ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Σήμερα η παναττική συγκέντρωση

Στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, που απορρέει από το στόχο για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ - στόχος αποκλειστικά του ντόπιου και ξένου ολιγοπωλιακού κεφαλαίου, των μεγάλων κερδών - οδηγώντας στο κλείσιμο εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, πραγματοποιούν σήμερα οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι της Αττικής στις 6.00 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος. Την απόφαση για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης πήραν 14 Ομοσπονδίες του νομού, τοπικές και κλαδικές, στα πλαίσια της εξαγγελίας της ΓΣΕΒΕΕ για κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, που θα κορυφωθούν στις 2 Δεκέμβρη με πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα.

Οι ομοσπονδίες καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στη συγκέντρωση, τονίζοντας ότι ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος, μέσα από τον οποίο μπορεί να υπάρξει προοπτική για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Οι ΕΒΕ διεκδικούν:

  • Ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 4 εκατ. δρχ., τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας. Αλλαγή της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων. Κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων και του 35%", ΟΧΙ στην υπερφορολόγηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό σχέδιο νόμου. ΟΧΙ στην κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, που προωθείται με τη δήθεν ενοποίηση των Ταμείων. Κρατική επιχορήγηση στο 1/3 των εξόδων των Ταμείων.
  • ΟΧΙ στην επέκταση των πολυκαταστημάτων και στην ίδρυση νέων.
  • Ισχυρά χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα για τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη κλαδικών πολιτικών.
  • Αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΜΜΕΧ.
  • Ελεγχο των τιμών στην πηγή παραγωγής και εισαγωγής.
  • Περιορισμό των εισαγωγών, ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής.
  • ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου για όλα τα καταστήματα.
  • ΟΧΙ στο διωγμό των βιοτεχνών από την Αθήνα και άλλους δήμους.
  • ΟΧΙ στην απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης. Κίνητρα για την αγορά στέγης. Δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων.
  • ΟΧΙ στις νέες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις. Αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής.
  • ΟΧΙ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
  • ΟΧΙ στον περιορισμό της κίνησης των μικρών φορτηγών στο κέντρο της Αθήνας.
  • ΟΧΙ στην υποβάθμιση της δωρεάν παιδείας. Αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Πτώση 1,4% το Σεπτέμβρη

Μείωση 1,4% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο, ενώ το εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 1997, ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσιάζει αύξηση 4,1%.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Η κατά 1,4% μείωση της βιομηχανικής παραγωγής το μήνα Σεπτέμβρη οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση των κλάδων που αφορούν τα είδη διατροφής, υπόδησης - ενδυμασίας, του χάρτου, καθώς και της κατηγορίας των διαφόρων βιομηχανιών. Κύριο χαρακτηριστικό της βιομηχανικής παραγωγής το εννιάμηνο παραμένει ο δυισμός των επιμέρους κλάδων της. Από τη μία πλευρά μία σειρά κλάδοι αναπτύσσονται με αξιοσημείωτο δυναμισμό, όπως αυτός των χημικών, του χάρτου, των ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών, των παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα. Συνολικά, στους 10 από τους 20 κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας, ο δείκτης της παραγωγής κινείται πάνω από το 100, που αποτελεί το επίπεδο βάσης του 1980. Αντίθετα, η παραγωγή των υπόλοιπων δέκα κλάδων κινείται κάτω από το επίπεδο βάσης, όπως οι παραδοσιακοί κλάδοι των ειδών υπόδησης - ενδυμασίας, του ξύλου - φελλού, των επίπλων, του δέρματος (ο οποίος παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη μείωση, καθώς ο σχετικός δείκτης βρίσκεται μόλις στο 35,6).

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ
Αξιώσεις για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

Επιτάχυνση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιαίτερα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει προαναγγελθεί, αξίωσε από την κυβέρνηση η Μιράντα Ξαφά, ειδική επί των νομισμάτων στην Salomon Smith Barney και πρώην οικονομική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη, μιλώντας χτες σε ακροατήριο επιχειρηματιών και τραπεζιτών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Citybank, με θέμα "ΟΝΕ και Ελλάδα προ των πυλών".

Αντικείμενο της ομιλίας της Μ. Ξαφά ήταν η ..."σύγκλιση" της ελληνικής οικονομίας προς τα κριτήρια για την ένταξη στην ΟΝΕ. Στα πλαίσια αυτά, εξέφρασε τη θετική της άποψη για την κατεύθυνση της ασκούμενης πολιτικής και την αισιοδοξία της για την πορεία και την προοπτική ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ.

Με δεδομένη την προτεραιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η Μ. Ξαφά προέβλεψε "σκληρή δραχμή" για τα επόμενα χρόνια (χαρακτηρίζοντας στα πλαίσια αυτά τη δραχμή "καλή επένδυση"), ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι για τον ίδιο λόγο τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Με το δεδομένο αυτό, προέβλεψε ότι το επιτόκιο παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδας θα μειωθεί κατά μισή μονάδα μέχρι του τέλος του χρόνου και κατά 3 μονάδες μέχρι το τέλος του 1999.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η Μ. Ξαφά ανέφερε ότι η αγορά (μεγαλοεπιχειρηματίες, επενδυτές χαρτοφυλακίων) - με τις απόψεις των οποίων εμφανίστηκε απολύτως εναρμονισμένη - εκτιμά ότι σε ποσοστό 75% η Ελλάδα θα κατορθώσει να συμμετάσχει στη β φάση της ΟΝΕ, για να προσθέσει ωστόσο ότι εργαλείο ανάπτυξης και πραγματικής σύγκλισης δεν αποτελεί η επίτευξη των στόχων του προγράμματος σύγκλισης, αλλά η υλοποίηση των προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης. Στο πνεύμα αυτό, ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, χαρακτήρισε τις δυναμικές αντιδράσεις που προβάλλουν οι εργαζόμενοι, κόντρα στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, ως διαμάχη ανάμεσα στις δυνάμεις εκσυγχρονισμού και στα οργανωμένα συντεχνιακά συμφέροντα!

Στη χτεσινή εκδήλωση της Citibank, μίλησε επίσης ο John Atkin, Chief Economist της Citibank στο Λονδίνο. Στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του νέου νομίσματος για τις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι η διαφάνεια είναι το μεγάλο συν, ενώ τα τεχνικά προβλήματα της μετάβασης από τα εθνικά νομίσματα στο ΕΥΡΩ το μεγάλο αρνητικό της όλης διαδικασίας. Κλείνοντας και αναφερόμενος στην προοπτική δημιουργίας της ζώνης του ΕΥΡΩ, υπογράμμισε ότι "βρισκόμαστε μπροστά σε μία δραματική αλλαγή στον παγκόσμιο χάρτη", εμφανιζόμενος περίεργος να διαπιστώσει ποιες θα είναι οι 10 μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο στα επόμενα 20 χρόνια.

Στο 7,28% το επιτόκιο των 15ετών ομολόγων

Δημοπρασία ομολόγων δεκαπενταετούς διάρκειας με άνοιγμα της έκδοσης της 20 - 5 - 1998 σταθερού επιτοκίου, ύψους 250 δισ. δραχμών, πραγματοποιήθηκε χτες. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 337,3 δισ. δραχμών που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,35 περίπου φορές.

Το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 7,287% έναντι 7,5% που είναι το επιτόκιο του ορισθέντος τοκομεριδίου και 7,42% που ήταν το επιτόκιο της προηγούμενης δημοπρασίας της 20ής Ιούλη 1998.

Σημειώνεται ότι δε δίνεται καμία επιπλέον προμήθεια και το μέσο σταθμικό επιτόκιο εκφράζει τη συνολική απόδοση του ομολόγου. Η διακύμανση των προσφερθέντων επιτοκίων είναι της τάξης των 0,055 εκατοστιαίων μονάδων. Ας σημειωθεί ότι η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 27η Νοέμβρη 1998.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποφάσισαν 24ωρο κλείσιμο

Συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης για σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχει αντιπροσωπεία της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, και εικοσιτετράωρο προειδοποιητικό κλείσιμο των πρατηρίων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο κλεισίματος διαρκείας αποφάσισαν προχτές, κατά τη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης οι βενζινοπώλες του νομού.

Η ημερομηνία κλεισίματος των πρατηρίων θα καθοριστεί από το ΔΣ, το οποίο εξουσιοδοτήθηκε από τη συνέλευση. Πάντως, εξετάζεται η πιθανότητα να συμπέσει με την απεργία των τελωνειακών. Ζητήματα αιχμής, για τα οποία οι πρατηριούχοι διεκδικούν άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση, είναι η χορήγηση άδειας χρήσης οκτάτονου βυτιοφόρου, η ελεύθερη πρόσβαση των βενζινοπωλών στα διυλιστήρια, η απαγόρευση δημιουργίας πρατηρίων από τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών - πράγμα το οποίο κάνουν σήμερα συστήνοντας θυγατρικές εκμεταλλευόμενες "παραθυράκι" του σχετικού νόμου - το ωράριο για το οποίο ζητούν να περιοριστεί νομοθετικά, η φορολογία, οι ενδεικτικές τιμές του υπουργείου Ανάπτυξης για τα καύσιμα, τις οποίες ζητούν να καταργηθούν, καταγγέλλοντας ότι είναι πλασματικές κ.ά.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προκλητική αύξηση κερδών 60,5%

Προκλητική αύξηση 60,5% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη, κάτι που αποδεικνύει στην πράξη ότι η ένταση των μηχανισμών λιτότητας συνεχίζει να πυροδοτεί τα τραπεζικά κέρδη.Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, τα καθαρά κέρδη το εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 1998 ανήλθαν σε 58,4 δισ. δραχμές, έναντι 36,4 δισ. δραχμών το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η ποσοστιαία αύξηση κερδών της Εθνικής είναι κατά 24 φορές μεγαλύτερη από την επίσημη εισοδηματική πολιτική του 2,5% που εφαρμόστηκε στο δημόσιο τομέα το 1998, στοιχείο το οποίο αναδεικνύει την αναδιανομή του εισοδήματος που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος διαφόρων μερίδων του κεφαλαίου.

Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι η πολύ μεγάλη αυτή αύξηση κερδών έγινε, παρά το γεγονός ότι είχαν σχηματιστεί προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 54,7 δισ. δραχμών, έναντι 50 δισ. δραχμών το 1997, ενώ οι προβλέψεις στο τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τα 63 δισ. δραχμές.

  • Τα καθαρά κέρδη της Κτηματικής Τράπεζας το 9μηνο του 1998 ανήλθαν σε 30,2 δισ. δραχμές, έναντι 37,1 δισ. δραχμών το αντίστοιχο περσινό διάστημα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ