ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί υπανάπτυξης

ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ είναι μαζί μας τελικά, διότι, αν μη τι άλλο, διαθέτουν κριτήριο. Ο Αίολος άνοιξε τους ασκούς του και... στόχευσε σωστά τούτη φορά, χτυπώντας τα γραφεία του ΚΕΠΥΟ, δηλαδή στο... φορολογικό άντρο του Παπαντωνίου.

***

Οχι πως επιτεύχθηκε καμιά νίκη δηλαδή, απλά... τους καθυστερήσαμε λίγο, άρα μπορεί να αργήσουνε μερικές μέρες τα εκκαθαριστικά της εφορίας για το 1998, όπου διά της συνήθους οδού (αύξηση φορολογίας στους μισθωτούς), θα αποφέρουν εξαιρετικά αυξημένα έσοδα στον κρατικό κορβανά.

***

Αλλά, τέλος πάντων, ό,τι τους... χαλάει τα σχέδια καλοδεχούμενο είναι, ακόμα και αν δε λύνει το πρόβλημα. Ας ταλαιπωρηθούν τουλάχιστον.

***

Βεβαίως, έχει και την άσχημη πλευρά της η υπόθεση, αφού η βροχή και ο αέρας είχαν τα συνήθη αποτελέσματα σε όλη τη χώρα (αυτή ντε, που κινείται στους ρυθμούς του "εκσυγχρονισμού" και επιδιώκει να γίνει ομότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κλπ. ). Χάος!

***

Γιατί, στην καλύτερη περίπτωση, αν έβλεπε κανείς τις εικόνες που έδειχναν τα κανάλια χτες, χωρίς να ξέρει από πού προέρχονται, σίγουρα θα υπέθετε πως πρόκειται για κάποια δύστυχη υπανάπτυκτη χώρα στα βάθη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

***

Και θα έκανε λάθος μόνο... στην ήπειρο, αφού πρόκειται στην πραγματικότητα για μια δύστυχη υπανάπτυκτη χώρα στα βάθη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

***

Η μόνη διαφορά είναι πως δεν κυβερνιέται από κανέναν μαχαραγιά με σαρίκι ή κάποιον καραφλό Δαλάι Λάμα, μα από κάτι χειρότερο, έναν Σημίτη κι έναν Τσουκάτο συνοδεία ενός "εκσυγχρονιστικού" Υπουργικού Συμβουλίου.

***

Αυτό κι αν είναι υπανάπτυξη δηλαδή. Το καλύτερο που έχει να κάνει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός είναι να ξαναεμφανιστεί δημοσίως όταν θα πιάσει... η άνοιξη, μπας και ξεχάσει ο κόσμος την κατάσταση (που δε φαίνεται πιθανόν).***

Κι όταν λέμε άνοιξη, εννοούμε κατά το Μάη, γιατί κι ο Μάρτης κι ο Απρίλης έχουν κακοκαιρίες.

Σε κάθε περίπτωση χαμένοι...

Να παραπλανήσει τους βαμβακοπαραγωγούς, ώστε να μη συμμετέχουν μαζικά στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις που άρχισαν, ήδη, από τη Θεσσαλία, επιχειρεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος, κάνοντας "αλχημείες", σχετικά με την τελική και συνολική ποσότητα παραγωγής του προϊόντος που θα καθορίσει και το ύψος της τιμής του.

Προφανώς, θέλει να βοηθήσει έτσι τη νέα ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που βρίσκεται ενώπιον των νέων αντιδράσεων των βαμβακοπαραγωγών και γενικότερα του αγροτικού κόσμου, κατά της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής.

Πέρα του γεγονότος ότι ο κάθε βαμβακοπαραγωγός θα αντιληφθεί την "αλχημεία", όταν πληρωθεί φέτος λιγότερα κατά κιλό για το βαμβάκι που παρέδωσε - και για το οποίο παραμένει δύο μήνες τώρα απλήρωτος, λόγω... βλάβης στους υπολογιστές της ΔΙΔΑΓΕΠ - θα πρέπει να γνωρίζει ο πρόεδρος του Οργανισμού και ο υπουργός πως οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν προ πολλού συνειδητοποιήσει ότι είτε η παραγωγή είναι μεγάλη, είτε είναι μικρή, αυτοί χάνουν. Και τούτο διότι, αν είναι μεγάλη και ξεπεράσει το εθνικό "πλαφόν", που θέτει η ΕΕ, τότε θα πάρει μικρότερη τιμή, πληρώνοντας υπέρογκο πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Αν είναι μικρή η παραγωγή, πάλι δεν κερδίζει, αφού μπορεί μεν να πληρώσει μικρότερο πρόστιμο, αλλά θα εισπράξει λιγότερα, παραδίνοντας μικρότερη ποσότητα.

Αρα, το πρόβλημα δεν είναι οι "αλχημείες" στον καθορισμό του ύψους παραγωγής, αλλά - το λιγότερο - η αύξηση του "πλαφόν" στο ύψος που παράγει η χώρα μας και η αλλαγή του σχετικού κανονισμού της ΕΕ.

Οσο για τις ελπίδες του υπουργού Γεωργίας, ότι με τέτοιες "χαζομάρες" μπορεί να ξεγελάσει τους αγρότες και να σταματήσουν τους αγώνες, όταν στις αρχές Δεκέμβρη επισκεφτεί τη Θεσσαλία, θα καταλάβει ότι "οι χωριάτες ξύπνησαν" και δε "χαμπαριάζουν" από τέτοια...

Αναγνώριση "υπηρεσιών"

Ξαναρχίζουν απο σήμερα και αύριο οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα τρόλεϊ και τον "ηλεκτρικο" και το γεγονός μας θύμισε, πως αρκετές εφημερίδες -την βδομάδα που πέρασε- έκφρασαν την "έκπληξή" τους, επειδή οι βουλευτές της ΝΔ δεν "ξετίναξαν" κι ούτε καν υπέβαλαν μια ερώτηση στον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ, Α. Κολλά, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, για τις αστικές συγκοινωνίες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ισως, οι εφημερίδες αυτές δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών. Ισως, να λειτούργησαν απο κεκτημένη ταχύτητα. Πάντως, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να κατηγορηθούν για πολλά, αλλά όχι κι ότι δεν καταλαβαίνουν τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει, ο άλλοτε "αιώνιος εχθρός" τους στον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ. Ηταν, κατά κάποιον τρόπο, μια ένδειξη αναγνώρισης και σεβασμού...

Ρητορική ερώτηση

Προς τους αρμόδιους, που συνόδευαν τον Αγγλο "γαλαζοαίματο", χτες, στην Ακρόπολη: Είχε κανένας σας το θάρρος να του "θυμίσει" ότι οι "πολιτισμένοι" Εγγλέζοι ήταν εκείνοι που δε δίστασαν να βομβαρδίσουν τον Ιερό Βράχο - που σεβάστηκαν ακόμα και οι "βάρβαροι" - κατά τα "Δεκεμβριανά";

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, είναι ολοφάνερο ότι η ερώτηση είναι ρητορική.

Το μεγαλύτερο "κεντροαριστερό" ψέμα

Αστεία, τουλάχιστον, είναι η προσπάθεια που ξεκίνησε από ορισμένους φιλοκυβερνητικούς κύκλους και ΜΜΕ, με την οποία επιχειρείται να πειστούν τα λαϊκά στρώματα ότι "η ΕΕ θα γίνει πιο κοινωνικά ευαίσθητη" και, μάλιστα, ότι οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις μελετούν ακόμα και "την ανατροπή του Μάαστριχτ"!!! Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Ποτέ και πουθενά οι "κεντροαριστεροί" της ΕΕ δεν αμφισβήτησαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ και την πορεία προς την ΟΝΕ. Αντίθετα, με κάθε μέσο την υποστηρίζουν και εξάλλου αυτή είναι η αποστολή τους: Η απρόσκοπτη και με τις λιγότερες κοινωνικές αναταράξεις πορεία προς το δρόμο που χάραξαν οι πολυεθνικές και οι τραπεζίτες. Ορισμένες σκέψεις και "ενστάσεις", που έχουν κατατεθεί και αφορούν το ρόλο της ανεξέλεγκτης και "παντοδύναμης" Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, καθώς και ορισμένους όρους του περιβόητου Συμφώνου Σταθερότητας, καθόλου δεν τροποποιούν τη βασική γραμμή πλεύσης. Απλούστατα, επιχειρείται, μέσω ορισμένων δευτερεύουσας σημασίας τροποποιήσεων, να διασωθεί το μείζον, που είναι η ίδια η ολοκλήρωση του οικοδομήματος των πολυεθνικών.

ΥΓ: Την καλύτερη επιβεβαίωση για τα παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι καμία "κεντροαριστερή" κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέτρα υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων, κλπ.

Ζήτημα επιλογής

Ετσι θέλουν να υπηρετήσουν το μεγάλο εθνικό τους στόχο. Ετσι θέλουν να μας βάλουν στην ΟΝΕ. Να μας βουλιάζουν και να μας "πνίγουν" στους δρόμους και τις γειτονιές και αυτοί να παρακολουθούν απαθείς και, ίσως, με κρυφή υπερηφάνεια για τα έργα τους. Να μας καίνε δάση και περιουσίες και στη συνέχεια να φωτογραφίζουν "από αέρος" τα έργα τους. Να μας πλημμυρίζουν και μετά, να έρχονται για μια επιτόπια εξέταση, χάριν των τηλεοπτικών αναγκών. Ο κατάλογος είναι μακρύς, όσα και τα εκατομμύρια των ανθρώπων του μόχθου. Το σίγουρο πάντως είναι ένα: Τέτοια βαθιά και επιδεικτική περιφρόνηση των λαϊκών στρωμάτων και των αναγκών τους, όπως αυτή που επιδεικνύει η κυβέρνηση Σημίτη, είναι πρωτόγνωρη. Τέτοια και τόσα ψέματα για να δικαιολογήσουν την αθλιότητα και τη σαπίλα τους είναι πρωτάκουστα και απίστευτα.

Το ζήτημα πλέον δεν αφορά τους κυβερνώντες εκσυγχρονιστές και τους υποστηρικτές τους. Αφορά τους ίδιους τους θιγόμενους, τα θύματα αυτής της πολιτικής. Δεν καταλαβαίνουν "οι πάνω" από την οργή και την αγανάκτηση των λαϊκών μαζών, όσο αυτή δε μεταφράζεται σε σκληρό και διαρκή αγώνα, σε λαϊκές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Οσο αυτό δε γίνεται, όσο τους αφήνουμε να πιστεύουν ότι μοιρολατρικά αποδεχόμαστε αυτούς και την πολιτική τους, τόσο δε θα γνωρίζουν κανένα φραγμό και θα μπήγουν το μαχαίρι πιο βαθιά. Τόσο απλά. Είναι ζήτημα επιλογής.

Πώς σώθηκα!

Τι αέρας

θυελλώδης

παραλίγο

να μ' αρπάξει,

κι αν εσώθηκα

το οφείλω

- θα το πω

για να 'μαι εντάξει -

στους αφέντες

που δυο τόνους

βάρη μου 'χουνε

στοιβάξει!

Τι νερό

και τι πλημμύρα

παραλίγο

να με πάρει

κι αν εσώθηκα

τ' οφείλω

στων ταγών πάλι

τη χάρη,

που σφιχτά

μ' έχουν δεμένο

με του Μάαστριχτ

το "ζωνάρι"!

Ο οίστρος

Κι η ΕΠΟΧΗ μέσα

Από την επίθεση κατά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δεν μπορούσε να μείνει έξω η ΕΠΟΧΗ, δηλαδή η ΑΚΟΑ ή τέλος πάντων το κομμάτι της ΑΚΟΑ που γράφει τη συγκεκριμένη εφημερίδα...

Ετσι στο φύλλο της τελευταίας Κυριακής διαβάζουμε:

"Πανηγύριζε ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Φ. Πετσάλνικος, για την επιτυχία(;) της ΕΛΑΣ στο φετινό γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Και τα πανηγύρια του συνοδεύτηκαν με δηλώσεις - ευχαριστίες του προς την επιτροπή περιφρούρησης. Και τι σημαίνουν οι δηλώσεις του υπουργού; Δε σημαίνουν ότι το ΚΚΕ ήταν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη και την αστυνομία; ".

Παρακάτω: "Το περιβόητο σχέδιο "Π" της ΕΛΑΣ δε θα είχε εξάλλου καμιά επιτυχία, αν δεν υπήρχε η συνδρομή της "περιφρούρησης". Ετσι δεν είναι παιδιά; ".

Και σε συνέχεια: "Γιατί όμως διαμαρτύρεται το ΚΚΕ και η ΚΝΕ; Γιατί όσοι έγραψαν αυτό που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια, να είναι "πράκτορες", αντικομμουνιστές, προβοκάτορες; ".

Μέσα, λοιπόν, και η ΑΚΟΑ. Αν έμενε απέξω, θα ένιωθε, φαίνεται, πολύ... περιθωριοποιημένη...

Κουτόχορτο...

"Επί πόνου" φαίνεται πήραν στο Συνασπισμό την απαγόρευση καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης και το κλείσιμο, τελευταία, κάποιων καταστημάτων γνωστών ως "Κάναμπι σοπ", που πουλάνε προϊόντα προερχόμενα από την επεξεργασία του γνωστού αυτού φυτικού είδους. Ετσι, οι βουλευτές του ΣΥΝ Σπ. Δανέλλης και Στ. Αλφιέρη, και, από την άλλη, ο Μ. Παπαγιαννάκης έσπευσαν να καταθέσουν Ερωτήσεις στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, αντίστοιχα, ζητώντας να επιτραπεί και να επιδοτηθεί η ελεύθερη καλλιέργεια του ...είδους - από ποικιλία του οποίου παράγεται και το γνωστό ναρκωτικό.

Στη χώρα μας, μέχρι τώρα, η καλλιέργεια αυτή είναι ελεγχόμενη - καλλιεργείται για φαρμακευτικούς σκοπούς - αλλά οι ...προηγμένες χώρες της ΕΕ επιδοτούν την ελεύθερη καλλιέργεια του είδους για την παραγωγή κλωστικών προϊόντων. Είναι αλήθεια πως δεν ξέρουμε την ...αξία των κλωστικών προϊόντων της κανναβουριάς, αλλά είμαστε βέβαιοι για την αξία του βαμβακιού. Δεν είδαμε, όμως, να ενδιαφέρεται το ίδιο για την αύξηση της καλλιέργειας βαμβακιού ο ΣΥΝ. Εκτός κι αν η προτίμηση ...σχετίζεται με την αποποινικοποίηση της χρήσης του γνωστού "χόρτου", για την οποία αγωνίζονται βουλευτές του Συνασπισμού. Οι αγρότες, πάντως, δεν αγωνίζονται για την καλλιέργεια της κάνναβης, ούτε και ...κουτό-χορτο τρώνε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ