ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο στόχαστρο της εφορίας οι επικουρικές συντάξεις

Σε ξεχωριστό κωδικό των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα συμπληρωθούν το 1999 οι επικουρικές συντάξεις για... στατιστικούς λόγους. "Ετοιμος" ο προϋπολογισμός του 1999, που είναι ο αντιλαϊκότερος της δεκαετίας του '90

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών", φαίνεται ότι βρίσκονται και οι επικουρικές συντάξεις. Ολα δείχνουν ότι έχουν ήδηδρομολογηθεί οι σχετικές, ύποπτες, μεθοδεύσεις. Αυτό προκύπτει εμμέσως, πλην σαφώς, από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία γίνονται γνωστές οι αλλαγές στα νέα έντυπα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για το οικονομικό έτος 1999. Πρόκειται για τα έντυπα φορολογικών δηλώσεων που θα συμπληρώσουμε και θα υποβάλλουμε στην εφορία στο πρώτο τετράμηνο του 1999, στις οποίες θα δηλωθούν - και θα γίνει η φορολογική εκκαθάριση - τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 1998. Στα νέα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων υποχρεώνονται οι φορολογούμενοι συνταξιούχοι να δηλώνουν χωριστά τις επικουρικές από τις κύριες συντάξεις.

Τα ερωτηματικά είναι εύλογα, καθώς μέχρι σήμερα όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, εγγράφονται σε κοινό κωδικό της φορολογικής δήλωσης. Από την πλευρά του το υπουργείο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, για την αλλαγή που προωθεί επικαλείται "την παρακολούθηση των επικουρικών συντάξεων" και τη συλλογή "προσθέτων πληροφοριακών στοιχείων του φορολογούμενου για τις ανάγκες του Μητρώου και του ΤΑΧΙS".

Η ξεχωριστή στατιστική παρακολούθηση των επικουρικών συντάξεων προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις επίσημες διακηρύξεις, από το 2000 προτίθενται να ανοίξουν το λεγόμενο "μεγάλο πακέτο" του ασφαλιστικού, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται να προωθήσουν μέτρα όπως αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους και φυσικά θα τεθεί και το θέμα των επικουρικών συντάξεων, τις οποίες προβλέπεται να πετσοκόψουν στο όνομα της... εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι προωθούμενες αλλαγές

Αλλες αλλαγές οι οποίες θα περιληφθούν στο νέο έντυπο των φορολογικών δηλώσεων είναι οι ακόλουθες:

  • για πρώτη φορά θα περιληφθούν οι πισίνες, οι οποίες θα αποτελούν τεκμήριο.
  • τεκμήριο θα αποτελούν και οι γονικές παροχές σε χρήμα
  • το εισόδημα από εκμίσθωση και δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων (γαιών) θα καταγράφεται σε ξεχωριστούς κωδικούς.
  • οι αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ από εφημερίες κλπ, αθλητών για τις οποίες οι φορολογούμενοι θέλουν να φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις θα παρακολουθούνται σε ξεχωριστούς κωδικούς και όχι στους κωδικούς που εγγράφονται οι μισθοί, όπως μέχρι τώρα.

Στο μεταξύ "έκλεισε" χτες και τυπικά ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 1999, με πολύ έντονα τα χαρακτηριστικά του αντιλαϊκού, ταξικού του προσανατολισμού.

Οπως κατ' επανάληψη έχει γράψει ο "Ρ", τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού είναι τα ακόλουθα:

  • Η εισοδηματική πολιτική θα είναι η χειρότερη της δεκαετίας του 90 και μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του 1992 (των μηδενικών αυξήσεων). Προβλέπονται ονομαστικές αυξήσεις 2%, ενώ μόνο από τη μη χορήγηση διορθωτικού και τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας οι εισοδηματικές απώλειες των εργαζόμενων θα ανέλθουν στα 160 δισ. δραχμές.
  • Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού (φορολογικά και μη φορολογικά) προβλέπεται να ανέλθουν στα 10.030 δισ. δραχμές, έναντι 9.450 δισ. δραχμές το 1998.
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες (περιλαμβάνονται οι κοινωνικές δαπάνες) προβλέπεται να ανέλθουν στα 7.700 δισ. δραχμές, έναντι 7.300 δισ. δραχμές το 1998. Οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα ανέλθουν στα 3.350 δισ. δραχμές, έναντι 3.250 δισ. δραχμές το 1998.
  • Τέλος, η λεγόμενη μείωση των ειδικών φόρων για τη μείωση του πληθωρισμού, φαίνεται να κλίνει προς την πλευρά της μείωσης του φόρου των αυτοκινήτων, που είναι πρόταση Παπαντωνίου και εκφράζει βέβαια τα συμφέροντα των εμπορικών αντιπροσώπων και του πανίσχυρου τραστ της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις απόψεις των παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η μείωση θα είναι 28% του φόρου για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.400 κ.έ. και περίπου 20% του φόρου για τα μεγαλύτερου κυβισμού αυτοκίνητα.
Εύλογα ερωτηματικά

Ερωτηματικά δημιουργούνται από καταγγελίες για απώλειες αντικειμένων μεγάλης αξίας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του ΟΠΕ στη διεθνή έκθεση στη Λισαβόνα, πολύ περισσότερο που δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλονται παρόμοια κρούσματα απώλειας αντικειμένων σε διεθνείς εκθέσεις που μετέχει και ο ΟΠΕ.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, που υπογράφουν ο αναπληρωτής γενικός επίτροπος της Ελλάδας στην Expo '98 και ο σύμβουλος οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της πρεσβείας της Μαδρίτης, κατά τη διάρκεια της έκθεσης χάθηκαν 5-8 ασημένιοι σφραγιδόλιθοι μεγάλης αξίας του Μουσείου Γουλανδρή. Παράλληλα, αφήνει αιχμές για τους αρμόδιους υπαλλήλους, για τους οποίους υποστηρίζει ότι δεν παρέδωσαν αναλυτική κατάσταση εισπράξεων από τις πωλήσεις ούτε κατάσταση με τα ποσά που πρέπει να εμβαστούν στους δικαιούχους, όπως έκαναν οι προκάτοχοί τους.

Ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης

Αμετάβλητες οι τιμές στις βενζίνες

Αμετάβλητες θα παραμείνουν γι' αυτή τη βδομάδα οι τιμές λιανικής πώλησης στις βενζίνες σούπερ και αμόλυβδη, ενώ θα "τσιμπήσουν" οι τιμές πώλησης του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Οπως ανακοίνωσε η εταιρία "Ελληνικά Πετρέλαια", η τιμή του ντίζελ κίνησης αυξάνεται κατά 1,90 δρχ. το λίτρο, ενώ του θέρμανσης κατά 0,70 δρχ. το λίτρο.

Ετσι, οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης για το πετρέλαιο θέρμανσης για ποσότητες πάνω από 1.000 λίτρα διαμορφώνονται σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης για τις τέσσερις ζώνες ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης στις 69,40 δρχ. το λίτρο.
  • Για την Α ζώνη στις 72,40 δρχ.
  • Για τη Β ζώνη στις 75,40 δρχ. το λίτρο.
  • Στις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 18%, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, να διατίθεται προς 78,40 δρχ. το λίτρο, ενώ στις περιοχές με 13% ΦΠΑ στις 71,40 δρχ. το λίτρο.
  • Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας καταγγέλλει ως υπεύθυνο για τις πρόσφατες ληστείες σε πρατήρια το υπουργείο Εργασίας, που αρνείται να θεσμοθετήσει ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων, εξυπηρετώντας τις εταιρίες εμπορίας.
Αύριο σύσκεψη οικονομολόγων στη Λάρισα...

Η γραμματεία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων (ΔΠΚ - Ο) οργανώνει σύσκεψη μελών και φίλων της από τη Θεσσαλία το Σάββατο 31 Οκτώβρη και ώρα 11.00 το πρωί στη Λάρισα (Ξενοδοχείο "Γκραντ"), με θέμα την προετοιμασία των δυνάμεων της ΔΠΚ - Ο ενόψει των προσεχών εκλογών στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ). Εισηγητής στη σύσκεψη εκ μέρους της γραμματείας της ΔΠΚ - Ο θα είναι ο Αντ. Ντρέκος, εκλεγμένος αντιπρόσωπος της παράταξης στην κεντρική διοίκηση του ΟΕΕ.

... και την Τετάρτη στην Αθήνα

Η γραμματεία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων (ΔΠΚ - Ο) καλεί τα μέλη και τους φίλους της από την Αθήνα και τον Πειραιά να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 4 Νοέμβρη και ώρα 5.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με θέμα τις υποψηφιότητες της παράταξης για τις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ) στο 1ο εκλογικό διαμέρισμα.

Κατάσχεση κοκα'ϊνης από το ΣΔΟΕ

Μεγάλη ποσότητα κοκαϊνης κατασχέθηκε, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησαν στα Φιλιατρά Μεσσηνίας υπάλληλοι των περιφερειακών διευθύνσεων ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) Αττικής και Πελοποννήσου. Τα ναρκωτικά (511 γραμμάρια κοκαϊνης) ήταν κρυμμένα σε διακοσμητικό πίνακα και είχαν σταλεί ταχυδρομικά από τον Ισημερινό.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα στοιχεία του δέματος, παραλήπτης ήταν ο Νικολόπουλος Πέτρος με διεύθυνση διαμονής το ξενοδοχείο Λιμενάρι που βρίσκεται στα Φιλιατρά. Αντί αυτού όμως, στο ταχυδρομείο εμφανίστηκε ο Ζιάκος Χαράλαμπος, υπάλληλος του ξενοδοχείου, ο οποίος, κατά τη σύλληψή του, είπε ότι ενεργούσε για λογαριασμό του επιχειρηματία Σωτηρόπουλου Ιωάννη. Ο τελευταίος έχει μόνιμη διαμονή στον Πύργο Ηλείας, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα διαμένει και στο ξενοδοχείο Λιμενάρι, όπου έχει μόνιμη κράτηση δωματίου. Οι Ζιάκος Χαράλαμπος και Σωτηρόπουλος Ιωάννης οδηγήθηκαν χτες στον Εισαγγελέα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στη χτεσινή ανακοίνωση διατυπώνεται η διατύπωση ότι η μέθοδος αποστολής ναρκωτικών μέσω ταχυδρομικών δεμάτων χρησιμοποιείται πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα για τη μεταφορά ποσοτήτων κοκαϊνης από τη Νότιο Αμερική προς τη χώρα μας.

Σικέ προστασία

Δελτία Τύπου, αυτοπροστασία, χτύπημα των μικρών επαγγελματιών και η γνωστή "εντατικοποίηση των ελέγχων", είναι τα γνωστά και μη εξαιρετέα "μέτρα" που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, που εδρεύει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ακολουθώντας απαρέγκλιτα την πεπατημένη του στο θέμα αυτό. Τα παραπάνω ανακοίνωσε η Γραμματεία, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής εκστρατείας ενημέρωσης των καταναλωτών που εγκαινιάζεται στις αρχές Νοέμβρη.

Στην πράξη επαναλαμβάνεται η γνωστή τακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από τον τομέα εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Στη λογική της... αυτοπροστασίας των καταναλωτών από την ασυδοσία των επιχειρήσεων, το υπουργείο 7-8 φορές το χρόνο "εντατικοποιεί" τους ελέγχους, τα αποτελέσματα των οποίων, ωστόσο, δε βλέπουν οι καταναλωτές, και παίρνει μέτρα που οδηγούν στη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων και παραγωγών. Ετσι, άλλωστε, δικαιολογείται και η προωθούμενη αγορανομική διάταξη, με την οποία απαγορεύεται η πώληση χύμα ελαιολάδου "αγνώστου συσκευαστή", για την προστασία δήθεν του καταναλωτή από τη νοθεία, ενώ στην πραγματικότητα η διάταξη στοχεύει στην παραπέρα ενίσχυση των βιομηχάνων και των μονάδων τους που δραστηριοποιούνται στο χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ