ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απλήρωτοι οι βαμβακοπαραγωγοί

Απλήρωτοι παραμένουν οι βαμβακοπαραγωγοί, με ευθύνη του υπουργείου Γεωργίας και απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα μέχρι το τέλος του Νοέμβρη.

Αυτό, όπως έγινε γνωστό χτες, συμβαίνει επειδή "κατέρρευσε" το ηλεκτρονικό σύστημα μηχανοργάνωσης της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου - πληρωμών επιδοτήσεων του υπουργείου Γεωργίας (ΔΙΔΑΓΕΠ) και κατά συνέπεια δεν μπορούν να δοθούν οι εντολές πληρωμής. Σύμφωνα, με τα όσα υποστήριζαν χτες αρμόδιοι παράγοντες, το πρόβλημα αυτό πρόκειται να λυθεί προς το τέλος του Νοέμβρη και, εκτός από το βαμβάκι, αφορά όλες τις περιπτώσεις πληρωμών επιδοτήσεων.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μέγιστο πρόβλημα για τους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι έπρεπε ν' αρχίσουν να πληρώνονται μέσω των εκκοκκιστών από τις 24 Οκτώβρη, δηλαδή 30 μέρες μετά από την παράδοση του προϊόντος. Ομως, μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει δραχμή. Το ποσό που έχουν να λαμβάνουν μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι είναι 68 δισ. δραχμές. Μπρος στην κατάσταση αυτή, ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέτεινε την προθεσμία πληρωμής των παραγωγών, μέσω των εκκοκκιστών (εμπορική τιμή και προκαταβολή επιδότησης) από τις 30 μέρες στις 45. Βέβαια, το υπουργείο Γεωργίας λογίζει κατά τρόπον αυθαίρετο ως ημερομηνία έναρξης της εκκοκκιστικής περιόδου την 1η Οκτώβρη και με βάση τη νέα υπουργική απόφαση υποτίθεται ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα αρχίσουν να πληρώνονται από 15 Νοέμβρη... Την απόφαση παράτασης υπαγόρευσε όχι η έγνοια για τους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά, γιατί με βάση τους υπάρχοντες κανονισμούς, αφαιρείται η άδεια από κάθε εκκοκκιστήριο, αν δεν πληρώνει τους παραγωγούς, το αργότερο σε 30 ημέρες από την παράδοση του προϊόντος.

Το πρόβλημα αυτό ανέδειξε το ΚΚΕ με Ερώτηση που έφερε πριν λίγες μέρες στη Βουλή.

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΠΑ
Στα "νύχια" Βρυξελλών και καπνεμπόρων οι παραγωγοί

Μετά τον καταστροφικό κανονισμό για την αναθεώρηση του καθεστώτος στα καπνά οι γραφειοκράτες της Κομισιόν προτείνουν ακόμα χειρότερα μέτρα στα πλαίσια της εφαρμογής του

Σε νέες "περιπέτειες" οδηγούν τα επιτελεία των Βρυξελλών τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς, ενώ από την άλλη ενισχύεται ακόμα περισσότερο η θέση των καπνεμπόρων - βιομηχάνων. Μετά την ψήφιση στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού του νέου καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ, για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στα καπνά, οι γραφειοκράτες της Κομισιόν, έρχονται να τον υλοποιήσουν, προτείνοντας ακόμα χειρότερα μέτρα στο σχετικό εφαρμοστικό κανονισμό, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και να ισχύσει από το 1999.

Στην πρόταση του εφαρμοστικού κανονισμού καθιερώνεται η καταβολή του μεταβλητού πριμ με τέτοιο τρόπο, που ανοίγει το δρόμο για ξέφρενους εκβιασμούς των καπνεμπόρων και δημιουργεί τον κίνδυνο να χάσουν οι καπνοπαραγωγοί σημαντικά χρηματικά ποσά, σε όφελος των ταμείων της ΕΕ και των πολυεθνικών. Παράλληλα, ανοίγεται "παράθυρο" για την εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας και της εξαγοράς των ποσοστώσεων των φτωχομεσαίων καπνοπαραγωγών με την πρόταση να δίνεται το 25% τις πριμοδότησης για τρία χρόνια, προκειμένου οι καπνοπαραγωγοί να αποσυρθούν από την καλλιέργεια. Επίσης, προβλέπεται ότι το πριμ (σταθερό, μεταβλητό και ειδικό) καταβάλλεται στους παραγωγούς μόνο μέσω Ομάδας Παραγωγών, στην οποία πρέπει να συμμετέχουν και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι αυτή εμπορεύεται τουλάχιστον το 2% της εθνικής ποσόστωσης, δηλαδή σήμερα 2.500 τόνους!

Σχετικά με την πριμοδότηση τα επιτελεία των Βρυξελλών προτείνουν στον εφαρμοστικό κανονισμό για τα καπνά, να καθιερωθεί η καταβολή του μεταβλητού πριμ, που, για τη χώρα μας, ανάλογα με την ποικιλία καπνού θα φτάνει από 30% μέχρι 45%. Η καθιέρωση του μεταβλητού πριμ θα γίνει σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια από το 1999 μέχρι το 2001 και θα είναι τελικά (δηλαδή το 2001) 35% για τα "Βιρτζίνια" και τα "Μπέρλεϊ", 45% για τα "Τσεμπέλια", "Μαύρα" και "Κ.Κ. μη κλασικά" και 30% για τις ποικιλίες "Μπασμάς", "Κατερίνη", "Σ 79", "Κ.Κ. κλασικά", "Ελασσόνας" και "Μ. Αγρινίου".

Μεταβλητή... απάτη

Το "πονηρό" της υπόθεσης, όμως, είναι ότι στην πρόταση εφαρμοστικού κανονισμού αναφέρεται ότι το μεταβλητό πριμ θα καταβάλλεται με βάση την κατώτατη εμπορική τιμή παρτίδας, που θα προσαυξάνεται κατά 50%. Αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα, αφού για τη χώρα μας παρτίδα σημαίνει ολόκληρη η παραγωγή, που πουλάει ένας καπνοπαραγωγός στους καπνεμπόρους, επειδή οι ατομικές ποσοστώσεις είναι μικρές, ενώ για παράδειγμα στην Ιταλία η μέση παραγωγή είναι 300 τόνοι και οι καπνοπαραγωγοί είναι φυσικό να πουλάνε τμηματικά. Επίσης, πουθενά δε φαίνεται ότι θα υπολογίζεται - όπως σήμερα - η ποιότητα των καπνών (Α, Β, Γ) που συνυπάρχουν σε κάθε δέμα καπνού.

Επιπλέον, καταστροφικοί είναι οι όροι που τίθενται για το μεταβλητό πριμ. Σύμφωνα με αυτούς, για να την εισπράξει κάποιος πρέπει να έχει πουλήσει σε τιμή που να είναι τουλάχιστον 50% πάνω από την ελάχιστη τιμή, που πούλησε κάποιος της ίδιας Ομάδας Παραγωγών. Δηλαδή, δημιουργείται ο κίνδυνος αν ισχύσει αυτό, να μην μπορεί να εισπράξει το μεταβλητό πριμ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων καπνοπαραγωγών, καθώς οι έτσι κι αλλιώς εξευτελιστικές εμπορικές τιμές, που διαμορφώνονται στη χώρα μας δεν έχουν μεγάλες διαφορές (η μικρότερη από τη μεγαλύτερη). Για παράδειγμα: Στην Ομάδα Παραγωγών καπνού του νομού Καρδίστας, τα μέλη της πούλησαν φέτος τα "Βιρτζίνια" σε τιμές από 150 μέχρι 200 δραχμές. Αν ίσχυαν τα παραπάνω για φέτος, οι καπνοπαραγωγοί της Καρδίτσας δε θα δικαιούνταν να πάρουν μεταβλητό πριμ. Κι αυτό γιατί η ελάχιστη εμπορική τιμή παρτίδας είναι 150 δραχμές και προσαυξανόμενη κατά 50% γίνεται 225 δραχμές. Ομως η μέγιστη τιμή που δόθηκε από τους καπνεμπόρους είναι 200 δραχμές, μικρότερη από τις 225. Μεταβλητό πριμ, θα δικαιούνταν μόνο όσοι από τους παραγωγούς αυτής της Ομάδας είχαν πουλήσει σε τιμή παραπάνω από 225 δραχμές το κιλό.

Ολα αυτά δείχνουν το μέγεθος της απάτης και των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι Ελληνες καπνοπαραγωγοί. Και η κοροϊδία της υπόθεσης είναι ότι η ΕΕ επιβάλλει το μεταβλητό πριμ στο όνομα της αναβάθμισης της ποιότητας, αλλά στην ουσία ευνοεί την υποβάθμισή της και την κερδοσκοπία των καπνεμπόρων βιομηχάνων. Αν περάσει η πρόταση αυτή οι καπνοπαραγωγοί θα εξαρτώνται καθαρά από τις εκβιαστικές και κερδοσκοπικές διαθέσεις των καπνεμπόρων και από τις εμπορικές τιμές που θα τους γράφουν στα χαρτιά, ενώ στο χέρι θα παίρνουν "ψίχουλα", ευελπιστώντας να εισπράξουν το μεταβλητό πριμ και να μη μείνουν μόνο με το "πετσοκομμένο" σταθερό πριμ. Την ασυδοσία των καπνεμπόρων φρόντισε να "ενισχύσει" η κυβέρνηση, η οποία ψήφισε νόμο για την κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει πράξη προς τα μέσα του 1999.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Υπουργικές υποσχέσεις για πληρωμή τους

Την υπόσχεση ότι δε θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση και πως θα αρχίσουν να πληρώνονται οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου από την ερχόμενη βδομάδα, για τις ποσότητες λαδιού που πήγαν στην παρέμβαση, έδωσε χτες ο υφυπουργός ΓεωργίαςΝτ. Βρεττός.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την καθυστέρηση πληρωμής για 8.800 τόνους λαδιού περσινής παραγωγής, αξίας πάνω από 4 δισ. δραχμές, έθεσε χτες σε συνάντηση, με το αρμόδιο υψυπουργό, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα,πολυπληθής αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από όλους τους βουλευτές του νομού Λέσβου, εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Ο Ντ. Βρεττός δεσμεύτηκε ότι από την ερχόμενη βδομάδα θα αρχίσει να καταβάλλεται στους δικαιούχους ποσό 2,5 δισ. και στη συνέχεια τα υπόλοιπα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι απαιτείται άμεσα να πληρωθούν οι ελαιοπαραγωγοί, δεδομένης της δραματικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των τιμών στο λάδι και της μείωσης της επιδότησης, λόγω προστίμου συνυπευθυνότητας. Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε προ ημερών Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα.

Εκτός των παραπάνω ο Στρ. Κόρακας έθεσε χτες στον υφυπουργό Γεωργίας και το πρόβλημα που δημιουργείται σε πολλούς παραγωγούς της Λέσβου, από την απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών, να επιστρέψουν μετά από 11 χρόνια τις αποζημιώσεις που δόθηκαν τότε για αποκατάσταση ζημιών στους ελαιώνες από τον παγετό. "Αν είναι δυνατόν, είπε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, να έρχονται τώρα μετά από 11 χρόνια και να λένε στους παραγωγούς ότι δεν κλάδεψαν τα δέντρα. Μετά από τόσα χρόνια τα ελαιόδεντρα που κλαδεύτηκαν έχουν γίνει διπλά".

Εξευτελιστικές τιμές

Στο "σβέρκο" πατάνε φέτος οι καπνέμποροι τους καπνοπαραγωγούς, δίνοντας ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Με το ξεκίνημα της τρέχουσας εμπορικής περιόδου οι καπνέμποροι δίνουν μέχρι και 200 δραχμές το κιλό λιγότερες σε σχέση από τις δύο προηγούμενες χρονιές. Για παράδειγμα, στα "βιρτζίνια" όπου έγιναν οι πρώτες αγοραπωλησίες οι καπνέμποροι έδιναν πέρυσι μέση τιμή 324 δραχμές το κιλό και πρόπερσι 351 δραχμές, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Καπνού, ενώ φέτος δίνουν μέχρι και 150 δραχμές το κιλό, παρά το γεγονός ότι η ποιότητα είναι πολύ καλή. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Οργανισμού Καπνού, τα "βιρτζίνια" πουλήθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία σε τιμές από 200 μέχρι 250 δραχμές και στη Φθιώτιδα (Λαμία, Αμφίκλεια), Καρδίτσα και στην Πέλλα (Γιαννιτσά) από 150 μέχρι 200 δραχμές.

Οι καπνέμποροι καταστρατηγώντας τα συμβόλαια και τις ποιοτικές συνθέσεις των καπνών ξεκίνησαν να αγοράζουν με τις πλέον εξευτελιστικές τιμές σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα ψυχολογικού εκβιασμού, προκειμένου να αγοράσουν τζάμπα όλη την παραγωγή καπνού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ