ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια συνείδησης

Πονά πολύ, τόσο, όσο μια σιδερένια μπουνιά στο στομάχι, η ταινία του Μπράιαν ντε Πάλμα "Απώλειες Πολέμου",που θα παρουσιαστεί από το MEGA στις 00.30. Φυσικά και ο ντε Πάλμα κάνει αυτό ακριβώς που επιχειρούν όλοι οι Αμερικανοί σκηνοθέτες όταν θίγουν τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Προσπαθεί να βγάλει όλες τις ενοχές που βαραίνουν τη συνείδησή του πάνω στο θεατή, κατορθώνει να τον θυμώσει, να τον εξαγριώσει, να του ανεβάσει την πίεση, αλλά στο τέλος να τον καθησυχάσει. Τέλος καλό, όλα καλά: Δηλαδή, έρχεται η κάθαρση και εξιλεώνεται η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων με την τιμωρία των "μεμονωμένων" κακών στοιχείων. Είναι, άραγε, έτσι; Είναι σε θέση ο στρατιωτικός μηχανισμός να τιμωρεί τους ενόχους, αρκεί να βρεθεί ένας με θάρρος και με ανάστημα που να τολμήσει να καταγγείλει τις ασχημίες; Δυστυχώς, δεν είμαστε και τόσο σίγουροι. Στην ταινία βλέπουμε έναν Αμερικανό στρατιώτη που "υπηρετεί" την πατρίδα του στο Βιετνάμ (!) να παρακολουθεί αμέτοχος το βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής Βιετνάμεζας από συναδέλφους του. Και ενώ παρακολουθεί το τρομερό θέαμα δεν επεμβαίνει, δεν κάνει τίποτε για να το σταματήσει, να εμποδίσει το δράμα, κάθεται και βλέπει σαν θεατής στο θέατρο τη σκηνή να εξελίσσεται. Και εδώ, δεν πρόκειται για πράξεις στο πεδίον της μάχης, αλλά για φόνο ποινικά κολάσιμο και ανθρώπινα απίστευτο, ασύλληπτο θα λέγαμε. Αυτός, λοιπόν, ο στρατιώτης που "είδε" και εσιώπησε αποφάσισε κάποια στιγμή να μιλήσει στις στρατιωτικές αρχές και να καταγγείλει το βιασμό και το έγκλημα. Αν ο θεατής μείνει στο πρώτο μέρος του έργου, όταν, δηλαδή, ο "ευγενής" στρατιώτης βιάζει και δολοφονεί εν ψυχρώ τη νέα γυναίκα και δεν αφεθεί να παρασυρθεί από την προσπάθεια του σκηνοθέτη να δείξει ότι η στρατιωτική δικαιοσύνη λάμπει, τότε πραγματικά το έργο είναι πολύ καλό και πολύ "διδακτικό". Με τον Σον Πεν.

Γενέθλια της Συμφωνικής της ΕΡΤ

Από την εκπομπή "Ζωντανές μεταδόσεις του Τρίτου Προγράμματος", θα ακούσουμε σήμερα σε απευθείας μετάδοση από το Μέγαρο Μουσικής στις 20.30 τη Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Αλκη Μπαλτά. Η Συμφωνική Ορχήστρα έχει γενέθλια, γίνεται φέτος 60 χρόνων. Η σημερινή συναυλία είναι αφιερωμένη σ αυτήν την επέτειο. Ο υπότιτλος της βραδιάς για την επέτειο των εξήντα χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας καθορίζει και το περιεχόμενό της. Θα παρουσιαστούν τα έργα των: Felix bartholby Mendelssohn. Πρόκειται για την εισαγωγή του Ruy Blas και συμφωνία αρ. 2 υπό την επωνυμία lobegesang, υμνητικό τραγούδι. Σολίστ είναι οι σοπράνο: Μισα Ικέουτσι και Αντιγόνη Κερετζή, και το τενόρος Αντώνης Κορωναίος. Στη σημερινή βραδιά συμμετέχει και η χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου. Η χορωδία της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1977, από τον συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, που ήταν τότε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος σαν χορωδία του Τρίτου, σε συνεργασία με τον Αντώνη Κοντογεωργίου, που υπήρξε ο οργανωτής και βασικός διευθυντής έως σήμερα.

"Εναλλάξ" στον τηλεοπτικό "902"

Από το δικό σας κανάλι, από τον τηλεοπτικό "902", θα "ξεφυλλίσετε" τις σελίδες του καθημερινού περιοδικού ΕΝΑΛΛΑΞ.Η έξυπνη, ενημερωτική, γρήγορη και με πολλά θέματα εκπομπή, μάς προσφέρει σήμερα στις 18.45 λίγο απ' όλα ή καλύτερα "πολύ από τα λίγα". Δηλαδή: Μια συνέντευξη με την κεραμίστρια Μαίρη Χατζηνικολή και φιλική συζήτηση με τον συγγραφέα Κώστα Ασημακόπουλο. Επίσης θα επισκεφτούμε το Μουσείο Παιδικής Τέχνης,όπου θα έχουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δούμε και να θαυμάσουμε. Ακόμη, θα παρακολουθήσουμε τον κ. Σουδάνα, να διδάσκει κίνηση σε ηθοποιούς, ενώ αμέσως μετά τα "Υπόγεια Ρεύματα" θα μας κρατήσουν μουσική συντροφιά. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαρία Δελιβάνη, μιλά στον "902" για την οικονομική κρίση, ενώ οπρόεδρος της Ελληνοβαλκανικής Ενωσης και Φιλίας κ. Μανωλάκος, θα μας εξηγήσει για τη δράση της Ενωσης.

Και φυσικά, ήρθε η στιγμή να διαλέξουμε ένα καλό, συναρπαστικό βιβλίο, Σαββατοκύριακο έρχεται. Ετσι το ΕΝΑΛΛΑΞ μάς σκέφτηκε, γι' αυτό και θα μας μεταφέρει στο βιβλιοπωλείο της "Σύγχρονης Εποχής",στον "παράδεισο του βιβλίου". Καλά να περάσουμε..., την εξαιρετική εκπομπή ας μη χάσουμε, και να σημειώσουμε τι θέλουμε να αγοράσουμε.

Ημέρα ... Πέμπτη

"Πέμπτη" είναι ο σημερινός τίτλος της σειράς ντοκιμαντέρ "Επταήμερο", που εστιάζεται στη ζωή και τις δραστηριότητες μιας κοινότητας νέων με νοητική καθυστέρηση, που φοιτούν στο εργαστήρι ειδικής αγωγής "Μαργαρίτα". Πέμπτη πρωί και άλλη μία μέρα ξεκινά για τα παιδιά της κοινότητας. Ο φακός παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις τους, τον τρόπο που δουλεύουν, την καθημερινότητά τους. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Δανίκα (ΝΕΤ 18.30).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ