ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δύναμη "σταθερότητας"

Με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ, η οποία παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να προσδιορίσει και τη δική της τακτική και τις μελλοντικές κινήσεις της.

Βασική εκτίμηση της Ρηγίλλης, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που απέσπασε ο Κ. Σημίτης, είναι ότι "η χώρα εισέρχεται πλέον σε παρατεταμένη περίοδο ρευστότητας και αστάθειας" και γι' αυτό οι πρόωρες εκλογές "μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή". Στην εκτίμηση αυτή, που έγινε από τον Κ. Καραμανλή, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Βουλή, προφανώς και για εσωκομματική κατανάλωση, επέμειναν και χτες ηγετικά στελέχη του κόμματος. Συγκεκριμένα, ο Κ. Καραμανλής είχε δηλώσει ότι "ο Κ. Σημίτης αναστάτωσε τους θεσμούς και το Κοινοβούλιο, απείλησε και εκβίασε τους βουλευτές με έναν και μοναδικό στόχο: Να ελέγξει το κόμμα του. Ούτε αυτό το κατάφερε. Μετέτρεψε εαυτόν, στην ουσία, σε πρωθυπουργό κοινοβουλευτικής μειοψηφίας και είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα μπαίνει στην περιπέτεια της παρατεταμένης αστάθειας".

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, όπως την εκτιμά η ηγεσία της ΝΔ, ο ρόλος που αναθέτει στον εαυτό της είναι να εμφανίζεται ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας του πολιτικού συστήματος και γι' αυτό θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική της έμπρακτης στήριξης των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης, στο όνομα της ένταξης στην ΟΝΕ.

Παρόλο που βουλευτές της ΝΔ προχτές το βράδυ στη Βουλή δεν έκρυβαν τον έντονο φόβο τους για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί τώρα σε εκλογές, η ηγεσία επιχειρούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενη ότι "αν γίνονταν εκλογές τώρα η ΝΔ θα τις κέρδιζε". Ωστόσο, ο Κ. Καραμανλής, αν και προκλήθηκε ακόμα μια φορά από τον πρωθυπουργό, απέφυγε να ζητήσει ευθέως εκλογές και περιορίστηκε να επιστρέψει το μπαλάκι στον Κ. Σημίτη, λέγοντας "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

Στελέχη της ΝΔ εκτιμούσαν χτες ότι ο Κ. Σημίτης μπορεί να πέτυχε μια νίκη σε βάρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και να ανέτρεψε, ως ένα βαθμό, την εικόνα της Κυριακής, αλλά εξέρχεται από τη διαδικασία στη Βουλή με τραυματισμένο κύρος και τελεί υπό ένα καθεστώς ιδιόμορφης ομηρίας. Σε σχέση με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Κ. Σημίτη, θεωρούν ότι είναι πιο δύσκολη τώρα η θέση τους, αλλά θα ενεργούν πλέον συντεταγμένα και δε θα διασπαστούν για να μη δώσουν την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να τους "τσακίσει". Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουν τον "πόλεμο φθοράς" στον Κ. Σημίτη και το προχτεσινοβραδινό θρίλερ θα έχει ένα ακόμη επεισόδιο στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

"Εγώ δεν πιστεύω ότι η ΝΔ θέλει τις εκλογές αυτή τη στιγμή και δεν πρέπει να τις θέλει", δήλωσε (στον "9,84") ο Μ. Εβερτ, εξηγώντας ότι "εκλογές τούτη την ώρα είναι κακό για τον τόπο, ενόψει της ΟΝΕ. Αν πάμε για εκλογές, αυτό σημαίνει ότι καταστρέφεται αμέσως η πορεία προς την ΟΝΕ".


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
"Μη ... γενόμενο το θέμα", αλλά συνεχής η απειλή για εκλογές

Μετά το "σωσίβιο" που παρείχε η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση προχτές το βράδυ στον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ευλόγως συνεργάτες του Κ. Σημίτη κάνουν, πλέον, λόγο για τη "συγκρατημένη ευφορία",που διακατέχει την ηγετική ομάδα του κόμματος. Η τελευταία, μετά την κατά κράτος ήττα που υπέστη η "εσωκομματική αντιπολίτευση", κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, που φαινόταν να έχει απολέσει μετά τις αρνητικές συνέπειες που επέφεραν το αποτέλεσμα των εκλογών και οι ανεπιτυχείς κινήσεις του Κ. Σημίτη (ανασχηματισμός κλπ.). Οπως λεγόταν χαρακτηριστικά, με την κίνηση των "11" στη Βουλή, που επέφερε την απόσυρση του κειμένου με το οποίο "αιτιολογούσαν" την ψήφο εμπιστοσύνης τους προς την κυβέρνηση, η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση κατάφερε "την ώρα που έβαζε "αυτογκόλ" να εμφανίζει τον πρωθυπουργό ως μέγα "γκολτζή""...

Βέβαια αυτή είναι η μια πλευρά. Γιατί σύμφωνα με την άλλη, αναγνωρίζεται από κορυφαίους υπουργούς ότι "μπορεί να κερδήθηκε μια μάχη εντυπώσεων, αλλά το πολιτικό πρόβλημα ενισχύεται, όπως και οι φυγόκεντρες τάσεις στο ΠΑΣΟΚ".Την ίδια ώρα οι "σκληροί" της "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας - κραδαίνοντας και πάλι την απειλή των εκλογών - υποστηρίζουν ότι ο Κ. Σημίτης πρέπει να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του για εκλογές το 2000 και να δεχτεί πως οι όποιες συνθετικές του προσπάθειες, τελικά, λειτούργησαν "παραλυτικά"... Ενδεικτικό είναι, δε, ότι χτες μέχρι και υπουργός (Τ. Μαντέλης) μίλησε για... αποστασία την οποία κατατρόπωσε ο πρωθυπουργός!

Παράλληλα, τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, τόσο ότι το θέμα με τους "11" θεωρείται ως "μη γενόμενο" (!),αλλά και ότι χρειάζεται αντιστοιχία λόγων και πράξεων από την "εσωκομματική αντιπολίτευση" ώστε να μην προκύψουν ανάλογα... προβλήματα στο μέλλον, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να κινηθεί και στα δυο επίπεδα.

Τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ (σήμερα συνεδριάζουν ΠΓ και ΕΓ για την προετοιμασία της), όπου, αν και δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για τη στάση του πρωθυπουργού, εκτιμάται ότι θα υπάρξει "ενωτικός" και "μεγαλόθυμος", αλλά ταυτόχρονα "προειδοποιητικός" έναντι όσων επαναλάβουν κινήσεις με στόχο την "ομηρία" του... Αλλωστε, η απόφαση να επανεντάξει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τους τρεις διαγραφέντες έπειτα από την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν στην κυβέρνηση (Κεδίκογλου, Γικόνογλου, Κηπουρός), παρουσιάζεται από τους συνεργάτες του Κ. Σημίτη ως δηλωτική των προθέσεών του για τη στάση που θα κρατήσει στο κόμμα.

Βεβαίως, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν κρύβεται ότι τα "οφέλη" που προέκυψαν μετά την Τρίτη το βράδυ μπορεί να αποδειχτούν "εφήμερα",γι' αυτό αναζητούνται τρόποι ενίσχυσης του κλίματος "κυριαρχίας" του Κ. Σημίτη. Η παραπάνω πρόθεση προσκρούει, πάντως, στην εκτίμηση ότι η φορά των πραγμάτων έχει "εκθέσει" πολλούς της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", ορισμένοι εκ των "σκληρών" που την απαρτίζουν ίσως αισθάνονται ότι "εξωθούνται" σε "οξύτατη κριτική" κατά της ηγεσίας κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ. Ακόμα, όμως, δεν έχει διευκρινιστεί αν το κείμενο που σχεδιαζόταν να εμφανιστεί από τους εσωκομματικούς "διαφωνούντες" στην ΚΕ, τελικά θα υπάρξει, αφού μερίδα της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" κατηγορεί τους "11" ότι ενήργησαν "αψυχολόγητα".

Αξιοσημείωτο είναι ότι από χτες το πρωί οι περισσότεροι εκ των "11" βγήκαν στα ΜΜΕ για να διακηρύξουν ότι... δεν κάνουν δηλώσεις μετανοίας και πως δεν παίρνουν πίσω την υπογραφή που έβαλαν κάτω από το κείμενο (το οποίο, όμως, απέσυραν...). Αν κρίνει, δε, κανείς από δηλώσεις τους, η τακτική μιας μερίδας από αυτούς θα κινηθεί στη λογική "θα τα πούμε στο συνέδριο",εκτός, βέβαια, αν η ηγεσία πείσει ότι εγγυάται τη διαφυγή από τη δυσμενή κατάσταση που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο κ. Οικονόμου... Οσο για τον Α. Τσοχατζόπουλο, που είδε τις "μετοχές" του να ανεβαίνουν μετά τις ανεπιτυχείς κινήσεις Σημίτη, υποστηρίζεται ότι είναι "εξοργισμένος" με τους "11", στους οποίους καταλογίζει ότι "τον έφεραν πολύ πίσω", χωρίς ο ίδιος να έχει ευθύνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ