ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στο δρόμο του αγώνα οι απαντήσεις

Αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Δημαρχείο του Βόλου

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, χτες βράδυ στο Βόλο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

"Το εκλογικό αποτέλεσμα στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέδειξε τις πολιτικές διαστάσεις που αρχίζει να παίρνει η λαϊκή δυσαρέσκεια. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο λαός καταλαβαίνει ότι δεν έχουν κανένα νόημα οι θυσίες στο όνομα της ΟΝΕ. Αν τα λαϊκά στρώματα είχαν πειστεί για την αναγκαιότητα των θυσιών, θα είχαν άλλη στάση στις δημοτικές εκλογές, έναντι της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Θα είχαν άλλη στάση απέναντι στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις. Ομως δε φθάνει η δυσαρέσκεια, ούτε βεβαίως υπηρετείται το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων με ψήφιση, στο δεύτερο γύρο, των συνδυασμών της ΝΔ, από αγανάκτηση απέναντι στην κυβέρνηση Σημίτη.

Το ΚΚΕ έχει σημαντική συμβολή στην ενημέρωση του ελληνικού λαού για το ταξικό και πολιτικό περιεχόμενο της ΕΕ, ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις στρατηγικές της επιλογές.

Θα συνεχίσουμε να λέμε συνεχώς ότι πρέπει πια τα λαϊκά στρώματα να μην τρέφουν φρούδες ελπίδες ή αυταπάτες ότι με αλλαγή της τράπουλας στο σημερινό πολιτικό σκηνικό μπορεί κάτι να αλλάξει. Ούτε οι τεχνητές διαχωριστικές γραμμές που σηκώνει το ΠΑΣΟΚ και από δίπλα ο ΣΥΝ δίνουν απάντηση, ούτε και η τεχνητή κατάργηση των πραγματικών διαχωριστικών γραμμών που προβάλλει η ΝΔ αποτελεί λύση. Οι λύσεις θα προκύψουν μέσα από κοινωνικοπολιτικούς αγώνες και σκληρές αναμετρήσεις, με πολιτικό σχεδιασμό προοπτικής που κατευθύνεται ενιαία κατά των επιλογών των μονοπωλίων και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Αναπόφευκτα οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, όλοι, κρινόμαστε από τη στάση μας απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, τα πολυεθνικά μονοπώλια, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Δεν πρόκειται για όργανα που είναι υπεράνω κρατών, κυβερνήσεων, κομμάτων. Ο σχηματισμός τους, οι κατευθύνσεις και επιλογές τους καθορίζονται αποφασιστικά από τις πολιτικές αποφάσεις και επιλογές, οι οποίες βεβαίως με τη σειρά τους αντανακλούν και εκφράζουν στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στα οικονομικά ταξικά συμφέροντα. Τέτοια ζητήματα σήμερα δεν μπορεί να μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατόν να συγκαλύπτονται με τις γενικόλογες συζητήσεις περί κοσμογονικών αλλαγών, νέων εξελίξεων κλπ.

Χρειάζονται ανατροπές και όχι φτιασιδώματα

Ανατροπές χρειάζονται και όχι φτιασιδώματα και αλλαγές στο σκηνικό. Το θέμα είναι ποιος γράφει το έργο και όχι ποιος αλλάζει το σκηνικό του ίδιου έργου.

Σημασία δεν έχει να είσαι αντίθετος με μια πολιτική, με μια επιλογή, με ένα σύνθημα. Δε φθάνει ο εντοπισμός των προβλημάτων, η γενική επιθυμία να λυθούν, ούτε καν η αριστερή ή αριστεροφανής συνθηματολογία. Αυτό που σήμερα έχει προτεραιότητα είναι το πολιτικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί στον τόπο, για να μιλάμε πια για έναν άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Το ζήτημα είναι ποιες δυνάμεις κυβερνούν, ποια συμφέροντα εξουσιάζουν τον τόπο. Δεν είναι απλά πρόβλημα μιας συγκεκριμένης μόνο κυβέρνησης - βεβαίως η κυβέρνηση Σημίτη παίζει καθοριστικά αρνητικό ρόλο, γιατί έχει αναλάβει ειδικό έργο σε μια πολύ σημαντική φάση της ανασυγκρότησης του συστήματος, εν μέσω πολύπλευρης κρίσης.

Τα προβλήματα που ζει σήμερα ο λαός μας δεν είναι καινούρια, αλλά δεν είναι και τα συνηθισμένα και κλασικά, με την έννοια ότι προωθούνται στρατηγικής σημασίας επιλογές, οι γνωστές αναδιαρθρώσεις που τελικά διαμορφώνουν μακροπρόθεσμα μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για το λαό, αλλά και τη διεθνή θέση της χώρας, σε μια περιοχή που είναι γεμάτη επεμβάσεις, λεηλασίες.

Ο δρόμος του αγώνα είναι μια πρώτη - στοιχειώδης απάντηση, γιατί και κάποια αποτελέσματα μπορεί να φέρουν, κυρίως όμως ανοίγουν δρόμους προοπτικής. Η δράση για την οικοδόμηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου είναι το κύριο και βασικό σήμερα, ώστε να μη χάνεται η δυναμική των αγώνων, που στο κάτω - κάτω δεν είναι δυνατόν από μόνοι τους να διασφαλίσουν κλιμάκωση.

Εχει σημασία αν μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ περνάει χωρίς να ακούγεται "κιχ". Δεν είναι λίγο πράγμα να φαίνεται κάθε μέρα, με κάθε τρόπο, ότι ο λαός δε συναινεί, ότι αρχίζει να ετοιμάζει τη μεγάλη αντεπίθεσή του.

Η μαθητική και γενικότερα σπουδάζουσα νεολαία βρίσκεται σήμερα στο σωστό δρόμο. Θα υπάρξει μεγαλύτερη δυναμική, αν διαμορφωθεί πιο ανοιχτά και συνειδητά ο κοινός δρόμος με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά, με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της πόλης. Βεβαίως αυτή η προωθημένη συμμαχία είναι ευθύνη πριν απ' όλα των ίδιων των εργαζομένων που έχουν ευθύνη απέναντι στα παιδιά τους στη νέα γενιά.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι νέοι δεν παρασύρθηκαν από την κυβέρνηση και τις θέσεις των άλλων κομμάτων που με προσθαφαιρέσεις κρίνουν την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση. Το ΓΕΝΙΚΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ανοίγει το δρόμο για να μπει στο επίκεντρο ποια παιδεία - για ποια κοινωνία - για ποιον εργαζόμενο άνθρωπο.

Η ΕΕ δεν αποτελεί όραμα για το λαό μας

Ανεξάρτητα από το πώς έγιναν οι μετακινήσεις ανάμεσα στα κόμματα στον πρώτο και το δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, ένα πράγμα είναι ολοφάνερο σήμερα ότι η ευδαιμονία που καλλιεργήθηκε σκόπιμα για τα οφέλη της χώρας από την ενσωμάτωση στην ΕΕ έχει θολώσει. Πολλοί λιγότεροι σήμερα στη χώρα μας, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, είναι ένθερμοι υπερασπιστές της ΕΕ, πράγμα που αποδεικνύεται και από επίσημα στοιχεία δημοσκοπήσεων που γίνονται από όργανα της Κοινότητας.

Οι τοπικές εκλογές, και όχι μόνο, δείχνουν ποιο είναι το πραγματικό ζήτημα που εμείς οι κομμουνιστές, όλοι οι αγωνιστές που θέλουν να είναι σταθερά στο μετερίζι της αντίστασης και της απειθαρχίας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατάφατσα:

Τις συνέπειες από την καλά επεξεργασμένη επιστημονικά χειραγώγηση του λαού μας γύρω από τις σύγχρονες εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά το 1989-91. Το πρόβλημα της χειραγώγησης δεν είναι καινούριο, σήμερα όμως έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις.

Δεν αναφερόμαστε μόνο σε μια μορφή χειραγώγησης, αλλά σε μεγάλη πολυμορφία, με αφετηρία τον εκβιασμό στο χώρο εργασίας, τη φίμωση, την πλύση εγκεφάλου, την εκστρατεία σπίλωσης κάθε ιδέας αντίστασης, σύγχρονου πατριωτισμού και διεθνισμού.

Δεν ασκείται μόνο από το οικονομικό κατεστημένο και την κυβέρνηση, ούτε καν μόνο από τα ισχυρά ΜΜΕ. Οι ενεργητικοί φορείς χειραγώγησης σήμερα δε βρίσκονται μόνο στις οροφές, τείνουν όλο και προς τα κάτω, στα διάφορα θεσμικά όργανα, σε παλιούς και νέους μηχανισμούς. Η λειτουργία τους έχει ένα στόχο, να υποκαταστήσουν, να σκοτώσουν την αισιοδοξία. Σπέρνουν τη μοιρολατρία, εκτονώνουν στρέφοντας ριζοσπαστικές τάσεις σε αναχώματα, δόκανα και ανώδυνους δρόμους.

Χιλιάδες μόνιμοι κρατικοδίαιτοι (δεν έχει σημασία αν είναι υπάλληλοι δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα), χιλιάδες πρόσφατα χορτάτοι από τα διάφορα κοινοτικά ποσά, που δίνονται με μορφές έρευνας, παροχών, επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων, ακόμα και με τη μορφή φιλανθρωπίας, έχουν αναλάβει την εκστρατεία αποβλάκωσης και χειραγώγησης, σε συνδυασμό με την εργοδοτική τρομοκρατία και τον αντικομμουνισμό.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η κρατική, εργοδοτική, πολιτική χειραγώγηση και ο καταναγκασμός έχουν καταφέρει να δημιουργούν την εντύπωση του πλουραλισμού, ενώ στην πραγματικότητα ζούμε την εξάπλωση μιας μονολιθικής θεωρίας ραγιαδισμού και υποταγής. Τα πάντα επιτρέπονται, αρκεί να μην υπάρχει ανοιχτή και οργανωμένη αμφισβήτηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προβολή της άποψης ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος, αλλά ότι ο δρόμος προσαρμογής δεν είναι μονόδρομος. Οτι ο λαός έχει δίκαιο, αλλά δεν πρέπει να αγωνίζεται, πότε γιατί είναι χειμώνας και οι δρόμοι έχουν πολλή κίνηση, πότε γιατί είναι καλοκαίρι και στενοχωρούνται οι τουρίστες. Η ΝΔ δε θέλει οργανωμένους αγώνες, μόνο θολή δυσαρέσκεια και μουρμούρα, για να ψαρεύει στα θολά νερά. Ο ΣΥΝ ανατριχιάζει γιατί οι αγώνες χαλάνε τη σούπα της κοινωνικής συνοχής και του νέου κεντροαριστερού αέρα που έρχεται από Λονδίνο, Παρίσι, Βόννη και Ρώμη.Σύμφωνα με τις νέες τάχα σύγχρονες απόψεις, τα πάντα μπορούν να λυθούν με καλύτερες διαδικασίες, με διαφάνεια, με διακομματικές επιτροπές. Εν τω μεταξύ ο λαός ακούει ότι έχει δίκαιο, αλλά καλύτερα να περιμένει, στη γωνία, κάποιοι να ανακαλύψουν νέες λύσεις και νέες συνταγές"...

ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Τη σύνδεση των λαϊκών αγώνων που αναπτύσσονται με την ανάγκη δημιουργίας λαϊκού μετώπου που θα διεκδικεί και θα αντεπιτίθεται στην κατεύθυνση ριζικών πολιτικών αλλαγών, προτείνει στο λαό το ΚΚΕ. Αυτά τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,μιλώντας χτες το βράδυ, σε μεγάλη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Βόλου, στα πλαίσια της τριήμερης περιοδείας της στη Θεσσαλία.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα αντανακλούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική, που εκφράστηκε και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά εμπεριέχουν και αιτήματα που συγκρούονται με την πορεία προς την ΟΝΕ, που η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως μονόδρομο. "Δεν υπάρχει μονόδρομος, τόνισε, αλλά δύο αντίθετοι δρόμοι που συγκρούονται".

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στους αγώνες των μαθητών, υπογραμμίζοντας ότι οι μαθητές διεκδικούν την κατάργηση συνολικά του αντιεκπαιδευτικού νόμου και δεν μπήκαν στη λογική των επιδιορθώσεων στο νόμο. Επισήμανε, ακόμα, ότι οι αγώνες των αγροτών - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων - στρέφονται, έτσι ή αλλιώς, εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Αναφερόμενη στη μάχη των ευρωεκλογών, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι αυτές θα έχουν σαφές και ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο και ο λαός θα τοποθετηθεί και με την ψήφο του για την ΟΝΕ. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι "η μόνη ψήφος που θα μετρηθεί κατά της ΟΝΕ θα είναι αυτή που θα πάει στο ΚΚΕ, ενώ η ψήφος στ' άλλα κόμματα θα μετρηθεί υπέρ της ΟΝΕ".

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι οι κομμουνιστές ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης, ενόψει των ευρωεκλογών, σε όλη τη χώρα, ενώ οι λαϊκοί αγώνες θα συνεχίζονται και μέσα σ' αυτούς θα ξεκαθαρίζει και "η ήρα από το στάρι", υπογράμμισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Οι αγώνες είναι το παν, αλλά είναι και λίγο, αν δε συνδέονται με συσπειρώσεις και μέτωπα που θα οδηγούν πολλούς αγωνιστές δίπλα και μέσα στις γραμμές του ΚΚΕ. Διότι - τόνισε - δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρό λαϊκό μέτωπο, χωρίς ισχυρό ΚΚΕ, που θα είναι ο βασικός παράγοντας και ο αιμοδότης του".

Αναφερόμενη στην εκλογή του Μιχάλη Κουντούρη ως νέου δημάρχου Βόλου - με τον οποίο και είχε συνάντηση - η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως το ΚΚΕ, που πρότεινε και δούλεψε για την εκλογή του Μ. Κουντούρη, πιστεύει ότι η νέα δημοτική αρχή θα αγωνιστεί για τη λύση των προβλημάτων των δημοτών.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο νέος δήμαρχος Ζαγοράς Κ. Χασάπης,δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων της περιοχής, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Βόλου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών και άλλων μαζικών φορέων.

Η συνέχεια της περιοδείας

Σήμερα Σάββατο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, στο Βόλο:

- Στις 10 πμ,συναντάται με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΕΤ.

- Στις 11 πμ θα έχει συνάντηση με συλλόγους εκπαιδευτικών.

- Στις 12.30 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη στα ΜΜΕ στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας.

  • Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέπτεται τα Τρίκαλα,όπου:

- Στις 6.00 μμ θα επισκεφθεί το Κεραμμίδι Τρικάλων όπου θα έχει συνάντηση με τους κατοίκους και τους φορείς τους.

- Στις 7.00 μμ θα γίνει συγκέντρωση - συζήτηση στο "Φρούριο" των Τρικάλων.

  • Την Κυριακή 29.11:

- Το πρωί στις 11 πμ γίνεται συγκέντρωση - συζήτηση στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Καρδίτσας.

- Το απόγευμα ώρα 7 μμ πραγματοποιείται συγκέντρωση - συζήτηση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ