ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Της νύχτας...

ΕΜ ΒΕΒΑΙΑ, νύχτα γίνονται αυτές οι δουλιές! Η, για να το πούμε αλλιώς ..."ανακοινώνονται αργά το βράδυ". Ο λόγος; Μα, για να επιβεβαιωθεί η λαϊκή ρήση, που δηλώνει πως "της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελάει".

***

Φυσικά και μιλάμε για τον ανασχηματισμό, που ...διοχέτευσε χτες το επιτελείο του Σημίτη. Να είστε βέβαιοι ότι με όλες αυτές τις υποθέσεις του κυβερνώντος κόμματος θα γελάσουμε πολύ τις επόμενες βδομάδες.

***

Εάν ένα ΠΑΣΟΚ με αυτοπεποίθηση είναι τραγικά επιζήμιο για τη χώρα - όπως περίτρανα έχει αποδειχθεί - φανταστείτε τι σημαίνει ένα πανικόβλητο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το σημερινό. Αν μη τι άλλο όμως, είναι σαφώς πιο διασκεδαστικό.

***

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΕ η παγκόσμια κοινή γνώμη με τον 77χρονο κοσμοναύτη Τζον Γκλεν, που θα βρεθεί σε τροχιά σε τέτοια ηλικία. Αν είναι έτσι όμως, τι πρέπει να πούμε για τον Σημίτη, ο οποίος βρίσκεται ...στο Διάστημα (δηλαδή εκτός της πραγματικότητας αυτού του πλανήτη και της χώρας, που, υποτίθεται, κυβερνά) από την έναρξη της θητείας του;

***

Μάλλον να αναφέρουμε ότι σίγουρα θα έχει ...ανώμαλη προσγείωση κι, από ό,τι φαίνεται, έχει πάρει, ήδη, την τροχιά της καθόδου, όπου, ως γνωστόν, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κάνουν το σκάφος να φλέγεται.

***

Με όλα τα ...είδη οχημάτων (τρένο, πλοίο κλπ.), έχουν παρομοιάσει κατά καιρούς το ΠΑΣΟΚ. Πειράζει να το πούμε και διαστημόπλοιο;

***

ΤΙ ΕΓΙΝΕ,της ...τάσης Χριστόδουλου είναι και ο Κύπριος ιερέας, που εγκατέλειψε τη γυναίκα του για μια δεσποινίδα, εκ Ρουμανίας ορμώμενης; Μάλλον... Απ' ό,τι λέγεται, τη γνώρισε όταν μοίραζε φυλλάδια σε μια καφετερία...

**********

Τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους. Ε, τι να κάνουμε, "την πήγαινε"... ο άνθρωπος την κοπέλα.

Ο "πατριωτισμός" κατά Σημίτη

"Στον κόσμο του σήμερα, πατριωτικό είναι πλέον ό,τι καθιστά την Ελλάδα ισχυρή", ανέφερε ο Κ. Σημίτης στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτώβρη, για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι η ένταξη στην ΟΝΕ είναι πατριωτική πράξη και καθήκον. Αφού, λοιπόν, ο πρωθυπουργός δίνει αυτό το περιεχόμενο στο "Οχι" του '40, καθόλου δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι λίγες μόλις μέρες πριν το γιορτασμό της επετείου έδωσε, στην ουσία, το "πράσινο φως" για να γίνει η παρασυναγωγή των νεοναζί και φασιστών στη Θεσσαλονίκη.Προφανώς, η πολιτική συγκάλυψη της δράσης του φασιστικού εσμού - αφού είναι βέβαιο ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης γνώριζαν ότι θα γίνει - συνιστά και αυτή πατριωτική στάση, που καθιστά την "Ελλάδα ισχυρή". Ντροπή!

Σωθήκαμε!

Να, στο "μήνυμα"

η... λύση

θα τους ανασχηματίσει,

κα 'να, δυο

θα αποπέμψει,

κα 'να, δυο

θ' ανακατέψει

και μ' αυτό

το... νέο σχήμα

θα βαδίσουν

όλα πρίμα!

Ετσι, λέει,

πως θα πράξει

και το παν

πια θα... αλλάξει,

απ' τη μέση

το ζωνάρι

στο... λαιμό

θα μας κοτσάρει,

και το χέρι πια

θα βάζει

... απαλά

για να τ' αρπάζει!

Ο οίστρος

Πλήρης ασυδοσία

Ο "Ρ" έχει πολλές φορές γράψει για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ρόλο που της επιφυλάσσουν η Συνθήκη του Μάαστριχτ και οι πολυεθνικές της Ευρώπης. Αρκετές φορές, η κριτική που κάναμε θεωρήθηκε κινδυνολογική ή και καταστροφολογική από τους οπαδούς και τους διάφορους απολογητές του "μονοδρόμου" της ΟΝΕ και της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ελα, όμως, που έρχονται και άλλα έντυπα, που κάθε άλλο παρά καλές σχέσεις έχουν με τους κομμουνιστές, να επιβεβαιώσουν ένα μέρος - τουλάχιστον - όσων έχει γράψει ο "Ρ". Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γνωστή - και για τους δεσμούς της με το δυτικοευρωπαϊκό κεφάλαιο - εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", η οποία στις 15 Οκτώβρη έκανε κριτική στον τρόπο λειτουργίας της ΕΚΤ, που προωθείται ήδη από τον διοικητή της, τον περιβόητο κ. Βιμ Ντουιζεμπέργκ. Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα, η λειτουργία της ΕΚΤ δε θα ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Η διοίκησή της θα βασίζει τις αποφάσεις της σε προβλέψεις που κανείς δε θα γνωρίζει πώς γίνονται. Και, επιπλέον, δε θα κρατούνται πρακτικά.

Απόλυτη και πλήρης ασυδοσία, δηλαδή. Θα παίζουν στην κυριολεξία "τόπι" στις πλάτες των εργαζόμενων και των λαών της Ευρώπης, χωρίς να δίνουν τον παραμικρό λογαριασμό σε κανένα. Αυτή είναι η ΕΚΤ. Και, μάλιστα, όπως ομολογεί η "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς"...

Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση οριστικοποιεί τον αντιλαϊκότερο προϋπολογισμό της μεταπολίτευσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μιλά για την ανάγκη διαλόγου, προκειμένου να... συζητηθούν η αύξηση του αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων, η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και άλλα αιτήματα των εργαζομένων, ακόμη και η μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες...

Μα, δεν καταλαβαίνει, πλέον, ότι κανένας εργαζόμενος δεν τον πιστεύει και τον ακούνε όλοι βερεσέ; Τι να περιμένει κανείς, όμως, από μια συνδικαλιστική ηγεσία, στις θέσεις της οποίας κυριαρχούν η αποθέωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η υποταγή στο "μονόδρομο" της ΟΝΕ..;

Αδεια ψησταριάς (!), λέει, είχε το "κατάστημα" στην Ελευσίνα, όπου διαπιστώθηκε ότι στο εσωτερικό του, αντί για σουβλάκια, γινόταν εμπόριο λευκής σαρκός, τις νυκτερινές ώρες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το "κατάστημα", πριν αποκαλυφθεί το θέμα, υπόκειτο σε τακτικό έλεγχο από την Αστυνομία και τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές...

Είναι φανερό ότι οι "ελέγχοντες", κάθε φορά που πήγαιναν στο "κατάστημα" για να επιβάλουν το νόμο, ζαλίζονταν από ...την τσίκνα.

"Αυτή την καραμέλα θα την πιπιλάτε, θα την ξαναπιπιλάτε, θα τη φτύνετε και ανασχηματισμό δε θα δείτε, μέχρι που να βγάλει ο ήλιος κέρατα...". Αυτά έλεγε, προχτές στους δημοσιογράφους, με το γνωστό σε όλους αλαζονικό ύφος δώδεκα καρδιναλίων, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

Είμαστε σίγουροι ότι σήμερα θα έχει σηκωθεί από τ' άγρια χαράματα και θα ψάχνει να βρει τα κέρατα...

Δεν μπορεί και ούτε θέλει

Τα "μέτρα" για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που διοχετεύεται από κυβερνητικές πηγές ότι θα εξαγγείλει την ερχόμενη βδομάδα ο Κ. Σημίτης, ούτε στο ελάχιστο δεν αγγίζουν το πραγματικό και σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στα Σώματα Ασφαλείας. Γιατί, ούτε με τη συγκρότηση σώματος "αδιάφθορων", ούτε με την έξοδο των αστυνομικών από τα γραφεία, ούτε με τις προσλήψεις, ούτε με την ενίσχυση εξοπλισμού και μέσων, ούτε με παρόμοιου χαρακτήρα "οργανωτίστικα" μέτρα πρόκειται να αλλάξει κάτι το ουσιαστικό απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Το πιθανότερο είναι ότι όλα αυτά τα "μέτρα" θα χρησιμοποιηθούν για επίδειξη πυγμής απέναντι σε όσους δε σκύβουν το κεφάλι, σε όσους αγωνίζονται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αφού προς τα κει είναι στραμμένος ο βασικός προσανατολισμός των Σωμάτων Ασφαλείας, ο οποίος όχι μόνο δε θίγεται από αυτά τα "μέτρα", αλλά ενισχύεται. Ακόμα θα χρησιμοποιηθούν για την κατατρομοκράτηση των λαϊκών στρωμάτων, όπως ήδη έγινε τις προηγούμενες μέρες με τα απαράδεκτα μπλόκα στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας, με ολοφάνερο στόχο των εκφοβισμό, αλλά και την επίδειξη δήθεν "παραγωγής έργου".

Η κυβέρνηση Σημίτη, λόγω και του χαρακτήρα της πολιτικής που υλοποιεί, δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας στα Σώματα Ασφαλείας. Οι λύσεις μπορούν να επιβληθούν "απ' έξω" και μόνο χάρη στην παρέμβαση του λαϊκού κινήματος.

Κανένα "άσυλο" στην ηγεσία της ΝΔ

Η πρώτη ενέργεια του Κ. Καραμανλή κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ήταν να επισκεφτεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και να εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του στην απαράδεκτη απόφαση της πρυτανείας για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο πρόεδρος της ΝΔ - που δεν ενδιαφέρθηκε για τίποτα άλλο - χαρακτήρισε "πρωτοποριακή και εξαιρετικά μεγάλου συμβολικού περιεχομένου για την πορεία των πανεπιστημιακών πραγμάτων, αλλά και του έθνους" (!) την απόφαση της πρυτανείας και κάλεσε όλους να τη στηρίξουν.

Πρόκειται, βέβαια, όχι μόνο για δείγμα της αντιδραστικής πολιτικής σκέψης του Κ. Καραμανλή, αλλά και για ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με το τι πρόκειται να πράξει αν αναλάβει την κυβερνητική εξουσία. Ας είναι όμως σίγουρος ότι δεν περνούν απαρατήρητες ούτε οι αντιδημοκρατικές εξαγγελίες του ούτε ο τρόπος πίεσης στην ευήκοο σε τέτοιες "συμβουλές" κυβέρνηση και γι' αυτό θα πληρώσει, όσο και αν ελπίζει ότι ο "εσωτερικός νόμος" του δικομματισμού θα στρέψει προς το κόμμα του τη λαϊκή δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι εργαζόμενοι δεν παρέχουν κανένα άσυλο σε εκείνους που στρέφονται κατά των συμφερόντων, των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων τους.

Η ... ευτυχία των δεικτών

Πολλά και διάφορα γράφονται και λέγονται, για την πετυχημένη - υποτίθεται - πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας στις ΗΠΑ και άλλες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Κι έχουμε ξαναγράψει, βέβαια, για το κόλπο, που κάνουν, ώστε να εμφανίζουν οι κυβερνώντες τις χώρες αυτές με χαμηλά τα ποσοστά ανεργίας. Εχοντας εφαρμόσει σε μεγάλη έκταση τις νέες μορφές απασχόλησης (διάβαζε: μεγαλύτερης εκμετάλλευσης) και ιδιαίτερα το "μοίρασμα" μιας θέσης εργασίας, σε δυο και τρία ή περισσότερα άτομα, τους παρουσιάζουν όλους ως εργαζόμενους, αντί ως ημιάνεργους, που είναι στην πραγματικότητα.

Φαίνεται, όμως, πως ακόμη και αυτά τα κόλπα δε θα τους φτάνουν σε λίγο καιρό. Μετά τις μεγάλες επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα των ΗΠΑ, που έχουν, ήδη, προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις και πετάνε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, αρχίζουν τώρα τις απολύσεις και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, που μέχρι πριν λίγο καιρό συνεισέφεραν στην αύξηση της απασχόλησης. Από τους πρώτους, η Μέριλ Λιντς ανάγγειλε πριν λίγες μέρες τη μείωση του προσωπικού της, κατά 3.400 εργαζόμενους, ενώ και άλλες μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρίες ετοιμάζονται να την ακολουθήσουν.Για να δούμε, τι κόλπα θα βρουν τώρα τα σαϊνια της στατιστικολογίας, ώστε να μη διαταραχτεί η ...ευτυχία των δεικτών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ