ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Βρυξέλλες καλούν Αγκυρα
Η ελληνική κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στην υποτέλεια, παρακολουθεί αμήχανη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Συσσωρεύονται επικίνδυνα τα "ναι" της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περαιτέρω οικονομική και πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων με την Αγκυρα, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη σε Αθήνα και Βρυξέλλες.Τη μέρα της επετείου του "Οχι" της 28ης Οκτώβρη, οι "εταίροι" εξαπέλυσαν τετραπλή επίθεση στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) και στην Κομισιόν. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Τουρκία, με δεδομένη την πρόταση της Κομισιόν για ντε γιούρε παράκαμψη των ελληνικών επιφυλάξεων στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τελωνειακής Ενωσης, η Κομισιόν προετοιμάζει και νέα φιλοτουρκική "έκθεση προόδου" για την ερχόμενη Τετάρτη 4η Νοέμβρη, στη βάση των "ομόφωνων" αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Κάρντιφ (Ιούνης 1998), που έχει υπογράψει και ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, στο ΚΟΡΕΠΕΡ της Τετάρτης, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και ένα "έγγραφο εργασίας", σύμφωνα με το οποίο προτείνεται η ένταξη της Τουρκίας στις χρηματοδοτήσεις του "πακέτου Σαντέρ" (2000 - 2006) για τις υπό ένταξη υποψήφιες χώρες της Κύπρου και της ΚΑ Ευρώπης. Τέλος, κάθε λογής προσκόμματα "διαδικαστικού" χαρακτήρα προβάλλονται σχετικά με την "κοινή θέση" των "15" για την Κύπρο, παρόλο που έχει ήδη αποφασιστεί ότι η νέα φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε ορισμένους τομείς θα ξεκινήσει κανονικά την 10η Νοέμβρη.

Πολύπλευρη υπεράσπιση της Αγκυρας

Σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του Κάρντιφ, τις οποίες συνυπέγραψε και ο πρωθυπουργός, αυτή τη στιγμή έχουν τεθεί στη συνήθη κοινοτική διαδικασία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βιέννης (11/12 Δεκέμβρη) δύο προτάσεις της Κομισιόν για την Τουρκία και μια για την Κύπρο. Συγκεκριμένα, το Κάρντιφ "σημειώνει με ικανοποίηση την εκ μέρους της Κομισιόν επιβεβαίωση ότι στο τέλος του 1998 θα υποβάλει τις πρώτες της τακτικές εκθέσεις για την πρόοδο κάθε υποψήφιας χώρας ως προς την προσχώρηση. Στην περίπτωση της Τουρκίας, οι εκθέσεις θα 'χουν ως βάση το άρθρο 28 της Συμφωνίας Σύνδεσης και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου (παράγραφος 64), ενώ "υπενθυμίζοντας την ανάγκη να υποστηριχτεί οικονομικά η Ευρωπαϊκή Στρατηγική με την Τουρκία, σημειώνει την πρόθεση της Κομισιόν να μελετήσει τρόπους και μέσα υποστήριξης της υλοποίησής της και να καταθέσει κατάλληλες προτάσεις για το σκοπό αυτό" (παράγραφος 68). Στη βάση της παραγράφου 68, η Κομισιόν κατέθεσε ήδη τις γνωστές προτάσεις για παράκαμψη των ελληνικών επιφυλάξεων "διά νόμου", και το όλο ζήτημα θα εξεταστεί για πρώτη φορά επίσημα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της 9ης Νοέμβρη. Η"έκθεση προόδου" για την Τουρκία θα υποβληθεί επίσημα την ερχόμενη Τετάρτη, 4 Νοέμβρη, για έγκριση από την Ολομέλεια των Επιτρόπων, και το ενδιαφέρον εστιάζεται αποκλειστικά στην πολιτική σύσταση της έκθεσης, που δεν πρόκειται να γίνει γνωστή, παρά μόνο εκείνη τη μέρα. Αλλά, έτσι και αλλιώς, η "έκθεση προόδου" δεν επιφέρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δεν έχει τη σημασία της πρότασης για τη χρηματοδότηση της Τελωνειακής Ενωσης - ως, εκ τούτου, προσφέρεται για κάθε είδους προπαγάνδα. Τέλος, η πρώτη "τακτική έκθεση για την πρόοδο" της Κύπρου δε θα έχει επίσημες περιπλοκές, παρόλο που εκκρεμούν οι τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ΚΕΠΠΑ (ασφάλεια και εξωτερική πολιτική), που θα "επανεξετάζονται" όταν χρειάζεται.

Απέναντι σ' αυτόν το φιλοτουρκικό καταιγισμό των Βρυξελλών, εντύπωση προκαλεί η έκδηλη αδράνεια της ελληνικής πλευράς. Ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος αρκέστηκε σε ένα "υπόμνημα", την περασμένη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, προσπαθώντας παράλληλα να "πείσει τους εταίρους" και την Κομισιόν ότι "δεν επιδιώκει πόλωση". Ο επίτροπος Χρ. Παπουτσής παρακολουθεί ανήμπορος την παραγωγή φιλοτουρκικών προτάσεων της Κομισιόν, έχοντας "δεμένα τα χέρια", εξ αιτίας των κυβερνητικών εντολών που δεσμεύουν και επιβάλλουν τη συμπεριφορά του κατ' εξοχήν κοινοτικού οργάνου "νομοθετικής πρωτοβουλίας". Τέλος, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε μεταβατική, και ως εκ τούτου αδρανή, φάση μετά την αλλαγή πρέσβεων και την ανάληψή της από τον Λ. Τσίλα, προερχόμενο εξ Αμερικής και συνηθισμένο σ' άλλα ήθη και έθιμα. Αλλά, βέβαια, η διπλωματία ακολουθεί άλλες, πιο σημαντικές "συνιστώσες". Σύμφωνα με επίσημα χτεσινά στοιχεία της Κομισιόν για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 1998, η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα στην Κοινότητα, που συνεχώς αυξάνει, ενώ η Τουρκία αποτελεί τον έβδομο σημαντικότερο εμπορικό "εταίρο", με συνεχή αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς αυτήν (10% μέσα σ' ένα χρόνο).

ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
"Κεντροαριστεροί" ελιγμοί συνεργασίας

Κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να επιδιώξει ο ΣΥΝ

"Κυβερνητικό σχήμα ευρείας συνεργασίας" - όπως βαφτίζει την επιδίωξή του για την "κεντροαριστερή" συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ... - θα επιδιώξει ο ΣΥΝ στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν, μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, προκειμένου να προωθηθεί η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ...

Αυτό προτείνεται στο σχέδιο ψηφίσματος προς την ΚΠΕ του ΣΥΝ, που συνεδριάζει σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο, προκειμένου να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, καθώς και να προσδιοριστούν οι στόχοι και οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Συνασπισμού για το επόμενο διάστημα έως τις Ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΝ, τονίζεται στο σχέδιο ψηφίσματος, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών επαναφέρει προς τον ελληνικό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις τη συνολική εναλλακτική του πρόταση. Σχετικά προτείνει αλλαγή του εκλογικού νόμου και ψήφιση της απλής αναλογικής ως το πρώτο αναγκαίο και καθοριστικό βήμα που θα επιτρέψει τη συνολική αλλαγή πορείας.

Θέλοντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις, η ηγεσία του ΣΥΝ απευθύνεται και στα άλλα, πλην ΠΑΣΟΚ, κόμματα - κι ανάμεσά τους και στο ΚΚΕ - για συνεργασία, ζητώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, την... αλλαγή της πολιτικής τους! Σχετικά αναφέρει ότι "προς το σκοπό αυτό και παρά τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν, με σημαντικότερο την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΚΚΕ, ο ΣΥΝ θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα και να υπάρξουν περιθώρια κοινής δράσης και συνεργασιών"!

Τέλος, όσον αφορά τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η ηγεσία του ΣΥΝ εκτιμά ότι "ο λαός αποδοκίμασε την πολιτική, τις μεθόδους και τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης", ενώ υποστήριξε πως "τα αποτελέσματα στο σύνολό τους είναι θετικά για τον ΣΥΝ, παρά τα σημαντικά προβλήματα που καταγράφηκαν σε μια σειρά από δήμους, με πρώτη την ήττα στο Δήμο Αθήνας".

ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΣ 1941 - 1949
Αποσύρεται ο πρώτος τόμος

Διά χειρός ταγματασφαλιτών και Χιτών η εισαγωγή της έκδοσης της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ

Ανακοινωθέντα ταγματασφαλιτών και Χιτών θυμίζει το εισαγωγικό κείμενο της έκδοσης των αρχείων του Εμφυλίου Πολέμου, που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, της οποίας ωστόσο ανεστάλη η κυκλοφορία. Ομως, τα ερωτηματικά παραμένουν για το πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο φασιστικής έμπνευσης κείμενο να φτάνει μέχρι την έκδοση με τη σφραγίδα του ΓΕΣ. Πρόκειται για 31 τόμους, που βγήκαν σε 1.000 αντίτυπα, στις σελίδες των οποίων περιλαμβάνονται τα αρχεία της περιόδου 1941 - 1949.

Στο τμήμα των αρχείων που αφορά την περίοδο 1944 - 1949 υπάρχει "Ιστορική Επισκόπηση", γραμμένη με την πιο ακραία αντικομμουνιστική φρασεολογία, με την υπογραφή του υποστρατήγου Ν. Σπηλιώτη, διευθυντή του 5ου Γραφείου της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, μιας στρατιωτικής υπηρεσίας που υπάγεται στο ΓΕΣ. Το κείμενο τέθηκε υπόψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, και μετά από πρωτοβουλία του Επιτελείου του υπουργού Εθνικής Αμυνας (ΕΠΥΕΘΑ) δόθηκε, την τελευταία στιγμή, η εντολή να αποσυρθεί και να πολτοποιηθεί ο πρώτος τόμος, που εν είδει εισαγωγής περιλαμβάνει 27 σελίδες αντικομμουνιστικής προπαγάνδας της εμφυλιοπολεμικής εποχής. Μάλιστα, είχε προγραμματιστεί για σήμερα εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο για την επίσημη παρουσίαση της έκδοσης. Μετά τις αναγκαίες διορθώσεις στον πρώτο, τον εισαγωγικό τόμο, θα κυκλοφορήσει ολόκληρη η σειρά, κατά πάσα πιθανότητα το Γενάρη.

Με την έκδοση αυτή επιχειρείται να γραφτεί η ιστορία, μισό αιώνα μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με την πιο χυδαία αντικομμουνιστική εκδοχή. "Σε διάστημα έξι ετών - αναφέρεται - από το 1943 μέχρι το 1949, ο διεθνής κομμουνισμός, χρησιμοποιώντας ως δύναμη κρούσης στην Ελλάδα το ΚΚΕ, επιχείρησε τρεις φορές να καταλάβει την εξουσία, διχάζοντας έτσι τον καθολικό αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον κατακτητή στα χρόνια της Αντίστασης". Σχετικά με το Δεκέμβρη του 1944 γίνεται λόγος για"στασιαστικό κίνημα".Ενώ για τη συνέχεια "το ΚΚΕ άρχισε την οργάνωση ενόπλων συμμοριών στις ορεινές περιοχές με μυστική στρατολογία κομμουνιστών ". Οσο για την αλλαγή φρουράς το 1947 από τους Αγγλους στους Αμερικανούς, αυτό έγινε όταν... "η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποδέχτηκε σχετική έκκληση της ελληνικής κυβερνήσεως και αποφάσισε να αναλάβει την ίδια ανασχετική στρατηγική με την προκάτοχό της".

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δέσμευση για ανανέωση συμβάσεων

Τη διαβεβαίωση ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ανανέωση των συμβάσεων 18 επιστημόνων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας έδωσε χτες στη Βουλή η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη.

Ο βουλευτής επισήμανε ότι ο ορατός κίνδυνος της μη ανανέωσης των συμβάσεων θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της Επιτροπής, η οποία έχει να επιτελέσει σοβαρό έργο, όπως ο έλεγχος των εργαζομένων, οι οποίοι με τη μία ή την άλλη μορφή εκτίθενται σε κάθε λογής ακτινοβολίες. Η υφυπουργός είπε ότι η χρηματοδότηση για τις συμβάσεις έχει εξασφαλιστεί, καθώς η Επιτροπή έχει δικά της έσοδα από ειδικό λογαριασμό, ο οποίος χρηματοδοτείται από τις υπηρεσίες που αυτή παρέχει σε διάφορους οργανισμούς.

Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Υπερφαλαγγίζονται οι προϋποθέσεις

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδης,ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να καταδικάσει "τις δηλώσεις ανωτέρων και ανωτάτων κυβερνητικών και πολιτειακών παραγόντων καθώς και τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης που δημιουργούν ένταση στο χώρο του Αιγαίου, εκφράζοντας επεκτατικές τάσεις και εδαφικές διεκδικήσεις του ελληνικού χώρου κάτω μάλιστα από την απειλή της χρήσης βίας" ενώ ταυτόχρονα κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση "να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ενέργειες ή και νομοθετικές πράξεις για την αποκατάσταση και κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος και την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, να συμβάλλει στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ".

Ειδικότερα για το θέμα των χρηματοδοτήσεων και τις μεθοδεύσεις εκροής κονδυλίων με παράκαμψη του κανόνα της ομοφωνίας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "οι νέες προτάσεις της Επιτροπής δεν μπορούν να παραβλέπουν τους όρους που το Συμβούλιο και η ίδια η Επιτροπή έχουν θέσει για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ούτε να παρακάμψουν τους κανόνες της ίδιας της ΕΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη μελλοντική χρηματοδότηση της Τουρκίας", ενώ ταυτόχρονα ζητά την απάλειψη του σημείου 8 της έκθεσης όπου γίνεται λόγος για "εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης", γεγονός που αποτελεί σαφή προσπάθεια υπερφαλάγγισης των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί αλλά και των προβλεπόμενων διαδικασιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ