ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποφασιστικά στην αντεπίθεση

Ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος για την 8η Μάρτη

Το ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες του λαού μας, να αντεπιτεθούν στον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα, να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ, για να υπάρξει ισχυρό αντίπαλο δέος τώρα, για να χτιστεί το λαϊκό μέτωπο αύριο.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει όλες τις γυναίκες του μόχθου, τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις νέες κοπέλες, τις αγρότισσες, όσες πρωτοστατούν στον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, στην κοινωνική συμμετοχή, στη μόρφωση, στην επιβίωση των αγροτικών νοικοκυριών, για το μέλλον των παιδιών τους.

Χαιρετίζει την Ελληνίδα, που για άλλη μια φορά τίμησε τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, που καταδίκασε την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, την αλλαγή των συνόρων και στάθηκε αλληλέγγυα στο δημοκρατικό δικαίωμα κάθε λαού να καθορίζει ο ίδιος την πορεία του, δίχως και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Καμιά εργαζόμενη ή άνεργη δεν πρέπει να αφήσει ατιμώρητους όλους αυτούς που ευθύνονται για τα προβλήματά της. Ας μην ξεχάσει ότι:

  • Ενώ μιλάνε για «ίσες ευκαιρίες» για τις γυναίκες, προετοιμάζουν την επιστροφή στο σπίτι, προαναγγέλλοντας «μισθολογικά ή συνταξιοδοτικά κίνητρα» για την ενασχόληση των γυναικών με τα οικιακά και με την αποκλειστική φροντίδα των μελών της οικογένειας.
  • Θεσμοθέτησαν τη μερική απασχόληση. Ψηφίζουν υπέρ των πολυεθνικών με το δήθεν «κοινωνικό Μάαστριχτ», που περιλαμβάνει κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επιβολή της ελαστικής απασχόλησης, αύξηση των ορίων στις απολύσεις, «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Χτυπάνε την αγροτική παραγωγή, αλλάζουν το ασφαλιστικό σύστημα, αποκλείοντας ουσιαστικά την αγρότισσα από την αυτοτελή ασφάλιση και σύνταξη.
  • Οδηγούν τη δημόσια Κοινωνική Πολιτική και την Κοινωνική Ασφάλιση στην αποδιάρθρωση, στο χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα τους και τις παροχές σε επίπεδο πτωχοκομείου. Αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης στο όνομα των «ίσων ευκαιριών».
  • Ενώ «αγωνιούν» για την ανάδειξη των γυναικών στα Κέντρα Λήψης των Αποφάσεων, περιορίζονται στην ποσόστωση, ενώ ταυτόχρονα το σύνολο της ασκούμενης πολιτικής γυρίζει τις εργαζόμενες γυναίκες πολλά χρόνια πίσω.

Η κάθε γυναίκα καλείται να κρίνει με βάση τη θέση που παίρνουν τα κόμματα απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΟΝΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ.

Να τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ για τα όνειρα που έκλεψε και την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που εφάρμοσε. Να καταδικάσει τη ΝΔ, γιατί διεκδικεί να εφαρμόσει την ίδια πολιτική. Να καταψηφίσει τα κόμματα, που, στο όνομα της Αριστεράς, στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, επιχειρώντας να πείσουν το λαό ότι μπορεί και ο ίδιος να ζήσει καλά και η πλουτοκρατία να κερδίζει.

Το ΚΚΕ καλεί την εργαζόμενη, την άνεργη, τη νέα, την αγρότισσα να δώσει δύναμη και προοπτική στους λαϊκούς αγώνες. Να ενισχύσουν τη φωνή τους και με την αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ. Η ψήφος σε άλλο κόμμα θα μετρήσει ως έγκριση των επιλογών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η ψήφος στο ΚΚΕ:

  • Θα συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων να κτιστεί το Λαϊκό Μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Θα βοηθήσει στη λαϊκή παρέμβαση κατά της νέας αντιλαϊκής θύελλας που έρχεται.
  • Δε θα αξιοποιηθεί στο παζάρι της συμμετοχής στη διαχείριση, αλλά σαν βόλι κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής με κεντροαριστερό ή κεντροδεξιό μανδύα.

Σε αυτό το δρόμο και μόνο σε αυτό, υπάρχει έδαφος για απόσπαση κατακτήσεων, για μετριασμό του βάρους των λαϊκών προβλημάτων, για παρεμπόδιση ακόμα χειρότερων μέτρων και εξελίξεων.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συγκέντρωση για την εργαζόμενη γυναίκα

Σήμερα στις 6 το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εργασίας η κινητοποίηση

Αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στις 6 το απόγευμα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, απευθύνει το ΠΑΜΕ σε εργάτριες, άνεργες, συνταξιούχες και νέες γυναίκες, στα πλαίσια ευρύτερων πρωτοβουλιών του και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργαζόμενης γυναίκας.

Στη συγκέντρωση καλούν με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αθήνας, ενώ έχουν δηλώσει συμμετοχή και άλλα σωματεία της Αθήνας. «Το συνδικάτο μας τιμά αγωνιστικά την 8 Μάρτη, τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Ενδυσης. Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ» και «καλούμε τις εργαζόμενες του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος σ' αυτήν. Ανεργία, υποαπασχόληση, φτώχεια, χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι τα αποτελέσματα της προ και μετά ΟΝΕ εποχής, που στις γυναίκες κατέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της, απευθυνόμενη στις εργαζόμενες γυναίκες: «Δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να αντιτάξεις τη δικιά σου αποτελεσματική αντίσταση. Τη δικιά σου αντεπίθεση που θα έχει προοπτική ένα ταξικό ρωμαλέο, λαϊκό κίνημα, ικανό να οργανώνει αγώνες και να διαμορφώνει τη δυνατότητα για να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική φιλολαϊκής ανάπτυξης της χώρας μας. Η συσπείρωση και η κοινή δράση όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων θα μπορέσει να απαντήσει στη νέα τάξη πραγμάτων. Να αντιταχθεί στην εξουσία των μονοπωλίων, στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο».

Το ΠΑΜΕ τονίζει επίσης ότι στις εκλογές του Απρίλη πρέπει οι γυναίκες να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική που γεννά την ανεργία και να γίνουν μέλη στα συνδικάτα για να παλέψουν μέσα από αυτά.

Μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ διεκδικεί σταθερή απασχόληση, ίση αμοιβή και εργασία, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με διασφάλιση κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Σύνταξη στα 50-55, απαγόρευση απόλυσης γυναικών 5 χρόνια πριν βγουν σε σύνταξη, ίδρυση δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Τέλος, εφαρμογή ίσων δικαιωμάτων, οικονομικών - ασφαλιστικών για τις αλλοδαπές εργάτριες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ