ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Λ. - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0 - 1
Χρυσή σελίδα

Ο Πανιώνιος προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στους "8" του Κυπέλλου Κυπελλούχων

Μια από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του έγραψε χθες στη Λεμεσό της Κύπρου ο Πανιώνιος που επικράτησε με 1 - 0 του Απόλλωνα για το Κύπελλο Κυπελλούχων και φιγουράρει πλέον για πρώτη φορά στην ιστορία του στην προημιτελική φάση μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το καλύτερο δώρο στον γιορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Παράλληλα με τη νίκη αυτή έδωσε τρεις ακόμα πολύτιμους βαθμούς για τη χώρα μας στη γενική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, που πλέον βρίσκεται στην 7η θέση αφού πέρασε την Τσεχία, ενώ παράλληλα κράτησε και το αήττητό του φθάνοντας στο απόλυτο 4 στις 4 νίκες.

"Δε μας φθάνει η ισοπαλία. Θέλουμε τη νίκη και αυτή θα προσπαθήσουμε να πάρουμε" ήταν τα λόγια του προπονητή του Πανιωνίου Ρόνι Γουίλαμ πριν το χθεσινό παιχνίδι. Και οι παίκτες του φρόντισαν να ικανοποιήσουν την επιθυμία του. Με τον αέρα της πρώτης νίκης τους με 3 - 2 στη Ν. Σμύρνη οι "κυανέρυθροι" ξεκίνησαν δυνατά το παιχνίδι, θέλοντας να δείξουν από την αρχή στους Κύπριους... ποιος είναι το αφεντικό.

Και το έδειξαν στο 18 όταν ο Αντώνης Σαπουντζής με σουτ - βολίδα έξω από την περιοχή κεραυνοβόλησε τον Μιχαήλ και έγραψε το 0 - 1 στέλνοντας στον έβδομο ουρανό τους οπαδούς της ομάδας του που βρέθηκαν στο Τσίρειο Στάδιο. Μετά το αρχικό σοκ, παρά τη δύσκολη αποστολή τους πλέον αφού χρειάζονταν δύο γκολ, οι παίκτες του Απόλλωνα πέρασαν μπροστά προσπαθώντας να ανατρέψουν τα πράγματα με κύρια αιχμή τον καλύτερο παίκτη τους τον Σπόλαριτς. Οι επιθέσεις των Κυπρίων έγιναν πιο συχνές το διάστημα 60' - 70' όταν οι παίκτες της ελληνικής ομάδας χαλάρωσαν, αλλά όμως είχαν την ατυχία να πέσουν επάνω στον Στρακόσια που κάνοντας εκπληκτική εμφάνιση αποδείχτηκε... κέρβερος για την εστία του Πανιωνίου.

"Μπήκαμε στο παιχνίδι πιο αποφασισμένοι για τη νίκη απ' ό,τι οι αντίπαλοί μας και καταφέραμε να πάρουμε αυτό που θέλαμε. Τώρα ελπίζουμε σε μια καλή κλήρωση", δήλωσε μετά τον αγώνα ο Τάκης Φύσας που αγωνίστηκε τραυματίας. Εκτός του Στρακόσια από ελληνικής πλευράς ξεχώρισαν ακόμα ο Χέιλοκ και ο Σαπουντζής, ενώ από τον Απόλλωνα ο Σπόλαριτς και ο Παπαβασιλείου.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Μιχαήλ, Γερμανός, Μπαντένοβιτς, Πίττας, Χ. Χριστοφής (75 Μ. Χριστοφής), Χαραλάμπους, Καβατζής, Σπόλαριτς, Παπαβασιλείου, Θεμιστοκλέους (56 Βοσκαρίδης), Κιρστέα.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Στρακόσια, Καμίτσης, Ιωαννίδης, Μπουγάς, Μητσιόπουλος, Φύσσας, Ζαχόπουλος, Καρασαββίδης, Μπέργκενσεν (85 Κάφαλης), Σαπουντζής, Χέιλοκ (Ναλιτζής 65).

Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του Ολλανδού Βέκερεφ που έδειξε κίτρινη κάρτα στους Μπουγά και Χριστοφή.

ΕΠΟ
Στο "ψυγείο" η παραπομπή Παπαπέτρου
  • Αντικαταστατικές θεωρεί η ΕΠΟ τις αλλαγές στα όργανα της διαιτησίας
  • "Παγώνει" την Πειθαρχική Επιτροπή, αλλά όχι και την Επιτροπή Ορισμού!

Με παρανομίες, κενούς λόγους και παραπομπή στις ελληνικές καλένδες, ΕΠΟ και ΕΠΑΕ προσπαθούν να εξωραϊσουν τις συνέπειες της ανυπαρξίας ή της καταστροφικής τακτικής τους στο ποδόσφαιρο και ειδικότερα στη διαιτησία. Η τραγελαφική αλλαγή της Πειθαρχικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΠΕΔ) με την Επιτροπή Ορισμού Διαιτησίας (ΕΟΔ) είναι αντικαταστατική, όπως σχεδόν όλοι παραδέχτηκαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ στην ομοσπονδία. Βάσει του άρθρου 11 στο καταστατικό της ΕΠΟ και του 29 στο αντίστοιχο της ΕΠΑΕ, η διοργανώτρια των επαγγελματικών πρωταθλημάτων δεν είχε δικαίωμα να προβεί σ' αυτή την ενέργεια.

Οπως ισχυρίστηκαν οι εκπρόσωποι της, ό,τι έγινε ήταν υπό την πίεση των γεγονότων και σε μια προσπάθεια εκτόνωσης. Υπήρξαν λεκτικές αντιδράσεις πολλών και υπόνοιες ή ευθείες αναφορές για τέχνασμα της ΕΠΑΕ ώστε να εξυπηρετήσει δικούς της σκοπούς. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας, Β. Βουράκης, δήλωσε πως ο μόνος στόχος είναι η αποπομπή του. Τελικά πάντως κατά πλειοψηφία το ΔΣ δέχτηκε να καλύψει την απόφαση για το διάστημα που μεσολαβεί έως τη Γενική Συνέλευση (21/11). Παρ' όλα αυτά, όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλει την εγκυρότητα των διαιτητών που θα οριστούν...

Επίσης, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σ. Αλημίσης, η παρουσία της ΠΕΔ θα 'ναι τυπική αφού δεν πρόκειται να συνεδριάσει. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί η μια παράνομη γι' αυτό ανενεργός και η άλλη όχι. Η ανάγκη διεξαγωγής των αγώνων υπερισχύει της αξιοπιστίας; Επιπλέον μ' αυτή την εξέλιξη δε θα εξεταστούν οι περιπτώσεις Παπαπέτρου, Βλάχου και όσων ακόμα έχουν παραπεμφθεί...

Να σημειώσουμε πως στην απόπειρα συζήτησης για τα γεγονότα της Τούμπας και όσα ακολούθησαν, εκτός από διαξιφισμούς και αντεγκλήσεις, αποτέλεσμα δεν υπήρξε. "Εχουμε χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Εχετε πάρει χαμπάρι ότι κανένας δε μας εμπιστεύεται;" αναρωτήθηκε ο Σ. Αλημίσης. Πέραν αυτού ουδέν. Ολα παραπέμφθηκαν στη Γενική Συνέλευση.

Ο Γ. Βαμβακάς γυμνάζει τους παίχτες της ΑΕΚ χωρίς άδεια. Ο ίδιος, σύμφωνα με τον Σ. Αλημίση, υποστήριξε πως το κάνει γιατί ο "δικέφαλος" δεν έχει γυμναστή. Επίσης για να επιβλέπει τους πέντε "κιτρινόμαυρους" διεθνείς. Το γεγονός καυτηριάστηκε από το ΔΣ αλλά αποδέχτηκαν έως τις 13 του μήνα που μαζεύεται η Εθνική να του επιτρέψουν παρουσία στη Ν. Φιλαδέλφεια. Κατηγορηματικά αρνήθηκαν παράλληλη απασχόληση γι' αυτόν ή τον Ιορντανέσκου. Ετσι αμφοτέρων η μετάβαση στο "δικέφαλο" θα γίνει "μόνο αν η ΑΕΚ πληρώσει για να τους πάρει", σύμφωνα με στέλεχος της ΕΠΟ...

ΒΟΛΕΪ
Με διπλό στόχο

Η Εθνική ανδρών φεύγει σήμερα για Ταϊλάνδη

Διπλό στόχο έχει το ταξίδι της Εθνικής ομάδας των ανδρών στην Ταϊλάνδη, που αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό πριν από την Ιαπωνία, που είναι ο τελικός της προορισμός. Η παραμονή στην Ταϊλάνδη θα εγκλιματίσει από τη μία πλευρά την Εθνική στα ωράρια και τις κλιματολογικές συνθήκες της Ασίας, ενώ από την άλλη θα δώσει την ευκαιρία για τα τελευταία αγωνιστικά τεστ, αφού η Εθνική θα δώσει τρία φιλικά παιχνίδια με την αντίστοιχη της Ταϊλάνδης. Η ομάδα της Νοτιοανατολικής Ασίας προετοιμάζεται κι αυτή ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, όπου επίσης θα πάρει μέρος.

Η Εθνική μας ομάδα αναχωρεί σήμερα για την Μπανγκόνγκ απ' όπου θα φύγει με προορισμό την Ιαπωνία στις 11 Νοέμβρη.

  • Σε αγώνες του ειδικού τουρνουά της Α1 των ανδρών στο Νότο σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Κτησιφών - Ιωνικός Ν. 0-3 (15-25, 19-25, 21-25), Ηλιούπολη - Ολυμπιακός 3-0 (31-29, 25-20, 25-17) Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 1-3 (23-25, 16-25, 25-23, 13-25).
Παγκόσμιο γυναικών

Οι εθνικές ομάδες Βόλεϊ γυναικών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Κένυας και της Ταϊλάνδης, αποκλείστηκαν από τη Β' φάση του παγκόσμιου πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Ιαπωνία. Οι ομάδες αυτές πήραν την 4η θέση στους ομίλους τους, καθώς σε τρεις αγώνες συμπλήρωσαν ισάριθμες ήττες.

Στους αγώνες της τρίτης ημέρας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Βόλεϊ γυναικών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Α' Ομιλος: (Περού - Κένυα 3-2, Ιαπωνία - Ολλανδία 3-0. Βαθμολογία: Ιαπωνία 6, Ολλανδία 5, Περού 4, Κένυα 3. Β' Ομιλος: Βουλγαρία - ΗΠΑ 3-0, Κούβα - Ιταλία 3-0. Βαθμολογία: Κούβα 6, Ιταλία 5, Βουλγαρία 4, ΗΠΑ 3. Γ' Ομιλος: Βραζιλία - Γερμανία 3-0, Ρωσία - Δομινικανή Δημοκρατία 3-0. Βαθμολογία: Ρωσία 6, Βραζιλία 5, Δομινικανή Δημοκρατία 4, Γερμανία 3. Δ' Ομιλος: Κροατία - Ταϊλάνδη 3-0, Νότια Κορέα - Κίνα 3-2. Βαθμολογία: Νότια Κορέα 6, Κίνα 5, Κροατία 4, Ταϊλάνδη 3.

Στον Αρη ο Κυζερίδης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Ποδοσφαιριστής του Αρη είναι από σήμερα ο Νίκος Κυζερίδης, που αποκτήθηκε από το σύλλογο της Θεσσαλονίκης για τους επόμενους έξι μήνες, αντί του ποσού των 13 εκατομμυρίων δρχ. Ο Μακεδόνας ποδοσφαιριστής ανήκε στη βρετανική Πόρτσμουθ, όπου και έλυσε πρόσφατα το συμβόλαιο συνεργασίας του.

Παρέμβαση εισαγγελέα πέτυχε ο ΠΑΟΚ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Τη συγκατάθεση του εισαγγελέα υπηρεσίας πέτυχε σήμερα ο ΠΑΟΚ, που ζήτησε και πήρε την εντολή του για τη συγκέντρωση όλων των αποδεικτικών στοιχείων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, για την περίπτωση της 12ωρης εκεί νοσηλείας του βοηθού διαιτητή Νικολάου Φεσσόπουλου, μετά τη διακοπή του αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού. Τα αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα του κρατικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης θα χρησιμοποιήσει η διοίκηση του ΠΑΟΚ για την υπερασπιστική γραμμή στο θέμα του διακοπέντος αγώνα με τον Ολυμπιακό. Στο μεταξύ, η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για το σαββατιάτικο παιχνίδι πρωταθλήματος με την ΑΕΚ. Ο Αγγελος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει δύο προβλήματα με τις απουσίες των Κολομπούρδα (τραυματίας) και Κωνσταντινίδη (τιμωρημένος).

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Δεν τα κατάφερε η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, απέναντι στην πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης γερμανική Βούπερταλ. Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ηττήθηκε με 83 - 80, χάνοντας κάθε ελπίδα διάκρισης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Για το κύπελλο Ρονκέτι, ο Σπόρτιγκ επικράτησε στα Πατήσια της ιταλικής Πάρμα με 63 - 61. Για την ίδια διοργάνωση, οι Εσπερίδες ηττήθηκαν στη Σλοβακία από τη Σαμορίν με 50 - 57 και ο Θρίαμβος στην Αθήνα από την ισραηλινή Ραμάτ Χασαρόν με 66 - 71.

ΖΡΙΝΙΕΒΑΤΣ - ΠΑΠΑΓΟΥ 71-79
Αγκάλιασε την πρόκριση

Την πρόκριση στους 32 του Κυπέλλου Κόρατς αγκάλιασε ο Παπάγου, μετά τη σπουδαία νίκη που πέτυχε στην Κροατία επί της Ζρίνιεβατς με 79-71. Η ελληνική ομάδα, αν και έφτασε στην έδρα της Ζρίνιεβατς ένα δωδεκάωρο πριν την έναρξη του αγώνα, ξεπέρασε την κούρασή της και έφτασε στη νίκη με κορυφαίο τον Κανταρτζή. Με τον Παπάγου αγωνίστηκαν οι: Κανταρτζής 22, Μποσγανάς 12, Παύλου 5, Μουρ 14, Αριγμπάμπου 7, Υφαντής 9, Ζουρπένκο 10, Χαρίσης, Θεοδωρίδης, Πανώριος.

Στο δεύτερο παιχνίδι του 11ου ομίλου η Μπον επικράτησε της Τούζλα με 83-67. Η βαθμολογία: Παπάγου 7, Μπον 7, Τούζλα 6, Ζρίνιεβατς 4.

ΦΡΙΜΠΟΥΡΓΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 65-76
"Μίλησε" στην παράταση

Αναγεννημένος ο Πανιώνιος και, με κορυφαίο τον Αμερικανό Σιμς, επικράτησε στην Ελβετία της Φρίμπουργκ με 76 - 65 στην παράταση και έγινε φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον Δ όμιλο του κυπέλλου Κόρατς. Η ομάδα της Ν. Σμύρνης βρέθηκε να χάνει 58 - 60 πέντε δευτερόλεπτα πριν το τέλος, αλλά ο Σιμς ισοφάρισε με δύο ελεύθερες βολές. Στην παράταση, ο Αμερικανός ήταν ασταμάτητος και, με συμπαραστάτη το νεαρό Μίχαλο, ο Πανιώνιος δεν πήρε απλώς τη νίκη, αλλά και με διαφορά 11 πόντων. Τους πόντους του Πανιωνίου σημείωσαν οι: Σιμς 34, Μίχαλος 13, Κικίλιας 5, Καράγκουτης 7, Καμαριώτης 7, Γιέλιτς 3, Καζόλι 6.

Στον δεύτερο αγώνα του ομίλου, η Ζελέζνικ επιβλήθηκε του Κεραυνού Λευκωσίας με 59 - 57. Η βαθμολογία: Πανιώνιος 7, Κεραυνός 6, Ζελέζνικ 6, Φρίμπουργκ 5.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Ο Μπίκας στην Τούμπα

Ο Γιώργος Μπίκας του Συνδέσμου Χαλκιδικής ορίστηκε να διευθύνει το μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Στα άλλα ματς θα σφυρίξουν: Πανιώνιος - ΟΦΗ (Βασσάρας), Εθνικός - Παναθηναϊκός (Δούρος), Πανηλειακός - Βέροια (Μπριάκος), Ηρακλής - Καβάλα (Κωνσταντινίδης), Προοδευτική - Ελευσίνα (Δαγκλής), Ξάνθη - Αρης (Χελής), Εθν. Αστέρας - Απόλλωνας (Μποροβήλος), Ολυμπιακός - Ιωνικός (Τεβεκάλης).

ΠΟΛΟ - ΦΙΝΑ ΚΑΠ
Επεσαν στα "θηρία"

Κάθε άλλο παρά χαμόγελα σκόρπισε στις τάξεις των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών του πόλο η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων (ΦΙΝΑ ΚΑΠ) 1999, που θα διεξαχθούν στο Σίδνεϊ (άνδρες) και το Γουίνεπεγκε του Καναδά (γυναίκες).

Η εθνική ανδρών θα βρει στο δρόμο της τρεις από τις ισχυρότερες δυνάμεις του χώρου, αφού στα πλαίσια του Α ομίλου κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Ουγγαρία, την Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία. Ετσι η αποστολή της χώρας μας, που είναι η κατάκτηση μιας εκ των δυο πρώτων θέσεων του ομίλου που οδηγεί στα ημιτελικά, είναι πολύ δύσκολη. Στον άλλο όμιλο θα αγωνιστούν η Αυστραλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Μια από τα ίδια ισχύουν και για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των γυναικών που κληρώθηκε στον Α Ομιλο με αντιπάλους την Ουγγαρία την Ιταλία και τη Ρωσία. Στον άλλο όμιλο θα κοντραριστούν η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Οι αγώνες των ανδρών θα διεξαχθούν από 28 Σεπτέμβρη έως τις 3 Οκτώβρη, ενώ οι αγώνες των γυναικών θα γίνουν μερικούς μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 24 έως 30 Μάη.

Ας σημειωθεί τέλος ότι οι τρεις πρώτες ομάδες της διοργάνωσης παίρνουν απ' ευθείας την πρόκριση για την Ολυμπιάδα του 2000 στην Αυστραλία.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Με την αναμέτρηση του ΑΣΕ Δούκα και των σχολών Ξυνή, ανοίγει, σήμερα, (17.30 SUPERSPORT) στο Ζηρίνειο, η αυλαία της 2ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών. Ο προπονητής των γηπεδούχων, Μ. Γκουφάς, αισιοδοξεί για το θετικό αποτέλεσμα, παρά τις απουσίες του τιμωρημένου Βασιλάκη, του τραυματία Μεσσήνη και του στρατευμένου Λινοξυλάκη, ενώ εξίσου αισιόδοξος, από την πλευρά του, είναι και ο τεχνικός των φιλοξενουμένων, Θ. Παυλίδης, ο οποίος θα στερηθεί την προσφορά των τραυματιών, Προδρομίδη και Γρίσπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ