ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόσκληση αγωνιστικού συντονισμού

Σε σύσκεψη καλούν αύριο Τετάρτη, οι σύμβουλοι της ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ σωματεία και Ομοσπονδίες, για συντονισμό ενόψει της πανεργατικής απεργίας

Στη συγκρότηση κεντρικής απεργιακής επιτροπής,ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας,ώστε αυτή να πάρει ταξικό αγωνιστικό περιεχόμενο, στοχεύει η πρωτοβουλία που ανέλαβε η αγωνιστική μειοψηφία της ΓΣΕΕ και συγκεκριμένα οι 10 σύμβουλοι της ΔΑΣ,για τη διοργάνωση σύσκεψηςαύριο Τετάρτη στις 6μμ στην αίθουσα των εμποροϋπαλλήλων.Στη σύσκεψη καλούνται να συμμετέχουν τα διοικητικά συμβούλια όλων των σωματείων και Ομοσπονδιών που έχουν έδρα την Αθήνα.

Στην πρόσκληση αναφέρεται πως κύριο στόχοι της σύσκεψης είναι: "Να θέσουμε υπόψη σας την πρόταση που καταθέσαμε στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ και απορρίφθηκε απ' την πλειοψηφία. Να συζητήσουμε και να καταλήξουμε για την επιτυχία της απεργίας, στη συγκρότηση Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής για την οργάνωσή της, αφού δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την επιτυχία της απεργίας και της συγκέντρωσης, στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που με τη στάση και την πρακτική της, στηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Να καθορίσουμε τους ταξικούς μας στόχους και το αγωνιστικό περιεχόμενο της κινητοποίησης. Να ανταλλάξουμε προβληματισμούς για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και τα καθήκοντα του ταξικού ρεύματος στις νέες συνθήκες".

Ο Χ. Κατσώτης,απ' τους συμβούλους της ΔΑΣ που προσυπογράφουν την πρόσκληση, αναφερόμενος στους λόγους που επέβαλαν την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας, επισημαίνει: "Οι συνδυασμοί της ΕΣΑΚ που λειτουργούν στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ προσπαθούν με αυτή την πρωτοβουλία τους, να καταδείξουν, ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η διεύρυνσή τους, η απόκρουση της σφοδρής επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοτών, η ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος, στις πλειοψηφίες αυτών των οργάνων. Πλειοψηφίες που μέχρι τώρα κύριος στόχος της τακτικής τους είναι η προώθηση των επιλογών κυβέρνησης και εργοδοτών και οι οποίες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτά που οι εργαζόμενοι επιδιώκουν και έχουν ανάγκη. Προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουμε τις ανησυχίες, την αγανάκτηση που υπάρχει στους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Μέσα από ένα πανελλαδικό συντονισμό να προσπαθήσουμε να δυσκολέψουμε και να εμποδίσουμε να προχωρήσει αυτή η αντεργατική πολιτική. Να ανατρέψουμε τελικά αυτή την πολιτική προς όφελος του άλλου δρόμου, του δρόμου της ανάπτυξης που έχουν ανάγκη σήμερα η χώρα και ο λαός, σε αντίθεση με τα προγράμματα σύγκλισης και την ΟΝΕ".

"ΑΡΤΙΣΤΙ ΙΤΑΛΙΑΝΙ"
Εκβιασμοί και απολύσεις

Απολύθηκαν με μισές αποζημιώσεις όλοι οι εργαζόμενοι

Το περασμένο Σάββατο, έκλεισε η επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων "Αρτίστι Ιταλιάνι",πετώντας στο δρόμο τους 145 εργαζομένους της. Με την απειλή της πτώχευσης, τους εκβίασε, μάλιστα, να αποδεχτούν να πάρουν τη μισή αποζημίωση και το 1/3 του δώρου Χριστουγέννων που δικαιούνται!

Η εταιρία απαιτούσε απ' τους εργαζόμενους να υπογράψουν, εκτός από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ξεχωριστό χαρτί, στο οποίο αναγραφόταν ότι δήθεν είχαν πάρει ολόκληρη την αποζημίωση και ότι παραιτούνταν απ' τα δικαιώματά τους! Παράλληλα, μοίραζε δεξιά και αριστερά υποσχέσεις σε εργαζόμενους, προκειμένου να αποφύγει αντιδράσεις, ότι θα τους επαναπροσλάβει στη νέα εταιρία που θα ανοίξει με διαφορετική επωνυμία. Εφτασε στο σημείο, να επιχειρήσει να εξαγοράσει δυο εργαζόμενες, που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία επιτροπής στο χώρο, με την υπόσχεση ότι αυτές θα έπαιρναν όλα όσα δικαιούνται. Προσπάθεια, που συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση των δυο εργαζομένων.

Χτες το πρωί, αρκετοί εργαζόμενοι, που αρνήθηκαν να υπογράψουν, επισκέφθηκαν τα γραφεία της εταιρίας. Η διεύθυνση της εταιρίας αρνήθηκε να τους δεχτεί και τους παρέπεμπε στους υπεύθυνους των καταστημάτων. Κάτω απ' την πίεση και τους εκβιασμούς της εταιρίας, ένας εργαζόμενος λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και παρέμεινε για αρκετές ώρες με απώλεια συνείδησης.

Η Ρούλα Αντωνοπούλου,μια απ' τις εργαζόμενες στην επιχείρηση, μας δήλωσε ότι "μέρος των εργαζομένων αντέδρασε στους εκβιασμούς της εταιρίας. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, μαζί με τα σωματεία μας".

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλουν την απαράδεκτη τακτική του εργοδότη, επισημαίνοντας πως η εργοδοτική αυθαιρεσία βρίσκει πλάτες και τροφοδοτείται απ' την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πανελλαδική απεργία

Από αύριο ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους, ενάντια στο "ψαλίδισμα" των επικουρικών

Τριήμερη πανελλαδική απεργία ξεκινούν αύριο Τετάρτη, οι τελωνειακοί υπάλληλοι της χώρας,αντιδρώντας στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο - μέσω της συγχώνευσης του Ταμείου Αρωγής τους (ΤΑΥΤΥ) με άλλα 11 Ταμεία Αρωγής Δημοσίων Υπαλλήλων - μειώνονται στο μισό οι επικουρικές τους συντάξεις.

Η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας,σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει την απεργία προειδοποιητική, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την κατάργηση ή ενοποίηση του ΤΑΥΤΥ και επισημαίνει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 30 Νοέμβρη.

Η Ενωση Τελωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας κατέρχεται σε απεργία διαρκείας, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως "οι τελωνειακοί δεν είναι διατεθειμένοι να κλείσουν τρύπες επικουρικής ασφάλισης και κακοδιαχείρισης".

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως η ανώτερη επικουρική σύνταξη που θα χορηγεί το νέο ενοποιημένο Ταμείο, που θα προκύψει απ' τη συγχώνευση των 12 Ταμείων Αρωγής Δημοσίων Υπαλλήλων, θα είναι στο 20% της κύριας σύνταξης. Αυτή τη στιγμή το ΤΑΥΤΥ χορηγεί επικουρική σύνταξη σε ποσοστό 40% της κύριας. Τα έσοδά του προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και από τη μερική αξιοποίηση των πόρων του. Τα αποθεματικά του ΤΑΥΤΥ ανέρχονται σήμερα σε 27 δισ. δραχμές και είναι από τα λίγα Ταμεία που θεωρούνται από κάθε άποψη βιώσιμα.

Μάλιστα σε πρόσφατη αναλογιστική μελέτη (Ιούνιος '98) χαρακτηρίζεται εύρωστο και επισημαίνεται ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί αυτοτελώς στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων του για 60 τουλάχιστον χρόνια! Καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις κανονικά κάθε μήνα και είναι το μοναδικό ίσως Ταμείο που χορηγεί τις νέες επικουρικές συντάξεις το αργότερο μέσα σε δυο μήνες από την υποβολή της αίτησης του ασφαλισμένου.

Ταξική πλειοψηφία

Στις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις εμπιστεύτηκαν ξανά το σωματείο τους οιηλεκτρολόγοι πλοίων,καθώς στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή,η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Ηλεκτρολόγων" - ΔΑΣΗ - (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) πήρε τις 5 από τις 9 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ΔΑΣΗ εξέλεξε, επίσης, 2 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων και 1 για το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Ο "Ανεξάρτητος Συνδυασμός Ηλεκτρολόγων" πήρε τις 4 έδρες στο ΔΣ, ενώεξέλεξε έναν αντιπρόσωπο για την Ομοσπονδία και έναν για το ΕΚΠ.

Σημαντική ήταν, επίσης, η αύξηση του αριθμού των ψηφισάντων ηλεκτρολόγων, που έφτασε στους 170,ενώ στις προηγούμενες αρχαιρεσίες είχαν ψηφίσει 126.

Σύσκεψη στο ΕΚΠ

Για την άμεση οργάνωση και το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων του Πειραιά, προκειμένου να αποκρούσουν την ολομέτωπη επίθεση των εκπροσώπων του κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε βάρος των δικαιωμάτων τους, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών,διοργανώνουν σύσκεψη την Πέμπτη 19/11, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και καλούν τις διοικήσεις όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης να πάρουν μέρος.

Τα τρία σωματεία στην πρόσκλησή τους τονίζουν ότι εκτός από την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, έχουν να αντιμετωπίσουν την απραξία και την ουσιαστική στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΠ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

ΠΕΣΙΝΕ
Επικίνδυνη εντατικοποίηση

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Επικίνδυνες είναι οι καταστάσεις, που δημιουργούνται για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων στη γαλλική πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ,στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, με την εφαρμογή του αντεργατικού προγράμματος "Πρόκληση", και την κατά 300 άτομα συρρίκνωση του προσωπικού, που είχαν αποδεχτεί οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου.

Αυτή η πολιτική "μείωσης του κόστους", που εφαρμόζει η πολυεθνική στην "Αλλουμίνιον της Ελλάδας", έχει επιφέρει αύξηση της κερδοφορίας για την ίδια, ενώ αντίθετα για τους εργαζόμενους, εντατικοποίηση, αύξηση της παραγωγικότητας, αλλαγές ειδικοτήτων και εφαρμογή συστήματος πολυειδικότητας, που συνοδεύεται με τη "μαζική" είσοδο εργολάβων στα διάφορα τμήματα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η έξαρση των ατυχημάτων, ιδιαίτερα στις εργολαβίες, που οι εργαζόμενοι απασχολούνται με καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.

Χαρακτηριστικά είναι δύο πρόσφατα συμβάντα, όπου στη μια περίπτωση, εργαζόμενος εγκλωβίστηκε στη μονάδα απανθρακοποίησης και αν δε γινόταν αντιληπτός από συνάδελφό του θα είχε καεί ζωντανός. Στη δεύτερη περίπτωση που συνέβη στις 3 Νοέμβρη, καπάκι (τάπα) ατμοσωλήνα εκτινάχτηκε με δύναμη, κατά τη διάρκεια εργασιών και χτύπησε εργαζόμενο στο πόδι.

Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας, η εντατικοποίηση της εργασίας και η ασυδοσία που διακρίνει την πολυεθνική, επισημαίνονται από συνδικαλιστές σαν οι κύριες αιτίες της έξαρσης των ατυχημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ