ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ (Τέλης Ψόφιος, το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στην Καλλιθέα Δωρίδας το 1926. Μαθητής Γυμνασίου το Δεκέμβρη του 1942 κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ. Η Συμφωνία της Βάρκιζας τον βρήκε αντάρτη στα Τρίκαλα, στο Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ. Μόλις επέστρεψε στο χωριό του, δέχτηκε όλη τη βία του μεταβαρκιζιανού κράτους. Συλλαμβάνεται πολλές φορές και βασανίζεται απάνθρωπα. Η ζωή του γίνεται κόλαση και τον Ιούνη του 1947 καταφεύγει στο ΔΣΕ. Υπηρέτησε στο Ιππικό του Γαζή στη Θεσσαλία. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Με την υποχώρησε του ΔΣΕ και την πτώση του Γράμμου, ταλαιπωρήθηκε καταδιωκόμενος με μια μικρή ομάδα ανταρτών του ΔΣΕ. Στις 24 Φλεβάρη 1950, έπεσαν σε ενέδρα. Τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό πόδι του και πιάστηκε αιχμάλωτος. Μεταφέρθηκε στις φυλακές Λάρισας. Πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο και καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο. Στη διάρκεια της κράτησής του, γύρισε όλες σχεδόν τις φυλακές. Τα περισσότερα χρόνια τα πέρασε εξόριστος στα Γιούρα.

Αφέθηκε ελεύθερος στις 10 Ιούνη 1960. Εργάστηκε στην προδικτατορική "Αυγή" ως τις 20 Απρίλη 1967.

Στα χρόνια της χούντας, έζησε παράνομος χωρίς να συλληφθεί.

Η μεταπολίτευση τον βρήκε βαριά άρρωστο, με ανήκεστο βλάβη. Δούλεψε όμως αθόρυβα στη γειτονιά του, στο χωριό του, ιδιαίτερα με τους νέους, τους οποίους διαπαιδαγωγούσε με τα ιδανικά της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.Τελευταία ήταν μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΤΑΘ.

Ο Τέλης Σοφιανός ήταν φλογερός πατριώτης, αγωνιστής της δημοκρατίας και των πανανθρώπινων ιδανικών του κομμουνισμού. Το ατομικό του συμφέρον δε μέτρησε ποτέ. Παρόλη τη δύσκολη κατάσταση της υγείας του, ως την τελευταία του στιγμή, διέθετε όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για το καλό του κινήματος.

Αιώνια η μνήμη σου, αγαπητέ μας συναγωνιστή και σύντροφε Τέλη.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων και Θυμάτων του ΔΣΕ - ΠΕΑΤΑΘ

* * *

Στη μνήμη του αδελφού μου ΜΙΧΑΛΗ ΡΟΥΛΙΟΥ, που πέθανε στις 19 Ιούλη 1998 και αντί για μνημόσυνο, με τη συμπλήρωση 3 μηνών από το θάνατό του, προσφέρω στην ΚΟ Νότιας Δωδεκανήσου 50.000 δρχ.

Αριστείδης Ρούλιος

* * *

Στις 14 Νοέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης μας και αξέχαστης ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΟΛΤΙΔΟΥ.

Στη μνήμη της και ως ελάχιστο φόρο τιμής, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στη ΝΕ Κοζάνης.

Οικογένεια Δημητρίου Στολτίδη από το Μαυροδέντρι Κοζάνης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ