ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ
Στον "αέρα" 400 εργαζόμενοι

Η πολυεθνική απειλεί με κλείσιμο, αν δε δεχτούν οι εργαζόμενοι ομαδικές απολύσεις και αφαίρεση θεμελιακών δικαιωμάτων τους

Αδηλο είναι το μέλλον 400 και πλέον εργαζομένων στην "Εταιρία Πετρελαίων Β. Ελλάδος" της Καβάλας,μετά την ανακοίνωση της εταιρίας στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας ότι διακόπτει τις εργασίες της, αν οι εργαζόμενοι δε συμφωνήσουν σε απολύσεις μεγάλου αριθμού από το προσωπικό, σε σημαντικότατη μείωση των μισθών, καθώς και σε αφαίρεση άλλων εργασιακών δικαιωμάτων.

"Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί η παραγωγή, αν δε μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα κατά 30% περίπου, προκειμένου να επιτευχθεί η οριακή λειτουργία της εταιρίας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρίας, η οποία απειλεί τους εργαζόμενους ότι "σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις, ένα μέρος μόνο του προσωπικού, αποτελούμενο από 50 άτομα, θα παραμείνει αρχικά για να οργανώσει τις εργασίες διακοπής της παραγωγής και να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις. Δυστυχώς, όλο το υπόλοιπο προσωπικό θα πρέπει να απολυθεί", όπως αναφέρει ωμά το ανακοινωθέν της κοινοπραξίας.

Επίσης, η εταιρία ισχυρίζεται ότι τα αποτελέσματα δύο πρόσφατων γεωτρήσεων που έγιναν στην προσπάθεια να βρεθεί περισσότερο πετρέλαιο είναι εντελώς απογοητευτικά. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με τα άλλα στοιχεία της ΔΕΠ,σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή. Οπως πιστεύεται, η πολυεθνική επιχείρηση απλά θεωρεί - μέσα στο γενικότερο κλίμα που υπάρχει στη χώρα μας - κατάλληλη τη στιγμή για να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, καθώς και να περικόψει σημαντικά μισθούς και άλλες κατακτήσεις των εργαζομένων.

Σε μια πρώτη συνάντηση που είχαν το τελευταίο διήμερο οι οικονομικοί επιτελείς της επιχείρησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, παρουσιάστηκε από την πλευρά της εργοδοσίας ένας πίνακας αποτελούμενος από 18 σημεία, με τον οποίο διαγράφονται όλα τα στοιχειώδη δικαιώματα που είχαν μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι.Παράλληλα, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων να συμφωνήσουν άμεσα με τους εξοντωτικούς αυτούς όρους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση απείλησαν να ετοιμαστούν να υπογράψουν την απόλυσή τους όλοι οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια της Καβάλας.

Τα μέτρα για να μειωθεί το λειτουργικό κόστος κατά 10 εκατ. δολ. όπως ισχυρίζεται η εταιρία και που σαν τη "δαμόκλεια σπάθη" έχει τοποθετήσει η πολυεθνική πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων, περιλαμβάνουν: Ουσιώδη μείωση του προσωπικού, μείωση του μισθού και περικοπή των παροχών, αύξηση χρήσης εργολάβων για μη λειτουργικές εργασίες, επιστροφή στις 40 ώρες εργασίας ανά βδομάδα αντί των 38 ωρών, μείωση των 28 ημερών αδείας του προσωπικού βάρδιας και μείωση των 12 αργιών, επιστροφή στο πρόγραμμα εργασίας με 4 βάρδιες, κατάργηση ημερήσιων γευμάτων. Επίσης μείωση του επιδόματος νυχτερινής βάρδιας από 35% σε 25%,συμψηφισμό υπερωριών με ρεπό. Οι 3 πρώτες μέρες ασθενείας θα αποζημιώνονται σύμφωνα με το νόμο κατά 50% και όχι κατά 100%, όπως γίνεται τώρα. Οι υπερωρίες που θα προκύπτουν από τις καθυστερήσεις των καραβιών θα συμψηφίζονται με ρεπό για τον πραγματικό χρόνο καθυστέρησης χωρίς στρογγυλοποίηση σε μια ώρα. Θα αυξηθεί η εκατοστιαία συμμετοχή των εργαζομένων στο ιατροφαρμακευτικό πρόγραμμα, θα μειωθεί το προσωπικό των εταιριών παροχής υπηρεσιών κ.ά.

Πριν από τη συνάντηση αυτή, είχε επισκεφθεί την Καβάλα ο πρεσβευτής του Καναδά,ο οποίος συναντήθηκε με επικεφαλής της εταιρίας, ενώ οι πληροφορίες λένε πως η κοινοπραξία ενημέρωσε και το ελληνικό δημόσιο ότι η παραγωγή θα έχει σταματήσει μέχρι την 15η Νοέμβρη.

Σε περίπτωση που πραγματοποιήσει η εταιρεία την απειλή της και διακόψει τις δραστηριότητες της, η Καβάλα χάνει έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς πνεύμονες που της είχαν απομείνει, ενώ οδηγούνται στην ανεργία και συνακόλουθα στην εξαθλίωση 400 εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους, καθώς και άλλες τόσες οικογένειες που ζούσαν από "δορυφόρους" επιχειρήσεις.

Ηδη, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων άρχισαν από το Σαββατοκύριακο επαφές με φορείς και με τα κόμματα στην Καβάλα, προκειμένου να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους, ενώ αναμένεται στα μέσα της βδομάδας να κατέλθουν στην Αθήνα και να έχουν συνάντηση με εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων.

Α. Ν.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Να αλλάξουν οι συσχετισμοί

Στην υπερψήφισή της καλεί η ΔΑΣ, ενόψει των αρχαιρεσιών του Συνδέσμου Αθήνας - Πειραιά

Κάλεσμα σε όλα τα μέλη του, να πάρουν μαζικά μέρος στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στις 4μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας,απευθύνει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά.Τα θέματα της συνέλευσης είναι ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, η εκλογή εφορευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, που θα γίνουν τον Νοέμβρη κ.ά.

Οι αρχαιρεσίες του σωματείου πραγματοποιούνται σε μια περίοδο όξυνσης των προβλημάτων των εργαζομένων του κλάδου. Την άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος τους επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων",καταγγέλλοντας ότι η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς αυξήθηκε, δικαιώματα πάρθηκαν πίσω, ενώ την ασυδοσία των εργοδοτών ήρθε να ενισχύσει η κυβέρνηση με αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισε.

Στον αντίποδα αυτής της αρνητικής κατάστασης η ΔΑΣ σημειώνει ότι το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν σημαντικότατοι αγώνες, που έδειξαν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ολόκληρη η εργατική τάξη. "Ομως - τονίζεται στην ανακοίνωση - η απάντηση των εργαζομένων είναι πίσω απ' αυτή που χρειάζεται για να αποκρουστεί η επίθεση. Η νέα περίοδος θα είναι πιο δύσκολη για όλους, αν δεν αντιδράσουμε, αν δεν αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής".

Συνεχίζοντας, η ΔΑΣ καυτηριάζει τη στάση που κράτησαν για τα παραπάνω οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, σημειώνοντας: "Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αποκάλυψαν το ρόλο τους που δεν είναι άλλος από αυτόν του Δούρειου Ιππου, για να περάσει η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και εργοδοτών. Η αδράνεια, η μη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις και η υπονόμευσή τους, η συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο" σημαίνουν την αποδοχή της αντεργατικής πολιτικής".

Καταλήγοντας και απευθυνόμενη σε όσους εργαζόμενους "θέλουν το σωματείο να ακολουθήσει ένα αγωνιστικό δρόμο, σε όσους ανησυχούν, προβληματίζονται και θέλουν να αντισταθούν" η ΔΑΣ τούς καλεί: Να κάνουν δική τους υπόθεση την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στο σωματείο, αναδεικνύοντας με την ψήφο τους στις εκλογές το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ σε πλειοψηφία. Να τιμωρήσουν όλους όσοι συμφωνούν με τις αντιλαϊκές πολιτικές. Να κάνουν δική τους υπόθεση, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, την ένωση όλων όσοι πλήττονται απ' αυτή την πολιτική και τη συγκρότηση μετώπου αντίστασης και αγώνα, το οποίο χρειάζεται να καταλήξει και σε πολιτική έκφραση.

Προς συγκεντρώσεις στον "Καταναλωτή"

Σε συγκεντρώσεις έξω από τα καταστήματα "Καταναλωτής", που πωλήθηκαν στον επιχειρηματία Γαληνό και πρόκειται σύντομα να λειτουργήσουν υπό το νέο ιδιοκτήτη, προσανατολίζονται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι της αλυσίδας, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και δύο μήνες στους δρόμους, διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Οι οριστικές τους αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Πέμπτη στη Γενική τους Συνέλευση. Στο μεταξύ, ούτε χτες προσήλθαν στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας οι εκπρόσωποι του "Καταναλωτή", που αντιμετωπίζουν όλο αυτό το διάστημα με προκλητική αδιαφορία τις προσπάθειες των εργαζομένων να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Αρχαιρεσίες σερβιτόρων

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί την Τετάρτη, 4 Νοέμβρη,στις 11 πμ, στο θέατρο "Ακάδημος", το Σωματείο Σερβιτόρων Αθήνας.Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός. Προϋπολογισμός και ισολογισμός. Εκθεση ελεγκτικής επιτροπής. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών του σωματείου, που αρχίζουν την Τετάρτη 18 και ολοκληρώνονται το Σάββατο 21 Νοέμβρη.

ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΒΕΕ
Απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς

Δεν εφαρμόζει την κλαδική σύμβαση, καθυστερεί τις πληρωμές

Η οφειλή δεδουλευμένων, αλλά και η μη εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, στοιχειοθετούν το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς, που βιώνουν οι εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρίας "ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΒΕΕ - Αφοί Ν. Τραυλού".Χτες, με παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας είχε καθοριστεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Αθηνών, ωστόσο οι εκπρόσωποι της εταιρίας δεν παρουσιάστηκαν και η τριμερής αναβλήθηκε για τις 5 Νοέμβρη.

Μετά από κινητοποιήσεις και την παρέμβαση του Συνδικάτου, η εταιρία κατέβαλε μέρος των οφειλόμενων στους εργαζόμενους στα εργοτάξια διάνοιξης σήραγγας στα Α. Λιόσια και στην περιοχή "Αμαλία Φλέμιγκ". Η εταιρία έχει δεσμευτεί να καταβάλει σήμερα άλλα 7 εκατ. δρχ. απ' τα οφειλόμενα, με τα οποία εξοφλούνται και οι μισθοί Σεπτέμβρη.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, απ' τον έλεγχο που έκανε στα συγκεκριμένα εργοτάξια, αποκαλύφθηκε ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται πολύ κάτω απ' τη συλλογική σύμβαση εργασίας των οικοδόμων. Υπάρχουν τεχνίτες που το μεροκάματό τους είναι στάσιμο απ' το '93 (!) και παίρνουν μεροκάματο 7.500 δρχ. ή 9.000 δρχ. όταν θα έπρεπε να παίρνουν τουλάχιστον 12.000 δρχ. Χειρότερη είναι η κατάσταση στους εργάτες. Επίσης στις καταστάσεις προσωπικού παρουσιάζονται σχεδόν όλοι σαν εργάτες! Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα, που τεχνίτης εμφανίζεται στην κατάσταση σαν εργάτης, πληρώνεται σαν εργάτης, αλλά το ασφάλιστρο υπολογίζεται στο κανονικό μεροκάματο που θα έπρεπε να πάρει!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ