ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Αξιώνουν τη διά νόμου απόκτηση πελατών!

Αποθρασύνθηκαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, που αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο το έδαφος που τους έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση

Την καθολική και υποχρεωτική ασφάλιση των εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αξιώνουν τώρα με τον πλέον θρασύτατο τρόπο οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου. Εκμεταλλευόμενοι το έδαφος που έχει καλλιεργήσει η πολιτική της απαξίωσης και υποβάθμισης του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας, καθώς και την πορεία που έχει προδιαγράψει η κυβέρνηση στη λογική της... ανταποδοτικότητας, οι μεγαλοασφαλιστές έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν ανοιχτά τη διά νόμου συμμετοχή τους στην κοινωνική ασφάλιση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ημερίδα με θέμα "Συντάξεις Δημόσιες και Ιδιωτικές", που διοργάνωσε χτες το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών. Κοινό σημείο, στο οποίο στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών, είναι με δυο λόγια ότι το κράτος απέτυχε στην παροχή κοινωνικής ασφάλισης, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι "ξοφλημένα" και αναξιόπιστα, άρα μόνη διέξοδος - την οποία ουσιαστικά βαφτίζουν "πρόοδο" - είναι να μπουν οι ιδιωτικές εταιρίες για τα καλά στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης ως πιο φερέγγυες και αποδοτικές. Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι για να αποδείξουν τη θέση τους επικαλούνται σχετικές δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει θέσει το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης στη βάση του όποιος θέλει ανθρώπινη σύνταξη, θα πρέπει να πληρώσει ακόμα περισσότερα.

Χαρακτηριστικός ήταν ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και επικεφαλής του ομίλου της "Interamerican" Δ. Κοντομηνάς, ο οποίος ανοίγοντας την ημερίδα, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την ανικανότητα των ασφαλιστικών ταμείων να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων τους. Ο πρόεδρος της "Ελληνοβρετανικής" Δ. Παλαιολόγος - πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας - προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας τον τόνο για τις προθέσεις των εταιριών, λέγοντας ότι για να παίξει η ιδιωτική ασφάλιση το συμπληρωματικό της ρόλο - που για τις εταιρίες είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνει - προϋποτίθεται να έχει χαρακτήρα καθολικότητας και υποχρεωτικότητας, να καταργηθεί η φορολόγηση των ασφαλίστρων για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των εταιριών και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο εποπτείας.

Το κάλπικο δίλημμα που θέτει η ίδια η κυβέρνηση, μείωση των παροχών των ταμείων με καταβολή στο μεγαλύτερο ποσοστό των συνταξιούχων της ελάχιστης προβλεπόμενης σύνταξης ή αύξηση των εισφορών, επικαλέστηκε ο γενικός διευθυντής της "Interamerican" Μ. Μωυσής. Ο ίδιος, επικαλούμενος τη φράση του Κ. Σημίτη ότι "ένας καλά εφοδιασμένος, μπορεί να αναλάβει περισσότερο ο ίδιος τις ευθύνες για την ασφάλιση και την περίθαλψή του με αντίστοιχη μείωση των ευθυνών του κράτους", επικροτώντας και επαυξάνοντας, κατέληξε στα "κίνητρα" που αξιώνουν οι εταιρίες προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους από ασφάλειες ζωής.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ακονίζουν τα μαχαίρια οι τραπεζίτες
  • Μετά την εξαγορά της ΧΙΟΣ ΜΠΑΝΚ, η Τράπεζα Πειραιώς δημοσιοποίησε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της Ιονικής Τράπεζας
  • Τη δεύτερη, μετά την Εθνική, θέση θα κατακτήσει όποιος τραπεζίτης βάλει στο χέρι τη θυγατρική της Εμπορικής

Ενδιάμεσες διεργασίες για το οριστικό ξαναμοίρασμα της πίτας στον τραπεζικό τομέα - τον τομέα δηλαδή, όπου βρίσκονται συσσωρευμένα τα περισσότερα κεφάλαια - φαίνεται να αποτελούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η δημόσια ανακοίνωση ότι ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς θα διεκδικήσει την απόκτηση της Ιονικής Τράπεζας. Στο μέτωπο αυτό εντάσσεται και η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να εξαγοράσει το 37,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Xios Bank. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε το Σάββατο ανάμεσα στον Μιχάλη Σάλλα (Τράπεζα Πειραιώς) και τον Βαρδή Βαρδινογιάννη (Xios Bank), του οποίου οι δουλιές τον τελευταίο καιρό φαίνεται να βρίσκονται σε μια... ενδιαφέρουσα καμπή, που συνδυάζεται με πωλήσεις επιχειρήσεων, μεταβιβάσεις περιουσιακών του στοιχείων και δικαστικών εμπλοκών. Πάντως πρόκειται για τον δεύτερο εκπρόσωπο του μεγάλου κεφαλαίου που "μπαίνει" στην Πειραιώς μετά την οικογένεια Αγγελόπουλου και οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αποτελούν πλέον - μαζί με ένα σεβαστό ποσοστό ξένων κεφαλαίων - τους κύριους μετόχους της Τράπεζας που διοικεί ο Μ. Σάλλας.

Η συμφωνία των δύο μερών προβλέπει:

  • Η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά το 37,3% των μετοχών της Xios Bank έναντι 83,05 δισ. δρχ. (περίπου 9.228 δρχ. ανά μετοχή).
  • Στους μετόχους της Xios Bank, που εκπροσωπούνται από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, δίνεται το δικαίωμα να αποκτήσουν - μέσω της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου - το 8,4% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, με 2.500 δρχ. τη μετοχή. Με το ποσοστό αυτό, η παραπάνω ομάδα μετόχων καθίσταται μία από τις μεγαλύτερες μετοχικές εκπροσωπήσεις και ίσως η μεγαλύτερη στην Τράπεζα Πειραιώς.
  • Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 37,3% των μετοχών της Xios Bank, η τράπεζα θα ενταχθεί στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της Xios Bank θα υποδεικνύεται από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Στον ενοποιημένο ισολογισμό χρήσης 1999 της Τράπεζας Πειραιώς θα περιλαμβάνεται και η Xios Bank.
  • O Β. Βαρδινογιάννης παραμένει πρόεδρος του ΔΣ της Xios Bank. Επίσης συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ως αντιπρόεδρος.

Η παραπάνω κίνηση έρχεται να προστεθεί σε σειρά κινήσεων που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος έχει διευρυνθεί με την εξαγορά διαφόρων εταιριών του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης και τις θυγατρικές της, την "Chase" στην Ελλάδα και την "Credit Lyonnais", η οποία μετονομάστηκε και μετεξελίχθηκε στην "Πειραιώς Prime Bank", τη "Σίγμα ΑΧΕ" κτλ. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η συνεργασία που προωθείται και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου με την ασφαλιστική εταιρία "Allianz", για την ίδρυση κοινής εταιρίας "Πειραιώς - Allianz" που θα προσφέρει νέα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η συνεργασία με το μεγάλο αμερικανικό όμιλο εταιριών "Zilkha", με την ίδρυση της "Πειραιώς Venture Capital".

Εξάλλου, η χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε την πρόταση του ΔΣ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 120 δισ. δρχ. Από το ποσό αυτό οι παλαιοί μέτοχοι θα καλύψουν 83,25 δισ. δρχ. (με αναλογία 1 νέα για κάθε 1 παλαιά μετοχή στην τιμή εκδόσεως 2.500 δρχ.).

Ολες οι παραπάνω κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, όπως επίσης και η σύναψη στο εξωτερικό μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. EΥΡΩ, είναι ενταγμένες στο γενικότερο κλίμα διεργασιών και ανακατατάξεων που συντελούνται στον τραπεζικό χώρο, καθώς επίσης και στα σχέδια της τράπεζας για πρόταση εξαγοράς της Ιονικής κατά τον επικείμενο διαγωνισμό πώλησής της. Την παράμετρο αυτή άλλωστε έθεσε κατά τις χτεσινές του δηλώσεις και ο ίδιος ο Μ. Σάλλας.

Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ένταξη της Xios Bank στον όμιλό της, θα κατέχει (με βάση το ενεργητικό της) το 3,7% της τραπεζικής αγοράς και θα ακολουθεί τον όμιλο Λάτση της Eurobank που έχει μερίδιο αγοράς 5,4%. Από το προσκήνιο βέβαια των ανακατατάξεων που συντελούνται στον τραπεζικό τομέα, δεν απουσιάζει ο έτερος "μεγάλος" Γ. Κωστόπουλος του ομίλου της Τράπεζας Πίστεως, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε τον έλεγχο της Τράπεζας Εργασίας. Στο στόχαστρο και των τριών τραπεζών μπαίνει τώρα η Ιονική Τράπεζα - που η κυβέρνηση βγάζει ως γνωστόν για δεύτερη φορά στο "σφυρί" - η οποία θα οδηγήσει τον αγοραστή της στη δεύτερη θέση από άποψη μεγέθους, στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.

Νέα κέρδη για την Ιονική

Κέρδη προ φόρων ύψους 3,4 δισ. δρχ. παρουσίασε η Ιονική Τράπεζα στο 9μηνο του 1998 έναντι 4,9 δισ. δρχ. της αντίστοιχης περιόδου του 1997. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα άρχισε να ανακάμπτει κατά το τρίτο τρίμηνο του 1998. Ετσι, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων της Τράπεζας στις 30 Ιούνη 1998 ανήλθαν σε 1,7 δισ. δρχ. στις 30 Σεπτέμβρη ανήλθαν σε 3,4 δισ. δρχ.

Οι χορηγήσεις της Τράπεζας στις 30 Σεπτέμβρη ανήλθαν σε 583 δισ. δρχ. έναντι 533 δισ. δρχ. την αντίστοιχη ημερομηνία του 1997, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 9,4%. Οι καταθέσεις την ίδια περίοδο έφτασαν στο ύψος των 1,9 τρισ. δρχ. έναντι 1,5 τρισ. δρχ. αντίστοιχα το 1997, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 27%. Εξάλλου το σύνολο των καθαρών κερδών προ φόρων των θυγατρικών εταιριών του ομίλου της Ιονικής Τράπεζας ανήλθε σε 6,3 δισ. δρχ. έναντι 4,1 δισ. δρχ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 54% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του '97.

"Κλείνουν" οι λαϊκές αγορές

Κλειστές επ' αόριστο θα παραμείνουν οι λαϊκές αγορές από τα μέσα Δεκέμβρη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ολιγωρία της κυβέρνησης να υλοποιήσει χρόνια αιτήματα του κλάδου. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου, ενώ καταγγέλθηκε η απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία, το κυριότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή των πωλητών λαϊκών αγορών αφορά τη χορήγηση παράνομων αδειών από τους δήμους με την ανοχή του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο δεν προχωρά σε ρύθμιση για την αντιμετώπιση του θέματος, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις προ καιρού.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ
Σήμερα η σύσκεψη για τις εκλογές στο Επιμελητήριο

Την κεντρική της προεκλογική συγκέντρωση - συζήτηση πραγματοποιεί η Δημοκρατική ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΠΚ - Ο) την Τρίτη 1η Δεκέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συσκέψεων της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών της Πρωτεύουσας (ΕΕΛΠ), στην Κάνιγγος 27, 5ος όροφος. Η συγκέντρωση οργανώνεται από τη Γραμματεία της Κίνησης, ενόψει των εκλογών στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), που θα γίνουν την Κυριακή 13 του Δεκέμβρη, και καλούνται να πάρουν μέρος σ' αυτήν οι υποψήφιοι της παράταξης στο 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα, καθώς και οι φίλοι της σε Αθήνα και Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ