ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Την Τετάρτη η παναττική συγκέντρωση

Με κινητοποίηση στην πλατεία Κάνιγγος στις 6 το απόγευμα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ΕΒΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εντεινόμενη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που στο όνομα της ΟΝΕ οδηγεί στην απόγνωση και στο κλείσιμο τις ελληνικές μικρές επιχειρήσεις, πραγματοποιούν οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι της Αττικής την επόμενη Τετάρτη 25 Νοέμβρη στις 6.00 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος. Η συγκέντρωση αποφασίστηκε από δεκατέσσερις τοπικές και κλαδικές ομοσπονδίες του νομού στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΒΕΕ, με κορύφωση την πανελλαδική συγκέντρωση στις 2 Δεκέμβρη, επίσης στην πλατεία Κάνιγγος. Οι ομοσπονδίες, με κοινή τους διακήρυξη, καλούν τους ΕΒΕ του Νομού Αττικής να πάρουν μέρος μαζικά και αποφασιστικά στην κινητοποίηση, διεκδικώντας αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής που έχει βάλει στο στόχαστρο τα λαϊκά εισοδήματα και τις μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι να δουλεύουν καθημερινά όλο και περισσότερο για ένα όλο και μικρότερο μεροκάματο. Μεταξύ άλλων διεκδικούν ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, που μέσω της ενοποίησης των ταμείων επιχειρεί την κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, φραγμούς στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυκαταστημάτων, ενίσχυση της συνεταιριστικοποίησης των μικρών επιχειρήσεων κ. ά.

Στα πλαίσια της επιτυχίας των κινητοποιήσεων η Πανελλαδική Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, η οποία συμμετέχει και στην παναττική συγκέντρωση στις 25 Νοέμβρη και στην πανελλαδική στις 2 Δεκέμβρη, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 22 του μήνα πραγματοποιείται πανθεσσαλική σύσκεψη των σωματείων μελών της Ομοσπονδίας στη Λάρισα. Η σύσκεψη θα γίνει στις 10.00 το πρωί στα γραφεία του Σωματείου Επιπλοποιών Λάρισας. Τέλος, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι ο κλάδος παλεύει με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και όλο το λαό για να πετύχουν λύσεις στα κοινά τους προβλήματα.

Κινητοποιήσεις των ΕΒΕ και στη Θεσσαλία

Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε Λάρισα, Καρδίτσα και Βόλο τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη. Αναμένεται απόφαση και από τους ΕΒΕ των Τρικάλων

Στους δρόμους του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία και στο λουκέτο, βγαίνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα,σε σύσκεψη της Ομοσπονδίας ΕΒΕ και του Εμπορικού Συλλόγου αποφασίστηκε η από κοινού διοργάνωση συλλαλητηρίου την Τρίτη 1 Δεκέμβρη μετά από συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 6.00 το απόγευμα στην αίθουσα της Ομοσπονδίας ΕΒΕ. Μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Κ. Καγκελάρης υπογράμμισε ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν άλλα βάρη και πως έφτασε η ώρα που η αγωνία και το καθημερινό άγχος για την επιβίωση θα μετατραπεί σε κραυγή διαμαρτυρίας.

Στην Καρδίτσα θα πραγματοποιηθεί παγκαρδιτσιώτικη συγκέντρωση στις 2 Δεκέμβρη στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 12 το μεσημέρι με ταυτόχρονο κλείσιμο για δύο ώρες των καταστημάτων. Ας σημειωθεί ότι την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και το παναγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Η απόφαση για την κινητοποίηση του επαγγελματοβιοτεχνικού και εμπορικού κόσμου της περιοχής πάρθηκε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, των επαγγελματικών ενώσεων Παλαμά και Μουζακίου, καθώς και οι πρόεδροι των διοικήσεων 12 σωματείων της Ομοσπονδίας. Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στη σύσκεψη τονίστηκε η επιδείνωση της θέσης των μικρών επιχειρήσεων εξαιτίας της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής που επιβάλει δυσβάσταχτη και άδικη φορολόγηση με τα "αντικειμενικά κριτήρια", τη στιγμή που ο τζίρος συνεχώς πέφτει λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής και των εργαζομένων και ενώ η ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυκαταστημάτων έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην τοπική αγορά. Στη σύσκεψη συγκροτήθηκε επιτροπή από τους προέδρους των σωματείων, συλλόγων και επαγγελματικών ενώσεων, η οποία θα παρεμβαίνει στις τοπικές αρχές και θα οργανώνει τις αντιδράσεις των ΕΒΕ και εμπόρων. Τέλος, απ' όλους τους συμμετέχοντες εκφράστηκε η διάθεση για ενωτική και ενιαία αντίδραση - πέρα από τις αποφάσεις των τριτοβάθμιων οργανώσεων (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) στην Καρδίτσα, ώστε να ανακοπεί ο κατήφορος και με τους αγώνες να λυθούν τα προβλήματα.

Στα Τρίκαλα,στη σύσκεψη εκπροσώπων των 38 σωματείων της δύναμης της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, δεν ορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία κινητοποίησης. Οι οριστικές αποφάσεις για το χρόνο και τη μορφή της κινητοποίησης θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη. Ωστόσο, συζητήθηκαν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ και οι έμποροι, επισημάνθηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτά και τονίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης αγώνων για την επίλυσή τους.

Τέλος, στο Βόλο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα η Ομοσπονδία των ΕΒΕ με προσανατολισμό την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, πιθανόν για τις 2 Δεκέμβρη.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Στα 3 δισ. δολάρια το έλλειμμα στο εξάμηνο

Πάνω από τα 3 δισ. δολάρια ήταν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, στο διάστημα Γενάρης - Ιούνης 1998 το έλλειμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συναλλαγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών με το εξωτερικό, διαμορφώθηκε στα 3.087,8 εκατ. δολ. έναντι 3.487,9 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 1997.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΤτΕ, το πρώτο εξάμηνο του 1998:

  • Το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σε 9.009,3 εκατ. δολ. έναντι 9.521,4 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 1997, σημειώνοντας μείωση κατά 5,4%.Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση της δαπάνης για εισαγωγές κατά 601,5 εκατ. δολ. Ωστόσο μείωση κατά 89,4 εκατ. δολ. εμφανίστηκε και στις εισπράξεις από εξαγωγές. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΤτΕ, η βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από το λογαριασμό καυσίμων.
  • Οι άδηλοι πόροι διαμορφώθηκαν σε 9.454,2 εκατ. δολ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 337,4 εκατ. δολ. σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 1997, ενώ οι άδηλες πληρωμές ανήλθαν σε 3.532,7 εκατ. δολ., ποσό υψηλότερο κατά 449,4 εκατ. δολ. σε σχέση με το 1997. Ως εκ τούτου, το πλεόνασμα των άδηλων συναλλαγών μειώθηκε κατά 112 εκατ. δολ. σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 1997 και περιορίστηκε σε 5.921,5 εκατ. δολ.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προετοιμασία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον υπολογισμό του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας με τη λεγόμενη νέα μεθοδολογία, η οποία στηρίζεται σε σχετικές οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παρά το γεγονός ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, είναι ήδη έντονη η αίσθηση ότι πρόκειται για μέθοδο που εν πολλοίς στοχεύει στην υποβάθμιση - και κατ' επέκταση στην αλλοίωση - των μεγεθών του ισοζυγίου συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό. Είναι ενδεικτικό ότι από τη σύγκριση των σχετικών μεγεθών του τρίμηνου Απρίλη - Ιούνη, που δόθηκε στη δημοσιότητα με προσωρινή μορφή η εικόνα των συναλλαγών του ισοζυγίου έχει μια σαφή τάση να... υποτιμά τα σχετικά ελλείμματα διαφόρων τομέων.

Κοινοτικές απειλές για τις κακοτεχνίες

Την ανησυχία της για την ποιότητα των δημοσίων έργων που διεξάγονται στη χώρα μας εξέφρασε χτες και η κ. Σλάβκωφ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Β Πακέτου Ντελόρ, η οποία παραβρέθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα. Με τον τρόπο αυτό, φρόντισε να ενισχύσει τις απειλές, οι οποίες εκφράστηκαν άλλωστε πρόσφατα και από την αρμόδια επίτροπο Β. Ματίες, για επιστροφή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από έργα που θα έχουν προβλήματα ποιότητας κατασκευής, δηλαδή κακοτεχνίες.

Ενδεικτικό των προβλημάτων που υπάρχουν είναι και το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Χρ. Πάχτας δήλωσε πως "δε θα διστάσουμε να απεντάξουμε από τα κοινοτικά προγράμματα έργα που αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραβίασης των ρυθμίσεων για τα δημόσια έργα ή για έργα που χρηματοδοτήθηκαν με κατάφωρη παραβίαση των κανόνων επιλεξιμότητας". Επίσης πρόσθεσε ότι έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη φάκελοι με περιπτώσεις έργων που έχουν ποιοτικά προβλήματα, ενώ για το νομάρχη Δωδεκανήσου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Πάντως, τόσο η Κοινοτική εκπρόσωπος, όσο και ο Χρ. Πάχτας δεν απέκρυψαν ότι τη λύση στα προβλήματα αυτά τη βλέπουν στη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση, όχι μόνο στην εκτέλεση των δημοσίων έργων, αλλά και στον τομέα της επίβλεψής τους...

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία για αιτήσεις

Λήγει τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη 1998 η προθεσμία υποβολής αίτησης για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στις διατάξεις της πρόσφατης γενικής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, τα οποία είναι βεβαιωμένα στις εφορίες ή στα τελωνεία και έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 17 Σεπτέμβρη 1998.

Οπως υπενθυμίζει το υπουργείο Οικονομικών σε χτεσινή του ανακοίνωση, η σχετική αίτηση για τη ρύθμιση των χρεών πρέπει να κατατεθεί μέχρι και την 23η Νοέμβρη 1998. Η παραπάνω προθεσμία - τονίζεται - είναι καταληκτική και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών μπορεί να γίνει:

  • Σε 18 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, οι οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 100.000 δρχ. Στην περίπτωση αυτή οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μειώνονται κατά 15%.
  • Εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού μέχρι και την 31η Δεκέμβρη 1998, περίπτωση κατά την οποία οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μειώνονται συνολικά κατά 50%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ