ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ
Μύθος η συμμετοχή Γιαννόπουλου στην Αντίσταση 1941-'44

Την περίοδο της Κατοχής, ενώ υποτίθεται ήταν στον ΕΛΑΣ, ο Β. Γιαννόπουλος εντάχτηκε στον κατοχικό στρατό με έγκριση του Τσολάκογλου, ενώ την περίοδο 1945-'54 λειτουργούσε επιχείρηση στο αναψυκτήριο του Δήμου Περιστερίου, με άδεια των μετεμφυλιοπολεμικών αρχών. Κι αυτό την ώρα που οι αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στέλνονταν στα ξερονήσια και τις φυλακές

Οχι μόνον δεν έκανε αντίσταση με το ΕΑΜ ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος την περίοδο 1941 μέχρι 1944, αλλά, αντίθετα, την ώρα που ισχυρίζεται πως ήταν... "πολέμαρχος" του ΕΛΑΣ, ο ίδιος ο Β. Γιαννόπουλος, έσπευδε να δηλώσει συμμετοχή στον κατοχικό στρατό το 1942, εντασσόμενος στους μονίμους υπαξιωματικούς, με αίτησή του που, βεβαίως, εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Τσολάκογλου. Η μοναδική επαφή του Γιαννόπουλου με τον ΕΛΑΣ ήταν, όταν τον Ιούλιο του 1944 επιστρατεύτηκε και παρέμεινε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ μέχρι το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου. Ακόμα, το 1951, στη μετεμφυλιοπολεμική περίοδο, κατάφερε να βγάλει σύνταξη αναπηρική, όταν, την ίδια περίοδο, και η απλή υποψία για συμμετοχή στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ απέκλειε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και οδηγούσε - όπως έγινε για δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές - στα ξερονήσια και τις φυλακές. Ο Β. Γιαννόπουλος, ωστόσο, ουδέποτε πήγε στις φυλακές και τα ξερονήσια, κι όχι, βεβαίως, γιατί... δε τον έβρισκαν να τον συλλάβουν όπως ισχυρίστηκε. Γιατί στο διάστημα 1945 έως 1954 είχε νοικιάσει το δημοτικό πάρκο στο Περιστέρι και λειτουργούσε αναψυκτήριο με την άδεια των αρχών του Περιστερίου...

Τα παραπάνω σημείωσε ο νεοεκλεγμένος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θόδωρος Κατριβάνος σε συνέντευξή Τύπου που έδωσε χτες, στην οποία παρέθεσε στοιχεία για την υποτιθέμενη αντιστασιακή δράση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Νόθευσαν το Στρατιωτικό Μητρώο Γιαννόπουλου

Πριν ξεκινήσει τα... αποκαλυπτήρια, ο Θ. Κατριβάνος, επισήμανε πως το Φύλλο Στρατιωτικού Μητρώου του Β. Γιαννόπουλου που κατατέθηκε στη Βουλή το 1994 από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένη είναι "νοθευμένο" σε σχέση με το γνήσιο Φύλλο Μητρώου που εξέδωσε το Στρατολογικό Γραφείο Τριπόλεως το 1983. Ειδικότερα, όπως φαίνεται στα συγκεκριμένα αντίγραφα που παρουσίασε, στο Φ. Μ. του 1994 παραλείπονται οι στρατολογικές μεταβολές του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, από τον Φεβρουάριο του 1944 μέχρι και την οριστική απόλυσή του από το στρατό το 1948. Αντιθέτως, έχουν προστεθεί όλες οι στρατολογικές μεταβολές, με τις οποίες ο Ε. Γιαννόπουλος πήρε το 1983 αναδρομικά βαθμούς... για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Η απουσία των μεταβολών της περιόδου 1945-'48, όπως εμφανίζεται στο αντίγραφο του Στρατολογικού Μητρώου του 1944, συνιστά "νόθευση εγγράφων",όπως είπε ο Θ. Κατριβάνος.

Για το θέμα αυτό, ο Θ. Κατριβάνος, έστειλε χτες επιστολή στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και ζητά να ερευνήσουν την υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Ποιος έκανε τη νόθευση; Ποιον ωφελούσε αυτό ή ποιος ήθελε να ενοχοποιήσει ποιον; αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, ο Θ. Κατριβάνος.

Αντιστασιακός μύθος

Οσον αφορά, τώρα, την υποτιθέμενη αντιστασιακή δράση του Β. Γιαννόπουλου, ο υπερνομάρχης υπογράμμισε πως "ο Β. Γιαννόπουλος κατόρθωσε, βήμα προς βήμα, να φιλοτεχνήσει ένα μύθον ότι, περίπου, Εθνική Αντίσταση ίσον Γιαννόπουλος"! Αλλά, εκείνο που προκύπτει είναι πως ο Β. Γιαννόπουλος δεν ήταν ούτε καν στο ΕΑΜ στο διάστημα 1941-'44. Απλώς τον Ιούλη του '44, όπως πολλοί άλλοι ακόμα πολίτες, επιστρατεύτηκε από τον ΕΛΑΣ - ενόψει της αναμενόμενης αποχώρησης των Γερμανών, ίσως - όπου και παρέμεινε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ μέχρι το Δεκέμβρη του 1944. Ας μας αναφέρει, τόνισε χαρακτηριστικά, σε ποια μάχη πήρε μέρος κατά των Γερμανών ο Β. Γιαννόπουλος. Τις μάχες κατά των Γερμανών τις έδωσε ο τακτικός ΕΛΑΣ και όχι ο Εφεδρικός, συμπλήρωσε...

Με έγκριση Τσολάκογλου στον κατοχικό στρατό

Ωστόσο, την ίδια περίοδο ο Β. Γιαννόπουλος, βάσει του Φύλλου Στρατιωτικού Μητρώου του, ενώ, μετά την κατάρρευση του Μετώπου, στις 30 Ιουνίου 1941 παρουσιάστηκε στη Δ. Χ. Αρκαδίας και απολύθηκε αυθημερόν, μετά από αίτησή του, η οποία εγκρίθηκε από την κυβέρνηση των Κουίσλιγκ (Τσολάκογλου) εισέρχεται, επί κατοχής στις 18.10. 1942, στο Σώμα μονίμων υπαξιωματικών Πεζικού και την 28 Μάρτη 1948 προήχθη σε βοηθητικό ανθυπασπιστή Πεζικού και κρίθηκε βοηθητικός συνεπεία πολεμικού τραύματος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο το 1941, όταν έφερε το βαθμό του λοχία.

Οπως σχολίασε με νόημα ο Θ. Κατριβάνος, την ώρα που ισχυρίζεται ότι πολεμούσε στον ΕΛΑΣ, ως μέγας πολέμαρχος ο κ. Γιαννόπουλος ζήτησε και εντάχθηκε στους μόνιμους υπαξιωματικούς την περίοδο της κατοχής και, στη συνέχεια διεκδίκησε σύνταξη αναπήρου, η οποία του ενεκρίθη. Μάλιστα, την περίοδο της Κατοχής ο Β. Γιαννόπουλος έγινε, με απόφαση της κυβέρνησης των Κουίσλιγκ, υπεύθυνος της αποθήκης τροφίμων του νοσοκομείου Μελισσίων. Αυτό σε μια περίοδο που ο λαός πέθαινε από την πείνα και για να γίνεις υπεύθυνος σε αποθήκες τροφίμων χρειαζόταν ιδιαίτερα προσόντα... Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Β. Γιαννόπουλος στο βιβλίο του παρουσιάζει φωτογραφία του το 1945 με τη στολή ανθυπασπιστή και πηλίκιο με τη βασιλική κορόνα, αυτό το 1945! Μάλιστα, η παραπάνω φωτογραφία, όπως είπε ο Θ. Κατριβάνος, τον παραπλάνησε να νομίσει ότι ο Β. Γιαννόπουλος υπηρετούσε στην περίοδο του Εμφυλίου στο στρατό που πολεμούσε το ΔΣΕ.

Αντίσταση με.. αναψυκτήριο και σύνταξη!

Οσον αφορά τη δράση του Β. Γιαννόπουλου μετά το 1945 και έως το 1950, ο Θ. Κατριβάνος, υπογράμμισε το γεγονός ότι ο ίδιος ο Β. Γιαννόπουλος παραδέχεται πως "ζει και εργάζεται στο Περιστέρι", εκεί διευθύνει το δημοτικό αναψυκτήριο "ΟΠΤΑΣΙΑ" στην κεντρική πλατεία του Δήμου πλάι στο Δημαρχείο. Το κέντρο αυτό, λέει, ήταν πολιτιστικό κέντρο, κέντρο πολιτιστικής και μουσικής ψυχαγωγίας των Περιστεριωτών, που το θυμούνται με περηφάνια με 2.000 καθίσματα και 500 τραπέζια με μουσική και δύο πίστες χορού" (σελ. 35 από το βιβλίο του ΕΓ "Αγορεύσεις - Ομιλίες - Κείμενα", Αθήνα 1984).

Δηλαδή, σχολίασε ο Θ. Κατριβάνος, σε μια περίοδο που δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ ήτανε στα ξερονήσια και τις εξορίες, ο Ε. Γιαννόπουλος ήταν διευθυντής ενός νυχτερινού κέντρου στο κεντρικότερο σημείο του Περιστερίου (... ) Την ίδια στιγμή, και ενώ ο ίδιος λέει ότι τον είχαν διώξει από το στρατό με το κανονικό του όνομα, η Αστυνομία δεν μπορούσε να τον ανακαλύψει, αν και διηύθυνε νυχτερινό κέντρο και επέμενε να του στέλνει εντάλματα στο ψευδώνυμο που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έφερε στην Κατοχή. Στην πραγματικότητα, συνέχισε το σχόλιό του ο Θ. Κατριβάνος, όσοι στρατιωτικοί είχαν αγωνιστεί μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην Κατοχή, αποστρατεύονταν από το στράτευμα με το βαθμό του στρατιώτη και εκτοπίζονταν στα "σωφρονιστικά στρατιωτικά στρατόπεδα" της Μακρονήσου και της Γιάρου. Αντιθέτως, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος απολύεται με το βαθμό του ανθυπασπιστή και φυσικά δεν εκτοπίζεται ούτε διώκεται αλλά έχει τη δυνατότητα να διευθύνει νυχτερινό κέντρο.

Επιπλέον, κατέληξε, το 1951, τρία χρόνια μετά την απόλυσή του από το Στρατό, που έγινε τον Φεβρουάριο του 1948 ο Ε. Γιαννόπουλος κατορθώνει (αν και γνωστός αγωνιστής του ΕΛΑΣ...), να πάρει αναπηρική σύνταξη (βλ. σελ. 39 από το βιβλίο του ΕΓ "Αγορεύσεις - Ομιλίες - Κείμενα", Αθήνα 1984. Αναφερόμενος στα πιστοποιητικά αντίστασης που παρουσιάζει ο Β. Γιαννόπουλος, ο Θ. Κατριβάνος, εκτίμησε ότι υπήρξε σκοπιμότητα σχετικά.

Τέλος, έγινε γνωστό πως ο Β. Γιαννόπουλος στα 1955 έγινε νομικός σύμβουλος στο Δήμο Περιστερίου σε μια περίοδο, όπου χωρίς πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων δε γινόταν κανένας ούτε οδοκαθαριστής, πολύ περισσότερο σε ανώτερη θέση. Σχετικά ο Θ. Κατριβάνος προκάλεσε τον Β. Γιαννόπουλο να παρουσιάσει το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, με βάση το οποίο διορίστηκε στο Δήμο Περιστερίου.

Στη χτεσινή συνέντευξη ο Θ. Κατριβάνος, δικαιολογήθηκε πως δεν ασχολήθηκε νωρίτερα με τον Γιαννόπουλο, γιατί όπως και άλλοι δεν ήθελε να εμπλακεί, πολύ περισσότερο που ο Β. Γιαννόπουλος εδώ και 20 χρόνια έχει βουλευτική ασυλία. Αναγκάστηκε, είπε, να το κάνει τώρα, γιατί συκοφαντήθηκε. Ο Β. Γιαννόπουλος έθιξε τα "ιερά των αγίων", κάνοντας λόγο για τα κόκαλα του πατέρα του και του αδερφού του. Πάντως, θεώρησε χρέος σ' όσους προπηλακίστηκαν από τον Β. Γιαννόπουλο την αποκάλυψη του ρόλου του. Ο ίδιος ο Θ. Κατριβάνος δήλωσε πως διαθέτει και άλλα στοιχεία σχετικά με το "βίο και την πολιτεία" του Β. Γιαννόπουλου που τα κρατά, για να τα παρουσιάσει κατά την εκδίκαση της μήνυσης Γιαννόπουλου σε βάρος του - εφ' όσον γίνει.

Β. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Προσπάθεια τρομοκράτησης των δημοσιογράφων

Με υπονοούμενα και έμμεσες πλην σαφείς απειλές για διώξεις του Τύπου, στην περίπτωση που προβάλλει όσα στοιχεία και αποκαλύψεις παρέθεσε ο Θ. Κατριβάνος στη χτεσινή του συνέντευξη απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Β. Γιαννόπουλος,σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους δημοσιογράφους να μη γράψουν όσα ακούστηκαν με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο στη συνέντευξη Κατριβάνου. Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του που ακολούθησε τη συνέντευξη Κατριβάνου - όπου να σημειωθεί απεσταλμένος του μοίραζε το φάκελο με τις αγωγές Γιαννόπουλου κατά του υπερνομάρχη! - ο Β. Γιαννόπουλος προειδοποιεί χαρακτηριστικά: "Συνιστώ δε στους λειτουργούς του Τύπου να είναι φειδωλοί στη φιλοξενία των συκοφαντιών του κ. Κατριβάνου και πολύ προσεκτικοί στην τυχόν άδικη υιοθέτησή τους"!

Κατά τα άλλα, αντί όποιας απάντησης σε όσα παρέθεσε ο Θ. Κατριβάνος για το άτομό του, ο Β. Γιαννόπουλος επαναλαμβάνει τις γνωστές κατηγορίες "για την κατάντια του κ. Κατριβάνου". Μιλά για "επαίσχυντη πράξη και κατάπτυστη διαγωγή ενός επιβαρυνόμενου άλλοτε για την πολιτική του τοποθέτηση, την οποίαν κατόπιν πρόδωσε". Και κάνει λόγο για "πλέον στυγνή και βρώμικη συκοφαντία από έναν εξωμότη της Εθνικής μας Αντίστασης και των οραμάτων του ΕΑΜ που ευρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης". Τέτοια ωραία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ