταλλεργάτες του Πειραιά

Εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση πραγματοποιεί την Τρίτη, 27 Οκτώβρη, στις 4 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Πειραιά.Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του συνδικάτου καλεί κάθε μεταλλεργάτη να συνειδητοποιήσει την προσωπική ευθύνη που έχει απέναντι στο παρόν και το μέλλον του κλάδου και να πάρει μέρος στη συνέλευση και στις αρχαιρεσίες, που θα ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη για την εκλογή νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για την ΠΟΕΜ και το ΕΚΠ.

Σε διαθεσιμότητα συνδικαλιστής

Σε διαθεσιμότητα, μέχρι το τέλος του χρόνου, έθεσε η επιχείρηση "Γενική Εκδοτική" του ομίλου Βαρδινογιάννη τον συνδικαλιστή Παντελή Δήμο,μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων, με σκοπό την οριστική απομάκρυνσή του.

Ο συνδικαλιστής είναι ο μόνος εργαζόμενος που δεν απορροφήθηκε από την εκτυπωτική εταιρία "Νίκη" του ομίλου Δραγώνα, στον οποίο φέρεται να έχει μεταφερθεί τμήμα της "Γενικής Εκδοτικής" κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι απορροφήθηκαν χάρη στις συνεχείς πιέσεις που άσκησε η Ενωση Λιθογράφων.

Μοιράζουν κι άλλα λεφτά

Δεν πρόλαβε να "μαλώσει" ο Κ. Σημίτης, τον υπουργό Εργασίας για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του υπουργείου, και νέα προγράμματα προκηρύχτηκαν για την "καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας"..

Τα νέα αυτά προγράμματα, ύψους 24 δισ. δραχμών, απευθύνονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε παλιννοστούντες μετανάστες, σε φυλακισμένους, αποφυλακισμένους και ανήλικους παραβάτες, σε άτομα υπό εξάρτηση ή απεξαρτηθέντες από ουσίες, σε αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, σε άτομα διαβιούντα σε απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές, με γλωσσικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες.

Πολλοί και γενικοί είναι οι στόχοι των προγραμμάτων αυτών, ωστόσο, το ζητούμενο, δηλαδή ποιοι και πώς θα πάρουν τα λεφτά, θα διευκρινιστεί σε παρουσίαση που θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Ο ίδιος ο εργοδότης αποφάσισε να ""συνδικαλίσει"" τους εργαζόμενους το

Ο ίδιος ο εργοδότης αποφάσισε να "συνδικαλίσει" τους εργαζόμενούς του, ώστε... νόμιμα να τους καταργήσει το 8ωρο

Παρέμβαση για την επιδότηση ενοικίου

Την έντονη διαμαρτυρία της για την καθυστέρηση στην καταβολή της επιδότησης ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας σε συνταξιούχους και εργαζόμενους δικαιούχους - που όπως αποκάλυψε χτες η εφημερίδα μας θα πρέπει να περιμένουν τον επόμενο χρόνο - εκφράζει σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι καθημερινά δέχεται έντονες διαμαρτυρίες από συνταξιούχους που δικαιούνται επιδότησης ενοικίου, γιατί καθυστερεί η καταβολή της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα - συνεχίζει - το επίδομα δεν πρόκειται να δοθεί μέσα στις καθορισμένες κάθε χρόνο προθεσμίες και το πιθανότερο είναι να δοθεί τον επόμενο χρόνο, γιατί - όπως δήλωσε ο προϊστάμενος του γραφείου του προέδρου του ΟΕΚ - δεν υπάρχουν χρήματα.

Επισημαίνοντας πως "πολλοί συνταξιούχοι με συντάξεις πείνας περιμένουν με αγωνία να πάρουν αυτό το επίδομα για να τους ανακουφίσει σε ένα βαθμό απ' το δυσβάστακτο βάρος του ενοικίου", ζητά την άμεση καταβολή της επιδότησης.

  • Κάτω από την πίεση των εργαζομένων της "ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ",που δουλεύουν στη "Σήραγγα του ΟΣΕ στα Ανω Λιόσια" και στο "Αμαλία Φλέμινγκ", αλλά και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,η διοίκηση της "ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ" κατέβαλε χτες στους παραπάνω εργαζόμενους, που βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, μέρος των δεδουλευμένων δύο μηνών, ενώ τα υπόλοιπα, όπως δεσμεύτηκε, θα καταβληθούν την Τρίτη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ