ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηχος και κίνηση

Τέσσερα τριήμερα αφιερώματα στο χορό θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο, το Γενάρη και το Φλεβάρη στο Μέγαρο Μουσικής.Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με την ομάδα "Χορικά" - Ζουζού Νικολούδη (6, 7, 8 Νοεμβρίου). Η μεγάλη Ελληνίδα χορογράφος Ζουζού Νικολούδη προτείνει μια διαφορετική από τις μέχρι σήμερα προσεγγίσεις των "Τρωάδων".Η σκηνοθετική και χορογραφική επιμέλεια ανήκουν στους: Ζ. Νικολούδη, Κ. Δαμάτη, Γ. Φιλιπποπούλου,βασικό μέλημα των οποίων ήταν να επιτευχθεί μια αταλάντευτη ισορροπία ανάμεσα σε επεισόδια και στάσιμα. Στόχος να υπάρχει ένας κοινός ιστός, που να τα ενώνει μεταξύ τους και να μεταδίδει το κεντρικό μήνυμα της τραγωδίας στον θεατή. Ενα μήνυμα πανανθρώπινο και διαχρονικό, καθώς οι "Τρωάδες" είναι ένα αντιπολεμικό έργο που περιγράφει ζωντανά τη φρίκη του πολέμου, το ξερίζωμα και το πένθος. Στο δεύτερο μέρος της παράστασης θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις "Βάκχες" του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και μουσική Γιώργου Κουρουπού και τους "Ορνιθες",τη θρυλική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης (1959), σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Το αφιέρωμα στο χορό θα συνεχιστεί με την Ομάδα Σύγχρονου Χορού Χάρη Μανταφούνη (4,5,6 τουΔεκέμβρη). Θα παρουσιάσουν τους "Ιχνευτές" σε μουσικήΜιχάλη Καρά.Ακολουθεί η Ομάδα Χορού Λάθος Κίνηση - Κωνσταντίνος Μίχος (23, 24, 25 του Γενάρη) και το Χοροθέατρο"Ηρος - Αγγελος" - Πέτρος Γαλλίας (30, 31/1 και 1/2).

Από τα συγκροτήματα του εξωτερικού που θα εμφανιστούν στο Μέγαρο, αναφέρουμε το μουσικό και χορευτικό πανόραμα του αργεντίνικου τάνγκο από το σύνολο Τάνγκο Πασιόν.

  • Η δεύτερη λυρική τραγωδία της τριλογίας "Μήδεια - Ηλέκτρα - Αντιγόνη" του Μίκη Θεοδωράκη,παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή στις 13 και 15 Νοεμβρίου στο Μέγαρο. Στο πόντιουμ ο συνθέτης (15/11) και ο Ρώσος Αλεξάντρ Τσερνουσένκο (13/11). Θα ερμηνεύσουν η Συμφωνική ορχήστρα και χορωδία της Κρατικής Ακαδημίας Καπέλλα της Αγίας Πετρούπολης.Τους ρόλους θα αποδώσουν οι: Γκαλίνα Ντολμπόνος, Βλαντιμίρ Φελγιάουερ, Ντάρια Ρυμπάκοβα, Γιεβγκένι Βιτσνέφσκι, Σεργέι Λεόνοβιτς, Εμίλια Τιταρένκο, Πιοτρ Μιγκούνοφ.
"Τερμίτες" 10 χρόνια μετά

Οσοι τους είδαν το 1986 στο Λυκαβηττό, δεν τους ξέχασαν ποτέ. Οσοι δεν μπόρεσαν, θα έχουν άλλη μία και μοναδική ευκαιρία. Οι "Τερμίτες", που σημάδεψαν την ελληνική μπαλάντα στη δεκαετία του '80, επανενώνονται για μία συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 16 Νοέμβρη.

Τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο και μοιάζουν πάντα νέα θα ξαναπαιχτούν 10 χρόνια μετά από την ίδια παρέα: "Πόσο σε θέλω", "Σκληρή Μουσική", "Σκόνη","Αρκούδες", "Μηχανική", "Ερωμένη μου" και τόσα άλλα, μαζί με πιο καινούρια τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Αντώνη Μιτζέλου, όπως "Ενας Τούρκος στο Παρίσι", "Διδυμότειχο Μπλουζ", "Εκεί στο Νότο", "Το ίδιο μακό", "Ναυς των ονείρων".

Αυτή τη σκηνή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας οι "Τερμίτες" θα τη μοιραστούν με κάποιους φίλους, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Γιάννη Κότσιρα, τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, τον Διονύση Τσακνή κ.ά.

  • Στη "Σφεντόνα" (Λεωφ. Αλεξάνδρας 22) ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου,ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Σάκης Μπουλάς ετοιμάζονται για το δικό τους πρόγραμμα που αρχίζει στις 13 Νοέμβρη. Οι τρεις μαζί θα παρουσιάζουν δικά τους αγαπημένα τραγούδια κι, ακόμα, τον καινούριο δίσκο του Β. Παπακωνσταντίνου, την "Εκθεση Ιδεών" που είναι ο καινούριος δίσκος του Γ. Ζουγανέλη και του Σ. Μπουλά κ.ά.
Μουσική επί σκηνής

Στις "Γραμμές" (Κωνσταντινουπόλεως 111, Γκάζι) συναντώνται από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 8 Νοέμβρη ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Ελλη Πασπαλά.

  • Για την αποψινή πανσέληνο τραγουδούν σήμερα (10.30 μμ) στο "Μακάρι" (Ζωοδόχου Πηγής 125) η Βασιλική Νίκα και ο Πέτρος Αρβανιτάκης.
  • Στο Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού "8 Δυτικά" (Λεωφ. Αθηνών 387), σήμερα, θα γίνουν μουσικοί ελληνικοί και ινδικοί διάλογοι με τους: Σανκάρ Ιάλ (τάβλα), Μάρκο Δαμιανό (πνευστά, κρουστά), Τάκη Μπαρμπέρη (κιθάρα). Στον ίδιο χώρο, την Παρασκευή, ο Νίκος Γράψας και το συγκρότημά του θα παρουσιάσουν τραγούδια του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
  • "Είναι η αρρώστια του καιρού μας να οδηγούνε τρελοί στραβά", είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που θα δίνει ο Γρηγόρης Μπαγιόκας,όλες τις Πέμπτες του Νοέμβρη, αρχίζοντας από αύριο, στη μουσική σκηνή "Στον Αέρα" (κεντρική πλατεία Πετρούπολης). Θα παρουσιάσει τραγούδια από το πρώτο του δίσκο "Οταν συμβεί" και από τη νέα του δισκογραφική δουλιά "Στο βυθό των ουρανών".
  • "Δίπλα στο Ποτάμι" (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι) θα τραγουδήσουν στις 6, 7 και 8 Νοέμβρη τα "Υπόγεια Ρεύματα".Μαζί τους θα είναι ο Ζωρζ Πιλαλί. Οι εμφανίσεις στον ίδιο χώρο θα επαναληφθούν στις 13, 14, 15/11 και στις 20, 21, 22/11, όπου θα τους συνοδεύει και ο Χρήστος Θηβαίος.
  • Στο κλαμπ "Κάμελ" (Βουλιαγμένης 268) εμφανίζεται σήμερα, στις 11 μμ, το συγκρότημα "Αχαιοί".Στον ίδιο χώρο, αύριο, εμφανίζονται οι "Μάτζικ ντε Σπελ" για να παρουσιάσουν μεταξύ άλλων τον καινούριο τους δίσκο με τίτλο "Τραμπάλα στις ταράτσες ετοιμόρροπων σπιτιών". Το συγκρότημα "Οι φόβοι του πρίγκιπα" θα εμφανιστεί στο "Κάμελ" στις 11 Νοέμβρη για να παρουσιάσει το δίσκο του "Φάρσα με χρυσή συνοχή", ενώ το συγκρότημα "Ανοιχτή Θάλασσα" εμφανίζεται στις 8/11 στο κλαμπ "Κάμελ" της Πάτρας.
  • Ανατολικά και δυτικά μουσικά ιδιώματα, λάτιν και αφρικάνικους ρυθμούς, τανγκό, αρμένικα, δημοτικά θα παρουσιάσει ο Μιχάλης Νικολούδης,στις 13 και 14 Νοέμβρη, στο "Εμπριμέ" (Αγ. Μελετίου 38, Κυψέλη). Στο βιολί θα είναι ο Γιώργος Μαγκλάρας.
30 Χορωδίες στην Αθήνα

Το 7ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι 8 Νοεμβρίου στο "Παλλάς" (Βουκουρεστίου 1). Την έναρξη των εκδηλώσεων θα χαιρετίσει η Ελλη Ευαγγελίδου.

Στη φετινή διοργάνωση θα εμφανιστούν 30 χορωδιακά και ένα χορευτικό συγκρότημα, με ένα σύνολο 1.500 εκτελεστών από 16 χώρες: Αργεντινή, Βραζιλία, Βουλγαρία, Εκουαντόρ, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ουαλία, Πολωνία, Ρωσία, Τσεχία και Φινλανδία.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ο 5ος Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιών, καθώς και ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός Λυρικών Σολίστ στην αίθουσα "Παρνασσός" (πλ. Καρύτση), το Σάββατο 7/11 (7μ.μ.).

Σημειώνεται ότι αυτή η έβδομη διοργάνωση προετοιμάζει το μεγάλο Φεστιβάλ του 2000, το οποίο θα περιλαμβάνει συμμετοχές από τις πέντε ηπείρους με χιλιάδες εκτελεστές και θα κορυφωθεί με την παρουσίαση της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν από μεγάλη ξένη ορχήστρα και χίλιες φωνές στην Ωδή της Χαράς.

"Τόσκα" Λυρικής Σκηνής

Με την "Τόσκα" του Πουτσίνι ανοίγει στις 15 Νοεμβρίου η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και η συνεργασία της με θέατρα του εξωτερικού. Ετσι στην Αθήνα μεταφέρεται η παράσταση που ανέβηκε στο θέατρο "Περγκολέζι" στη Γιέζη της Ιταλίας, με σκηνικά που κατασκευάστηκαν στην Αθήνα.

Η μουσική διεύθυνση είναι του Αντζελο Καβαλάρο,η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου,η διεύθυνση Χορωδίας της Φανής Παλαμίδη.Το ρόλο της Τόσκα ερμηνεύουν διαδοχικά οι: Ινές Σαλαζάρ, Σόνια Μιλένκοβιτς, Μαρία Κατσούρα. Το ρόλο του Καβαραντόσι οι: Μάριο Μαλανίνι και Ζάχος Τερζάκης. Το ρόλο του Σκάρπα οι: Σιλβάνο Καρόλι, Ανδρέας Κουλουμπής, Γιώργος Παππάς και του Αντζελότι οι: Δημήτρης Κασιούμης και Νικόλαος Καπέτας.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στις ημερομηνίες: 15, 18, 20, 21, 22 Νοεμβρίου και 3, 5, 9 και 11 Δεκεμβρίου.

Η χορογράφος Ζ. Νικολούδη

Ο Μ. Θεοδωράκης

Τερμίτες, 10 χρόνια πριν

Ο Αλ. Ιωαννίδης

Η Ελλη Πασπαλά

Στο Μέγαρο Μουσικής εμφανίζεται το Σάββατο 7 Νοεμβρίου (8.30μ.μ.) η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη.Σολίστ στο πιάνο θα είναι οι Χρήστος Παπαγεωργίου και Γιώργος Πέτρου.

Η Ορχήστρα θα παρουσιάσει έργα Μπετόβεν, Μέντελσον και Τσαϊκόφσκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ