ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Οχτώβρη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγραφή της τάσης του εκλογικού σώματος

Συγκριτικά αποτελέσματα σε πανελλαδικό επίπεδο μεταξύ των νομαρχιακών εκλογών, 1994 - 1998, και μεταξύ νομαρχιακών 1998 και βουλευτικών 1996. Εμφανής η τάση ανόδου του ΚΚΕ

Πολύς λόγος έγινε και γίνεται για το ποια πολιτική δύναμη είναι κερδισμένη και ποια χαμένη από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, πως διαμορφώνεται ο συσχετισμός ανάμεσα στα κόμματα. H παράθεση των ίδιων των αποτελεσμάτων και μάλιστα του πρώτου γύρου είναι η μόνη που μπορεί να δώσει τα πιο ασφαλή συμπεράσματα. Για ποιο πράγμα όμως; Για να είμαστε αντικειμενικοί, τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών δε διαμορφώνουν τον ακριβή συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων γενικά, αφού οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση έχουν τα δικά τους κριτήρια, όπως έχουν και οι βουλευτικές, αλλά και οι ευρωεκλογές και είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Καταγράφουν, όμως, τη λαϊκή θέληση στη δοσμένη στιγμή, και μπορεί να γίνει μια σχετική σύγκριση ή καλύτερα να καταγραφούν οι τάσεις του εκλογικού σώματος. Ετσι μια σύγκριση του αποτελέσματος στις νομαρχιακές εκλογές με τις βουλευτικές, μπορεί να δώσει σχετικά ασφαλή συμπεράσματα για τις διεργασίες, τις τάσεις μέσα στο λαό. Ισως, με μεγαλύτερη ακρίβεια είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα μεταξύ δύο αναμετρήσεων στις νομαρχιακές εκλογές, αν και εδώ υπεισέρχονται παράγοντες όπως τα πρόσωπα, η εμφάνιση νέων κομμάτων, διαφορετικών συνδυασμών κλπ. Για παράδειγμα, στις νομαρχιακές εκλογές του 1994, το ΔΗΚΚΙ δεν υπήρχε. Παρ' όλ' αυτά θα επιχειρήσουμε συγκρίσεις ανάμεσα στις νομαρχιακές εκλογές του 1998, μ' αυτές του 1994, αλλά και με τις βουλευτικές του 1996.

Πραγματική απεικόνιση

Στο σχετικό πίνακα, (1), μπορεί να παρακολουθήσει ο αναγνώστης, τις αντιστοιχίες. Η ΝΔ και η ΠΟΛ.ΑΝ., στήριξαν από κοινού συνδυασμούς, σχεδόν σ' ολόκληρη τη χώρα και το 1994 και το 1998. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, συνεργάστηκαν και το 1994 και το 1998 σε διάφορες νομαρχίες, αλλά σε άλλες στήριξαν ξεχωριστούς συνδυασμούς. Το ΚΚΕ, το 1998, στήριξε συνδυασμούς σε τέσσερις νομαρχίες με άλλες δυνάμεις, ενώ στήριξε το συνδυασμό της ΝΑΣ στις υπόλοιπες νομαρχίες. Αντίστοιχα, το 1994 δε στήριξε κανένα συνδυασμό σε δύο νομούς, Κυκλάδων και Λασιθίου.Σύμφωνα με τα συγκριτικά αποτελέσματα στις νομαρχιακές εκλογές, 1994 - 1998, σε πανελλαδικό επίπεδο οι συνδυασμοί, που στήριξε το ΚΚΕ, αυξήθηκαν κατά 27.361 ψήφους. Στους νομούς που το ΚΚΕ στήριξε συνδυασμούς της ΝΑΣ, (χωρίς τη στήριξη άλλων κομμάτων), είχαν άνοδο 37.543 ψήφους. Οι συνδυασμοί που στήριξαν από κοινού η ΝΔ με την ΠΟΛ.ΑΝ., είχαν πτώση 25.720 ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ, στους νομούς που στήριξε συνδυασμούς χωρίς τον ΣΥΝ είχε πτώση 17.561 ψήφους. Εκεί που στήριξε συνδυασμούς μαζί με τον ΣΥΝ, είχε ελαφρά άνοδο 939 ψήφους. Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΝ, όπου στήριξε συνδυασμούς χωρίς το ΠΑΣΟΚ είχε πτώση 1.031 ψήφους. Αυτά τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την άνοδο των εγκύρων ψηφοδελτίων μεταξύ των δύο αναμετρήσεων κατά 192.824, αλλά και το γεγονός ότι πήρε μέρος στις εκλογές και το ΔΗΚΚΙ. Αν δεχτούμε ότι αυτή τη διαφορά την καρπώθηκε το ΔΗΚΚΙ, για να συμπληρωθούν οι ψήφοι που πήρε συνολικά χρειάζονται ακόμη 16.012 ψήφοι, κατάτι λιγότεροι από την πτώση του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη κι έτσι να είναι, πάλι το ΠΑΣΟΚ έχει πτώση κατά 1.549 ψήφους.

Μια αντίστοιχη σύγκριση των εκλογικών αποτελεσμάτων ανάμεσα στις νομαρχιακές 1998 και τις βουλευτικές εκλογές 1996, δίνει την εξής εικόνα:

Το ΚΚΕ, πανελλαδικά αυξήθηκε σε ψήφους κατά 113.261, αλλά αυτή δεν είναι ασφαλής εικόνα. Αν, όμως, συγκρίνουμε τα αποτελέσματα στους νομούς που στήριξε τη ΝΑΣ, δηλαδή χωρίς στήριξη από άλλο κόμμα, το ΚΚΕ αυξήθηκε κατά 96.786 ψήφους, και σε ποσοστό 2,09 μονάδες. Η ΝΔ με την ΠΟΛ.ΑΝ. έχουν πτώση κατά 102.519 ψήφους. Μπορεί να παρουσιάζουν μια άνοδο σε ποσοστό 1,64 μονάδες, αλλά αυτό οφείλεται στη μείωση των εγκύρων ψηφοδελτίων στις εκλογές του 1998, σε σχέση με τις βουλευτικές του 1996. Το ΠΑΣΟΚ έχει πτώση και στους νομούς που συνεργάστηκε με τον ΣΥΝ, 33.916 ψήφους και άνοδο σε ποσοστό 0,11 μονάδες, και στους νομούς που στήριξε συνδυασμούς χωρίς τον ΣΥΝ 146.075 ψήφους και πτώση σε ποσοστό 0,35 μονάδες. Το ίδιο και ο ΣΥΝ, έχει πτώση και στους νομούς που στήριξε συνδυασμούς χωρίς το ΠΑΣΟΚ, 16.399 ψήφους και άνοδο σε ποσοστό 0,24 μονάδες. Το δε ΔΗΚΚΙ, έχει πτώση 20.206 ψήφους, ενώ στο ποσοστό παραμένει στάσιμο. Ολα δε αυτά, σε συνδυασμό με το ότι, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 1996, έχουμε μείωση εγκύρων ψηφοδελτίων κατά 206.094 που σημαίνει ότι η άνοδος του ΚΚΕ σχετικά είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

Από τα ίδια τα εκλογικά αποτελέσματα, μπορούμε να διαπιστώσουμε την πραγματικότητα που διέγραψαν. Η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής εκφράστηκε, σε συνδυασμό και με το πλήγμα που δέχτηκε η δοκιμασία του πειράματος "κεντροαριστερών" συμμαχιών με τον ΣΥΝ, (ουσιαστικά εμφανίζει στασιμότητα). Κανένα στοιχείο δε συνάδει με τους πανηγυρισμούς ανόδου της ΝΔ, αφού στη σύγκριση και με τις δύο αναμετρήσεις έχει πτώση σε ψήφους, αν και λόγω μείωσης των έγκυρων ψηφοδελτίων έχει αύξηση σε ποσοστό, στη σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 1996. Ολες αυτές οι δυνάμεις παρουσιάζουν σχετικά πτωτική τάση. Σε σύγκριση μάλιστα με τις βουλευτικές εκλογές 1996, με τις οποίες υπάρχει και σχετική αντιστοιχία κομμάτων, (έχει ήδη πάρει μέρος στις εκλογές το ΔΗΚΚΙ), αυτή η τάση είναι πιο εμφανής. Η μόνη δύναμη που παρουσιάζει σχετικές τάσεις ανόδου είναι το ΚΚΕ. Η επιβεβαίωση της πολιτικής του, πολιτική συσπείρωσης των λαϊκών δυνάμεων, στο μέτωπο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τη ΝΑΣ, με πρόγραμμα και διεκδικήσεις, κόντρα στην πολιτική που εφαρμόζεται και στην Αυτοδιοίκηση, στη δοκιμασία των εκλογών έδωσε ελπιδοφόρο αποτέλεσμα για τη συνέχεια, τόσο σε σχέση με την προοπτική των λαϊκών αγώνων όσο και με τις δυνατότητες ανάπτυξης των συσπειρώσεων στην προοπτική του λαϊκού μετώπου. Η άνοδος της ΝΑΣ είναι η μια ασφαλής απόδειξη.

Εκλεγμένοι δήμαρχοι ενωτικών συνδυασμών

Τους 77 δημάρχους, επικεφαλής συνδυασμών που υποστήριξε το ΚΚΕ, παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ".

Στον ΠΙΝΑΚΑ 1 είναι οι 50 δήμαρχοι - μέλη, οπαδοί ή συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ.

Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 είναι οι 27 δήμαρχοι - επικεφαλής ψηφοδελτίων των συνδυασμών, στους οποίους συμμετείχαν μέλη, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ.

O Γιώργος Καούρης,υποψήφιος που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ στο Δήμο Φαναρίου Πρέβεζας,πήρε τον ίδιο αριθμό ψήφων με τον συνυποψήφιό του και θα γίνει κλήρωση για να αναδειχτεί ο δήμαρχος.

Συγκριτικά εκλογικά αποτελέσματα

Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα συγκριτικά πανελλαδικά αποτελέσματα των νομαρχιακών εκλογών, ενδεικτικά συγκριτικά αποτελέσματα από εργατικές και αγροτικές περιοχές, καθώς και τις επιλογές των ψηφοφόρων στο λευκό, το άκυρο και την αποχή, ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο γύρο. Επίσης την πλασματική εικόνα των εκλογικών καταλόγων, που αξιοποιείται σκόπιμα, δίνοντας λαθεμένα συμπεράσματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ