ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το 2%..!

ΣΤΟ ΔΥΟ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ θα είναι ο πληθωρισμός στα μέσα του 1999, δήλωσε χτες ο Γιάννος Παπαντωνίου. Καλά, μήπως, όμως, μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι τα ...εκλογικά ποσοστά της σημερινής κυβέρνησης την ίδια περίοδο;

***

Μάλλον ...εφάμιλλα του (προσδοκώμενου) πληθωρισμού, έτσι όπως πάνε τα πράγματα.

***

Μάλιστα, μας το ανακοινώνουν με ένα ύφος, που δηλώνει περίπου ότι ...από 1η Ιούλη 1999 και μετά θα ζούμε σ' αυτήν τη χώρα ένα "κλικ" πιο κάτω από τον Παράδεισο.

***

Αυτά, την ώρα, που, όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το λένε καθαρά, ότι, ακόμα και με τους δείκτες της ΟΝΕ καλυμμένους, ακόμα και με την Ελλάδα στην ΟΝΕ, τα πράγματα κάθε άλλο παρά καλύτερα θα γίνουν...

***

Απλά, θα αλλάξει η ...διατύπωση. Τώρα μας στριμώχνουν για να μπούμε, τότε θα μας στριμώχνουν για ...να μη βγούμε.

***

ΛΟΙΠΟΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ, μεγάλες ευκαιρίες για αγορά αυτοκινήτου από τις 16 Νοέμβρη. Αμα θέλει κανείς να αγοράσει ένα αμάξι 5.000 κυβικών με 32 φορολογήσιμους ίππους, γλιτώνει 800.000 δραχμές!

***

Εντάξει, κοστίζει πενήντα εκατομμύρια περίπου, αλλά ...αυτό είναι λεπτομέρεια. Αλλωστε, ποιος στην Ελλάδα αγοράζει μικρά των 1.400 και 1.200 κυβικών; Σχεδόν κανείς...

***

ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΓΥΡΩ - ΓΥΡΩ στην Ομόνοια, ανακοίνωσε χτες ο Λαλιώτης, αφού αλλάζουν τα πάντα. Μπαίνει πράσινο, μονοδρομούνται δρόμοι, θα γίνουν εικαστικές παρεμβάσεις, γιγαντοοθόνες, κερκίδες! Μιλάμε για μεγαλεία ...επιπέδου Αβραμόπουλου!

***

Βεβαίως (και το διευκρίνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ), όλα αυτά θα γίνουν όταν ...τελειώσει το μετρό. Είπαμε, αυτός ο υπουργός πάντα έβλεπε το μέλλον και ήταν διορατικός, γι' αυτό και ασχολείται με τη ζωή των Αθηναίων ...τρεις γενιές μετά.

Η οργάνωση των "αντιεξουσιαστών"

"Τι θα κάνουν οι αναρχικοί" στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου; Απάντηση στο ερώτημα αυτό ανέλαβε να δώσει κυριακάτικη εφημερίδα, με "αντικειμενικό" ρεπορτάζ, το οποίο προβάλλεται, μάλιστα, στην πρώτη σελίδα! Το ενδιαφέρον, για τη "δράση" των "αντιεξουσιαστικών ομάδων", δεν είναι, φυσικά, τυχαίο. Ειδικά φέτος, είναι έντονο το ενδιαφέρον από ορισμένους κύκλους της άρχουσας τάξης να "οργανωθούν τα παιδιά" - και μέσα σ' αυτούς οι γνωστοί προβοκάτορες και μασκοφόροι των ειδικών υπηρεσιών - ώστε να στηθούν και πάλι τα γνωστά "επεισόδια", τα οποία, για πολλούς λόγους, είναι χρήσιμα φέτος, τόσο σ' αυτούς, όσο και στην κυβέρνηση Σημίτη. Εκτός του θεάματος "τρομοκρατίας και βανδαλισμών" που θέλουν να παρουσιάσουν για αποπροσανατολισμό και εκφοβισμό των λαϊκών μαζών, ειδικά φέτος, στο στόχαστρο έχουν το πανεπιστημιακό άσυλο, με το οποίο σχεδιάζουν να ξεμπερδεύουν "μια και έξω". Ο Κ. Καραμανλής δεν κάνει τίποτα περισσότερο, παρά να εκφράζει τις "μύχιες" σκέψεις τους.

Ο,τι, όμως, και αν κάνουν, πιστεύοντας ότι είναι "παντοδύναμοι" για να εξοντώσουν το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν ούτε φέτος. Η εξέγερση του Νοέμβρη θα είναι ο αιώνιος εφιάλτης τους και το λαϊκό κίνημα θα αναλάβει, αυτό το μήνυμα να πυρπολεί καθημερινά τις αντιλαϊκές επιλογές τους.

Τα τέκνα της CIA

Κάπως αργά ανακάλυψαν όλοι, ότι οι τρομοκράτες που φωτογραφίζονται ως υπ' αριθμόν ένα εχθρός των ΗΠΑ είναι γνήσια παιδιά των "εκτροφείων" της δημοκρατίας της CIA και των μυστικών υπηρεσιών. Εκπαιδεύτηκαν σε όπλα, κόλπα και πολιτική, εξοπλίστηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και στάλθηκαν με ειδικές αποστολές προκειμένου να εξασφαλιστεί η "νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων" και η νέα τάξη πραγμάτων κόντρα στους κομμουνιστές και τον "κομμουνιστικό κίνδυνο". Εκεί έσφαξαν, κατακρεούργησαν, ήπιαν αίμα... και όταν ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτηθούν δεν το άντεχαν και στράφηκαν (άραγε;) κατά των αφεντάδων τους.

Ετσι μας πληροφορεί το "Βήμα" της Κυριακής με τίτλο "Παιδιά της ΣΙΑ οι τρομοκράτες του Ισλάμ" και με υπέρτιτλο: "Αυτοί που οι Αμερικανοί είχαν στρατολογήσει και εκπαιδεύσει εναντίον του κομμουνισμού στο Αφγανιστάν μάχονται σήμερα εναντίον των ΗΠΑ"... Να ποιοι είναι λοιπόν οι τρομοκράτες. Οι ίδιες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και οι στρατολογημένοι από αυτές!

Ο Μεφιστοφελής το είχε πει και το είχε περιγράψει, όμως οι Αμερικανοί αποφεύγουν την κουλτούρα...

Αμερικάνικη "δημοκρατία"

Λιγότερο από το 35% των ψηφοφόρων συμμετείχαν στην ψηφοφορία - που εξασφάλισε τη νίκη των Δημοκρατικών σε αυτές τις εκλογές - στη μεγάλη Δημοκρατία του κόσμου, τις ΗΠΑ! Οι υπόλοιποι ήταν απλώς απόντες... όπως πάντα... αφού τους έχουν μάθει, ότι πάντα κάποιος άλλος διαλέγει πριν από αυτούς γι' αυτούς και χωρίς αυτούς.

Φυσικά δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Κάθε φορά που γίνονται εκλογές στις ΗΠΑ αυτά συμβαίνουν. Δηλαδή εκλέγονται πλανητάρχες, γερουσίες, βουλευτές, που καθορίζουν τις τύχες του κόσμου, που εγκληματούν ενάντια στους λαούς με περίπου 10% του συνόλου των κατοίκων αυτής της χώρας!

Αυτή είναι η πολυδιαφημιζόμενη δημοκρατία τους. Αυτή είναι η αστική δημοκρατία. Πρόκειται απλά για δικτατορία, λέμε εμείς. Δικτατορία της αστικής τάξης αυτής της χώρας πάνω στους εργάτες, τους υπάλληλους, τα μικρομεσαία στρώματα, τους άνεργους, τις φυλετικές μειονότητες, τους οικονομικούς μετανάστες, δηλαδή τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του αμερικανικού λαού. Πραγματική δημοκρατία για το λαό υπάρχει μόνο στη λαϊκή εξουσία, που είναιη εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, έτσι όπως αυτή επιστημονικά προσδιορίστηκε από τους Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, δηλαδή η δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτή αποτελεί και τη μοναδική γνήσια απάντηση απέναντι στη δικτατορία της αστικής τάξης που είναι η επίφαση της δημοκρατίας, όπως αυτή εφαρμόζεται στις ΗΠΑ και γενικά στον καπιταλιστικό κόσμο.

Προβλήματα ΣΥΝ - κυβερνητισμού

Τα φαινόμενα εξουσιομανίας και κυβερνητισμού, προσωπικών επιλογών και καιροσκοπισμού "έδωσαν και πήραν" στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ καθώς αρκετά μέλη της, ανέφεραν τέτοια φαινόμενα που αντιμετώπισε ο ΣΥΝ σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενα μέλος της ΚΠΕ έκανε λόγο για "ψιλοκομμένους μαϊντανούς που χρησιμοποιούνται σαν βούτυρο στο ψωμί του ΠΑΣΟΚ". Αλλο μίλησε για "Πόντιους Πιλάτους" της ηγεσίας του ΣΥΝ που με εσωκομματικούς συσχετισμούς επέβαλαν υποψηφίους με "δημοψηφίσματα", ενώ η "ευέλικτη τακτική" οδήγησε στο φαινόμενο, μέλη του να πλαισιώσουν όλα τα ψηφοδέλτια - πέραν του ΣΥΝ - και πολλές οργανώσεις του έχουν διχαστεί και διασπαστεί.

Ετσι, με έκδηλη την αγωνία, αρκετοί αναρωτήθηκαν "πού πορευόμαστε" ως ΣΥΝ; Ενώ ο Χ. Πρωτόπαππας διαπίστωνε πως "έφυγαν πολλοί αλλά δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα γιατί είναι πολλοί"! Τώρα, στο ΣΥΝ αναζητούν τις καταστατικές διατάξεις, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ομως μάλλον θα ξανααπογοητευτούν γιατί το πρόβλημά τους είναι η ίδια η πολιτική τουΣΥΝ - κυβερνητισμού και της "κεντροαριστερής" συνεργασιολογίας, ο ρόλος του βαστάζου της κυβερνητικής πολιτικής της ΟΝΕ, που οδηγεί τα μέλη τους στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ.

"Φτηνά" ΙΧ

"Τζάμπα" πια

τα "γιώτα χι"

κι ω μπελάς

και ταραχή,

έχει κάνα

"τρακοσάρι"

και δεν ξέρει

τι να πάρει,

..."Λαμποργκίνι"

ή "Φεράρι";

Τζάμπα όλα,

μπιρ παρά

κι ω μπελάς

στο φουκαρά,

ν' αγοράσει

λιμουζίνα

ή μια φόρμουλα

τουρμπίνα,

...ονειρεύεται

απ' την πείνα!

"Τζάμπα" πλέον

τα "ωτό",

μα για δέστε

τον κουτό,

ταλαντεύεται,

ιδρώνει,

στη βιτρίνα

δεν ζυγώνει,

τον μπλοκάρισε

η "ζώνη"!

Ο οίστρος

Η επικίνδυνη χειραφέτηση

Δε σας τρώει η αγωνία τι διεμείφθη στο μυστικό ραντεβού Σημίτη - Ακη σε σουίτα του "Αστέρα"; Δεν έχετε ενημερωθεί για το ρόλο των "6 μνηστήρων" της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ; Εν ολίγοις, δε σας απασχολεί τι γίνεται στο εσωκομματικό τοπίο του κυβερνώντος κόμματος; Κακώς, πολύ κακώς! Γιατί αυτό σημαίνει ότι, παρά τις φιλότιμες και επίμονες προσπάθειες "ενημέρωσης" των φιλικών προς την κυβέρνηση εφημερίδων, έχετε χειραφετηθεί από την εσωκομματική παραφιλολογία και μπουρδολογία, πράγμα που είναι πολύ επικίνδυνο (σ.σ. γι' αυτούς). Γιατί δεν μπορούν, πλέον, να σας σέρνουν από τη μύτη για "το τι θα γίνει" στο ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που κανείς - και πολύ περισσότερο εσείς οι ίδιοι - δεν αμφιβάλλει για την επιταχυνόμενη αντιλαϊκή επέλαση. Γιατί, τώρα ψάχνετε "αλλού" τη λύση και αυτό είναι δυο φορές επικίνδυνο, γι' αυτούς. Γιατί, τώρα μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα ότι οι λύσεις προς όφελος των συμφερόντων των πολλών δεν πρόκειται να δοθούν από τις έτοιμες και από τα πάνω "λύσεις", αλλά μόνο χάρη στη λαϊκή κινητοποίηση και το μέτωπο του λαού. Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται να γίνουν τα επόμενα πρακτικά βήματα αλλαγής συνειδήσεων και οργάνωσης των αγώνων. Αυτή είναι και η πραγματική χειραφέτηση από τις ανούσιες "εσωκομματικές" ή δικομματικές ισορροπίες και παιγνίδια.

"Εικόνα" του Σημίτη ο Πάγκαλος

"Αυτοί οι υπουργοί που δεν κόβουν κεφάλια, που δε λένε κακές κουβέντες, που δε χρησιμοποιούν την Αστυνομία για να μη χτυπήσει κανείς, που δε λένε ποτέ "όχι", είναι ξεπερασμένοι από τα πράγματα... ". Πρόκειται για ένα από τα... αποφθέγματα του "μεγάλου" Θ. Πάγκαλου, σε κυριακάτικη τηλεοπτική συνέντευξή του, το οποίο ταιριάζει με το ήθος και το ύφος του ίδιου αλλά και της κυβέρνησης Σημίτη. Κανείς δεν αμφέβαλε για τον "τσαμπουκά" και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Σημίτη απέναντι σε οποιονδήποτε δε σκύβει το κεφάλι στην πολιτική της. Και ο Θ. Πάγκαλος δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να λέει "φωναχτά" ορισμένα πράγματα, που είναι κοινή πεποίθησή τους στο παρασκήνιο και στα κέντρα λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ