ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μας απασχολεί η κατάσταση στην ΕΡΤ

Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ενημέρωσε χτες το βράδυ, αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, σε συνάντηση στα γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό

Για τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης ενημέρωσε την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (Αρ. Μανωλάκος πρόεδρος, Ν. Καραντηνός ταμίας και Φ. Πετραλιά μέλος του ΔΣ), σε συνάντηση που έγινε, χτες το απόγευμα, στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Μ. Μαϊλης,μέλος της ΚΕ και του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,τόνισε:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ μάς βοήθησε, με την επικοινωνία που είχαμε, να γνωριστούμε καλύτερα με τις εξελίξεις στο χώρο της ΕΡΤ και, ιδιαίτερα, όσον αφορά τα προβλήματα των δημοσιογράφων. Θα επικοινωνήσουμε και με τη διοίκηση της ΕΡΤ και αφού συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, θα παρέμβουμε με την ευθύνη που έχουμε σαν Κόμμα για τη συνολική κατάσταση που επικρατεί, για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Γιατί εμείς ξέρουμε ότι ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων αμείβεται χαμηλά, βρίσκεται σε σοβαρή ανασφάλεια. Δεν είναι όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος όπως τον βλέπουμε στο πρόσωπο ορισμένων μεγαλοσχημόνων, θα έλεγα, και μεγαλοεισοδηματιών".

Και η Αλ. Παπαρήγα πρόσθεσε: "Εχουμε σοβαρές παρατηρήσεις και για το περιεχόμενο των εκπομπών, κυρίως της τηλεόρασης, όσον αφορά στις πολιτικές ενημερωτικές εκπομπές, τις ειδήσεις, αλλά και το πολιτιστικό της πρόγραμμα. Επομένως, πιστεύω ότι στις επόμενες μέρες θα είμαστε έτοιμοι με συγκροτημένες σκέψεις και προτάσεις να επισκεφθούμε την ΕΡΤ και να καταθέσουμε και στη Βουλή και στα αρμόδια όργανα συγκεκριμένα αιτήματα και διεκδικήσεις.

Ιδιαίτερα μας απασχολεί η κατάσταση στην ΕΡΤ αυτή την περίοδο, όπου μεγάλα προβλήματα του λαού βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κρατική τηλεόραση οφείλει να δείξει ευαισθησία στην ισότιμη προβολή όλων των απόψεων, ούτως ώστε ο λαός, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, να ξέρει περισσότερα, για να αποφασίζει με τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Είμαστε, λοιπόν, ανοιχτοί στην ολοκλήρωση των δεσμεύσεών μας απέναντι στην ΕΣΗΕΑ και με τη βοήθεια των στοιχείων, που ήδη διαθέτει και τα πήραμε, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αρ. Μανωλάκος δήλωσε σχετικά:"Επισκεφθήκαμε την Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, για να την ενημερώσουμε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Με την ευκαιρία είχαμε μια ευρύτερη συζήτηση για τα προβλήματα της ΕΡΤ, το δημόσιο χαρακτήρα της και τον τρόπο, με τον οποίο η διοίκηση της ΕΡΤ χειρίζεται ορισμένα πολύ σοβαρά θέματα. Πιστεύουμε ότι η συζήτηση ήταν και γόνιμη και, μπορώ να πω, θα είναι και αποτελεσματική με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος".

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Κοινή δράση κατά της ΟΝΕ

Συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το ΚΚ Σουηδίας και το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας

Η αναγκαιότητα και η σημασία της κοινής δράσης κατά της ΟΝΕ αναδείχτηκε από τη χτεσινή συνάντηση στη Στοκχόλμη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον επίτιμο Πρόεδρό του Χαρίλαο Φλωράκη,με αντιπροσωπεία του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας, η οποία αποτελούνταν από τον ΓΓ της ΚΕ Λαρς Οχνλι και τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή Τάσο Σταφυλλίδη.

Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στις δύο χώρες. Ο Χ. Φλωράκης ενημέρωσε για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τις δραματικές συνέπειες που έχει για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας την αναγκαιότητα συσπείρωσης και δράσης πλατιών λαϊκών δυνάμεων στην πάλη κατά της ΟΝΕ, τόσο σε εθνικό, όσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Λαρς Οχνλι, αφού ενημέρωσε για τη δράση του κόμματός του ενάντια στην ΕΕ και την ΟΝΕ, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που δίνει το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας κατά της ΟΝΕ. Και έκανε αναφορά και στη δράση του "Κινήματος κατά της ΟΝΕ", στο οποίο μαζί με το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας συμμετέχουν και άλλες δυνάμεις.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Μ. Κοψίδης υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, ο Καριοφύλλης Χατζόπουλος, γραμματέας της ΚΟ Σουηδίας του ΚΚΕ και ο Κομνηνός Χαϊδευτός μέλος του Γραφείου της Κομματικής Επιτροπής.

Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον Ρολφ Χάγκελ, πρόεδρο του ΚΚ Σουηδίας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεθνή προβλήματα και ζητήματα συντονισμού και δράσης του διεθνούς εργατικού κινήματος.

Σήμερα Σάββατο, ο Χ. Φλωράκης θα μιλήσει στην εκδήλωση που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Προσκήνιο", για την παρουσίαση στους Ελληνες μετανάστες του βιβλίου "Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου".

Επίσης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συναντηθεί με τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων.

Την Κυριακή ο Χ. Φλωράκης θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΟ Σουηδίας του ΚΚΕ για τα 80χρονα του Κόμματος.

Η "στόχευση" της αγροτιάς

Στους ρυθμούς των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων κινείται η Θεσσαλία. Οι προειδοποιητικές συγκεντρώσεις επεκτείνονται σε πολλές επαρχίες, κωμοπόλεις και χωριά της περιοχής και οι Θεσσαλοί αγρότες προετοιμάζονται αγωνιστικά να δυναμώσουν τον αγώνα τους, μεταφέροντάς τον σε νομαρχιακό και πανθεσσαλικό επίπεδο. Την ευθύνη της οργάνωσης των περιφερειακών και νομαρχιακών κινητοποιήσεων έχουν αναλάβει οι Τοπικές και Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και τον συντονισμό της πάλης σε πανθεσσαλικό επίπεδο, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή. Ο αγώνας αναμένεται να πάρει και φέτος πανελλαδικές διαστάσεις, αφού όλοι οι αγρότες της χώρας μας αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, που χρειάζονται άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Και φέτος, όπως και στα προηγούμενα χρόνια, αντίπαλος της αγωνιζόμενης αγροτιάς είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Μια πολιτική που, μέσω των καταστροφικών κανονισμών, θέτει περιορισμούς στις καλλιέργειες και "πλαφόν" στην παραγωγή, επιβάλλει πρόστιμα στους παραγωγούς μόνο και μόνο επειδή παράγουν, μειώνει τις τιμές των προϊόντων και συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα. Μια πολιτική που, τελικά, πλήττει καίρια την ελληνική αγροτική οικονομία, ξεκληρίζει από τη γη τους και διώχνει από τα χωριά τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες της πατρίδας μας, σπρώχνοντάς τους είτε στην ανεργία, είτε στη μετανάστευση, είτε, ακόμα, στον "Καιάδα" του κοινωνικού αποκλεισμού της "εκσυγχρονιστικής" Ελλάδας.

Τα αιτήματα του φετινού αγροτικού ξεσηκωμού είναι τα γνωστά από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, αφού δεν ικανοποιήθηκαν. Οι αγρότες ζητούν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, μείωση του κόστους παραγωγής, αποτελεσματική ρύθμιση των χρεών, εξασφάλιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, σταμάτημα των διώξεων και των δικών σε βάρος τους. Το νέο, όμως, στοιχείο των κινητοποιήσεων είναι ότι ο αγροτικός κόσμος έχει πλήρως συνειδητοποιήσει πως ο αγώνας για την ικανοποίηση κάποιων άμεσων και ζωτικών αιτημάτων, δεν αρκεί για να λυθεί το μέγα αγροτικό πρόβλημα της χώρας μας. Οτι χρειάζεται η πάλη του αγροτικού κινήματος να στοχεύει στην"καρδιά" του προβλήματος, που βρίσκεται στην ουσία της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ κι αφορά στους κανονισμούς για τ' αγροτικά προϊόντα που πρέπει ν' αλλάξουν, στις επιπτώσεις της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ που πρέπει ν' αντιμετωπιστούν, στις "νέες" πολιτικές στα πλαίσια της περιβόητης"Ατζέντας 2000" που δεν πρέπει να εφαρμοστούν.

Σ}την πάλη τους οι αγρότες ευελπιστούν να έχουν φέτος ακόμα πιο ενεργή τη συμπαράσταση και τη συμπαράταξη των άλλων λαϊκών στρωμάτων, διότι τα προβλήματα είναι κοινά, ο αντίπαλος κοινός και κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας. Η κοινή στόχευση και η ενότητα της αγροτιάς στον αγώνα, δείχνει το δρόμο για ολόκληρο το μαζικό κίνημα. Ο συντονισμός της δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός λαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης, αποτελεί, πλέον, προϋπόθεση αποτελεσματικότητας των λαϊκών αγώνων. Αγώνες, που αποτελούν μονόδρομο για το λαό μας, ιδιαιτέρως σήμερα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι άλλες - πλην του ΚΚΕ - πολιτικές δυνάμεις, επιχειρούν να σύρουν με το ζόρι στην ΟΝΕ, αιχμαλωτίζοντας εκεί, μια Ελλάδα χωρίς παραγωγική βάση, με άνεργους εργαζόμενους, ξεκληρισμένους αγρότες, χρεοκοπημένους επαγγελματοβιοτέχνες, πένητες συνταξιούχους, με υποβαθμισμένη τη δημόσια παιδεία και "άρρωστη" τη δημόσια υγεία, με εγκληματικότητα και πορνεία, μια Ελλάδα της πολιτικής προστυχιάς και της κοινωνικής παρακμής.

ΕΕΔΥΕ - "ΤΕΡΜΙΤΕΣ"
Συναυλία αφιερωμένη στην ειρήνη

Συναυλία αφιερωμένη στην ειρήνη,διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε συνεργασία με τους "ΤΕΡΜΙΤΕΣ",στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη στις 8.30 μμ.

Στη συναυλία αυτή, που πραγματοποιείται 10 χρόνια μετά τη δημιουργία του σημαντικού αυτού ροκ συγκροτήματος, που συναποτελούσαν οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αντώνης Μίτζελος, Παύλος Κικριλής, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Τάκης Βασιλάκης, θα ακουστούν οι πολύ αξιόλογες συνθέσεις του γκρουπ σε όλο το διάστημα της μουσικής τους παρουσίας.

Τη σκηνή, μαζί με τους ΤΕΡΜΙΤΕΣ, θα μοιραστούν επίσης οι: Β. Παπακωνσταντίνου, Γ. Κότσιρας, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Δ. Τσακνής και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 4.000 δρχ. και εισιτήρια προπωλούνται σε όλα τα καταστήματα METROPOLIS (Αθήνα - Πειραιά), στο "ΜΕΛΩΔΙΑ FM 100" - ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ, στην ΠΕΔΥΕ: Θεμιστοκλέους 48 και Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 38.27.303 και 38.44.853. (Πληροφορίες, επίσης, στο τηλ. 98.36.494).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ