ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναστάτωση στους μουσικόφιλους του Βόλου

Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο,κατέθεσαν, στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής,για το θέμα που προέκυψε με τη ματαίωση της παράστασης της Χάννα Σιγκούλα και της Δήμητρας Γαλάνη,και την πιθανή ματαίωση της παράστασης του Θάνου Μικρούτσικου,που είχαν προγραμματιστεί να ανέβουν από το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου (Κε. Μ. Θ.). Οι παραστάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω μη έγκαιρης καταβολής του μεγαλύτερου μέρους της επιχορήγησης του ΥΠΠΟ.

Η Ερώτηση αναφέρει τα εξής: "Αναστάτωση έφερε στους μουσικόφιλους του Βόλου η οριστική ματαίωση από το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου της συναυλίας των Χάννα Σιγκούλα - Δήμητρας Γαλάνη. Η ματαίωση της εκδήλωσης αυτής έχει άμεσες συνέπειες για το Κε. Μ. Θ., οι οποίες θα οξυνθούν αν ματαιωθεί και η συναυλία του Θ. Μικρούτσικου, στις 2.12.98. Αιτία όλων των παραπάνω η ασυνέπεια του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο αρνείται να εκπληρώσει έγκαιρα τις συμβατικές του οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟ και Κε. Μ. Θ.".

"Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα ώστε να πραγματοποιηθούν οι προγραμματικές εκδηλώσεις του Κε. Μ. Θ. στο Βόλο;".

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται από το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου,το ΥΠΠΟ έχει καταβάλει μόνο το 1/3 από το σύνολο της επιχορήγησης που όφειλε, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που είχε με το Κέντρο, ενώ για το υπόλοιπο ποσό, το οποίο είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, αρνείται ακόμα και να προσδιορίσει το χρόνο εξόφλησης.

Κινηματογράφος "Νέων Οριζόντων"

Ο κινηματογράφος της πρωτοπορίας και της ανανέωσης είναι κυρίως το πεδίο του προγράμματος "Νέοι Ορίζοντες", στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόγραμμα, που απέδειξε ότι ο καλός κινηματογράφος δε γνωρίζει όρια, πολιτισμικά ή γεωγραφικά.

Φέτος, το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει 36 ταινίες, μεταξύ των οποίων και πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, καθώς και νέων ανερχόμενων σκηνοθετών, ελάχιστα γνωστών στο ελληνικό κοινό, όπως ο Ισπανός Βεντούρα Πονς,ο Ελβετός Μαρσέλ Ζίσλερ,και ο Γάλλος Φρανσουά Οζόν.Ο Ανεξάρτητος Αμερικάνικος Κινηματογράφος και το τμήμα "Πτυχές του Νέου Γαλλικού Κινηματογράφου" (θα περιλάβει έξι ταινίες νέων Γάλλων σκηνοθετών), φιλοδοξούν να προσφέρουν στους θεατές ψυχαγωγία, αλλά και ενημέρωση για τις σύγχρονες κατευθύνσεις των κινηματογραφιών των δύο χωρών.

Η καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι ότι τη θέση του καθιερωμένου αφιερώματος σε κάποιο σκηνοθέτη παίρνει η ανεξάρτητη αμερικάνικη εταιρία παραγωγής "Γκουντ Μασίν", που ιδρύθηκε το 1991, με σκοπό την ανάδειξη νέων πρωτοποριακών καλλιτεχνών. Στο πλαίσιο της ίδιας ενότητας, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με θέμα τους τρόπους χρηματοδότησης, εκτός των κρατικών κονδυλίων, και τους παράλληλους τρόπους στήριξης του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Την πρώτη Κυριακή του Φεστιβάλ (15/11) οι "Νέοι Ορίζοντες" έχουν προγραμματίσει μια ειδική προβολή για παιδιά,με σκοπό τη συμμετοχή των παιδιών στη φεστιβαλική "γιορτή" του κινηματογράφου.

Ζενέ στο "Χυτήριο"
  • Στο "Χυτήριο" (Θέατρο Ιεράς Οδού 44), στον πολυχώρο που δημιούργησαν ο Μιχάλης Μητρούσης και η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου,ανεβαίνει, σήμερα, ο "Σκοινοβάτης" του Ζαν Ζενέ.Εργο άπαιχτο στο σύνολό του στην Ελλάδα, παρουσιάζεται σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι,σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου.Στο ρόλο του Ζενέ η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου και του σκοινοβάτη ο Αμερικανός χορευτής Ιλάνγκα.Κρουστά παίζει επί σκηνής ο Αμίν Αλαγκιάμπου.Τα γλυπτά είναι του Αγγελου Παπαδημητρίου.
  • Πρεμιέρα έχει σήμερα ο "διπλούς Ερως",στο "Θησείον" (Τουρναβίτου 7), με την περσινή παράσταση του "Αμλετ",σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά,σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού,μουσική Δημήτρη Καμαρωτού,σκηνικά Λιλής Πεζανού σε συνεργασία Μιχαήλ Μαρμαρινού,κοστούμια Μανώλη Καριωτάκη - Ερωφύλης Πολιτοπούλου και ξιφογραφίες Θάνου Δερμάτη.Παίζουν: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Αμαλία Μουτούση, Ρένη Πιττακή, Χρήστος Στέργιογλου, Ρένος Μάντης, Μάνος Καζάνης, Γιάννης Γκότσης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου.
  • Το "Από μηχανής Θέατρο" ξεκινά, αύριο, τις παραστάσεις του με το "Πενθέας Πάσχων",συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό του Ετους Παντομίμας. Το σενάριο είναι της Ασπασίας Κράλλη,η σκηνοθεσία του Χρήστου Βαλαβανίδη,η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη,τα κοστούμια της Εύας Νάθενα και τα κοστούμια της Λένιας Οικονόμου.Παίζουν: Ασπασία Κράλλη, Τάσος Γιαννόπουλος, Αντώνης Ντουράκης, Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Ντόρα Ζαχαροπούλου.(Για 50 μόνο παραστάσεις).
Παιδί και αισθητική αγωγή

Κυκλοφόρησε ο τόμος των πρακτικών του συνεδρίου "Το παιδί και η αισθητική αγωγή",που κυκλοφόρησε η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής,με χορηγό το Ιδρυμα Παναγιώτη και Εφης Μιχελή.Στο βιβλίο περιλαμβάνεται το σύνολο των ανακοινώσεων του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 1996. Παρουσίασαν εισηγήσεις 38 ειδικοί ομιλητές: εκπαιδευτικοί, φιλόσοφοι, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, μουσειολόγοι, μουσικολόγοι, ειδικοί του χορού και της κίνησης, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Οι εισηγήσεις εντάχθηκαν σε τέσσερις θεματικές ενότητες: "Αισθητική αγωγή και εκπαίδευση", "Αισθητική αγωγή και αστικός χώρος", "Αισθητική αγωγή, ΜΜΕ, Μορφές τέχνης για το παιδί", "Αισθητική αγωγή και Πολιτιστική κληρονομιά".

Την επιστημονική επιμέλεια του τόμου των Πρακτικών είχε η Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη.Η βραβευμένη σε σχετικό διαγωνισμό της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής αφίσα του συνεδρίου, δημιούργημα του Γρηγόρη Νιόλη,χρησιμοποιήθηκε για το εξώφυλλο. Κεντρική διάθεση του τόμου των Πρακτικών βιβλιοπωλείο "Εστία" (Σόλωνος 60).

Στα πλαίσια του κύκλου "Ξένη Λογοτεχνία",που διοργανώνει η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση (Υπατίας 1 Β και Μητροπόλεως), σήμερα (8.30μμ) το θέμα της συζήτησης είναι "Μαίρη Σέλλεϋ: 180 χρόνια Φρανκενστάιν, ένα ορόσημο του φανταστικού".Προλογίζει η Νένη Ευθυμιάδη.Ομιλητές: Μάκης Πανώριος, Ράνια Κατσαρέα, Βαγγέλης Αθανασόπουλος.Ακολουθεί προβολή με αποσπάσματα από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές μεταφορές του "Φρανκενστάιν". Επιμέλεια - σχολιασμός Δημήτρη Παναγιωτάτου.

Την εικαστική δουλιά του παρουσιάζει (μέχρι 7/11) ο ζωγράφος Γιώργος Γούλας στο ατελιέ του (Αναγέννησης 6, πάροδος Βουλιαγμένης, Υμηττός).

  • Εργα διακεκριμένων Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" (πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση). Στον ίδιο χώρο παρουσιάζονται έργα του γνωστού μας καλλιτέχνη Κ. Γιαννακού.Η πινακοθήκη λειτουργεί: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 10πμ-1μμ. Για ομαδικές επισκέψεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 3229.240, 3221.917. Είσοδος ελεύθερη.

Εκδήλωση για τον Ρήγα Βελεστινλή και την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πραγματοποιεί, σήμερα (7 μμ), η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8). Θα μιλήσουν οι: Διονύσης Μαυρογιάννης (καθηγητής Κοινωνιολογίας) και Π. Καραφωτιά (διεθνολόγος, μέλος της ΕΕΛ). Θα απαγγείλουν οι: Λυκούργος Καλλέργης και Τζένη Κολάρου.

Με διδαχή και τέρψη

"Ελληνες είστε και φαίνεστε",τιτλοφορείται η επιθεώρηση που ανεβαίνει, την Παρασκευή, στο θέατρο "Ακροπόλ".Τα κείμενα έχουν γράψει οι Λάκης Μιχαηλίδης, Κώστας Τσόκαλης, Θεόφιλος Βερύκιος.Η σκηνοθεσία είναι τουΧάρρυ Κλυνν,τα σκηνικά - κοστούμια του Θεοδόση Δαυλού,η μουσική του Νίκου Στρατηγού.Παίζουν: Χάρρυ Κλυνν, Στάθης Ψάλτης, Παύλος Κοντογιαννίδης, Τζέσυ Παπουτσή, Γιάννης Καπετάνιος κ.ά. Εκτακτη συμμετοχήΘανάσης Βέγγος.

"Σκοπός της επιθεώρησης" - είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Χάρρυ Κλυνν - "είναι να παρακινήσει τους ακροατές της να επικρίνουν και να καταδικάσουν, παρακινώντας τους σε διάφορα συναισθήματα, από γέλιο και γελοιοποίηση, μέχρι περιφρόνηση, θυμό και μίσος. Κάτω από την επιφάνεια της αδιαφορίας της κρύβει πάθος έντονης συμμετοχής. Και είναι αυτή που μας ξαναφέρνει στη λογική με το να μας κάνει να γελάμε πότε πλατιά και πότε μελαγχολικά. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια, που ο μεγάλος αυτός σατιρικός, ο Οράτιος, ένιωθε ότι συνόψιζαν το σκοπό της σάτιρας: "με διδαχή και τέρψη"".

Αλλο "Αρχοντοχωριάτης"... άλλο βασιλιάς

Ξεκίνησαν, στο θέατρο "Αλίκη", οι παραστάσεις της "Παιδικής Αυλαίας" της "Ομάδας Σύγχρονης Τέχνης",με το μολιερικό "Αρχοντοχωριάτη", σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου.Για το απαιτητικό ανέβασμα του "Αρχοντοχωριάτη" συνεργάστηκε και η "Νεανική Σκηνή". Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Αννας Μαχαιριανάκη,η μουσική του Δημήτρη Λέκκα,οι χορογραφίες της Δόνης Μιχαηλίδη.Παίζουν: Γιάννης Καλατζόπουλος, Λίλα Μουτσοπούλου, Ελένη Κουλουριώτη, Θέκλα Μαντέλλη, Αυγουστίνος Ρεμούνδος και ο Θάνος Παπαδόπουλος (Αρχοντοχωριάτης). Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Κυριακή, στις 11πμ και στις 3μμ.

Να σημειώσουμε ότι η "Σύγχρονη Αυλαία" της "Ομάδας Σύγχρονης Τέχνης" έχει προγραμματίσει για το Φλεβάρη το έργο του Μπρεχτ "Η Εξαίρεση και ο Κανόνας".

Τέλος, η Πειραϊκή Σκηνή της "Παιδικής Αυλαίας" του Γ. Καλατζόπουλου παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά "Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά",σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσική και μουσική - τραγούδια Λουκιανού Κηλαηδόνη. Παίζουν: Γιάννης Τσικής, Νίκος Νικολαϊδης, Λίλιας Παναγιωτοπούλου, Παντελής Μπατάγιας, Ανθή Ιακωβίδου, Δέσποινα Μαλανδρενιώτη.

Το ΚΘΒΕ στα "Δημήτρια"

Με δύο παραστάσεις αφιερωμένες στους φίλους της μουσικής, του χορού και της όπερας, συμμετέχει αυτή τη βδομάδα στα φετινά "Δημήτρια" το ΚΘΒΕ. Σήμερα (9μμ), στην αίθουσα "Σωκράτης Καραντινός" της Μονής Λαζαριστών, θα παρουσιαστεί ο "Κύκλος Ζωής", μια συμπαραγωγή του Μουσείου Αρχαίων - Βυζαντινών - Μεταβυζαντινών Οργάνων, της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης και του "Χοροθεάτρου" του ΚΘΒΕ. Είναι ένα μεικτό θέαμα, στο οποίο συνυπάρχουν θυμελικά έργα και σύγχρονη κίνηση.

Στις 6/11 στην ίδια αίθουσα η "Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης" του ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει Gala, αφιερωμένο στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας. Τη Νέα Βουλγάρικη Συμφωνική Ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής. Αποσπάσματα από έργα των Βέρντι, Μπετόβεν, Βάγκνερ, Ραχμάνινοφ κ. ά. θα ερμηνεύσουν οι: Βαρβάρα Τσάμπαλη - Τρικολίδου, Γκάλια Πάβλοβα, Ζβετάν Ζβετκόφ, Κύρος Πατσαλίδης, Αλεξέι Ιβάνοφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ