ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Η ιερή συμμαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ στο στόχαστρο του λαού

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Γρεβενά

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στα Γρεβενά ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού εκτίμησε τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, υπογράμμισε ανάμεσα στ' άλλα:

1. Την επομένη των εκλογών είμαστε παρόντες, ερχόμαστε σ' επαφή με τους εργαζόμενους και το λαό, παλεύουμε από καλύτερες θέσεις για τα λαϊκά προβλήματα, για την προώθηση φιλολαϊκών λύσεων. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, τα προβλήματα είναι παρόντα και τυραννούν τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία. Γι' αυτό χρειάζεται ένταση των δυνάμεών μας.

2. Η κυβέρνηση δε θέλει να λάβει το μήνυμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Η ανάγνωσή του γίνεται αντεστραμμένα από το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση, την επόμενη του καταποντισμού της, δηλώνει ότι με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα επιμείνει στο δρόμο προς την ΟΝΕ. Στο δρόμο που φέρνει δεινά στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και πολλά κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

Οχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΣΥΝ σπρώχνουν σταθερά στην κατεύθυνση της ΟΝΕ, στο δρόμο των πολυεθνικών και της Νέας Τάξης. Αλλωστε ο ΣΕΒ έδωσε την κατεύθυνση. Ο χειμώνας προοιωνίζεται θερμός.

Οι εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι, η αγροτιά, οι ΕΒΕ, οι νέοι άνθρωποι παλεύουν σήμερα από καλύτερες θέσεις να ενισχύσουν το δικό τους μονόδρομο. Το δρόμο του ενωμένου, συνεπούς και ασυμβίβαστου αγώνα για τη λύση των προβλημάτων τους και βαθύτερες αλλαγές.

3. Απορρίπτουμε την αντικομμουνιστική φιλολογία περί "ανίερων συμμαχιών" που χρησιμοποιεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης κατά του ΚΚΕ. Αυτό που υπάρχει ως πραγματικότητα είναι η ιερή συμμαχία των δυνάμεων που προωθούν τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Που οδηγούν στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, στη μείωση της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών, στο μαζικό κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο όνομα της ΟΝΕ.

Ναι, υπάρχει μια ιερή συμμαχία στην οποία παίρνουν δραστήριο μέρος η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΣΥΝ. Σ' αυτή σπρώχνει μ' όλες του τις δυνάμεις ο ΣΕΒ. Αυτή την ιερή συμμαχία έχει, πρέπει να έχει στο στόχαστρό του ο λαός και το εργατικό κίνημα. Σαν σπάσει αυτή η συμμαχία, σαν ανατραπούν οι συσχετισμοί υπέρ των εργαζομένων και σε βάρος αυτής της αντιλαϊκής συμμαχίας, τότε μπορεί να περιμένει οφέλη ο λαός και ο τόπος.

"ΤΑΜΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΩΝ"
Αοριστίες της κυβέρνησης για την κατάργησή του

Τις υπεκφυγές και τις αόριστες υποσχέσεις προτίμησε ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Φαρμάκης σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα καταργήσει το αμαρτωλό Ταμείο Εργατοπατέρων. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, ζητώντας να τεθεί, επιτέλους, ένα τέρμα σε αυτήν την ανωμαλία, την οποία επέβαλε στα συνδικάτα η φασιστική δικτατορία του Μεταξά.

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι για το θέμα υπάρχουν και "αντίθετες απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των σωματείων και των ομοσπονδιών των εργαζομένων της χώρας". Γενικώς και αορίστως είπε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση αυτού του ταμείου και ανακοίνωσε ότι η οριστική απάντηση για το θέμα θα δοθεί σε λίγες μέρες με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Μέχρι τότε, είπε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με τους ενδιαφερόμενους για την οριστικοποίηση των διατάξεων.

"Είναι ντροπή που υπάρχει αυτό το ταμείο", είπε ο Μ. Κωστόπουλος και συνέχισε: "Είναι ντροπή που αξιοποιείται αυτό το ταμείο, είναι ντροπή που υπάρχουν συνδικαλιστές σήμερα οι οποίοι θέλουν τη βελτίωσή του και όχι την κατάργησή του".

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι το ταμείο αυτό μετατρέπει το συνδικαλισμό σε προσοδοφόρο επάγγελμα και κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει βαθιά το μαχαίρι στην υπόθεση αυτή. "Θα πονέσει κάποιους, είπε, δε χωρά καμία αμφιβολία. Η θα σώσουμε το ΙΚΑ και το ΤΕΑΜ ή θα έχουμε αυτά τα "μαγαζάκια". Πρέπει το ταμείο αυτό να ενσωματωθεί στο ΤΕΑΜ και να πάρει τέλος η υπόθεση".

Αντιδράσεις

"Κατάπτυστη" χαρακτηρίζει το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου την ενέργεια του προέδρου και του γγ της ΓΣΕΕ να ζητήσουν, με έγγραφό τους προς το υπουργείο Εργασίας, τη διατήρηση και αναβάθμιση του "ταμείου εργατοπατέρων".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται: "Τα δύο ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ με προκλητικό ζήλο, χωρίς να μπουν καν στον κόπο να ενημερώσουν το προεδρείο της ΓΣΕΕ, παίρνοντας την "πρωτοβουλία" ζητούν την αναβάθμιση ενός ταμείου - εργαλείου στα χέρια των κυβερνήσεων. Εργαλείο, που χρησιμοποιήθηκε για τον εκμαυλισμό συνειδήσεων, τον κατακερματισμό και τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος τη στιγμή μάλιστα που κεκτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα κατεδαφίζονται".

Το Εργατικό Κέντρο καταδικάζει την "αυθαίρετη και καθόλου τυχαία πράξη των δύο συνδικαλιστών, η οποία είναι αντίθετη από παλαιότερες ομόφωνες αποφάσεις της ΓΣΕΕ" και απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση συνολικά να υλοποιήσει όσα στο παρελθόν είχε δεσμευτεί για κατάργηση του ταμείου. Καλεί, επίσης, τους βουλευτές όλων των κομμάτων να παρέμβουν σ' αυτή την κατεύθυνση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον απόηχο του "μηνύματος"

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευδαν χτες στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού το ενδεχόμενο διενέργειας εσπευσμένου ανασχηματισμού μέσα στις επόμενες μέρες. Αφορμή για τα σενάρια επίσπευσης του ανασχηματισμού - κάποιοι μιλούσαν για διενέργειά του την ημέρα της... 28ης Οκτώβρη - έδωσε η φημολογία περί παραιτήσεων των "θιγμένων" υπουργών, από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού στην ΚΟ του κόμματός του, την περασμένη Τετάρτη. Οταν χτες υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ρωτούνταν αν έχουν ανατραπεί τα δεδομένα, που ήθελαν ο ανασχηματισμός να μετατίθεται για μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και σε κάθε περίπτωση για μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, απαντούσαν πως "ίσα - ίσα, τώρα πλέον πρέπει να έχει γίνει αντιληπτό ότι ανασχηματισμός δε γίνεται"...

Με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο οι συνεργάτες του Κ. Σημίτη αρνούνταν χτες ότι είναι στις σκέψεις του πρωθυπουργού κάποια ανασύνθεση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια των πιέσεων που δέχεται από τη λεγόμενη ιστορική ηγεσία του κόμματος, για περισσότερη "συλλογικότητα" στη λήψη των αποφάσεων. Το επιχείρημα των παραπάνω κύκλων ήταν ότι είναι γνωστό πως ο Κ. Σημίτης δε λειτουργεί υπό καθεστώς "πιέσεων"...

Τέλος, με ειρωνικό μάλλον τρόπο σχολίαζαν στελέχη της "εκσυγχρονιστικής πτέρυγας" την προχτεσινή ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας στο ΙΣΤΑΜΕ, όπου ο Α. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας υπέρ του σχήματος της διαρχίας που επιλέχτηκε από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας στις πρόσφατες εκλογές, άφησε να εννοηθεί ότι ίσως η διαρχία θα ταίριαζε ως σχήμα και στο ΠΑΣΟΚ κατά την παρούσα φάση... Συνεργάτες του πρωθυπουργού, αφού αρχικά έλεγαν ότι "δε γνωρίζουν" την ομιλία Τσοχατζόπουλου, αργότερα σχολίαζαν το περιεχόμενό της με τη φράση "στη Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονταν τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση λόγω ακριβώς των εσωκομματικών τους προβλημάτων" και ρωτούσαν με νόημα αν και ο Κολ που ήταν τόσα χρόνια Καγκελάριος, εμποδίστηκε από ότι ήταν και πρόεδρος του κόμματός του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ