ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση ενημέρωσης για την Κολομβία

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν συνδικαλιστές και μέλη του μαζικού κινήματος τη συζήτηση που διοργάνωσε, χτες, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που είχε σκοπό την ενημέρωση για την κατάσταση στην Κολομβία.

Η Ολγα Μαρίν, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων των Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC - EP),της μεγαλύτερης αντάρτικης οργάνωσης της χώρας, ξεκίνησε μεταφέροντας θερμό χαιρετισμό εκ μέρους της FARC και ανέλυσε αναλυτικά τις εξελίξεις που διαδραματίστηκαν στην Κολομβία από τα μέσα του αιώνα μέχρι και σήμερα.

Αφού ανέφερε την κατάσταση και το ρόλο που έπαιξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας στην οργάνωση των αγροτών ενάντια στους μεγαλογαιοκτήμονες, του στρατού και της αστυνομίας, πώς συγκροτήθηκε το αντάρτικο κίνημα, ανέφερε τα γεγονότα που συντέλεσαν στη δημιουργία της Πατριωτικής Ενωσης.

Σημαντικό σημείο αναφοράς της Ολγας Μαρίν ήταν και η επίθεση που δέχεται ο λαός, με την καταστολή, τις δολοφονίες των κομμουνιστών, των συνδικαλιστών αλλά και του λαού, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως από την ίδρυση της Πατριωτικής Ενωσης και για δέκα χρόνια 4.000 στελέχη της δολοφονήθηκαν, καθώς επίσης και φοιτητές, δημοσιογράφοι, αγρότες, συνδικαλιστές και ιερείς.

Βασικό σημείο της ομιλίας της, η εκπρόσωπος της FARC - EP την αφιέρωσε στις συνομιλίες που έγιναν κατά καιρούς με τις διάφορες κυβερνήσεις, χωρίς ωστόσο να φέρουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Το αντίθετο μάλιστα. Ηκαταστολή και η τρομοκρατία εντείνονταν. Ωστόσο, η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της χώρας με τη Γραμματεία της FARC - EP θεωρείται ιστορική, μια και για πρώτη φορά στην ιστορία της Κολομβίας ένας εκλεγμένος Πρόεδρος συναντάει στα βουνά τους επικεφαλής αντάρτικης οργάνωσης. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, δε φαίνεται διατεθειμένος να εκπληρώσει και τους πέντε όρους που έθεσε η αντάρτικη οργάνωση ώστε να προχωρήσει η συζήτηση.

Ωστόσο, όπως είπε και η Ολγα Μαρίν σε άλλο σημείο της ομιλίας της, "είμαστε επαναστάτες και πιστεύουμε στη δύναμη των λαών. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να επιτύχουμε την κατάληψη της εξουσίας και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού".

Η εκδήλωση τελείωσε ύστερα από πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

ΚΟΣΣΟΒΟ
Νέες αμερικανικές απειλές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Με νέες διεθνείς κυρώσεις απείλησε χτες το Βελιγράδι ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον, ειδικός για εγκλήματα πολέμου, Ντέιβιντ Σέφερ, που πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στο Κόσσοβο με τη συνοδεία μελών της "Διπλωματικής Αποστολής Παρατηρητών".

"Σήμερα θα έπρεπε να είναι παρούσα μαζί μου η Λουίζ Αρμπουρ", δήλωσε δηκτικά ο Σέφερ, υπενθυμίζοντας στους ξένους δημοσιογράφους το νέο ζήτημα τριβής ανάμεσα σε Βελιγράδι - Ουάσιγκτον: την παροχή άδειας σε ειδικούς αξιωματούχους του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι όσα διαδραματίζονται στο Κόσσοβο εδώ και καιρό. Οι σερβικές αρχές αρνούνται να δώσουν άδεια στην Λουίζ Αρμπουρ, ανώτατη εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, και στην ομάδα εμπειρογνωμόνων της, που επιδίωκαν την πραγματοποίηση διήμερης αποστολής στο Κόσσοβο από τα μέσα της περασμένης βδομάδας.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος, που θα αναφέρει λεπτομερώς τα όσα είδε κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψής του στο Κόσσοβο στην υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί όσες περιοχές έγιναν θέατρα βίαιων συμπλοκών και μαχών τους τελευταίους μήνες. Αργότερα χτες βράδυ θα είχε συνάντηση με το ηγετικό στέλεχος των αλβανόφωνων, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, και ανώτατο αξιωματούχο της σερβικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο Μπαρντίλ Μαχμούτι, εκπρόσωπος του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK), δήλωσε στη Γενεύη ότι η οργάνωσή του μελετάει τις τελευταίες αμερικανικές προτάσεις για το πολιτικό μέλλον της σερβικής επαρχίας, που διατυπώθηκαν σε μυστικές συνομιλίες οι οποίες διεξήχθησαν στην Ελβετία. Ο Μπαρντίλ Μαχμούτι ανέφερε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" ότι προτάσεις για αυτονομία διατυπώθηκαν σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στην Ελβετία και την Παρασκευή στο Μαλίσεβο του Κοσσυφοπεδίου.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι συναντήθηκε με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον επικεφαλής της υπηρεσίας για τις υποθέσεις Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης, Λόρενς Ρόσιν, και με τρεις άλλους Αμερικανούς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός από την αμερικανική αποστολή στην πόλη. Αξιωματούχοι που πήραν μέρος στην αποστολή αρνήθηκαν να κάνουν σχόλια...

Ο Μαχμούτι, ο οποίος είχε πρώτος συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ελβετία, όπου συναντήθηκε μυστικά τον Ιούνη με τον Αμερικανό απεσταλμένο στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, υπογράμμισε μάλιστα ότι από τις τελευταίες επαφές του με τους Αμερικανούς "η Ουάσιγκτον έχει τώρα επίσημες επαφές με τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου". Αρνούμενος να αναφέρει λεπτομέρειες για τις αμερικανικές προτάσεις, διευκρίνισε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν έχει ακόμη αρχίσει.

Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε χτες ότι θα ενισχύσει και με δικούς της στρατιώτες ενδεχόμενη στρατιωτική δύναμη, η οποία θα σταλεί για να περιφρουρήσει την αποστολή άοπλων παρατηρητών που ελέγχουν την τήρηση της πρόσφατης συμφωνίας για την "ειρήνευση" στο Κόσσοβο.

Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, πως υπήρξε συμφωνία απόψεων για το ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι πιέσεις στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη συμφωνία της 12ης Οκτώβρη, η οποία απέτρεψε - τουλάχιστον προσωρινώς... - τις ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές. Τον περασμένο μήνα, ο Μιλόσεβιτς είχε δώσει τη συγκατάβασή του για την ανάπτυξη δύναμης 2.000 διεθνών παρατηρητών στο Κόσσοβο, οι οποίοι θα ενημερώνουν τη διεθνή κοινότητα για το εάν οι σερβικές δυνάμεις έχουν σταματήσει τις επιθέσεις τους σε βάρος Αλβανών κατοίκων της περιοχής. Σε περίπτωση που οι διεθνείς παρατηρητές διαπιστώσουν προβλήματα, θα αναλάβει έργο μία δύναμη "ταχείας επέμβασης" περίπου 1.800 στρατιωτών, που αναμένεται συντόμως να εγκατασταθεί στην ΠΓΔΜ.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Οι φοιτητές ξαναρχίζουν τις διαδηλώσεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Εντείνονται οι φοιτητικές και λαϊκές αντιδράσεις κατά της πολιτικής του Ινδονήσιου Προέδρου Χαμπίμπι.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, στην Τζακάρτα, όπου τους περίμεναν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις. "Επί 32 χρόνια εξαπατόμαστε από το καθεστώς. Τώρα ήρθε η ώρα να ακουστούν τα συμφέροντα του λαού", φώναζαν υπό τη μορφή συνθήματος πολλοί από τους συγκεντρωθέντες. Μικροσυμπλοκές μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών έγιναν χτες έξω από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, όταν οι πρώτοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να ενώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας τους με τους περίπου 2.000 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο Κοινοβούλιο. Περίπου 70 φοιτητές συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

"Μίνι" συμβολική διαδήλωση έκαναν χτες και 60 υπάλληλοι, που επέλεξαν το χρηματιστήριο της Τζακάρτας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα δεινά της πολύπαθης ινδονησιακής οικονομίας.

Διαδηλώσεις έγιναν και στις πόλεις Σεμαράνγκ, Σαμαρίντα και Παλεμπάνγκ, όπου εκατοντάδες φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την έντονη δραστηριοποίηση των στρατιωτικών στους κόλπους της κυβέρνησης του Προέδρου Χαμπίμπι.

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γουιράντο, επιχείρησε να εκτονώσει την ένταση υποστηρίζοντας πως αποστολή της χτεσινής συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης ήταν η "ειρηνική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του λαού και το ξεπέρασμα των οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων".

Τα πυρά των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Ινδονησία προκαλεί η επικείμενη θέσπιση νέου εκλογικού νομοσχεδίου, που θα ρυθμίσει τον τρόπο διεξαγωγής των προγραμματισμένων για το 1999 κοινοβουλευτικών εκλογών. Το νομοθετικό σώμα της Εθνοσυνέλευσης, που συγκροτείται από 1.000 μέλη (!), δεν είναι αποδεχτό από ένα μεγάλο μέρος της ινδονησιακής κοινής γνώμης, καθώς θεωρείται ότι απαρτίζεται από υποστηριχτές του καθεστώτος Σουχάρτο και του διαδόχου του, Προέδρου Χαμπίμπι.

Οι φόβοι για το ξέσπασμα νέων πολιτικών ταραχών, παρόμοιων με εκείνες που οδήγησαν τον περασμένο Μάη στην απομάκρυνση του Σουχάρτο από την πολιτική σκηνή, είναι έντονοι. Η σημερινή κυβέρνηση, ωστόσο, επιχειρεί να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις επιλέγοντας παλιές μεθόδους: Την κινητοποίηση χιλιάδων πάνοπλων αστυνομικών και στρατιωτών κατά των διαδηλωτών.

Χτες, η Ινδονησία δε δοκιμάστηκε μόνον από την τρέχουσα πολιτική κρίση, αλλά και από "χτύπημα" Εγκέλαδου έντασης 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 80 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας Σούβα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε πάνω από 1.000 σπίτια. Εγινε αισθητότερο στην επαρχία της ανατολικής Νούζα Τενγκάρα, στο νησί Φλόρες, όπου οι κάτοικοι ανέφεραν πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές λόγω μικρών παλιρροϊκών κυμάτων.

ΙΤΑΛΙΑ
Απεργία "αέρος" και "εδάφους"

ΡΩΜΗ .-

Δευτέρα χτες, αρχή της βδομάδας και αρχή μιας βδομάδας όπου όλα σχεδόν τα μέσα συγκοινωνίας της γείτονος θα απεργούν.

Πρεμιέρα για την τετραήμερη απεργία των ταξί, πρεμιέρα και για τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια. Κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πρωτεύουσα, κάτω από ένα καθαρό ουρανό. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν και με τη συμμετοχή των σιδηροδρομικών που αναμένεται να ξεκινήσουν την 24ωρη κινητοποίησή τους από τις 16 Νοεμβρίου, ενώ από την Πέμπτη θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και το μετρό. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι δίνουν το μεγάλο ραντεβού για τις 20 Νοεμβρίου, που είναι η μέρα της προγραμματισμένης πανεθνικής γενικής απεργίας.

Κύρια αιτήματα των απεργών είναι εργασιακά θέματα και η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα είχε δηλώσει χτες το πρωί ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και όλα θα επιλυθούν. Η απάντηση των Συνδικάτων ήταν δυναμική, ενώ ανακοινώθηκε ότι οι διοικήσεις σκέφτονται το απεργιακό μέλλον μέχρι και την ψήφιση του προϋπολογισμού.

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Αντιμετωπίστηκε η αντικυβερνητική στάση

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

H κυβέρνηση του Τατζικιστάν κατέστειλε την Κυριακή το βράδυ, 8 Νοέμβρη, την αντικυβερνητική στάση και εκδίωξε τους αντάρτες από το τελευταίο προπύργιό τους και έτσι σταμάτησαν οι μάχες των τελευταίων έξι ημερών που κόστισαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Σαφάρ Σαϊντοφ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής Αϊνσκόμ και έχει σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στο βόρειο Τατζικιστάν. Ο Σαϊντοφ ανέφερε ότι, όπως φαίνεται, ο επικεφαλής των στασιαστών, πρώην συνταγματάρχης Μαχμούντ Χουντοϊμπερντίεφ έχει διαφύγει στο Ουζμπεκιστάν. Ο Χουντοϊμπερντίεφ εισέβαλε σε πόλεις του βορείου Τατζικιστάν την περασμένη Τετάρτη, έχοντας υπό τις εντολές του 1.000 άνδρες. Στη διάρκεια των συγκρούσεων μόνο στην περιοχή Χουτζάντ, όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός, τραυματίστηκαν περίπου 500 άνθρωποι, από τους οποίους το 1/3 είναι πολίτες. Το υπουργείο Αμυνας του Τατζικιστάν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είχαν σκοτωθεί 213 άτομα.

Απο τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Τζακάρτα

Από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Τζακάρτα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ