ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Βραδιά αφιερωμένη στο ιστορικό ΟΧΙ

Στο Δημοτικό Θέατρο της Αργυρούπολης η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης πραγματοποίησε, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτώβρη 1940, μεγάλη εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πλήθος κόσμου της πόλης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άρχισε με απαγγελίες των ποιημάτων "Γράμματα από το Μέτωπο, Γράμματα για το Μέτωπο", του Γιάννη Ρίτσου.Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του νομάρχη και δημάρχου και η κεντρική ομιλία, που έγινε από την πρόεδρο της Αδελφότητας, Θωμαή Κούτουλα.Η ομιλήτρια έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της επετείου, αναλύοντας την πραγματική σημασία του ΟΧΙ και που ο ελληνικός λαός αντέταξε στο φασισμό. Ακόμη αναφέρθηκε στα δύσκολα κατοχικά χρόνια και στην αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στον κατακτητή. "Η αδελφότητά μας - τόνισε - προσπαθεί να τιμήσει με ένα δικό της τρόπο τους αγώνες, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των Ελλήνων αγωνιστών. Να τιμήσει τη γυναίκα της Πίνδου και όλους τους άλλους ήρωες του Επους του '40, που σφράγισαν ανεξίτηλα με τον ηρωισμό τους τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας. Είναι, πιστεύω, μια ξεχωριστή εκδήλωση, σχεδιασμένη με σεβασμό στην ιστορία και με αγάπη και μεράκι στην παράδοση. Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι η παρουσία όλων μας σε τέτοιες εκδηλώσεις αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί εκφράζει την ανάγκη και το ενδιαφέρον της απόδοσης τιμής στη μνήμη των αγωνιστών μας".

Στη συνέχεια στο β μέρος της εκδήλωσης έγιναν απαγγελίες ποιημάτων και τα χορευτικά συγκροτήματα των Αδελφότητας Παναγιάς Τρικάλων, Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης και Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης χόρεψαν ελληνικούς χορούς με μεγάλη επιτυχία. Η μουσική που συνόδευε τα χορευτικά ήταν ζωντανή και στο κλαρίνο ήταν ο Θόδωρος Γεωργόπουλος.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ελπιδοφόρο μήνυμα

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι τριήμερες εκδηλώσεις (23, 24 και 25 Οκτώβρη 1998), που διοργάνωσε ο Δήμος Κερατσινίου και οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΣΑΕΑ της πόλης, για να τιμηθεί η 54η ιστορική επέτειος της "Μάχης της Ηλεκτρικής" στο Κερατσίνι.

Εκείνο που εντυπωσίασε και ενθουσίασε φέτος τον κόσμο ήταν η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας, τόσο στον αγώνα ανωμάλου δρόμου, όσο και στο διαγωνισμό έκθεσης μεταξύ των μαθητών της Γ Γυμνασίου, με θέμα "Τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης".

Η μεγάλη αυτή συμμετοχή της νεολαίας δικαιώνει τις χρόνιες προσπάθειες των αντιστασιακών να διδάσκεται στα σχολεία η ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης, που είναι και ένα από τα πάγια αιτήματά τους προς την κυβέρνηση. Οι μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές, καθώς και οι δάσκαλοι και καθηγητές τους διακατέχονται από την επιθυμία της γνώσης της αληθινής ιστορίας της Αντίστασης, του ΕΑΜ, της δράσης του ΕΛΑΣ στην ύπαιθρο και τις πόλεις.

Τα παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία στις εκθέσεις τους να γίνουν γνώστες των ιστορικών γεγονότων του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα της περιόδου 1940-1945, που πραγματοποίησαν οι παππούδες τους, καθώς επίσης και να εμπνέονται από τους μάρτυρες ήρωες του αγώνα.

Είναι υποχρέωση των κυβερνώντων να ικανοποιήσουν το αίτημα των αντιστασιακών, που έχει αρχίσει να γίνεται και αίτημα της νεολαίας, να διδάσκεται η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία της χώρας, να μπει ο διάλογος της Ηλέκτρας με τους βασανιστές της, σε κάθε αναγνωστικό. Είναι υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας να συμπεριλάβει στην καινούρια σχολική χρονιά βιβλία με την αληθινή ιστορία της Αντίστασης σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η αρχή έγινε στο Κερατσίνι και το ελπιδοφόρο μήνυμα των μαθητών το έλαβε ο λαός της πόλης. Ελπίζουμε, και πρέπει, η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί και να γίνει παράδειγμα για όλα τα σχολεία της χώρας.

Εκδηλώσεις

Γοργοπόταμος

Από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ ανακοινώνεται ότι η εκδήλωση για το γιορτασμό της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου θα γίνει, με τη διοργάνωση της ΠΕΑΕΑ και των ΕΑΜογενών Ενώσεων που συνεργάζονται μαζί της, την Κυριακή 29.11.98.

- Το Παράρτημα Μενιδίου της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη του και τους φίλους της Αντίστασης να πάρουν μέρος και δρομολογεί πούλμαν (δωρεάν), που αναχωρεί από τη γέφυρα της Φιλαδέλφειας στις 6.30 π.μ..Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ: 24.43.024 κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως 1 μ.μ.

Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΗΛΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 15 .11.98 στις 11 π.μ.,στο μνημείο της Αντίστασης στο ΠΟΥΣΙ (Αχλαδινή Ηλείας), για να τιμηθεί η επέτειος των 55 χρόνων της ομωνύμου Μάχης του 3ου Τάγματος του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ κατά της γερμανικής μηχανοκίνητης δύναμης στις 9 - 12 - 1943. Καλούνται οι αρχές του τόπου, πολιτικές, στρατιωτικές, εκκλησιαστικές, οι πολιτιστικοί φορείς και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, να τιμήσουν, με την παρουσία τους, τους πεσόντες.
  • Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες με αυτήν Ενώσεις ΠΕΑΤΑΘ, ΠΕΣΑΘΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΦΕ και Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών,θα τελέσουν πολιτικό μνημόσυνο την Πέμπτη 19.11.98 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8, Αθήνα, 7ος όροφος),για τους αποβιώσαντες αγωνιστές - μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των παραπάνω Ενώσεων. Επίσης, θα απονεμηθούν και τιμητικά διπλώματα και μετάλλια.

Ωστόσο, επειδή δεν είναι γνωστά τα ονόματα πολλών, καθώς και οι διευθύνσεις των κατοικιών των συγγενών τους, παρακαλούνται οι τελευταίοι να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση της ΠΕΑΕΑ, στα τηλέφωνα 88.31.368 και 88.21.698,για να τους αποσταλούν οι σχετικές προσκλήσεις.

Κυκλοφόρησε

Κυκλοφόρησε η μηνιαία έκδοση (Οκτώβρης 1998) της ΠΕΑΕΑ "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ". Το κύριο άρθρο της πρώτης σελίδας του Κ. Σπυρόπουλου είναι αφιερωμένο στα 58 χρόνια της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Επίσης τρίστηλο κείμενο από τη συνέντευξη στην "Πράβδα" του Ν. Κεπέση και η εμπεριστατωμένη μελέτη του βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου σε επιμέλεια Δ. Σέρβου.Ακόμα άρθρο του Ν. Τ. για την εφαρμογή της διακήρυξης των "Ανθρωπίνων δικαιωμάτων" προς όφελος των λαών και ρεπορτάζ από το γιορτασμό επετείων από τις Αντιστασιακές Ενώσεις. Στις άλλες σελίδες του Δελτίου δημοσιεύονται οι δραστηριότητες των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και των συνεργαζόμενων με αυτήν ΕΑΜογενών Ενώσεων Πανελλαδικά. Επίσης βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες ειδήσεις.

Για τους αντιστασιακούς αξιωματικούς δεν υπάρχουν χρήματα

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου "Παλλαϊκή Αμυνα", εγκρίθηκαν ορισμένες τροπολογίες που εισηγήθηκε ο υπουργός Αμυνας, μεταξύ των οποίων είναι η καθιέρωση ειδικού λαχείου για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ο τρόπος - από ειδική επιτροπή - διαχείρισης προσφορών σε χρήματα ή σε είδη για το σκοπό αυτό. Κάτι, δηλαδή, που, όπως τόνισε ο βουλευτής Στρ. Κόρακας στην ομιλία του, θυμίζει τη "Φανέλα του Στρατιώτη", για την οποία οι παλαιότεροι θα θυμούνται τα όσα έγιναν απ' αυτούς που διαχειρίστηκαν τα χρήματα που συγκεντρώνονταν για το σκοπό αυτό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Αμυνας, με το πρόσχημα πως συνεπάγονται οικονομικό κόστος, απέρριψε σειρά τροπολογιών που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων ήταν και η χορήγηση μερίσματος στους αντιστασιακούς αξιωματικούς, αυτούς δηλαδή που υπηρέτησαν στον ΕΛΑΣ, στη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής.

Κυκλοφόρησε

Κυκλοφόρησε το 100ό τεύχος του περιοδικού της ΠΕΑΕΑ "ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ" (Ιούλης - Σεπτέμβρης 1998). Το εξώφυλλο του τεύχους κοσμείται από φωτογραφίες αρκετών τευχών που ήδη κυκλοφόρησαν από το 1962 έως σήμερα. Στα περιεχόμενά του διαβάζουμε άρθρα: Δ. Κάϊλα αφιερωμένο στην 100ή έκδοση. - Ν. Κεπέση,"Στις επάλξεις του αγώνα". - Α. Ράλλη,Για τους τρεις διανοούμενος αγωνιστές του ΕΑΜικού κινήματος. - Φ. Γ - ης,Για τη λαϊκή εξουσία στα χρόνια του ΕΑΜ. - Ιουλίας Πλουμπίδου,Ο ρόλος των μουσικών στην Αντίσταση. - Δ. Σέρβου,Για τον Τύπο της ΕΠΟΝ κ. ά. Επίσης ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ: - Ν. Τ. Για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. - Α. Ράλλη,Αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ στο Βελιγράδι κ. ά. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΜΟΡΦΕΣ και ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ, ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ και ΦΙΛΩΝ, ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ και ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ.

Αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ στη Νέα Γιουγκοσλαβία

Αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ, αποτελούμενη τον πρόεδρο Νίκο Τερζόγλου και την Αριστέα Ράλλη, υπεύθυνη των Διεθνών Σχέσεων, επισκέφθηκαν στις 20 του Σεπτέμβρη την Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, καλεσμένοι από την SYBNOR Σερβίας. Εκεί έγιναν δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από τις αρχές και συμμετείχαν σε συζητήσεις για ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι βετεράνοι.

Το ξακουστό εθνικό πάρκο "Κοζάρα", δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν οι επισκέπτες, όπου εκεί βρίσκεται το μνημείο πεσόντων και το μουσείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης των Γερμανών.

Στο Βελιγράδι η αντιπροσωπεία έλαβε μέρος στη Συνδιάσκεψη των οργανώσεων των βετεράνων των βαλκανικών χωρών, που έγινε από τις 24 έως 26 του Σεπτέμβρη και στην οποία πήραν μέρος αντιπροσωπείες από Ρουμανία, Βουλγαρία, Βοσνία. Επίσης παρακολούθησαν τη Συνδιάσκεψη αντιπρόσωποι από την Κύπρο και την Ουγγαρία, ενώ απουσίαζαν αντιπρόσωποι από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Στα σχετικά ψηφίσματα που εγκρίθηκαν, πάρθηκαν αποφάσεις, κυριότερη των οποίων είναι, η σύσταση Ενωσης Βετεράνων Αγωνιστών των Βαλκανικών Χωρών, με κύριο σκοπό την προώθηση της συνεργασίας.

Από το προσκύνημα που πραγματοποίησαν στις 24-10-98 οι αντιστασιακοί στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, τιμώντας τους 600 θανατοποινίτες των φυλακών της Κέρκυρας και τους 190 απ' αυτούς που εκτελέστηκαν στην περίοδο 1947 - '49.

Στη φωτογραφία οι προσκυνητές και ο ομιλητής, εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ, Σπύρος Διλιντάς, καταθέτει στεφάνι στην επιτύμβια στήλη που στήθηκε μπρος από τη μάντρα όπου γίνονταν οι εκτελέσεις.

Σχετικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση στο Λαζαρέτο δημοσιεύσαμε στις 30-10-98, στη σελίδα της Αντίστασης.

Οι μικροί μαθητές που έλαβαν μέρος στον ανώμαλο δρόμο που διοργανώθηκε στις εκδηλώσεις για τη "Μάχη της Ηλεκτρικής", κατά την απονομή των επάθλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ