ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
81 ΧΡΟΝΙΑ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Το ελληνικό προλεταριάτο χαιρετίζει τη Ρώσικη Σοβιετική Δημοκρατία

Το ΚΚΕ από το 1ο το ιδρυτικό του ακόμη Συνέδριο, το πρώτο συνέδριο του ΣΕΚΕ, όπως και σ' όλη την 80χρονη ιστορία του, τάχτηκε στο πλευρό της τότε Σοβιετικής Ρωσίας και της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Η ίδια η Οχτωβριανή Επανάσταση άσκησε σημαντική επίδραση στην εργατική τάξη και το σοσιαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, ώστε ένα χρόνο μετά, οι Ελληνες προλετάριοι να ιδρύσουν το δικό τους κόμμα. Σε σχετικό ρεπορτάζ του "Ριζοσπάστη", στις 10 Νοέμβρη 1918 (με το παλιό ημερολόγιο), αναφέρεται ότι "κατά τη συνεδρίασιν της Πέμπτης επί τη επετείω της Ρωσικής δημοκρατίας των σοβιέτ, εγένετο δεκτόν ψήφισμα χαιρετισμού προς αυτήν και διαμαρτυρία διά την μελετωμένην επέμβασιν των Συμμάχων". Το σχετικό ψήφισμα μάλλον δε δημοσιεύτηκε ποτέ. Ο "Ρ" στη σημερινή 81η επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης δημοσιεύει ένα ιστορικό ντοκουμέντο, το χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΣΕΚΕ (Κομμουνιστικό) στην τρίτη επέτειό της, από τα Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ, αναδημοσιευμένο από την εφημερίδα "Εργατικός Αγών" (25 Οκτώβρη 1920), επίσημο τότε όργανο του κόμματος. Δεν έχει μονάχα ιστορική αξία. Αποτελεί ένα πολιτικό κείμενο, που εκφράζει τις αρχές του διεθνισμού με βάση τις οποίες πορεύεται στην 80χρονη ιστορία του αταλάντευτα το κόμμα της εργατικής τάξης της Ελλάδας, τις αρχές της ταξικής πάλης και της επανάστασης.

***

Κλείνουν σήμερα τρία χρόνια από την ημέρα που όλος ο φτωχός εργαζόμενος λαός της Ρωσίας, γκρεμίζοντας και τα τελευταία στηρίγματα του αστικού κράτους έβαλε τις στερεές βάσεις ενός εργατικού κράτους, της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας των Σοβιέτ των εργατών και χωρικών της Ρωσίας.

Τρία χρόνια τώρα το ηρωικό προλεταριάτο της Ρωσικής σοβιετικής δημοκρατίας αγωνίζεται εναντίον της διεθνούς αστικής τάξεως που δεν άφησε μέσο αχρησιμοποίητο, που δεν άφησε αδυναμία ανεκμετάλλευτη για να πνίξει μέσα στο αίμα και τη δυστυχία την ελευθερία ενός λαού. Οι συνωμοσίες, οι δολοφονικές απόπειρες, οι τυχοδιωκτικές εκστρατείες διαφόρων τσαρλατάνων σαν τον Γιουντένιτς και τον Κολτσάκ, σαν τον Ντενίκιν και τον Βενιζέλο, ο αδιάκοπος αποκλεισμός που έστειλε χιλιάδες μικρά παιδιά στον Αδη, όλα τα μέσα που μόνο με τη λέξη άτιμα μπορούν να χαρακτηριστούν, όλα αυτά υπήρξαν τα όπλα του γκρεμιζόμενου αστικού κόσμου εναντίον του καινούριου κόσμου, του κόσμου των εργαζομένων ανθρώπων που ανατέλλει από τη Ρωσία. Σήμερα τρία ολόκληρα χρόνια μετά το φοβερό σάρωμα του Κερένσκυ και όλων των λειψάνων της παλιάς αστικής κυριαρχίας στη Ρωσία, το έργο της ρωσικής επαναστάσεως στέκει όχι μόνο ακλόνητο μα και δυναμωμένο, ικανό να κάμει να τσακιστούν στο βράχο τους όλες οι πρόστυχες και γελοίες απόπειρες και ραδιουργίες των μεγάλων και μικρών έξυπνων και ηλίθιων στραταρχών και διπλωματών της Ευρώπης και της Αμερικής.

Και το έργο αυτό της ρωσικής επαναστάσεως δεν έδωσε μόνο μια καινούρια πνοή στον εξαντλημένο οργανισμό της Ρωσίας. Ολοι οι φτωχοί άνθρωποι, όλος ο εργαζόμενος κόσμος, όλο το συνειδητό προλεταριάτο της οικουμένης ένιωσε το ζωογόνο φύσημα της ρωσικής επαναστάσεως που έδωσε καινούρια δύναμη και πεποίθηση στην αγωνιζόμενη εργατική τάξη και έκανε να παγώσουν από τον τρόμο τους όλα τα πολυώνυμα στηρίγματα της σημερινής κοινωνίας.

Οταν ο εγκληματικός πλουτοκρατικός πόλεμος εθέριζε την ανθρωπότητα, όταν το αδικοχυμένο αίμα του εργαζόμενου λαού πλημμύριζε σαν κόκκινος ποταμός τα πάντα, όταν τα χτυπήματα του φοβερού πολεμικού θεού λύγιζαν τη δύναμη του προλεταριάτου των άλλων χωρών και ζάλιζαν τους αρχηγούς του σε σημείο που τους έκαναν να γονατίζουν δουλικά μπροστά στο ψέμα του "αμυντικού πολέμου" και των "εθνικών συνόρων" και να σπρώχνουν έτσι τους φτωχούς λαούς στη φοβερή αλληλοσφαγή, η ρωσική επανάσταση άφησε να ξεσπάσει και να ξεχυθεί σ' όλον τον κόσμο η κραυγή του πόνου και της απελπισίας των εργατών και των χωρικών της Ρωσίας που έκανε να ξυπνήσει το προλεταριάτο της Διεθνούς, η ρωσική επανάσταση σκόρπισε το φως για να δουν όλοι οι προδομένοι και γελασμένοι, όλοι οι εργαζόμενοι και πιεζόμενοι, ότι ο κόσμος των τυράννων χρεοκόπησε και ότι έφτασε η μοιραία στιγμή της αντίστασης των σκλάβων. Τότε αντήχησε σ' όλο τον κόσμο βαριά και σταθερά η φωνή:

Χαίρε ελεύθερη Ρωσία!

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ελλάδας, το μόνο κομμουνιστικό κόμμα της συνειδητής εργατικής τάξεως της χώρας μας, γιορτάζει σήμερα μαζί με όλον τον κόσμο των προλεταρίων της Γης και, εξ ονόματος της ελληνικής εργατιάς, ενώνει σήμερα τον αγνό και ενθουσιώδη χαιρετισμό του με την κραυγή όλων των δυστυχισμένων του κόσμου.

Χαίρε ελεύθερη Ρωσία!

Το συνειδητό προλεταριάτο της Ελλάδας που μικρό τότε και αδύνατο άκουσε και αισθάνθηκε βαθιά το απελευθερωτικό σάλπισμα της ρωσικής επανάστασης, το ελληνικό προλεταριάτο που με σφιγμένη καρδιά παρακολουθούσε μια μια τις φάσεις του γιγαντιαίου αγώνα των Σοβιέτ της Ρωσίας εναντίον του συνασπισμένου παγκόσμιου κεφαλαίου, το προλεταριάτο που έπασχε για τις συμφορές και πανηγύριζε για τους θριάμβους του κόκκινου στρατού των Ρώσων εργατών και χωρικών, στέλνει σήμερα μαζί με τους επαναστάτες όλου του κόσμου τον επαναστατικό του χαιρετισμό στο μεγάλο δημιούργημα της Ρωσικής Επανάστασης. Κι όπως σε κάθε γωνιά του κόσμου, ακούγεται σήμερα και στη χώρα μας σοβαρή και επιβλητική η φωνή:

Χαίρε ελεύθερη Ρωσία!

Η σημερινή γιορτή της συνειδητής εργατικής τάξης της χώρας μας δεν είναι μια συνηθισμένη γιορτή. Και ο χαιρετισμός μας προς τους Ρώσους εργάτες και χωρικούς δεν είναι ένας τυπικός χαιρετισμός για το μεγάλο τους έργο. Δε χαιρετίζουμε σήμερα απλώς την επιτυχία της ρωσικής επανάστασης. Δε σκύβουμε μόνο με σεβασμό μπροστά στο έργο των μεγάλων και των μικρών, των γνωστών και των αγνώστων ηρώων του ρωσικού επαναστατικού κινήματος.

Δε χύνουμε σήμερα δάκρυα μόνο ευγνωμοσύνης για την ίδρυση της τρίτης κομμουνιστικής Διεθνούς που γεννήθηκε βέβαια από τον πόνο και την αγανάκτηση του προδομένου προλεταριάτου όλου του κόσμου, αλλά αγκαλιάστηκε και προστατεύτηκε προ πάντων απ' την ελεύθερη Ρωσική εργατική δημοκρατία για να μπορέσει να σκίσει το ματωμένο πέπλο, με το οποίο ο παγκόσμιος πλουτοκρατικός πόλεμος σκέπασε την επαναστατική αλήθεια του διεθνούς σοσιαλισμού.

Ο σημερινός χαιρετισμός είναι ο όρκος του ελληνικού προλεταριάτου που πέταξε πια κατά μέρος κάθε δισταγμό και αμφιβολία και δίνει το χέρι στους εργάτες όλου του κόσμου για να διακηρύξει την οριστική του απόφαση να αγωνιστεί για τον τελικό σκοπό.

Γιορτάζοντας σήμερα το ελληνικό προλεταριάτο την τρίτη επέτειο της ρωσικής επαναστάσεως, δίνει λόγο τιμής ότι θα αγωνιστεί για να θριαμβεύσει τελειωτικά το έργο των Ρώσων εργατών και χωρικών, ότι θα αγωνιστεί για να κινήσει όλες τις φτωχές λαϊκές μάζες της Ελλάδας σ' έναν ενεργό αγώνα υπέρ των ρωσικών Σοβιέτ, σ' έναν αγώνα που θα προετοιμάσει και θα αναπτύξει την ικανότητα του εργαζόμενου ελληνικού λαού για να πραγματοποιήσει και στην Ελλάδα το σοβιέτ των εργατών και χωρικών.

Γι' αυτό σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, νιώθει πως έχει την υποχρέωση και τη δύναμη να φωνάξει σκεπάζοντας όλες τις βραχνιασμένες και υστερικές κραυγές των εκλογικών διαπληκτισμών των αστικών κομμάτων, να φωνάξει εξ ονόματος της συνειδητής εργατικής τάξης της χώρας.

Χαίρε, χαίρε, χαίρε ελεύθερη δημοκρατία των Ρώσων εργατών και χωρικών.

Η Κεντρική Επιτροπή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ