ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Επιχειρηματίες "ακονίζουν τα μαχαίρια"

Λεων. Αυδής: "Οι ιθαγενείς υπήκοοι των μεγάλων συμφερόντων θα πληρώσουν το κόστος σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος της πρωτεύουσας και σε άγρια φορολόγηση για την αποπληρωμή των εξόδων"

Στο στίβο της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας ετοιμάζονται να συμμετάσχουν Ελληνες και ξένοι μεγαλοεργολάβοι, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στην Αθήνα. Τα κονδύλια για την κατασκευή των περιβαλλοντοκτόνων έργων είναι τεράστια. Εξίσου τεράστιο και το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, να τα καρπωθούν. Και οι Ελληνες αρμόδιοι έχουν ξεκινήσει, ήδη, το κυνήγι πελατείας. Αυτών που θα εκτελέσουν τα έργα, τα οποία και θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται οικονομικά για πολλές δεκαετίες, μετά τη διεξαγωγή των αγώνων.

Τα παραπάνω έγιναν ξεκάθαρα, σε ημερίδα που διοργάνωσαν στο Λονδίνο τα βρετανικά υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου. Ημερίδα με θέμα τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, που προσφέρει για τους ξένους επενδυτές η Ολυμπιάδα της Αθήνας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, στην ημερίδα, ο Βρετανός υφυπουργός Εμπορίου ενθάρρυνε τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες "να είναι επιθετικοί στην αγορά της Ελλάδας". Ο δε δήμαρχος του Σίτι του Λονδίνου συμπλήρωσε πως υπάρχουν στην Ελλάδα "μεγάλα περιθώρια για οικονομική δραστηριότητα από την πλευρά Βρετανών επιχειρηματιών".

Να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον τους είναι δικαιολογημένο. Το πρόγραμμα κατασκευής έργων για την Ολυμπιάδα είχε αρχικό προϋπολογισμό 1,6 δισ. δολαρίων. Ποσό που θα αντληθεί από τα λαϊκά στρώματα, μέσω της υπερφορολόγησής τους. Επιπλέον, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έχει προειδοποιήσει πως το κόστος, τουλάχιστον, θα διπλασιαστεί. Και αναφέρει το παράδειγμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου που έγινε στην Αθήνα, πέρσι. Πρωτάθλημα που προϋπολογίστηκε πως θα κοστίσει 4 δισ. δρχ. και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, ξεπέρασε τα 12.

Επιπλέον, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Χρ. Βερελής,ομολόγησε, προχτές, πως είναι άγνωστο το τελικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι οριστικοί προϋπολογισμοί, δήλωσε, θα προκύψουν από την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

"Ολυμπιακών μεγεθών ευκαιρίες"

Μιλώντας στην ημερίδα, η πρέσβης - πλέον - Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη χαρακτήρισε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ολυμπιάδα του 2004 "ολυμπιακών μεγεθών" και κάλεσε τους Βρετανούς επιχειρηματίες σε συμμετοχή. Είπε πως θα γίνουν μεγάλα έργα σε διάφορους τομείς και πρόσθεσε: "2.500 χρόνια πριν προσκαλέσαμε τον κόσμο στην Ολυμπία να συναγωνιστεί στο όνομα της ειρήνης. Σ' αυτό προσθέτουμε τώρα και την υπόσχεση της ευημερίας". Με άλλα λόγια, οι επιχειρηματίες θα συναγωνιστούν για την "ευημερία" τους, για την οποία οι εγχώριοι αρμόδιοι εγγυώνται.

Στην ημερίδα συμμετείχε και ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο Δ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε πως "στην ελληνική πρωτεύουσα θα επενδύσουμε όσα περισσότερα μπορούμε". Κεφάλαια, δηλαδή, που ψάχνουν τσέπη. Κάλεσε τους ξένους επιχειρηματίες σε "συνεργασία", καθώς "υπάρχουν περιθώρια σε κάθε τομέα", και τόνισε χαρακτηριστικά: "Η Αθήνα θα γίνει το μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης, στο οποίο όλοι μπορούν να δουλέψουν, φθάνει να πιστεύουν στο στόχο και το όραμά μας". Η προϋπόθεση, μάλλον, διατυπώθηκε ρητορικά.

Οι ιθαγενείς θα πληρώσουν

"Το σύνθημα για την επίσημη έναρξη της Ολυμπιάδας της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας δόθηκε στο Λονδίνο". Αυτό τονίζει στο "Ρ" ο Λεων. Αυδής,δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα". Ο ίδιος υπογραμμίζει πως "από τους επίσημους εκπροσώπους της χώρας μας διακηρύχτηκε ότι η Ελλάδα θα γίνει το "μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης", όπου θα εκδηλωθεί η "επιθετική πολιτική" των πολυεθνικών, εργολαβικών συμφερόντων για την απόσπαση κερδών "ολυμπιακού μεγέθους".

Οι ιθαγενείς υπήκοοι των μεγάλων συμφερόντων θα πληρώσουν το κόστος σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος της πρωτεύουσας και σε άγρια φορολόγηση για την αποπληρωμή των εξόδων".

Και ο επικεφαλής καταλήγει: "Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η ουσία των "Μεγάλων Ιδεών", με τις οποίες οι κυρίαρχοι κύκλοι παραπλανούν και εκμεταλλεύονται τον ελληνικό λαό".

Γη των "καταραμένων"

Χιλιάδες πτώματα να επιπλέουν στις πλημμυρισμένες περιοχές. Ενας πατέρας με αποτυπωμένη την απόγνωση στο πρόσωπό του προσπαθεί να ισορροπήσει μέσα στις μάζες της λάσπης και να περισώσει ό,τι πιο πολύτιμο είχε. Τη ζωή του μικρού του παιδιού. Μία γυναίκα κρατά σφιχτά ένα άδειο καλάθι στην αγκαλιά της και του λέει γλυκόλογα, το νανουρίζει, του υπόσχεται ότι ο εφιάλτης θα περάσει και όλα θα γίνουν όπως ήταν πριν το νερό βυθίσει τα όνειρα για επιβίωση, γιατί για ζωή... Κανείς δεν τολμά να της πει ότι το βρέφος χάθηκε.

Οι σκηνές της φρίκης εναλλάσσονται με αστραπιαία ταχύτητα, σπαραχτικές και γκρίζες, που σε κάνουν και αιμορραγείς. Θα μπορούσαν να είναι στη Νικαράγουα, στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα. Δεν έχει σημασία. Δε θα έχει σημασία, αν αύριο θα είναι στο Μεξικό, όπου προβλέπεται και πάλι να χτυπήσει ο τυφώνας. Σημασία έχουν οι δέκα χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν παντοτινά και οι διπλάσιες που αγνοούνται. Δεν έχει σημασία. Είναι παντού. Σημασία έχει ότι κανείς ακόμα δεν έχει αναζητήσει τα εκατοντάδες παιδιά του δρόμου, δόκιμο είδος αυτών των κεντροαμερικανικών χωρών. Σημασία έχει ότι οι άνθρωποι αυτοί, παιδιά ενός κατώτερου ιθαγενή Θεού, πτωχοί και πένητες, καλούνται και πάλι να πληρώσουν το βαρύ τίμημα ενός στοιχείου της φύσης και της αδιαφορίας των κυβερνήσεών τους να λάβουν έγκαιρα όλα τα προφυλακτικά μέτρα αν και ήξεραν, ήξεραν, ήξεραν... Ηξεραν ότι ο τυφώνας έρχεται, ήξεραν ότι η μανία του ήταν εκρηκτική, ήξεραν ότι οι καλύβες αυτών των άμοιρων και στωικών κατοίκων που στεγάζονται με φύλλα μπανανιάς για στέγη, στοιβαγμένοι σε ένα δωμάτιο, πέντε, επτά, δέκα, δεν είναι ικανά να κρατήσουν τον άνεμο, τα βουνά που κατέρρεαν, τα θυμωμένα ποτάμια και τις οργισμένες θάλασσες. Ηξεραν πολύ καλά γιατί οι ίδιοι έχουν την ευθύνη για την οικονομική εξαθλίωση, τη φτώχεια και τη δεινή κατάσταση των κατοίκων.

Ακούγονται φαρισαϊκές οι φωνές τους που κάνουν έκκληση για βοήθεια προς τους "πολιτισμένους". Φαίνονται κροκοδείλια τα δάκρυα που "ξεφεύγουν" εντελώς τυχαία όταν τους συλλαμβάνει ο φακός της τηλεόρασης. Δεν μπορούν να φτάσουν τα φάρμακα για να απαλύνουν τον πόνο αυτό, το χτύπημα από το μανιώδη άνεμο. Για τους ίδιους είναι ένα ξύπνημα της φύσης, η οποία λεηλατήθηκε, καταπατήθηκε βιάστηκε προκειμένου να δώσει το αναγκαίο υπερκέρδος. Οι ίδιοι το γνωρίζουν γιατί πολλές φορές έχουν θυσιαστεί οι προγονοί τους για να υπερασπίσουν τη γη των προγόνων τους, το δικαίωμά τους στη ζωή, στην ελευθερία, στην ανεξαρτησία. Η γη είναι χρόνια πλημμυρισμένη από τα δάκρυα όλων των ταπεινών και καταφρονεμένων που έγιναν νομή στις ορέξεις των εγκεφάλων που θέλαν να τις μετατρέψουν σε δημοκρατίες της μπανανίας.

Τι σημασία έχει που όλοι τρέχουν να βοηθήσουν... που τρέχουν να σκεπάσουν το φριχτό κατασκεύασμά τους που η πλημμύρα το έφερε στην επιφάνεια. Που δείχνουν να νοιάζονται για τα θύματα της τραγωδίας, για τον αφανισμό, την ολοκληρωτική καταστροφή. Ισως σοκαρισμένοι γιατί δεν ήταν οι ίδιοι που προκάλεσαν τον πόνο και τον όλεθρο, ώστε να κάνουν στο τέλος τον ισολογισμό.

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αναγκαία η λαϊκή αντίδραση και στα σχέδια "εξαργύρωσης" των Ολυμπιακών Αγώνων προς όφελος των λίγων

Οι φορολογούμενοι θα χρυσοπληρώσουν περιβαλλοντοκτόνα έργα. Οι εργολάβοι θα θησαυρίσουν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ