ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ...

"Οταν το βουνό δεν πάει στον Μωάμεθ, τότε πάει ο Μωάμεθ...". Κάπως έτσι, φαίνεται, σκέφτονται όλοι εκείνοι, που, σχεδόν ταυτόχρονα με την επιβεβαίωση για μια ακόμη φορά πως, σε τούτη τη χώρα, για μια σειρά λόγους, δεν μπορούν να περάσουν οι "πολλές σαλάτες" και τα "...λίγα απ' όλα", θέλουν να πανηγυρίσουν άλλη μια "κεντροαριστερή νίκη" στην Ιταλία. Και ενώ από καιρό έχουν ξεκινήσει να φτάσουν στο "βουνό", που έβλεπαν από μακριά και αλλιώς το φαντάζονταν, τώρα πλησιάζοντας, έστω και μέσω Αδριατικής, θέλουν να μας πείσουν ότι αυτός ο "ξερόβραχος" έχει "ζωή", δυνατότητες και ελπίδες για τους εργαζόμενους στην Ευρώπη.

Για παράδειγμα, η χτεσινή "Αυγή" πήρε τέτοια φόρα από τις ψευδαισθήσεις, που θέλησε να διαδώσει, ώστε "κινδυνεύει" να παγιδευτεί και να τις πιστέψει και η ίδια... Δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί το χτεσινό της πρώτο θέμα, που το έγραψαν προφανώς την ίδια ώρα, κατά την οποία ο καινούριος πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε την προγραμματική του ομιλία στην ιταλική Βουλή. Εκείνη την ώρα, η διεύθυνση της "Αυγής" έγραφε, πρωτοσέλιδα, φράσεις, όπως: "Οι εξελίξεις αυτές αχρηστεύουν αντικειμενικά τις ασφυκτικές κατευθύνσεις των ονομαστικών κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ". Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν στα σοβαρά τέτοια πράγματα... Το όποιο παιχνίδι των συνειρμών, που προφανώς θέλουν να πετύχουν, μάλλον διάλεξαν πολύ απίθανο χρόνο για να το κάνουν.

Εκείνη ακριβώς την ώρα, που, για άλλη μια φορά, "φτιαχνόντουσαν" με αόριστες εγκεφαλικές κατασκευές, όπως "κυβερνήσεις συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων στη Βόννη και τη Ρώμη", η "πληθυντική αριστερά" (τι είναι τούτο πάλι;) και άλλα μαργαριτάρια, νεφελώματα του "κεντροαριστερού" νου, την ίδια ακριβώς ώρα, ο πολύς Μάσιμο Ντ' Αλέμα βεβαίωνε στο ιταλικό Κοινοβούλιο για την απρόσκοπτη συνέχιση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής Πρόντι, αφού "επέτρεψε στην Ιταλία να συμμετάσχει στο ΕΥΡΩ". Επίσης υποσχέθηκε την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και στις δημόσιες υπηρεσίες, με την απίθανη αιτιολογία ...ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

* * *

Ισως, με κάτι τέτοια "ανέβηκε στην κορυφή" η "Αυγή" και το πρώτο της χτεσινό θέμα λέει, επίσης, πως "...Σρέντερ και Ντ' Αλέμα θέτουν ως κεντρικό στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας". Αν αυτός ο "κεντρικός στόχος" πρόκειται να αντιμετωπιστεί με τους τρόπους που είπε προχτές ο καινούριος πρωθυπουργός της Ιταλίας, τότε θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα ποσοστά της ανεργίας να ανεβαίνουν, γιατί μέχρι σήμερα ακριβώς αυτή η πολιτική είναι που τα αυξάνει.

Ο Ντ' Αλέμα βεβαίωσε, επίσης, πως θα εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο προϋπολογισμού για το 1999, που είχε προτείνει η κυβέρνηση Πρόντι. Δηλαδή, το σχέδιο για το οποίο ξεκίνησε όλη η πρόσφατη κρίση στην Ιταλία, αφού πήγαιναν πολύ πλέον η λιτότητα και οι περικοπές σε βάρος των εργαζομένων. Με άλλα λόγια, ο Μ. Ντ' Αλέμα βιάστηκε να βεβαιώσει την ολιγαρχία της Ιταλίας ότι θα είναι "Πρόντι στη θέση του Πρόντι", χωρίς, μάλιστα, τους "ενοχλητικούς" της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", που κρατούσαν "κατενάτσιο" (καθυστέρηση), στην προώθηση των σχεδίων τους.

Μάλιστα, προκειμένου να ακουστεί το "άξιος" από κάθε πιθανή πλευρά, ο Μ. Ντ' Αλέμα βιάστηκε να καθησυχάσει "τεντωμένα αυτιά" και από άλλες κατευθύνσεις ...βεβαιώνοντας και για την προσήλωση της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, εκείνοι που γνωρίζουν δεν εντυπωσιάστηκαν, αφού το κόμμα στο οποίο ηγείται ο τωρινός πρωθυπουργός πρωτοστάτησε, για παράδειγμα, για τη συμμετοχή των Ιταλών στρατιωτών στις ΝΑΤΟικές αποστολές σε Βοσνία και Αλβανία.

* * *

Μπορούν, λοιπόν, τα θολωμένα ντόπια "κεντροαριστερά" μυαλά να κατασκευάζουν και να επιχειρούν να διαδώσουν ό,τι θέλουν, αλλά "πάντα, μετά το ξύπνημα", παραμένει η πραγματικότητα μιας πολύ δεξιάς πολιτικής, που αναλαμβάνει αυτή τη φορά να την εφαρμόσει στην Ιταλία ένα μόρφωμα από οχτώ κόμματα, τα οποία μοιράζονται μεταξύ τους τα είκοσι οχτώ υπουργεία. Μπορούν, επίσης, αν θέλουν, οι ντόπιοι εραστές της "κεντροαριστεράς" "να λιγουρεύονται" ανάλογες καταστάσεις και μυστήρια τέτοια συμπλέγματα σκοπιμότητας και για εδώ στην Ελλάδα. Ας μην ανακατεύουν, όμως, "το αντικείμενο του πόθου τους" με τα οράματα και τις επιδιώξεις της Αριστεράς και των εργαζομένων. Τους διαψεύδει αυτή τη φορά, με τα λόγια του σε πρώτη φάση και σίγουρα με τις πράξεις του στη συνέχεια, ο ίδιος ο Ντ' Αλέμα, που βιάστηκε να "χειροτονηθεί" πρωθυπουργός με τις ευχές της ιταλικής (και όχι μόνο) ολιγαρχίας.

Ούτε στην πατρίδα του Μακιαβέλι και των Βοργίων κατόρθωσε ποτέ κανείς να σηκώνει "δυο καρπούζια σε μια μασχάλη" ούτε σε καμιά άλλη χώρα έγινε ένα τέτοιο κατόρθωμα ποτέ δυνατό. Αριστερά και δεξιά, ταυτόχρονα, δε γίνεται ακόμα και στην Ιταλία... Ο οποιοσδήποτε οδηγός ξέρει πως κάτι τέτοιο δημιουργεί "μετωπικές συγκρούσεις". Ούτε είναι ποτέ δυνατόν να θέλεις να ικανοποιήσεις τα οράματα της ολιγαρχίας μέσω της ΟΝΕ και ταυτόχρονα και των εργαζομένων.

Τσάμπα, λοιπόν, κρυφοκοιτούν "την κόλλα των Ιταλών" για να αντιγράψουν στο διαγώνισμα που τους υποβάλλει το κεφάλαιο. Οι αληθινές εξετάσεις γίνονται αλλού και τις έχουν χάσει...

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Δεν είναι ποτέ δυνατόν να θέλεις να ικανοποιήσεις τα οράματα της ολιγαρχίας μέσω της ΟΝΕ και ταυτόχρονα και των εργαζομένων

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΗΤΤΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΩΝΑΘΗΝΑΣ
Αγώνες με ξεκάθαρους στόχους

- Ποια είναι η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου για την ταχυδρομική αγορά, που κατατέθηκε στη Βουλή;

- Η κυβέρνηση επιχειρεί να εναρμονίσει τη λειτουργία της ταχυδρομικής αγοράς με τις ντιρεκτίβες της απελευθέρωσης, δηλαδή, απόλυτη ελευθερία δράσης για το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο, σε βάρος των δημόσιων οργανισμών, όπως άλλωστε προβλέπει και η Οδηγία 97/67 της ΕΕ.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο νόμος προβλέπει την "αποκατάσταση" των ιδιωτικών ταχυδρομείων και καθιστά τα ιδιωτικά συμφέροντα κυρίαρχα στον ανταγωνισμό για το μοίρασμα της ευρωπαϊκής ταχυδρομικής αγοράς. Μεθοδεύει και διά νόμου την εξασφάλιση κερδών και την απρόσκοπτη επέκταση των ιδιωτικών εταιριών. Αλλωστε, στο ίδιο το σχέδιο ομολογείται ότι "οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επιλέγουν τις περιοχές δράσης τους, με μοναδικό στόχο το κέρδος".

Κάτω από το μανδύα των "στρατηγικών συμμαχιών" και των δήθεν "συνεργασιών", που θα μπορούν να συνάπτουν τα ΕΛΤΑ, αυτά παραδίδουν σε τρίτους το δίκτυό τους και μετατρέπονται σε παραμάγαζο των ιδιωτικών συμφερόντων, ντόπιων και ξένων. Την ίδια στιγμή, διαμορφώνονται συνθήκες για το ξεπούλημα των κερδοφόρων υπηρεσιών με διάφορους τρόπους, π.χ., θυγατρικές. Με λίγα λόγια, αυτός ο νόμος παραδίδει το φιλέτο της ταχυδρομικής αγοράς στο ιδιωτικό κεφάλαιο, επιφυλάσσοντας για τα ΕΛΤΑ το ρόλο του φτωχού συγγενή, που καλείται ν' αναλάβει και το πιο δύσκολο έργο, της παροχής των καθολικών υπηρεσιών.

- Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ αποφάσισε την πραγματοποίηση μιας 48ωρης απεργίας. Πώς κρίνετε το διεκδικητικό πλαίσιο που τίθεται σε αυτή την κινητοποίηση;

- Η Ομοσπονδία ακριβώς πριν λίγο καιρό θριαμβολογούσε για την υπογραφή του διαχειριστικού συμβολαίου μεταξύ ΕΛΤΑ και κράτους.

Σήμερα αισθάνεται "ριγμένη" γιατί δεν τηρήθηκαν κάποιες συμφωνίες σε δευτερεύοντα ζητήματα. Σε καμία περίπτωση, όμως, το πλαίσιο αιτημάτων, με το οποίο έγινε η κήρυξη της 48ωρης απεργίας, δεν απαντάει στα βασικά ζητήματα που προκύπτουν από την τυχόν εφαρμογή του νόμου. Σε μεγάλο βαθμό αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους και αφήνει στο απυρόβλητο την ουσία του προβλήματος, που είναι η προσπάθεια διαμόρφωσης όρων στην ταχυδρομική αγορά προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Και όχι μόνον αυτό.

Εθελοτυφλεί και στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων που προκύπτουν, ακόμα και με τη δική της λογική, είναι φανερό ότι πολύ πιο δύσκολα θα αντιμετωπιστούν με ΕΛΤΑ υποβαθμισμένα και αδύναμα και με ένα καθεστώς εσωτερικής λειτουργίας όπου ανατρέπονται τα εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων.

- Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να είναι οι στόχοι αυτού του απεργιακού αγώνα;

- Το πλαίσιο ενός απεργιακού αγώνα πρέπει να αποβλέπει και να εξυπηρετεί το κύριο. Δηλαδή, την ύπαρξη ενός δημόσιου 100% ταχυδρομείου, ενιαίου, εκσυγχρονισμένου και παραγωγικού, που θα εξυπηρετεί πριν απ' όλα τις λαϊκές ανάγκες και θα σέβεται τα εργατικά δικαιώματα.

Ο αγώνας μας πρέπει ξεκάθαρα να χτυπάει την κυβερνητική πολιτική της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ και τα διάφορα "επιχειρησιακά σχέδια" αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Στη θέση νομοσχεδίων που ενισχύουν τη θέση των ιδιωτικών συμφερόντων και περιθωριοποιούν τα ΕΛΤΑ, εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του ταχυδρομικού έργου και ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς, όπως η διανομή, η διαλογή, οι διαβιβάσεις και οι βασικές υπηρεσίες των ταχυμεταφορών.

Ταυτόχρονα, να επιδιώξουμε έναν ευρύτερο συντονισμό και με τους εργαζόμενους των άλλων ΔΕΚΟ, ενάντια συνολικά στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και την αμφισβήτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Γ. Ζαχ.

Ο ΔΡΟΜΟΣ της αντίστασης στις επιλογές και την πολιτική της ΕΕ είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά και των υπό ένταξη χωρών, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Πέρτσαχ (σελίδες 6 - 7).

"ΞΑΦΝΙΚΗ αλλαγή του κλίματος σε όλα τα σημεία του πλανήτη" σχετικά με την υπόθεση της σύλληψης και της έκδοσης του στυγερού Χιλιανού δικτάτορα. Δυστυχώς, μάλλον και η Βρετανία πραγματοποίησε "στροφή" 180 μοιρών και ο βρετανικός Τύπος με χτεσινά δημοσιεύματα αφήνει να εννοηθεί, ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο να αφήσει ελεύθερο τον Πινοσέτ, για ανθρωπιστικούς λόγους (σελίδα 9).

ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ 48ωρης απεργίας την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Οκτώβρη, προανήγγειλε χτες η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), καταγγέλλοντας ότι, παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Μεταφορών για την έναρξη του περίφημου "διαλόγου", συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις για τη διάλυση της ΥΠΑ σε ανώνυμες εταιρίες (σελίδα 18).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ