ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ζητείται τόλμη

Με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ να έχει αποδεχτεί ήδη ό,τι δίνει η κυβέρνηση, συνεδριάζουν σήμερα οι δήμαρχοι της Αττικής. Συνάντηση Αβραμόπουλου - Σημίτη για την επαναβεβαίωση της συνεργασίας τους

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τον δήμαρχο Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλο - όπου ανάμεσα στα άλλα πρόκειται να συζητήσουν και για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα η Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), προκειμένου να προσδιορίσει τη στάση της στην πρόσφατη οικονομική "κόντρα" με την κυβέρνηση. Να προσδιορίσει δηλαδή αν θα προβεί σε κινητοποιήσεις, όπως όριζε το "τελεσίγραφο" που έστειλε την προηγούμενη βδομάδα προς την κυβέρνηση.

Με το "τελεσίγραφο", η πλειοψηφία των αιρετών του Λεκανοπεδίου ζητούσαν να αποδοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ένα μικρό μέρος των οφειλομένων για το 1998, διαφορετικά - έλεγαν - "θα επιβάλουμε υπερβολικές αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη". Η κυβέρνηση αντέδρασε στην πρόθεση των αιρετών να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, γιατί έτσι επηρεάζεται ο πληθωρισμός και συνακόλουθα η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ.

Πάντως, η σημερινή μέρα αναμένεται να πετάξει τις μάσκες και των δύο πλευρών, της "φιλολαϊκής" κυβέρνησης που ζητά από τους δημάρχους να μην αυξήσουν υπερβολικά τα ανταποδοτικά τέλη και της "διεκδικητικής" ΤΕΔΚΝΑ, που "μετρά" ως οφειλόμενα μόνο 60 δισ. δραχμές και διακηρύσσει ανώδυνα την πρόθεσή της να επιβάλει αυξημένα τέλη. Κι αυτό γιατί - όπως άλλωστε προανήγγειλε ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος, με δηλώσεις του σε απογευματινή εφημερίδα - οι σχετικές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, σηματοδοτούν την εκτόνωση της κατάστασης.

Ηδη στην κατεύθυνση αυτή έχει προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου, πως οι δήμοι θα λάβουν 51 δισ. δραχμές σε δύο δόσεις και πως ο ίδιος στηρίζει το αίτημά τους προς το υπουργείο Οικονομικών να τους αποδοθούν επιπλέον τέσσερα δισ. δραχμές για την καταβολή της τρίτης δόσης του 18χίλιαρου. Την ίδια στιγμή, συνδράμει και αυτός ως υπουργός Εσωτερικών στην παρακράτηση θεσμοθετημένων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρων, που από το 1990 μέχρι και σήμερα ανέρχονται στα 1,2 τρισ. δραχμές.

Για το θέμα έκανε χτες δηλώσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας. Ο ίδιος προέβαλε την κυβερνητική άποψη ότι τα οφειλόμενα προς την ΤΑ είναι μόνο 51 δισ. και ήδη, είπε, με απόφαση και του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, τα χρήματα δίνονται. Ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε επίσης ότι για το οικονομικό αδιέξοδο των δήμων αποκλειστική ευθύνη έχουν οι δήμαρχοι, που δεν κάνουν καλή διαχείριση των δημοτικών πόρων. "Ξέχασε" κι αυτός τα παρακρατημένα...

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ ανακοινώνεται ότι η εκδήλωση για την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου θα γίνει, με τη διοργάνωση της ΠΕΑΕΑ και των ΕΑΜογενών Ενώσεων που συνεργάζονται μαζί της, την Κυριακή 29.11.98.Αναχώρηση πούλμαν από πλ. Κάνιγγος στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 82.34.296 και 82.22.952.

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Αντίστασης να πάρουν μέρος στο γιορτασμό και δρομολογούν πούλμαν που αναχωρούν:

- ΠΕΙΡΑΙΑ,από Αγία Τριάδα στις 7 π.μ.

- ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ,από Οσία Ξένη και Νεκροταφείο Ανάληψης στις 7 π.μ.

- ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ,από το Δημαρχείο της πόλης, στις 7 π.μ.

- ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ,από την Πλατεία Ελευθερίας στις 7 π.μ.

- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ,από το φαρμακείο "Εφραιμίδη" στις 7 π.μ.

- ΓΚΥΖΗ,από πλατεία Γκύζη στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής: 64.21.322 (6.30μ.μ.-8 μ.μ.).

- ΠΛΑΚΑΣ,από τη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη στις 7 π.μ.

- ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ,από τα γραφεία του Παρ/τος, Κρισήλα 23 και Ευφράνορος στις 6.45 π.μ.

- ΒΥΡΩΝΑ,από πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 7 π.μ. Πληροφορίες: Κύπρου 85, τηλ.: 76.56.587.

- ΖΩΓΡΑΦΟΥ,από πλατεία Κύπρου (Ιλίσια) στις 7 π.μ. και από το Ηρώον Ζωγράφου στις 7 π.μ.

- ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ,από τα γραφεία του παρ/τος (Σ. Βενιζέλου 109) στις 7. π.μ..Δηλώσεις συμμετοχής τηλ: 99.23.590 καθημερινά.

- ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ,από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Πετραλώνων στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ.: 6-7 μ.μ. κάθε μέρα: 34.57.122, και όλη μέρα: 92.25.832, 34.73.573.

- ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ,από τον πρώην κιν/φο "ΕΛΣΗ" (Ομήρου 68), στις 7 π.μ. Τηλ: 93.54.841 (6-8 μ.μ.).

- ΑΛΙΜΟΥ,από το άγαλμα Καραϊσκάκη (Α. Καλαμάκι) στις 6.30 π.μ. και από το Κάτω Καλαμάκι στις 6.45 π.μ. (δωρεάν).

- ΔΑΦΝΗΣ,από τα γραφεία του Παρ/τος (Ελ. Βενιζέλου 25) στις 7 π.μ. - ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ,από Χριστιανουπόλεως (παιδική χαρά) στις 7 π.μ. και από Αγία Βαρβάρα (τέρμα Πατησίων) στις 7.15 π.μ. Πληροφορίες τηλ.: 22.34.369 (5-7 μ.μ.) και 20.14.039.

- Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ,από την Εθνική Τράπεζα Ν. Φιλαδέλφειας στις 7.30 π.μ. και από Αγία Μαρίνα στις 8 π.μ..Τηλ.: 25.25.184 και 25.30.706.

- ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ (δωρεάν), από την πλατεία στις 8. π.μ..

- ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Αττικής), από "Τρία Αστέρια" στις 7 π.μ.

- ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ,από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ηλ. Σταθμός) στις 7 π.μ.

- ΠΕΥΚΗΣ (δωρεάν), από τη 13η στάση στις 7 π.μ.

- ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ,από την πλατεία Χίου στις 7 π.μ. και από την Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου στις 7.15 π.μ. Πληροφορίες τηλ.: 68.16.913.

- ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΓΕΡΑΚΑ,από την πλατεία Αγ. Παρασκευής στις 7. π.μ.

- ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ,από το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στις 7 π.μ. (δωρεάν). Τηλ.: 80.43.526, 80.48.927 και 80.47.002.

- ΜΕΝΙΔΙΟΥ,από τη γέφυρα της Φιλαδέλφειας στις 6.30 π.μ. (δωρεάν). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 24.43.024 κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

- ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ,από την εκκλησία Ευαγγελίστρια στις 7 π.μ.

- ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ,από το Δημαρχείο στις 7.30 π.μ..Δηλώσεις συμμετοχής τηλ: 50.61.482.

- ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ,από την κεντρική πλατεία στις 6.45 π.μ.

- ΙΛΙΟΥ (Ν. Λιόσια), από το παλαιό Δημαρχείο στις 7.30 π.μ. Πληροφορίες καθημερινά στα γραφεία του Παρ/τος τηλ.: 26.29.200.

- ΛΑΥΡΙΟΥ,από το Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης στις 6 π.μ. (δωρεάν).

- ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ - ΖΕΦΥΡΙΟΥ,από την πλατεία Δημαρχείου στις 7 π.μ. Πληροφορίες καθημερινά στα γραφεία του Παρ/τος τηλ.: 26.29.200.

- ΚΕΝΤΡΟΥ Θεσσαλονίκης,στις 6 π.μ. από το Αγαλμα του Βενιζέλου. Δηλώσεις συμμετοχής τηλέφωνο: 225.250.

  • Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) δρομολογεί πούλμαν (δωρεάν), από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (οδός Αθηνάς, Ομόνοια) στις 7 π.μ.
Επέτειοι

Τα Παραρτήματα ΛΑΚΩΝΙΑΣ και ΑΡΚΑΔΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, την Πέμπτη 26-11-98 στις 11 π.μ.,θα τελέσουν επιμνημόσυνη δέηση για τους 118 εκτελεσμένους πατριώτες το Νοέμβρη του 1943, από τους Γερμανούς κατακτητές, στο Μονοδέντρι Λακωνίας.Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που ξεκινά στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλέφωνα: 82.34.296 και 82.22.952.

Συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Τετάρτη 9-12-98 στις 8 μ.μ.συνεστίαση στο κέντρο "ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ" (Καυτατζόγλου 46, Πατήσια, τηλ.: 22.86.557 - 22.88.722), με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από δημοτικά και τραγούδια της Αντίστασης και του αγώνα. Τιμή κατ' άτομο 4.000 δρχ. (Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και τα ποτά).

  • Το Παράρτημα ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ πραγματοποιεί συνεστίαση την Τετάρτη 2-12-98 στις 8 μ.μ.,στην ταβέρνα "ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ" (οδ. Λ. Καραγιάννη (πρ. Λήμνου) και Σαμοθράκης 3, Κυψέλη). Τηλ: 86.78.863. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Προσκαλούνται όλα τα μέλη και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος.
Συνεδρίαση της ΣΑΚΔΑ

Συνεδριάζει μεθαύριο (Πέμπτη 26-11-1998) στις 2.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, η Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας (ΣΑΚΔΑ). Η Κίνηση καλεί τα μέλη και τους φίλους της να παρευρεθούν στην Ολομέλεια, όπου θα συζητηθούν τα εξής θέματα: Η κατάσταση στο Δικηγορικό Σύλλογο και οι εκλογές στο ΔΣΑ που θα γίνουν το Φλεβάρη.

Κατάληψη στο ΤΕΙ Καλαμάτας

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους σπουδαστές της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας (ΣΤΕΓ) στο ΤΕΙ Καλαμάτας, απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να προωθήσει νομοσχέδιο, το οποίο αφαιρεί το δικαίωμα της συνυπογραφής των τεχνολόγων Γεωπονίας στα φυτοπαρασκευαστικά προϊόντα.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Καλαμάτας προχώρησε σε κατάληψη του Ιδρύματος από τις 18 Νοέμβρη, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Γεωργίας.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Σπουδαστών της ΣΤΕΓ Καλαμάτας χαρακτηρίζει ανησυχητικά τα μηνύματα που λαμβάνουν από την κυβέρνηση, η οποία, όπως επισημαίνουν, ναι μεν τους θεωρεί τεχνολόγους σπουδαστές και κατ' επέκταση άτομα ικανά να στελεχώσουν το τεχνολογικό δυναμικό της χώρας, αλλά, από την άλλη, τους διαχωρίζει από τους φοιτητές των πανεπιστημιακών σχολών.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Στα σκουπίδια η μελέτη

Καταχωνιασμένη στα συρτάρια του έχει, από το 1995, ο δήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Ασλάνης πρόταση, με κόστος 10 δισεκατομμυρίων δραχμών, για την επεξεργασία των απορριμμάτων με σύγχρονες μεθόδους, αλλά συνεχίζει να ολιγωρεί στο σοβαρό αυτό θέμα. Την αποκάλυψη αυτή έκανε χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου, Στέλιος Ορφανός."Κάθε καθυστέρηση του δημάρχου, τόνισε, λειτουργεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας, με νέα βαριά επιβάρυνση των δημοτών και σκληρές συνέπειες για τους εργαζόμενους του δήμου"...

"Προτείνουμε άμεσα, συνέχισε ο Στέλιος Ορφανός, να αναλάβει ο Δήμος Ηρακλείου πρωτοβουλία συγκρότησης Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Κρήτης - στα πρότυπα της Αττικής - με πρώτη αποστολή την πραγματοποίηση επένδυσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού, αξιοποιώντας εθνικά και κοινοτικά κονδύλια. Ταυτόχρονα και μόνος του ο δήμος πρέπει να προτείνει την ολοκλήρωση και υλοποίηση της σχετικής μελέτης. Απαραίτητη είναι η άμεση συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου για την παρακολούθηση ενός τέτοιου μεγάλου έργου".

Αναφερόμενος στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 1999, ο επικεφαλής της Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για έλλειψη διεκδίκησης κονδυλίων από το κράτος, έλλειψη ουσιαστικής συζήτησης με τους μαζικούς φορείς και άρνηση συγκρότησης συνοικιακών συμβουλίων.

"Ολα αυτά, τόνισε, προδιαγράφουν ότι θα έχουμε στο Δήμο Ηρακλείου άλλο ένα χρόνο μόνο λόγια και όχι έργα".

Χρειάζεται υιοθεσία

Η Γλυκερία, ένα γλυκύτατο κοριτσάκι, με φυσιολογική ανάπτυξης, ηλικίας 20 μηνών, χρειάζεται επειγόντως μόνιμη οικογενειακή αποκατάσταση μέσω υιοθεσίας. Πάσχει από συγγενή καρδιοπάθεια, με καλή πρόγνωση. Το Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα" αναζητά κατάλληλη οικογένεια που θα δεχτεί την πρόκληση να προσφέρει ευκαιρίες ζωής και αγάπης στη μικρή Γλυκερία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Φ. Μιντίδου, Μ. Παυλίδου και Ε. Μπουφίδη, κατά τις εργάσιμες μέρες, πρωινές ώρες στα τηλέφωνα 2627.155, 2621.911 και 2611.181 - 2.

Εκλογές καθηγητών ξένων γλωσσών

Σήμερα διεξάγονται οι αρχαιρεσίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών "Ο Βύρων".Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του Συλλόγου (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β στο κτίριο ΕΚΑ) από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Τα μέλη του Συλλόγου πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ