ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ:{{ Αντ' αυτού η Πιττακή }

Αντ' αυτού η Πιττακή

Τη Ρένη Πιττακή φιλοξενεί αυτή την Κυριακή η Εύη Κυριακοπούλου στην εκπομπή "Αντ' αυτού". Η Ρένη Πιττακή, ξετυλίγει τις μνήμες της και μιλάει για το μεγάλο δάσκαλο Κάρολο Κουν, που κοντά του μαθήτευσε και δημιούργησε στο υπόγειο του "Θεάτρου Τέχνης". Θυμάται τα χρόνια που έζησε δίπλα στον Κουν, την πρώτη τους συνάντηση, τη συνεργασία τους. Μιλά για τα εφόδια που πήρε από εκείνον τόσο στο θέατρο, όσο και στη ζωή. Ξαναθυμάται τις συζητήσεις τους, τους τσακωμούς τους, αλλά και τους σημαντικούς ρόλους που έπαιξε κοντά του και υπό την καθοδήγησή του. Η διεύθυνσης παραγωγής είναι της Φωτεινής Κανατσούλη και η σκηνοθεσία της Πανδώρας Μουρίκη. (Κυριακή ΕΤ 1 12.45)

Οι "άνθρωποι" της Κούβας

Με την κόρη του Τσε Αλέιδα Γκεβάρα, μίλησε η Σεμίνα Διγενή στη διάρκεια του ταξιδιού της στην Κούβα, με αφορμή τη διοργάνωση της Ελληνικής Πολιτιστικής Εβδομάδας. Η κόρη του Τσε μιλά στην εκπομπή "Ανθρωποι" για τη χώρα της, τον πατέρα της, αλλά και για τους Ελληνες. Ενα από τα κορυφαία γεγονότα της Εβδομάδας στην Κούβα ήταν και η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο θέατρο "Καρλ Μαρξ". Ο Γιώργος Νταλάρας μίλησε στη Σεμίνα Διγενή για αυτή την πολιτιστική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δυο λαών και για την εμπειρία του από τις επισκέψεις του στην Κούβα. (Τετάρτη ΝΕΤ 22.00)

Επταήμερο ευαισθησίας

Συνεχίζεται το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ "Επταήμερο", που ασχολείται με ένα άκρως ευαίσθητο θέμα: τα παιδιά και τους ανθρώπους με νοητική καθυστέρηση. Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι αυτοί είναι πεταμένοι στη μοίρα τους, εγκλωβισμένοι κυρίως σε δημόσια ψυχιατρεία, χωρίς τη στοργή και τη φροντίδα του κράτους. Ο φακός παρακολουθεί από κοντά τις δραστηριότητες μιας κοινότητας εφήβων και νέων με νοητική καθυστέρηση, που φοιτούν στο εργαστήρι ειδικής αγωγής "Μαργαρίτα". Στο εργαστήρι αυτό τους παρέχεται επαγγελματική κατάρτιση σε διάφορες ειδικότητες, ενώ παράλληλα παρακολουθούν και ορισμένα μαθήματα για την ανάπτυξη των γνώσεών και των δεξιοτήτων τους. Η σειρά δεν περιορίζεται στην παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά η κάμερα παρακολουθεί κάποιους από αυτούς τους νέους στα σπίτια τους και σε άλλες ιδιωτικές στιγμές. Ταυτόχρονα προβάλλεται και η πραγματικότητα ενός κόσμου αρκετά διαφορετικού, ενός κόσμου εύθραυστου, πιο ανοχύρωτου και πιο ευάλωτου. Η σειρά πλησιάζει τους νέους αυτούς και ξαναθυμίζει κάτι που είναι αυτονόητο, αλλά είναι πολλοί αυτοί που κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα. Οτι δηλαδή ο νοητικά υστερών έχει και αυτός πρόσωπο και ότι το πρόσωπο δεν είναι δωρεά, αλλά κατάκτηση. Η σκηνοθεσία της εκπομπής είναι του Λευτέρη Δανίκα. (Πέμπτη ΝΕΤ 18.30)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ