ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Μετά Χριστόν προφήτης ο Βουράκης

Δήλωσε χτες ότι έγινε έξαλλος όταν έμαθε τον ορισμό Παπαπέτρου, που παραπέμφθηκε στην Πειθαρχική Επιτροπή

Παπαπέτρου, Βλάχος παραπέμπονται με τις... ευλογίες της Επιτροπής Διαιτησίας (ΕΔ) στην Πειθαρχική Επιτροπή (Πέμπτη), ενώ ο έτερος επόπτης Φεσόπουλος εκδιώχθηκε χθες από την ΕΔ ως υπέρβαρος (σ.σ. νωρίς το ανακάλυψαν...). Η απολογία των δύο πρώτων στην Επιτροπή Διαιτησίας ουσιαστικά δεν προσέθεσε κάτι νεότερο στα ήδη ειπωμένα γεγονότα. Αντίθετα η στάση του προέδρου στην ΕΔ, Β. Βουράκη, και οι εξελίξεις που αφορούν την Επιτροπή Ορισμού (ΕΟΔ) εκθέτουν ακόμα περισσότερο τους ιθύνοντες στο ποδόσφαιρο.

Ο Γ. Παπαπέτρου υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του και στήριξε την αντικειμενική (κατ' αυτόν) αδυναμία συνέχισης του παιχνιδιού λέγοντας μεταξύ άλλων: "Στο γήπεδο μπήκαν περίπου 100 άτομα με καδρόνια, ξύλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Ο κύριος Βλάχος μου είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει. Πήγαμε στο κέντρο να δούμε τι θα κάνουμε, χωρίς αστυνομική προστασία. Στη φυσούνα μας ξυλοκόπησαν. Στον Κατσιαμπή δεν έδειξα κόκκινη για να μη δυναμιτίσω περισσότερο την ατμόσφαιρα". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βλάχος (β' βοηθός) που για το περιβόητο χέρι Τάκολα δήλωσε "περήφανος" για την ορθότητα της απόφασής του.

Από το "ναυάγιο" προσπάθησαν να διασωθούν δημιουργώντας αποστάσεις ασφαλείας ο πρόεδρος της ΕΔ, Β. Βουράκης, και ο ομόλογός του στην ΕΟΔ, Φρ. Αρμάος. Αυτό όμως που μάλλον κατάφεραν ήταν να εκθέσουν περισσότερο εαυτούς και αλλήλους. Ο κύριος Βουράκης υποστήριξε πως "την προηγούμενη του ορισμού είχα προτείνει έναν εκ των Ψυχομάνη, Κασναφέρη, Φασόλη. Οταν έμαθα ότι μπήκε ο Παπαπέτρου έγινα έξαλλος".... Τ' οξύμωρο είναι πως από τη μια ο Βουράκης υποστηρίζει ότι δεν ήθελε να διακοπεί το παιχνίδι, από την άλλη ότι συμφώνησε... Η μια φράση "έπρεπε με οποιοδήποτε τρόπο να τελειώσει ο αγώνας", η άλλη "με πήρε τηλέφωνο μια ώρα και μετά ο κύριος Παπαπέτρου και του είπα ότι αφού ο Φεσόπουλος τραυματίστηκε υπαιτιότητα φιλάθλου πρέπει να διακόψει το ματς"...

Η προαναγγελλόμενη αλλαγή των μελών στην ΕΟΔ από το σημερινό ΔΣ στην ΕΠΑΕ επιβεβαιώθηκε, αφού χθες ο Β. Βουράκης ζήτησε τις παραιτήσεις της πεντάδας. Κολοκυθάς, Λέκκας, Ζαχαριάδης, Χρυσάνης αρνήθηκαν. Η αντίδραση του Βουράκη "βγάλτε τα συμπεράσματά σας". Ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Φρ. Αρμάος, αντίθετα, παραιτήθηκε αφήνοντας πολλές αιχμές. "Είμαι πρόεδρος αλλά δεν ακούγονται οι απόψεις μου. Ούτε οι θέσεις της ΕΔ λαμβάνονται υπόψη"...

Λόγω της αναμενόμενης αλλαγής της ΕΟΔ δεν έγινε χτες ο ορισμός των διαιτητών της Κυριακής.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή παρατηρητών θα βγάλει από τον πίνακα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, τον Λευτέρη Γενεράλη.
  • Στην Πειθαρχική παραπέμπονται ο Μήττας, διαιτητής του αγώνα Βέροιας - ΟΦΗ και ο Τσολακίδης, β' βοηθός στη συνάντηση Αρη - Ηρακλή.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
Στην Αθήνα η πρόκριση για Σίδνεϊ

Τους Ατλαντες των μυών, την κορυφαία ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, θα 'χουν τη δυνατότητα να χειροκροτήσουν από κοντά οι Ελληνες φίλαθλοι. Σε ένα χρόνο και δεκαεφτά μέρες από σήμερα, η ελληνική ομοσπονδία θα φιλοξενήσει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το 70ό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών και το 13ο γυναικών. Χτες παρουσιάστηκε επίσημα το πρόγραμμα και ο "κυματούλης", η μασκότ των αγώνων, που συμβολίζει τη δύναμη του κύματος. "Θα είναι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα αφιερωμένο στους Ελληνες φιλάθλους, σ' όλους όσοι έβαλαν μέσα στην καρδιά τους την άρση βαρών και της χάρισαν τη σημερινή παγκόσμια ακτινοβολία", όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της διοργάνωσης Γ. Σγουρός. Παράλληλα είναι το σημαντικότερο παγκόσμιο πρωτάθλημα της τετραετίας, καθώς στο Φάληρο θα... μοιραστούν τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Στην Αθήνα αναμένεται να εκπροσωπηθούν περισσότερες από εβδομήντα χώρες, ενώ οι οκτώ πρώτες ομάδες του παγκόσμιου πρωταθλήματος θα ταξιδέψουν το 2000 στην Αυστραλία με 8 άνδρες και 4 γυναίκες.

Προς το παρόν το ενδιαφέρον της Αρσης βαρών εστιάζεται στην πόλη Λάχτι της Φινλανδίας, όπου την ερχόμενη Τρίτη ανοίγει η αυλαία του 69ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανδρών και 12ου γυναικών. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη σοβαρή αναμέτρηση δυνάμεων μετά την Ατλάντα, καθώς όλες οι ομάδες βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και θα παρουσιάσουν τους αθλητές που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα δύο χρόνια. Η μείωση των χρυσών μεταλλίων από δέκα σε οκτώ, έχει προσδώσει καινούριο ενδιαφέρον στις μικρές κατηγορίες, αλλά και στον τελικό πίνακα των μεταλλίων. Η ελληνική ομάδα προετοιμάστηκε εντατικά τους τελευταίους μήνες στο Λουτράκι και θα εκπροσωπηθεί στη Φινλανδία με 9 άνδρες (Σαμπάνης, Τζελίλης, Μήτρου, Σπύρου, Λεωνίδης, Δήμας, Κακιασβίλι, Κόκας, Πανατίδης) και με 5 γυναίκες (Στρούμπου, Χριστοφορίδη, Τάτση, Κοχλιαρίδου, Ζαγκλιβέρη). "Οι αθλητές είναι σε καλή κατάσταση, αν και βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο με στόχο την κορύφωση των επιτυχιών το 1999 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες", τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ν. Σκιαδάς. Στη Φινλανδία θα βρεθεί και ο υφυπουργός αθλητισμού Ανδρ. Φούρας, προσκαλεσμένος της ΔΟΕ αλλά και της φινλανδικής κυβέρνησης που διεκδικεί τη χειμερινή Ολυμπιάδα του 2006.

Γ. Γ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΟΛΕΪ
Με εμπιστοσύνη για τη διάκριση

Πανέτοιμοι δηλώνουν οι διεθνείς μπροστά στην "ιαπωνική πρόκληση". Κόπηκε από τη 12άδα ο Μπάεφ

Αισιόδοξοι και ανυπόμονοι να μπουν στη μάχη του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Ιαπωνίας εμφανίστηκαν χτες οι Ελληνες διεθνείς στην επίσημη συνέντευξη Τύπου για το "καλό κατευόδιο". Την αισιοδοξία των παικτών του έδειξε να συμμερίζεται και ο Στέλιος Καζάζης που εξέφρασε την εμπιστοσύνη του "σ' όλα τα παιδιά. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Εχω δώδεκα ετοιμοπόλεμους και ισάξιους παίκτες" πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός προπονητής, που άφησε εκτός 12άδας τον Θ. Μπάεφ "που δεν ήταν έτοιμος λόγω του τραυματισμού του" και το νεαρό Ν. Ρουμελιώτη. Οι δώδεκα διεθνείς που θα πάνε στην Ιαπωνία είναι: Γκιούρδας, Τσακιρόπουλος, Χριστοφιδέλης, Κουρνέτας, Μιχαλόπουλος, Μποζίδης, Γραμματικόπουλος, Χατζηαντωνίου, Μητρούδης, Χριστοφορίδης, Αγγελίδης, Αντ. Κοβάτσεφ.

Στόχος της Εθνικής είναι να πάρει μια από τις δύο πρώτες θέσεις στον όμιλο της πρώτης φάσης, όπου συμμετέχουν ακόμα η Βραζιλία, η Βουλγαρία και η Αλγερία. "Ετσι θα 'χουμε πολύ καλύτερο πρόγραμμα στη συνέχεια, αφού θα πέσουμε σε ομίλους με Ασιάτες".

Την εμπιστοσύνη όλων των διεθνών στις δυνατότητες τους εξέφρασε εκ μέρους τους ο Μάριος Γκιούρδας. "Ολοι είμαστε προετοιμασμένοι πολύ καλά για να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε" δήλωσε ο αρχηγός της Εθνικής.

Παρόντες στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο προπονητής Θ. Μαργαρίτης και παίκτες της γενιάς του 1987, αλλά και ο υφυπουργός Αθλητισμού Α. Φούρας.

Χτες στο πρώτο φιλικό με τη Γιουγκοσλαβία η Εθνική απέδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ κατάσταση. Κατάφερε να κερδίσει τα δύο πρώτα σετ με 15-12 και 15-8, έχασε το τρίτο με 16-17, ενώ στο τέταρτο με αναπληρωματικούς έχασε με 9-15. Πέμπτο σετ δεν υπήρξε λόγω έλλειψης χρόνου... Σήμερα στις 5μμ η Εθνική δίνει το δεύτερο φιλικό με τους "πλάβι".

  • Στην πρεμιέρα του παγκόσμιου πρωταθλήματος γυναικών, στην Ιαπωνία, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Α' Ομιλος: Ολλανδία - Κένυα 3-0, Ιαπωνία - Περού 3-0. Β' Ομιλος: Ιταλία - Βουλγαρία 3-0, Κούβα - ΗΠΑ 3-0. Γ' Ομιλος: Δομινικανή Δημοκρατία - Γερμανία 3-2, Ρωσία - Βραζιλία 3-0. Δ' Ομιλος: Νότια Κορέα - Κροατία 3-2, Κίνα - Ταϊλάνδη 3-0.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ
Σφραγίζει την πρόκριση το Ηράκλειο

Αλλο Ελλάδα κι άλλο Ευρώπη. Στο ελληνικό πρωτάθλημα το Ηράκλειο είναι ουραγός της βαθμολογίας, αλλά στην Ευρώπη παραμένει αήττητο. Σήμερα στις 16.30 φιλοξενεί στο Λίντο τη γιουγκοσλαβική Μπεομπάνκα (απευθείας μετάδοση ΕΤ-1) και με νίκη σφραγίζει το εισιτήριο για την επόμενη φάση, έχοντας στη συνέχεια δύο ευκαιρίες για να διεκδικήσει την πρώτη θέση του 16ου ομίλου. Ο Β. Αλεξανδρής θα στερηθεί τον Αμερικανό Αντ. Χάρβεϊ που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής. Στο παιχνίδι του Α γύρου το Ηράκλειο είχε νικήσει με 103 - 100.

Ο Απόλλωνας Πάτρας

Προπόνηση πριν τα κρίσιμα παιγνίδια τα οποία θα κρίνουν τις δύο ομάδες που θα προκριθούν από τον 7ο όμιλο, είναι ο σημερινός αγώνας του Απόλλωνα με τη Σπάρτα Πράγας στην Πάτρα (19.00). Η ομάδα της Τσεχίας μετράει μόνο ήττες στα τρία παιχνίδια του Α γύρου και φυσικά δεν ελπίζει σε τίποτα. Στο παιγνίδι της Πράγας ο Απόλλωνας είχε επικρατήσει με 85 - 62.

Ο Πανιώνιος

Την πρώτη του εκτός έδρας νίκη αναζητεί ο Πανιώνιος που αγωνίζεται στις 18.00 στην Ελβετία με αντίπαλο τη Φριμπούρ. Ο αγώνας δεν είναι καθόλου εύκολος κι απόδειξη γι' αυτό, το 69 - 68 του πρώτου γύρου. Επιπλέον ο Ιταλός προπονητής θα στερηθεί τον Αμερικανό Χένσεν που αναμένεται σήμερα στη Ν. Σμύρνη για να υπογράψει συμβόλαιο, αλλά και του Σταυρακόπουλου που είναι τραυματίας.

Ο Παπάγου

Από την Κροατία περνάει το τρένο της πρόκρισης για τον Παπάγου. Η ομάδα του αντιμετωπίζει στις 18.30 τη Ζρίνιεβατς, η οποία έχει μόνο ήττες στα τρία πρώτα παιγνίδια. Από την Κροατία πέρασε ήδη νικήτρια η γερμανική Μπον, γεγονός που κάνει μονόδρομο τη νίκη για τον Παπάγου, που εκτός των άλλων θα στερηθεί τον Αμερικανό Μακ Κάρτι που έφτασε στην Αθήνα για να αντικαταστήσει τον Γουάιτ.

ΠΑΚΣ - ΑΕΚ 78 - 76
Τραγική εμφάνιση

Λαβωμένη ψυχολογικά γυρίζει από την Ουγγαρία η ΑΕΚ που ηττήθηκε από την Πακς με 78 - 76, δίνοντας το δικαίωμα στου Μαγιάρους να αποκτήσουν το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Σαπόρτα, ενώ αντίθετα ο Δικέφαλος να γνωρίσει την πρώτη του ήττα στην Ευρώπη.

Η Ενωση για άλλη μια φορά πραγματοποίησε άσχημη εμφάνιση, με πολλά κενά στην άμυνα αλλά και επιπολαιότητα στην επίθεση, ιδίως στο Α μέρος, ενώ το σύνηθες φαινόμενο να ανεβάζει την απόδοσή της στην επανάληψη, αυτή τη φορά δεν απέφερε τη νίκη. Οι Ούγγροι χωρίς να παίξουν σπουδαίο μπάσκετ εκμεταλλεύτηκαν άριστα τα προβλήματα των παικτών του Γ. Καλαφατάκη φθάνοντας στο ημίχρονο να προηγηθούν με 38 - 33. Στο Β μέρος χάρις στην απόδοση του Αρλάουσκας η ΑΕΚ κατάφερε να περάσει για πρώτη φορά στο σκορ (51 - 52) 10 πριν το τέλος, αλλά οι Ούγγροι πιο ψύχραιμοι στα τελευταία λεπτά κατάφεραν να πάρουν αυτό που ήθελαν. Από τους γηπεδούχους ξεχώρισε ο Γκούλιας.

ΠΑΚΣ: Χένσεϊ 7, Βιζούσκας 17, Στουμπρίς 6, Γκούλιας 22, Μέντζεϊ 13, Μπόρος 3, Ράικορ 10.

ΑΕΚ: Παπανικολόπουλος 4, Κορωνιός 4, Πρέλεβιτς 16, Αρλάουσκας 20, Χατζής 13, Πάτερσον 2, Αντερσεν 12, Κακιούζης 5.

Εύκολη νίκη Αρη

Σαν σίφουνας πέρασε από τη Σουηδία ο Αρης που επικράτησε της Πλάνια με 103 - 80 και διατηρήθηκε έτσι στην πρώτη θέση του ομίλου του στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Σαπόρτα.

Ολοι οι παίκτες της ελληνικής ομάδας τα πήγαν πολύ καλά, αλλά αυτός που ξεχώρισε ήταν για άλλη μια φορά ο Γκραντ, που σημείωσε 35 πόντους ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Μιχαϊλοφ με 15 πόντους.

ΠΑΟΚ: Προειδοποιεί με συλλαλητήριο και στοιχεία

Ο θόρυβος από τα κυριακάτικα δρώμενα στην Τούμπα δεν έχει κοπάσει, ιδίως στις τάξεις του ΠΑΟΚ. Σήμερα έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στη συμπρωτεύουσα, ενώ οι άνθρωποι του κορυφώνουν την προσπάθεια ανεύρεσης υποστηρικτών και συμμάχων στις θέσεις τους. Χθες πάντως, ο Γ. Καλύβας και ο Αλ. Κρυσταλλίδης βρέθηκαν στην ΕΠΑΕ και σε σχετική συζήτηση "προειδοποίησαν" με καταγγελίες. "Εχουμε στοιχεία που όταν θα βγουν θα προκαλέσουν την παρέμβαση εισαγγελέα" ισχυρίστηκαν. Πάντως η ιστορία διδάσκει ότι σχεδόν ποτέ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Επίσης προανήγγειλαν επαφές με υπουργούς και κόμματα "ώστε επιτέλους να ξεκινήσει η αναβάθμιση του ποδοσφαίρου". Σήμερα, στο συλλαλητήριο που θα γίνει έχουν προσκληθεί πολιτικοί της βόρειας Ελλάδας, ενώ εκπρόσωποι οργανωμένων οπαδών "γνωστοποιούν" ότι οι απουσίες θα κριθούν ανάλογα... Η πορεία θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης, συγκάλεσε σύσκεψη (16.00) στο υπουργείο με σκοπό "τη συνολική αντιμετώπιση των δυσάρεστων φαινομένων στους χώρους του αθλητισμού". Εχουν κληθεί τοπικοί παράγοντες, ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης και οι πρόεδροι των ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Αρης, Ηρακλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ