ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αρχίζουν αγροτικές κινητοποιήσεις

Σειρά συσκέψεων και συγκεντρώσεων στις επαρχίες και τα χωριά του νομού προγραμματίζει, στο άμεσο διάστημα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας,προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες για τα νέα προβλήματα, που προκαλούν οι νέες αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης στον αγροτικό κόσμο, και για να προετοιμάζονται για τους νέους αγώνες εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Οπως δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρός της, Γ. Παττάκης,οι συγκεντρώσεις αυτές θα είναι ενημερωτικές και οι απόψεις, οι θέσεις και οι προτάσεις των αγροτών που θ' ακουστούν εκεί, θα συζητηθούν στην Ομοσπονδία και θα συνεκτιμηθούν στις συνεδριάσεις των τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, αναμένεται, δε, να εκτιμηθούν και σε συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής.

Ο Γ. Παττάκης τόνισε ότι τα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο πολλαπλασιάζονται και οξύνονται, εξαιτίας της εφαρμογής, από την κυβέρνηση, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, κι ανέφερε πως όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν τεθεί κυριολεκτικά "υπό διωγμόν", καθώς οι κανονισμοί της ΕΕ, με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, μειώνουν συνεχώς τις τιμές - τη στιγμή που το κόστος παραγωγής αυξάνεται ιλιγγιωδώς - μ' αποτέλεσμα φέτος να συρρικνωθεί κι άλλο το αγροτικό εισόδημα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας επισήμανε, ότι οι αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει πως τα προβλήματά τους θα λύνονται με τους αγώνες για την ανατροπή αυτών των καταστροφικών κανονισμών και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής, γι' αυτό είναι έτοιμοι να ξαναβγούν στους δρόμους της πάλης. Οσον αφορά στις μορφές που θα πάρουν φέτος οι κινητοποιήσεις, υπογράμμισε πως αυτό είναι θέμα των ίδιων των αγροτών - το αγροτικό κίνημα δεν αποκλείει καμία μορφή αγώνα, είπε - και θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση έναντι των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων του αγροτικού κόσμου.

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Δεν μπορούν να πάρουν προκαταβολή του πριμ

Η Ενωση Συνεταιρισμών δεν είναι σε θέση να τους δώσει τη φορολογική ενημερότητα που χρειάζεται για να εισπράξουν. Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν 1.200 περίπου καπνοπαραγωγοί του Νομού Καρδίτσας. Σα να μην τους έφταναν τα προβλήματα που είχαν, απέκτησαν και πρόσθετα, αφού δεν μπορούν να πάρουν ούτε την προκαταβολή του πριμ για τη φετινή σοδειά, επειδή απαιτείται φορολογική ενημερότητα από την ΕΑΣ Καρδίτσας, πράγμα που η Ενωση αδυνατεί να κάνει.

Το πρόβλημα αυτό έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Βαγγέλης Μπούτας και Αχιλλέας Κανταρτζής.Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, η πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων έχει φέρει σε αδιέξοδο τους καπνοπαραγωγούς επειδή: Περιορίζεται η παραγωγή καπνού, καθορίζονται χαμηλές τιμές και αφήνονται ασύδοτοι οι καπνέμποροι. Επίσης με ευθύνη της κυβέρνησης καθορίστηκαν διαδικασίες είσπραξης της προκαταβολής της επιδότησης, που αδυνατούν να εισπράξουν οι καπνοπαραγωγοί. Ακόμα οι συνεταιρισμοί οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία με ευθύνη των κυβερνήσεων, αλλά και των διαφόρων πρασινογάλαζων διοικήσεών τους.

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ επισημαίνεται το γεγονός της αισχρής εκμετάλλευσης των καπνοπαραγωγών από τους καπνεμπόρους και ότι για τους καπνοπαραγωγούς της Καρδίτσας αποτελεί οικονομική ανάσα η είσπραξη της προκαταβολής του πριμ. Ομως ο σχετικός όρος που έβαλε το υπουργείο Γεωργίας και η αδυναμία της ΕΑΣ Καρδίτσας να εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα, στερεί από τους καπνοπαραγωγούς του νομού αυτού την καταβολή της προκαταβολής της επιδότησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική εξόντωση των καπνοπαραγωγών και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τους καπνεμπόρους για να αγοράζουν τα καπνά σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποια μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε να εισπράξουν άμεσα την προκαταβολή της επιδότησης οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Καρδίτσας και να εμποδιστεί η ασυδοσία των καπνεμπόρων.

Ενστάσεις για εγγραφές στο Κτηματολόγιο

Την υποβολή ενστάσεων θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν εντός των προσεχών ημερών όσοι από τους 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας στο πλαίσιο του προγράμματος για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου και έχουν διαπιστώσει διάφορες ανακρίβειες ή τη διεκδίκηση και από άλλους της ιδιοκτησίας τους.

Συγκεκριμένα, η εταιρία "Κτηματολόγιο ΑΕ" μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποστείλει στους 500.000 ιδιοκτήτες ένα φάκελο με δύο έντυπα. Στο ένα έντυπο θα υπάρχει η δήλωση ιδιοκτησίας που έχουν υποβάλει, αλλά και πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί άλλων υπηρεσιών για το ακίνητο. Στο άλλο έντυπο θα υπάρχει τυποποιημένη αίτηση υποβολής ένστασης, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί εντός δύο μηνών σε ειδική επιτροπή που θα εξετάσει το βάσιμό της ή όχι και στην οποία θα προϊσταται δικαστικός.

Να σημειωθεί ότι όσοι αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα της απόφασης της επιτροπής αυτής, θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν καινούρια ένσταση σε δευτεροβάθμια επιτροπή.

Μετά την εκδίκαση των ενστάσεων θα εκδοθούν και θα δοθούν στους ιδιοκτήτες οι προσωρινοί τίτλοι ιδιοκτησίας, ενώ θα υποχρεωθούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος που κυμαίνεται από 10.000 ως 300.000 δρχ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο χωρίς αυτόν τον προσωρινό τίτλο οι ιδιοκτήτες δε θα μπορούν ούτε να πωλήσουν ούτε να χτίσουν στο ακίνητό τους. Ολη αυτή η διαδικασία μέχρι την έκδοση των προσωρινών τίτλων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ ενδεχόμενες εκκρεμότητες, σύμφωνα με το νέο νόμο που βρίσκεται για ψήφιση στη Βουλή, θα μπορούν να εξεταστούν δικαστικά πλέον μέσα σε μια πενταετία, ώσπου να γίνει η οριστική εγγραφή του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της "Κτηματολόγιο ΑΕ", έχει διαπιστωθεί ότι τα 25.000 περίπου από τα 800.000 ακίνητα που έχουν δηλωθεί διεκδικούν δύο ή και τρεις ακόμη ιδιοκτήτες!

Κυκλοφοριακές αλλαγές στον Κηφισό

Σημαντικές κυκλοφοριακές αλλαγές θα υπάρξουν από την επόμενη βδομάδα στη Λεωφόρο Κηφισού, προκειμένου να γίνουν εργασίες μετατόπισης και υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΗ, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανακατασκευή του ανισόπεδου κόμβου της Λένορμαν και να κατεδαφιστούν οι υπάρχουσες ισόπεδες γέφυρες και να ολοκληρωθεί η κάλυψη του ποταμού. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ:

  • Από την Τρίτη 27 Οκτώβρη και μέχρι την Τρίτη 3 Νοέμβρη,στο ρεύμα ανόδου της Λ. Κηφισού προς Λαμία και από την οδό Ηρούς μέχρι Λένορμαν οι δύο αριστερές λωρίδες που προορίζονται για την ισόπεδη στροφή προς Αθήνα και Περιστέρι μέσω οδών Λένορμαν και Εθν. Μακαρίου, θα περιοριστούν σε μία.
  • Το Σάββατο 31 Οκτώβρη και την Κυριακή 1 Νοέμβρη,στο ύψος του Σταθμού των Υπεραστικών Λεωφορείων θα γίνουν επί της λεωφόρου κάθετες τομές για την κατασκευή διαβάσεων ηλεκτρικών καλωδίων της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα κατά τις ώρες με περιορισμένη κυκλοφορία να περιορίζεται τμηματικά κατά μία λωρίδα η κυκλοφορία των οχημάτων.
Καταγγέλλουν παρατυπίες σε μελέτες αναδασμών

Για αυθαίρετες αποφάσεις και μεθοδεύσεις κατηγορεί το υπουργείο Γεωργίας και τις υπηρεσίες του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών,με αφορμή την προκήρυξη δύο μελετών αναδασμού στα αγροκτήματα Νιγρίτας Σερρών και Αρμενοχωρίου Φλώρινας.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Γεωργίας, ο Σύλλογος καταγγέλλει την Τοπογραφική Υπηρεσία του υπουργείου, κάνοντας λόγο για μια σειρά παρατυπιών, ενώ τονίζει ότι στα περισσότερα προγράμματα η συγκεκριμένη υπηρεσία αποφασίζει κατά περίπτωση ποιους νόμους θα εφαρμόσει και με ποιον τρόπο, με αποτέλεσμα αυτά να οδηγούνται σε αποτυχία και να γίνονται με τρομερές καθυστερήσεις.

Αλλάζει από αύριο το πρωί η θερινή ώρα και επανέρχεται η χειμερινή. Στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω και να δείχνουν 3 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ