ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταξίδια, ληστείες και σημάδια

Υπάρχουν πολλοί που αγαπούν τις ταινίες του Κουεντίν Ταραντίνο, του βίαιου αυτού σκηνοθέτη, που οδηγεί τους θεατές σε κατάσταση παροξυσμού. Προσωπικά, θα λέγαμε ότι δε συμπαθούμε το είδος και, μάλιστα, ότι πολλές φορές αισθανθήκαμε και δυσφορία. Ομως, ο Ταραντίνο, όπως αναφέραμε πιο πάνω, αρέσει, γι' αυτόκαι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη σημερινή του ταινία "Reservoiar dogs",που θα προβληθεί από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.15. Τα μέλη μια συμμορίας συγκεντρώνονται σε μια αποθήκη μετά από μια αποτυχημένη ληστεία για να βρουν ποιος τους πρόδωσε. Μέσα από τις πολλές αφηγήσεις, ο θεατής πληροφορείται τι συμβαίνει από τις συμπληρωματικές αφηγήσεις του κάθε μέλους της συμμορίας και αναζητεί την αλήθεια. Ο Ταραντίνο δημιουργεί μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, επικεντρώνοντας ένα μεγάλο μέρος της δράσης μέσα σε μια έρημη αποθήκη, όπου βασιλεύουν η τρέλα και οι υποψίες. Με τον Χάρβεϊ Καϊτέλ.

Από την ΕΤ-3 στη 01.00 "ταξίδι στο Μπαούντιφουλ" του Πίτερ Μάστερσον. Το 1947, μια ηλικιωμένη κυρία, που ζει σ' ένα στενόχωρο διαμέρισμα μαζί με το γιο και τη νύφη της, φεύγει κρυφά για το χωριό της με το λεωφορείο. Στη διάρκεια του ταξιδιού, θα γνωριστεί με μια νεαρή κοπέλα, που έχει τα ίδια προβλήματα και μέσα στο λεωφορείο οι δυο γυναίκες θα νιώσουν πολύ κοντά η μία στην άλλη. Πρόκειται για μια ζεστή και ανθρώπινη ταινία, που χάρισε επιτέλους στη μεγάλη ηθοποιό Τζέραλντιν Πέιτζ ένα Οσκαρ.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 02.00 "Το σημάδι του Ζορό" του Φρεντ Νίμπλο.

Κλασική βωβή ταινία με τον Ντάγκλας Φέρμπανκς σε έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους της καριέρας του.

Εθνικού θεάτρου παραδόσεις

Από το 1932 το Εθνικό Θέατρο, σε κλειστούς χώρους στην αρχή και στα χρόνια του 1938 σε αρχαία θέατρα, ανεβάζει παραστάσεις αρχαίου δράματος. Από τα μέσα της δεκαετίας του '50 καθιερώνονται τα "Επιδαύρια" και το Φεστιβάλ Αθηνών,που δίνουν νέα ώθηση στην προσπάθεια αναβίωσης του αρχαίου δράματος. Από τη νέα πολιτιστική εκπομπή της ΝΕΤ, στις 23.00, θα παρουσιάσει το "Παρασκήνιο" την "Παράδοση του Εθνικού θεάτρου".Οι κυρίαρχες μορφές του είναι ο Αλέξης Μινωτής, ο ενδυματολόγος Αντώνης Φωκάς, ο σκηνογράφος Κλεόβουλος Κλώνης και ο διευθυντής του Εθνικού Αιμίλιος Χουρμούζιος. Η εκπομπή περιλαμβάνει ζωντανά στιγμιότυπα από παραστάσεις αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο και συνεντεύξεις των βασικών συντελεστών των παραστάσεων. Η σκηνοθεσία είναι του Λάκη Παπαστάθη.

Ακόμη ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του BBC συνεχίζεται και σήμερα με θέμα "Ζωγραφίζοντας αριστουργήματα".Ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου μας προσκαλεί σε μια μοναδική ξενάγηση στα αριστουργήματα των μεγάλων ζωγράφων της Ρέμπραντ, Βαν Ντάικ και Ρενουάρ. Μια ξενάγηση, που θα μας αποκαλύψει μυστικά και θα δώσει πληροφορίες για τη διατήρηση και συντήρηση των μεγάλων αυτών εικαστικών έργων. Η σειρά δίνει τη δυνατότητα στον θεατή να καταλάβει τις νέες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την αναγέννηση και συντήρηση των έργων. Από τη ΝΕΤ στις 19.00.

Σκηνή από την ταινία του Κουεντίν Ταραντίνο "Reservoir dogs", που προβάλλει ο ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.15

"Επισκέπτης" ο Γ. Μαυροϊδής

Τον ζωγράφο Γιώργο Μαυροϊδή φιλοξενεί ο Αρης Σκιαδόπουλος στην εκπομπή"Νυχτερινός επισκέπτης".Ενας δημιουργός, που ζει για τη ζωγραφική, αφού η ζωγραφική είναι προέκταση της ίδιας της ζωής του. Ο Γ. Μαυροϊδής γεννήθηκε στον Πειραιά. Από τα χρόνια της Κατοχής, βρίσκεται κοντά στον Ανδρέα Εμπειρίκο και την παρέα του, τον Ελύτη, τον Εγγονόπουλο και τον Γκάτσο. Αρχισε να ζωγραφίζει από πολύ μικρός. Δεν πήγε στη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά σπούδασε στη Νομική. Με το τέλος των σπουδών του, μπαίνει με εξετάσεις στο διπλωματικό σώμα, χωρίς να σταματήσει να ζωγραφίζει. Αργότερα θα γίνει καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών και μετέπειτα πρύτανης της Σχολής. Για τον ζωγράφο, στην εκπομπή μιλούν, μεταξύ άλλων, ο Διονύσης Φωτόπουλος και η γλύπτρια Ναταλία Μελά (ΝΕΤ 00.30).

Θράκη: χτες, σήμερα, αύριο

Ενα οδοιπορικό στη σύγχρονη Θράκη, που συνεχίζεται και σήμερα, για τέταρτη φορά θα σταματήσει να ξεκουραστεί στην "Ξάνθη". Από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΝΕΤ στις 18.30 θα παρουσιαστεί η εκπομπή "Θράκη: Χτες, σήμερα αύριο" και θα μας μεταφέρει στην όμορφη πόλη που κάποτε ήταν το μεγάλο καπνοπαραγωγικό κέντρο, με εμφανή τα σημάδια του πλούτου και της ανάπτυξης, που προσπαθεί να ξαναμπεί σε τροχιά για μια εκ νέου επιτυχημένη πορεία. Η Ξάνθη, η γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι, είναι μια πόλη με παράδοση και σύγχρονη αντίληψη μουσικής και πολιτισμού και θα την επισκεφτούμε με ξεναγό το συγκρότημα "Τζαζ Κοντραμπάντο".Σκηνοθεσία Θανάσης Ρακιτζής. Δημοσιογραφική κάλυψη Βικτώρια Τσονίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ