ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
"ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ '99"
Για τους βαθμούς και το γόητρο

Η Εθνική δίνει στις 18.30 δύσκολο αγώνα στο Μάριμπορ με τη Σλοβενία

Μετά τις αναπάντεχες ήττες στον Α γύρο από Σλοβενία στην Αθήνα και Γερμανία στο Βερολίνο, η Εθνική ομάδα... φοβάται και τον ίσκιο της. "Εχουμε μπροστά μας ένα παιχνίδι ορόσημο. Οποιος νικήσει θα πάρει το προβάδισμα στον Α όμιλο", δήλωσε ο Π. Γιαννάκης, λίγο πριν η ελληνική αποστολή πετάξει για το Μάριμπορ, όπου σήμερα στις 19.00 αντιμετωπίζει τη Σλοβενία στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας. "Μπορεί στον απλό κόσμο το όνομα της Σλοβενίας να μη φαντάζει επικίνδυνο, όμως το επίπεδο του μπάσκετ τους είναι πολύ ανεβασμένο, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο", συνέχισε ο ομοσπονδιακός προπονητής.

Βαθμολογικά, το παιχνίδι είναι όντως οριακό. Με δεδομένο ότι η Εθνική βρίσκεται στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε Βουλγαρία και Βέλγιο, τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο. Η πρόκριση βέβαια δεν κινδυνεύει, καθώς θα πάνε στη Γαλλία οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες. Ομως υπάρχει και το γόητρο. Η Σλοβενία δεν είναι δα και καμιά υπερδύναμη. Επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, με το ζόρι διέθετε μία ομάδα στην Α κατηγορία. Από το 1991 που συμμετέχει στις διοργανώσεις της FΙΒΑ ως ανεξάρτητη ομάδα, δεν πέτυχε τίποτα το ιδιαίτερο, ενώ δεν ήταν ούτε στη δεκαεξάδα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που η Ελλάδα κατέκτησε την 4η θέση. Πέρσι τέτοια εποχή είναι αλήθεια ότι κέρδισε στην Αθήνα 79 - 76, με 32 πόντους του 38χρονου Τοβόρνικ, που... γυάλιζε το μάτι του από τα 6.25 μέτρα. Ισως αυτός είναι κι ο λόγος που ο Π. Γιαννάκης παίρνει τα μέτρα του. "Τα παιδιά δείχνουν μεγάλη διάθεση και αποφασιστικότητα κι αυτό με κάνει αισιόδοξο ότι θα πετύχουμε αυτό που ζητάμε" υπογράμμισε.

Στο επίκεντρο του αγώνα δε θα βρεθεί ο Τοβόρνικ, ούτε ο γνωστός μας από τη θητεία του στον Ηρακλή Γιούρι Ζντοβτς που επέστρεψε ανανεωμένος στο εθνικό συγκρότημα της χώρας του, αλλά ο Ράντοσλαβ Νεστέροβιτς. Ολοι εκείνοι οι αθλητικοί και πολιτικοί φωστήρες που τον έκαναν Ελληνα εν μια νυκτί για να αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ, δε φαντάζονταν προφανώς τότε ότι η υπόθεση θα γυρνούσε μπούμερανγκ. Ο Μακρής, όπως βαπτίστηκε, κάνει μια σπουδαία καριέρα στην Ιταλία με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Κίντερ και σήμερα ως Νεστέροβιτς θα αγωνιστεί ενάντια στις μία από τις δύο πατρίδες του. Η καρδιά του λέει Σλοβενία, το "ψευτοδιαβατήριο" Ελλάδα κι οι διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μάλλον δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται εξάλλου ένα σωρό παίκτες. Οι Αργεντινοί Ομπέρτο και Σκονοκίνι που αγωνίζονται στην Ευρώπη με το ιταλικό τους διαβατήριο, αγωνίστηκαν μόλις πρόσφατα εναντίον της Ιταλίας, χωρίς οι τελευταίοι να διαμαρτυρηθούν. Το ίδιο ισχύει για όλους τους Σέρβους που απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα και φυσικά υποφέρουν που δεν αγωνίζονται με την Εθνική ομάδα της χώρας τους.

Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 18.30 και θα μεταδοθεί από την ΕΤ 1.

Για τον Α όμιλο θα παίξουν επίσης σήμερα Βουλγαρία - Γερμανία και Σλοβακία - Βέλγιο. Από τους άλλους ομίλους ξεχωρίζει η συνάντηση της Βοσνίας με τη Λιθουανία, για ένα και μοναδικό λόγο. Με τη Λιθουανία θα αγωνιστεί και πάλι μετά το 1995 ο Αρβιντας Σαμπόνις. Ο κορυφαίος Ευρωπαίος σέντερ εκμεταλλευόμενος το λοκ άουτ που συνεχίζεται στο ΝΒΑ, αποφάσισε να βοηθήσει την Εθνική ομάδα της χώρας του, η οποία είναι αλήθεια ότι χωρίς αυτόν δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά στον Δ όμιλο.

Γ. Γ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ
Επιτέλους νίκη
  • Οι παίκτες του Καζάζη κέρδισαν 3 - 1 την Κίνα
  • Σήμερα με ΗΠΑ για είσοδο στη 12άδα

ΧΑΜΑΜΑΤΣΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΟΥΣΤΑΣ).-

Επιτέλους νίκη για την εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών, που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το οποίο διεξάγεται στην Ιαπωνία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε χτες της Κίνας με 3 - 1 (12 - 15, 15 - 11, 15 - 8, 15 - 12) και έκανε έτσι το πρώτο βήμα για την πρόκριση στη 12άδα της διοργάνωσης. Η Εθνική ξεκίνησε άσχημα και με πολλά προβλήματα στην υποδοχή και μόνο προς το τέλος του σετ προσπάθησε να αντιδράσει, όμως οι Κινέζοι κέρδισαν το σετ με 15 - 12. Η κακή εμφάνιση συνεχίστηκε και στο δεύτερο σετ όπου βρέθηκε να χάνει με 7 - 10. Από εκείνο το σημείο και μετά όμως ξύπνησε, βελτίωσε την υποδοχή, δυσκόλεψε το σερβίς (κυρίως από Μάριο Γκιούρδα) και κέρδισε το σετ με 15 - 11.

Στο επόμενο σετ η ελληνική ομάδα μπήκε δυνατά και στο τρίτο, όταν κατάφερε να προηγηθεί με 9 - 4 και όταν οι Κινέζοι πλησίασαν στο 9 - 8, είχε τις δυνάμεις να ξαναβρεί το ρυθμό της, να κάνει ένα σερί 6 - 0 και να επικρατήσει. Το τέταρτο σετ ήταν το πιο συναρπαστικό και αμφίρροπο σε εξέλιξη μέχρι να φτάσει να επικρατήσει η Εθνική μας.

ΕΛΛΑΔΑ: Γκιούρδας 12+22, Χατζηαντωνίου 7+8, Κουρνέτας 2+1, Αγγελίδης 6+12, Τσακιρόπουλος 7+13, Κοβάτσεφ 5+26, (Γραμματικόπουλος 1+0, Μητρούδης, Μιχαλόπουλος).

ΚΙΝΑ: Ζενγκ Λ. 6+14, Λου 5+21, Ζανγκ Λ. 3+6, Βανγκ 4+5, Ζανγκ Ξ. 7+18, Ζου Γκ. 7+10 (Ζου Ζ. 0+1, Αν, Τσεν 2+1, Λι).

Η υπομονή που έδειξαν οι Ελληνες παίκτες ήταν, σύμφωνα με τον Στέλιο Καζάζη, το στοιχείο που έδωσε τη νίκη στην Εθνική μας, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι η υπομονή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να εξισορροπηθούν οι απουσίες που υπάρχουν στην ομάδα.

Σήμερα η Εθνική μας αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ (16.30, ΕΤ-1, μαγνητοσκόπηση), με τους Αμερικανούς μετά τη χτεσινή τους ήττα από την Ουκρανία με 2 - 3 να παίζουν το τελευταίο τους χαρτί.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Στη μάχη για τη διεκδίκηση του εισιτηρίου της τελικής φάσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, ρίχνεται σήμερα η Εθνική μας ομάδα των ανδρών που στο κλειστό γυμναστήριο της Κατερίνης (18.30), αντιμετωπίζει το αντίστοιχο συγκρότημα της Πολωνίας, στον 5ο της αγώνα στο πλαίσιο των προκριματικών του θεσμού. Στη διάθεση του ομοσπονδιακού τεχνικού, Δημήτρη Σκουφά, βρίσκονται οι εξής αθλητές: Β. Αναστασέλλος, Χ. Γκουτζουβελίδης, Δ. Καφάτος, Θ. Φωτιάδης, Τ. Τζαμτζής, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Καρυπίδης, Μ. Γεωργούδης, Β. Αναστασίου, Γ. Τσαγκαράτος, Δ. Κοτσώνης, Κ. Τσαβδαρίδης, Λ. Μπακόπουλος, Γ. Μόρφας, Μ. Αλάισκας.

Σημαντικές πρωτοβουλίες πήρε η 2η Διεθνής Συνδιάσκεψη για τον "αθλητισμό και το ευ αγωνίζεσθαι". Προτάθηκε και έγινε δεκτό, να καθιερωθεί η μπλε κάρτα, η οποία θα επιβραβεύει την "ανοχή και το ευ αγωνίζεσθαι" εντός του αγωνιστικού χώρου. Η συγκρότηση, επίσης, σε εθνικό επίπεδο ειδικής επιτροπής, που θα απονέμει τα βραβεία του ευ αγωνίζεσθαι στους αθλητές, και η υιοθέτηση ενός μουσικού ύμνου, που θα παίζεται πριν την έναρξη των αγώνων ώστε να υπενθυμίζεται η σημασία του ευ αγωνίζεσθαι.

Κοντά στα παιδιά που παίζουν μπάσκετ με καρότσι, θα βρεθεί η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ. Με πρωτοβουλία της "Ελληνογερμανικής Αγωγής", στις 3 Δεκεμβρίου θα διοργανωθεί στο ΟΑΚΑ ειδικός αγώνας με την επωνυμία "τρίποντο αγάπης". Προπονητής της ομάδας μπάσκετ με καρότσι θα είναι ο Γιώργος Καλαφατάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ