ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αίμα και τούμπες

Μια τούρκικη ταινία, μια ταινία συγκινητική και ανθρώπινη, μια ταινία που τιμήθηκε στο 38ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βραβείο Ασημένιος Αλέξανδρος, θα προβληθεί απόψε από τη ΝΕΤ στις 00.30. Πρόκειται για τη δημιουργία του Ντέρβις Ζαϊμ: "Τούμπες μέσα στο φέρετρο",που αφηγείται την ιστορία ενός φτωχού, άστεγου κλέφτη αυτοκινήτων. Ο φτωχός αυτός άνδρας δεν κλέβει τα αυτοκίνητα για να τα πουλήσει, αλλά για να βρει μέσα τους λίγη ζεστασιά και, όταν δεν κάνει κρύο, για να τα περιεργαστεί. Η τεχνολογία τον γοητεύει, τον συναρπάζει. Μια μέρα ακούει έναν τηλεοπτικό σταθμό να μιλάει μπροστά στο Κάστρου του Ρουμελιχισάρ για τα παγόνια που πρωτοέφερε εκεί ο Μωάμεθ ο Κατακτητής και θεωρούνταν σύμβολο ευημερίας και γονιμότητας. Ο άτυχος "κλέφτης" θα βρει ένα παγόνι, με την ελπίδα ότι θα αλλάξει η τύχη του. Μια απλή, τρυφερή συγκινητική, ανθρώπινη ταινία που αγγίζει το θεατή. Από την ΕΤ-1 στις 21.00 "Βασίλισσα Μαργκό" του Αλεξάνδρου Δουμά.

Μια νεαρή πανέμορφη γυναίκα, που στις φλέβες της τρέχει το πορφυρογάλαζο αίμα της Αικατερίνης Μεδίκων, ντύνεται νύφη. Το κατάλευκο νυφικό της θα βαφτεί κόκκινο από το αίμα που θα ρέει εκείνη την εφιαλτική νύχτα, την τρομερή νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.Μια νύχτα που κάθε δευτερόλεπτο θα στιγματίζεται από ένα πραγματικό μακελειό, μια τρομερή μάχη για την εξουσία αντίπαλων θρησκευτικών ομάδων θα βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη. Μια απερίγραπτη νύχτα φρίκης, γεμάτη από δολοπλοκίες, από κατασκόπους και καταδότες, μια νύχτα που θα περάσει στην Ιστορία ως νύχτα ντροπής. Πρόκειται για την πορεία μια γυναίκας που οδεύει προς το πεπρωμένο της σε διαδρομή πολύ οδυνηρή, ερωτική και συνάμα τραγική. Το σενάριο είναι βασισμένο στο ιστορικό βιβλίο του Αλέξανδρου Δουμά, και η μουσική επένδυση είναι από τον Γκόραν Μπρέγοβιτς. Η ταινία διακρίθηκε με Μεγάλο Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών. Παίζουν οι: Ιζαμπέλ Αντζανί, Ντανιέλ Οτέιγ, Βίρνα Λιζ.

Ποιητικά ο Μιχάλης Κατσαρός

Αφιερωμένη στον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό, που το περασμένο Σάββατο άφησε την τελευταία του πνοή, είναι σήμερα η εκπομπή "Παρασκήνιο".Θα έχουμε την ευκαιρία στο ντοκιμαντέρ με τίτλο "Μιχάλης Κατσαρός - ο σκοτεινός συνωμότης", ν' ακούσουμε τον ποιητή να μιλάει για τη ζωή και το έργο του. Η αφήγηση υπονομεύεται από τον ίδιο τον ποιητή, ο οποίος με το δικό του τρόπο και τόνο αυτοσαρκάζεται και ειρωνεύεται. Δύο νέοι ηθοποιοί, η Δέσποινα Μακρυδάκη και ο Στέργιος Νένες στη σκηνή ενός θεάτρου, προσπαθούν να βυθιστούν στην ποίηση του Μιχάλη Κατσαρού και να ερμηνεύσουν το έργο του.

Ο ποιητής της νεότερης γενιάς Γιώργος Κακουλίδης συναντά τον ποιητή σε αθηναϊκά καφενεία και με τη συνδρομή του ανασυνθέτει τα παιδικά του χρόνια. Για τον Μιχάλη Κατσαρό μιλούν ακόμη οι ποιητές Γιώργος Χρονάς και Γιώργος Μαρκόπουλος. Προβάλλονται αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο γιος του Μ. Κατσαρού, ο Στάθης Κατσαρός το 1982 για την εκπομπή"Παρασκήνιο". Το σενάριο και η σκηνοθεσία του αφιερώματος είναι του Λευτέρη Ξανθόπουλου. (ΝΕΤ 18.15)

Σκηνή από την ταινία "Βασίλισσα Μαργκό" που προβάλλει η ΕΤ-1 στις 21.00

Καταγγέλλουν το καθεστώς "ομηρίας"

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ με σύμβαση έργου, "μετά από πολλά χρόνια πολιτικής ομηρίας" και αφού εργάστηκαν με κατώτερες αμοιβές, χωρίς να πληρώνονται τις Κυριακές και τις υπερωρίες και χωρίς επιδόματα και δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τώρα βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας. Το δυσοίωνο αυτό γεγονός για τους εργαζόμενους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το "Σωματείο εργαζομένων με σύμβαση έργου στην παραγωγή και στο πρόγραμμα της ΕΡΤ".

Οι εκπρόσωποι του σωματείου καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η "φιλολαϊκή κυβέρνηση" του ΠΑΣΟΚ μείωσε σε μεγάλο ποσοστό το κονδύλι που προορίζεται για τις αμοιβές των συμβασιούχων της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα η διοίκηση να μειώσει για άλλη μια φορά, τον αριθμό των συμβασιούχων και των ήδη πενιχρών αμοιβών τους. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν η απόλυση πενήντα εργαζομένων. Το σωματείο βάλλει κατά της διοίκησης της ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντάς την "ανάλγητη" και τονίζοντας ότι φέρεται χειρότερα από τον πιο στυγνό εργοδότη στους "συναδέλφους επί έργω, θυμίζοντας συμπεριφορά αποικιοκράτη σε ιθαγενείς". Η διοίκηση της ΕΡΤ, ανακοίνωσε τη διακοπή των συμβάσεων στις 15 Οκτώβρη, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που τελικά απολύθηκαν να δουλέψουν μισό μήνα χωρίς να πληρωθούν, αφού η σύμβαση έληξε στις 30 Σεπτέμβρη. "Ολέθρια" χαρακτηρίζουν την τακτική που ακολουθεί η διοίκηση της εταιρίας, αφού αποκορύφωμά της είναι η καθυστέρηση υπογραφής των νέων δίμηνων συμβάσεων για τους μήνες Οκτώβρη - Νοέμβρη, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν οι αποδοχές γι' αυτό το διάστημα στους συμβασιούχους επί έργω, αλλά και ποιο θα είναι το μέλλον τους μετά το Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ