ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν πουλιούνται και δεν αγοράζονται όλα

Και μόνο η υπόνοια ότι μπορεί να αληθεύουν δημοσιεύματα που φέρουν κάποιους ενοίκους διαμερισμάτων με "καλή θέα" στο Πολυτεχνείο, να παζαρεύουν- και μάλιστα με δική τους πρωτοβουλία - τα μπαλκόνια τους, προκειμένου να στηθούν οι αδηφάγες κάμερες ενόψει της υποψίας επεισοδίων κατά την επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, δεν μπορεί παρά να εξοργίζει και να πληγώνει. Να εξοργίζει και να πληγώνει περισσότερο, όσους εκείνη την τρομαχτική νύχτα της 17ης Νοέμβρη βρήκαν καταφύγιο και απάγκιασαν μέχρι να ξημερώσει, στα, γύρω του Πολυτεχνείου, διαμερίσματα. Και ήταν πολλά αυτά τα διαμερίσματα που άνοιξαν, με ζεστασιά, την πόρτα τους στους κυνηγημένους"ελεύθερους πολιορκημένους", κλείνοντας απ' έξω τη βαρβαρότητα των στρατοκρατών. Που περιέθαλψαν χτυπημένους, πνίγοντας το φόβο στην ανθρωπιά και την αγωνία στο μίσος προς το αιματοβαμμένο καθεστώς της χούντας.

Πέρασαν 25 χρόνια από τότε. Τα "παιδιά του Νοέμβρη" μεγάλωσαν και "σκόρπισαν", αλλά ποιος, από όσους το έζησαν, μπορεί να ξεχάσει πώς λειτούργησε μέσα του εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές, ο λυτρωτικός ήχος της εξώπορτας της πολυκατοικίας που άνοιξε μπροστά του σαν ο "από μηχανής Θεός"; Ποιος από αυτούς τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που άνοιξαν εκείνο το βράδυ το σπίτι τους, σώζοντας κυριολεκτικά ζωές, μπορεί να ζυγίσει αυτή του την πράξη με όλα τα λεφτά του κάθε καναλάρχη;

Πέρασαν 25 χρόνια από τότε και σίγουρα πολλά άλλαξαν γενικότερα γύρω μας, ίσως και μέσα μας. Αλλά ας αφήσουμε σε κάποιους επιλήσμονες "επώνυμους" το θλιβερό... προνόμιο της εμπορίας ιδανικών, οραμάτων και θυσιών. Η κοινωνία έχει ιερό χρέος να προστατεύσει και να ενισχύσει τις αντοχές της. Εχει χρέος να ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ! Επιτέλους, δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται όλα! Είναι και αυτό ένα από τα, πλέον επίκαιρα, μηνύματα του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!

Σιγά, μην έλεγαν "όχι"

ΘΕΤΙΚΑ ήταν τα σχόλια των βιομηχάνων, λέει η ειδησεογραφία, για τον προϋπολογισμό του Γιάννου, και συμβούλευσαν να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και χωρίς δισταγμούς.

***

Αυτό δα έλειπε, να τον βρίσκανε και κακό. Θα ήταν σαν να αρνούνταν το... ίδιο τους το δημιούργημα. Διότι, ναι μεν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διαμοιράστηκε το εν λόγω κείμενο, όμως όλος ο κόσμος ξέρει πια ότι... αλλού συντάσσονται οι προϋπολογισμοί εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

***

Αντε τώρα, μετά από αυτό, να βρει η Νέα Δημοκρατία σημείο να κάνει έστω μια υποτυπώδη αντιπολίτευση. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι χτες μαζευτήκανε στη Ρηγίλλης όλοι οι... οικονομικοί εγκέφαλοι του κόμματος με τον Κ. Καραμανλή μαζί, μπας και βρούνε άκρη.

***

Βέβαια, "κοντός ψαλμός...", αφού στις 23 Νοέμβρη αρχίζει να συζητιέται στην επιτροπή της Βουλής και εκεί θα δούμε τι τελικά καταφέρανε μετά από - σίγουρα - επίπονη προσπάθεια.

***

ΗΜΕΡΙΔΑ διοργάνωσε ο Σημίτης - που τελειώνει σήμερα - και κάλεσε και τον Ντελόρ, με θέμα, λέει, την... "αναζήτηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας". Μάλιστα! Δεν ψάχνει πρώτα να βρει την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ στο επερχόμενο συνέδριο και μετά... λύνει και το ευρωπαϊκό πρόβλημα.

***

Εδώ που τα λέμε, βέβαια, για ποια ευρωπαϊκή ταυτότητα μπορούν να μας μιλήσουν τώρα οι "εκσυγχρονιστές". Κανένα ευρωπαϊκό λογιστικό άθροισμα το πολύ πολύ να μπορούν να κάνουν, κι αυτό λάθος.

***

Τέλος πάντων, αυτές οι φιέστες, μάλλον, αποτελούν μια απέλπιδα προσπάθεια, μπας και "απορροφήσουν" κανένα κοινοτικό κονδύλι ακόμα, μια και τελειώνουν σιγά σιγά οι προθεσμίες.

***

Αλλωστε, το έχετε παρατηρήσει ότι όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία τελευταίως το 'χουν ρίξει στη διαφήμιση και στις γιορτούλες γενικώς, προκειμένου να δικαιολογήσουν δαπάνες και να μη "γυρίσουν" τα λεφτά στα κοινοτικά ταμεία.

Οταν δε βολεύεται η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση Σημίτη έχει καταφέρει ώστε να αποσιωπούνται από τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, όχι μόνο οι καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της για τις λαϊκές μάζες, αλλά και εξαφανίζονται εξελίξεις που δεν τη βολεύουν. Ετσι, για παράδειγμα, θάφτηκε στην κυριολεξία, το διάβημα της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Γερμανίας προς την Κομισιόν, με το οποίο τέθηκε ωμά το ζήτημα του δραστικού περιορισμού ή της κατάργησης του Ταμείου Συνοχής, από το οποίο η κυβέρνηση Σημίτη προεξοφλεί ότι θα λάβει πακτωλό τρισεκατομμυρίων μέσω του λεγόμενου "πακέτου Σαντέρ".

O νέος "πράσινος" Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της γερμανικής κυβέρνησης Γιόσκα Φίσερ, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής στη δήλωσή του. Είπε συγκεκριμένα: "Το Ταμείο Συνοχής από τη σύστασή του απέβλεπε στην ενίσχυση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, ώστε να ενταχθούν στη ζώνη του "Εύρω". Στο βαθμό που τούτο επιτυγχάνεται, τίθεται εκ των πραγμάτων η περικοπή ή και η κατάργησή του".

Το "θάψιμο" της παραπάνω δήλωσης και της γερμανικής κίνησης, ήταν επιβεβλημένο για να μπορεί η κυβερνητική προπαγάνδα να οργιάζει και να μοιράζει υποσχέσεις για το πακέτο Σαντέρ, το οποίο ακόμα δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά! Κάποτε, όμως - και αυτό δε θα αργήσει - τα ψέματα τελειώνουν και τότε δεν τους σώζει τίποτα.

... . και οι ανεπιθύμητοι

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι "καρεκλοκένταυροι" της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, μόνο ως μεταφορείς πείρας και συμβουλών μπορούν βοηθήσουν τον νέο υπουργό, καθώς δεν τολμούν να πλησιάσουν την ελληνική ύπαιθρο, όπου έχουν κηρυχτεί "persona non grata" από τους αγρότες. Η κυβέρνηση, βεβαίως, τις "επικίνδυνες αποστολές" σε "εχθρικό έδαφος", όπως είναι γι' αυτή η ύπαιθρος στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, μπορεί να τις αναθέσει ξανά στους "Τσουκάτους" του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, στα ΜΑΤ της κρατικής καταστολής, στα δικαστήρια των διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς, στα ΜΜΕ της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης, όπως έκανε και παλιότερα. Μόνο που κι αυτοί δε θα είναι φέτος τόσο αποτελεσματικοί, αν πάρουμε υπόψη τις διαθέσεις της αγροτιάς.

Η συνάντηση υπουργού - "καρεκλοκένταυρων"...

"Σιγήν ιχθύος" τηρεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας - ακόμα ενημερώνεται; - για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και φέτος οι αγρότες κι ενώ ήδη άρχισαν νέες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία, που αναμένονται να επεκταθούν ξανά σ' όλη τη χώρα. Μάλιστα, ο νέος υπουργός, αντί να συζητήσει, επί της ουσίας, γι' αυτά τα προβλήματα με τους γνήσιους εκπροσώπους του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, συναντήθηκε με τις "εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσες" και, εν πάση περιπτώσει, ανυπόληπτες στον αγροτικό κόσμο, ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ. Προφανώς για να πουν τα "δικά τους", πώς, δηλαδή, θ' αντιμετωπίσουν, με το λιγότερο κόστος για την κυβέρνηση και για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει, τον νέο αγροτικό ξεσηκωμό. Αλλωστε οι "καρεκλοκένταυροι" των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων έχουν αποκτήσει εμπειρία συμμετέχοντας στην"επιχείρηση" υπονόμευσης "εκ των έσω" και "εκ του μακρόθεν" της ενότητας και της αποτελεσματικότητας των αγροτικών αγώνων, στις κινητοποιήσεις των προηγουμένων χρόνων. Μια εμπειρία την οποία ο υπουργός θα ήθελε να εκμεταλλευτεί καταλλήλως κι αποδοτικώς.

... απάνθρωπης ανισότητας

Κι επειδή, μερικοί μπορεί να νομίσουν ότι η απάνθρωπη και απερίγραπτη αυτή φτώχεια αφορά αποκλειστικά και μόνο τους λαούς και τις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογες ζώνες φτώχειας υπάρχουν και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Ενα ποσοστό, που ποικίλλει από χώρα σε χώρα, από το 7 έως το 17% του συνολικού πληθυσμού της, είναι αποκλεισμένο από την οποιαδήποτε πρόοδο στη διάρκεια της ζωής του και ζει σε άθλιες και κάθε άλλο παρά αξιοπρεπείς συνθήκες, σημειώνει η έκθεση του ΟΗΕ.

Και όχι μόνον υπάρχουν οι ζώνες της φτώχειας - είτε στις αναπτυγμένες, είτε ακόμη περισσότερο στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες - αλλά και συνεχώς διευρύνονται, με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι τάσεις συγκέντρωσης του παγκόσμιου πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια λειτουργούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα, κάτω από τις πολιτικές και λογικές της παγκοσμιοποίησης και της "απελευθέρωσης" των αγορών.

Τραγικά στοιχεία...

Αποκαλυπτικά, όσο και περισσότερο ακόμη τραγικά τα στοιχεία που περιείχε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, για την παγκόσμια οικονομία, έρχονται να επιβεβαιώσουν τους κομμουνιστές και όλους όσοι θέτουν επιτακτικά την ανάγκη μιας νέας, παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Οχι, βέβαια, αυτής του Μπιλ Κλίντον και των υπόλοιπων ομοτράπεζών του, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αλλά της παγκόσμιας τάξης, που επιβάλλουν τα συμφέροντα των λαών όλης της Γης.

Η σημερινή δημόσια και ιδιωτική παγκόσμια κατανάλωση είναι υπερδιπλάσια της αντίστοιχης του 1975, σημειώνει η έκθεση του ΟΗΕ και έξι φορές μεγαλύτερη αυτής του 1950. Παρά την τεράστια αυτή αύξηση, όμως, μεγάλες ομάδες του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχουν ούτε καν τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους. Από το φετινό σύνολο της ιδιωτικής παγκόσμιας κατανάλωσης, για παράδειγμα, το 86% θα καταναλωθεί από το πλουσιότερο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το φτωχότερο 20% θα "απολαύσει" μόνο το 1,3% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Οι πλουσιότεροι της Γης δαπανούν το 45% του συνόλου της κατανάλωσης κρέατος και ψαριών, ενώ το φτωχότερο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού μόνο το 5%. Ακόμη, η έκθεση διαπιστώνει ότι ένα παιδί που γεννιέται σε πλούσια χώρα θα καταναλώσει στο διάστημα της ζωής του 50 φορές περισσότερο απ' ό,τι αντίστοιχα ένα παιδί που θα γεννηθεί σε αναπτυσσόμενη.

Πάρτε τα!

Αύξηση

δυο τοις εκατό

τι να την κάνω

Γιάννο;

Στην επιστρέφω

παρευθύς

και, για να βγει

το πλάνο,

σου στέλνω

ως "ενίσχυση"

και... πέντε

από πάνω!

Αύξηση

δυο τοις εκατό,

τι να την κάνω

είπα,

στην επιστρέφω,

Γιάννο μου,

των φουκαράδων

γύπα,

να κλείσεις

κάνα έλλειμμα

ή κάποια άλλη

"τρύπα"!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ