ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επιτυχίες των ανταρτών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Δώδεκα ώρες κράτησε η μάχη από τις πρώτες ώρες της Κυριακής έως το μεσημέρι και οι Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας - (FARC) κατέλαβαν την πόλη Μίτου,το νοτιοανατολικό προπύργιο της χώρας, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία. Η χτεσινή επιχείρηση του στρατού της Κολομβίας που εξόρμησε από τη Βραζιλία για να επανακαταλάβει την πόλη απέτυχε, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το "Ασοσιέιτεντ Πρες". Οι μάχες συνεχίζονταν επί ώρες, περίπου ένα μίλι έξω από την πόλη Μίτου και οι 800 περίπου μαχητές κατάφεραν αναχαιτίσουν την αντεπίθεση. Αποτέλεσμα των χτεσινών μαχών, αλλά και της Κυριακής, είναι ογδόντα αστυνομικοί νεκροί και άλλοι 45 να συλληφθούν όμηροι.

Οι αντάρτες εισέβαλαν στην πόλη Μίτου, πρωτεύουσα της επαρχίας Βάουπες την αυγή της Κυριακής και συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο της περιοχής που αποτελούσε τη βάση της αστυνομίας στην απομακρυσμένη κωμόπολη της Ανατολικής Κολομβίας μέσα στην τροπική ζούγκλα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του τοπικού Ερυθρού Σταυρού, που επιβεβαίωσε και τον αριθμό των νεκρών. Ο χρόνος της επίθεσης είναι χαρακτηριστικός, αφού έγινε μόλις μια εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων από μία τεράστια περιοχή της Νοτιοανατολικής Κολομβίας - εκτάσεως αντίστοιχης με την Ελβετία. Η "πολυσυζητημένη" αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων αποφασίστηκε, προκειμένου να γίνει δυνατή η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για πρώτη φορά μέσα σε έξι χρόνια, δηλώνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

ΤΥΦΩΝΑΣ "ΜΙΤΣ" ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
"Πανόραμα θανάτου"

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

"Εχουμε μπροστά μας ένα πανόραμα θανάτου, ερήμωσης και αφανισμού σε όλη την επικράτεια"...

...δήλωνε συντετριμμένος ο Πρόεδρος της Ονδούρας Κάρλος Φλόρες Φακούσε, κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό των "βλαβερών συνεπειών" της μανιώδους επίσκεψης του κυκλώνα "Μιτς". Η εικόνα είναι τραγική, πτώματα να επιπλέουν παντού, ολόκληρα χωριά και συνοικίες διαγράφτηκαν διά παντός από το χάρτη. Πάνω από 5.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, συνταγματάρχης Γκιγιέρμο Πινάλ,επιβεβαιώνοντας σχετική πληροφορία τοπικού ραδιοσταθμού για να συμπληρώσει την εικόνα που είχε περιγράψει αριθμητικά λίγο πριν ο Πρόεδρος Φλόρες, που στο τέλος συμπλήρωσε ότι οι νεκροί "υπολογίζονται σε χιλιάδες και όχι σε εκατοντάδες", χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο αριθμό, τόσο για τους νεκρούς, όσο και για τους αγνοούμενους. Πάνω από 600.000 άνθρωποι, το ένα δέκατο της χώρας, είναι άστεγοι, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι πεινασμένοι και διψασμένοι, εξαιτίας της έκτασης των καταστροφών, ενώ ο κίνδυνος των μολυσματικών ασθενειών ελλοχεύει με τη συνδρομή της παντελούς έλλειψης φαρμάκων.

Οσο για τη Νικαράγουα, που και αυτή πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στη μανία του τυφώνα, μετράει επισήμως 1.330 νεκρούς, 1.903 αγνοούμενους και περίπου μισό εκατομμύριο αστέγους. Οσο για το Σαλβαδόρ, 222 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, 135 αγνοούνται και περισσότεροι από 50.000 είναι άστεγοι.

Δραματική έκκληση για βοήθεια απευθύνουν συνεχώς οι αρχές της Ονδούρας στους διεθνείς οργανισμούς, καθώς ο τυφώνας "Μιτς" έχει αφήσει στο πέρασμά του χιλιάδες νεκρούς, μετά τις γιγαντιαίες κατολισθήσεις που έχει προκαλέσει, αλλά και για την κάλυψη και των στοιχειωδών αναγκών, που χρειάζονται οι κάτοικοι της Κεντρικής Αμερικής από το Νότιο Μεξικό ως τη Νικαράγουα.

Μετά τις δραματικές εικόνες που μεταδίδουν όλα τα τηλεοπτικά μέσα, η ΕΕ αποφάσισε τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας 6,8 εκατομμυρίων ecu στα θύματα του κυκλώνα "Μιτς", ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός της, συμπληρώνοντας ότι η βοήθεια αυτή προορίζεται για την αγορά τροφίμων, φαρμάκων, σκηνών και προϊόντων καθαρισμού του νερού στη Νικαράγουα, στην Ονδούρα, στη Γουατεμάλα και το Σαλβαδόρ. Επίσης, την παροχή βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων προς τα άτομα που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσε ο κυκλώνας "Μιτς" αποφάσισε και η ελβετική κυβέρνηση, ενώ η Ελβετία θα στείλει επίσης έναν τόνο ταμπλέτες χλωρίου για τον καθαρισμό 20 εκατομμυρίων λίτρων νερού.

ΑΛΒΑΝΙΑ
"Περίεργες" εξελίξεις

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ενα "περίεργο" δημοσίευμα κυκλοφορούσε χτες στα Τίρανα, στη - φίλα προσκείμενη προς την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών υπό τον Παντελί Μάικο - εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ": επικαλούμενη πηγές των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται ο πρώην Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, προετοιμάζει "νέα απόπειρα πραξικοπήματος".

Σύμφωνα με τις πηγές των μυστικών υπηρεσιών SHIK, που επικαλείται η εφημερίδα, 100 οπαδοί του Μπερίσα εκπαιδεύονται σε περιοχές γύρω από την πόλη Σκόδρα της βόρειας Αλβανίας, το "προπύργιο" του Δημοκρατικού Κόμματος.Σκοπός των κύκλων αυτών, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να προκληθεί και πάλι χάος και κλίμα τρομοκρατίας στη βόρεια Αλβανία, ώστε να αποτύχει η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 22ης Νοέμβρη για το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Οι μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, έχουν συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση ενόπλων τρομοκρατικών ομάδων, σχετικά με τις περιοχές όπου δρουν, καθώς και σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησής τους και τους στόχους των επιθέσεων που σκοπεύουν να εξαπολύσουν.

Ο Μπερίσα έχει διαψεύσει παρόμοιες πληροφορίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υποστηρίζοντας ότι εντάσσονται στο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδίου επίθεσης κατά του "αντικομμουνιστικού πληθυσμού στη βόρεια Αλβανία".

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε χτες ότι θα στείλει παρατηρητές στην Αλβανία για να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία για το νέο Σύνταγμα.

Οι Δημοκράτες του πρώην Προέδρου Σαλί Μπερίσα, που από τον περασμένο Ιούλη μποϊκοτάρουν τις συνόδους του Κοινοβουλίου, κάλεσαν τους Αλβανούς να μη λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα, καταγγέλλοντας το σχέδιο Συντάγματος ως "αντιδημοκρατικό" και δηλώνοντας ότι δε θα το αναγνωρίσουν.

Σε διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία την περασμένη βδομάδα υπογραμμίστηκε "η ανάγκη για ένα Σύνταγμα". Κι απευθύνθηκε "έκκληση" στο Δημοκρατικό Κόμμα να σταματήσει το μποϊκοτάζ του Κοινοβουλίου και να συμμετάσχει.

Ενεργότερη ιταλική εμπλοκή

Πεντακόσιοι Ιταλοί εντέλλονται στην "επιχείρηση Αλβανία": την απόφαση έλαβε ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την πάταξη των "εμπόρων ανθρώπινης σαρκός". Οι ιταλικές δυνάμεις που θα επέμβουν στην Αλβανία ανήκουν σε όλα τα Σώματα των Ενοπλων Δυνάμεων, από το Ναυτικό μέχρι την Οικονομική Αστυνομία.

Σε συμφωνία που θα υπογράψει ο Ντ' Αλέμα με τον Αλβανό ομόλογό του, Παντελί Μάικο, εντός των ημερών στην Απουλια, προβλέπεται διεύρυνση των ιταλικών ελέγχων στις νότιες ακτές της Αλβανίας και με την παρουσία των ιταλικών δυνάμεων. Η συμφωνία πρόκειται να συμπεριλάβει την εγκατάσταση μιας ιταλικής βάσης στην αλβανική νήσο Σαζένο, που είναι στρατηγικής σημασίας, εφόσον βρίσκεται στα ανοιχτά του κόλπου της Αυλώνας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Αποφεύχθηκε" η ανθρωπιστική "καταστροφή"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Σηματοδοτώντας μια "άμβλυνση" της δυτικής ρητορικής, διεθνείς οργανώσεις "αρωγής" των προσφύγων εκτίμησαν χτες πως "χιλιάδες" Κοσσοβάροι Αλβανοί βρήκαν καταφύγια, ενόψει του χειμώνα.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο "Ασοσιέιτεντ Πρες, "ενίσχυσε" την άποψη, λέγοντας πως η "ανθρωπιστική καταστροφή", που προέβλεπαν συλλήβδην Δυτικοί διπλωμάτες "αποφεύχθηκε", αλλά η κατάσταση παραμένει "ευαίσθητη".

"Η κρίση παραμένει κι η κατάσταση είναι εύθραυστη, αλλά καταστροφή που όλοι περιμέναμε... δε θα συμβεί", είπε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζούλια Ταφτ, μετά από μια τετραήμερη περιοδεία της στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι "μόνο" 5.000 πρόσφυγες παραμένουν χωρίς καμία μορφή καταφυγίου, από ένα σύνολο 275.000. Ο Ζακ Φρανκίν, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υπήρξε "πιο μετριοπαθής", εκφέροντας την εκτίμηση ότι ο αριθμός των εν κινδύνω, λόγω χειμώνα, προσφύγων, "έχει μειωθεί σημαντικά".

Ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" (UCK), πάντως, δε μοιάζει να συμφωνεί με τον ρου των γεγονότων στην επαρχία. Ο "πολιτικός εκπρόσωπός" του, Αντεμ Ντεμάτσι, είπε χτες ότι το γεγονός της παραμονής 15 χιλιάδων στρατιωτών του Γιουγκοσλαβικού Στρατού και 10 χιλιάδων αστυνομικών των ειδικών μονάδων της Σερβίας είναι "απαράδεκτο". Ο Ντεμάτσι υπέβαλε την "απαίτηση" να παραμείνουν στην επαρχία όχι περισσότεροι από 6 χιλιάδες στρατιώτες και 2,5 χιλιάδες αστυνομικοί, με το επιχείρημα ότι "οι πρόσφυγες φοβούνται να επιστρέψουν".

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ΠΓΔΜ Κρις Χιλ είχε συνομιλίες με τον Κοσσοβάρο Αλβανό ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα, και οι δύο άνδρες περιόδευσαν σε πληγέντα από τις συγκρούσεις χωριά. Συνάντησαν ένα Σέρβο - ο οποίος, μιλώντας στον Ρουγκόβα, είπε ότι ο πατέρας του αγνοείται. Μιλώντας σέρβικα, ο Ρουγκόβα απάντησε "είμαστε μαζί σ' αυτήν (την κατάσταση)".

Ο "μετριοπαθής" Κοσσοβάρος Αλβανός πολιτικός, όμως, δεν έχει ακόμα καταφέρει να "ελέγξει" τον Απελευθερωτικό Στρατό. Με χτεσινή ανακοίνωσή του, ο UCK κατηγόρησε τους Σέρβους πως "πυροβολούν Αλβανούς που επιστρέφουν στα σπίτια τους" και προειδοποίησε με "αντίποινα σε οποιαδήποτε πρόκληση".

ΠΓΔΜ
Επισημοποιήθηκε η "κεντροδεξιά στροφή"

ΣΚΟΠΙΑ.-

Επισημοποιήθηκε: ο λόγος για τη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην ΠΓΔΜ. Και την αποχώρηση από την εξουσία των σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

Ο συνασπισμός, που αποτελείται από το δεξιό κόμμα VMRO - DPMNE του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και την κεντρώα Δημοκρατική Εναλλαγή του Βάσιλ Τοπουκόρφσκι, κατέλαβε 58 από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου, κατά την πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Λιλιάνα Ρίστοβα - Ινγκιλίζοβα.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι τελικά, καθώς σε τρεις περιφέρειες υπάρχουν διαφωνίες, τις οποίες η Εκλογική Επιτροπή δεν έχει επιλύσει.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) περιορίστηκε στις 28 έδρες (διέθετε 61 στην απερχόμενη Βουλή).

Τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν την αλβανική κοινότητα - το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ - αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη με 24 έδρες, μπροστά από το Φιλελεύθερο - Δημοκρατικό Κόμμα (4 έδρες), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (2 έδρες) και τη Συμμαχία των Ρομ (1 έδρα).

Το ποσοστό συμμετοχής στο δεύτερο γύρο ήταν γύρω στο 70%, έναντι 72% στον πρώτο γύρο, δύο βδομάδες πριν.

Προσπάθειες διάσωσης στο Ελ Σαλβαντόρ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ