ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Διαστάσεις αλλεπάλληλων σκανδάλων

Πλήρης κυβερνητική αποτυχία, ενώ αποδείχτηκε ο τυχοδιωκτικός χαρακτήρας της εκποίησης. Αμετανόητοι οι κυβερνητικοί παράγοντες ανακοίνωσαν και νέο διαγωνισμό. Σε μία επίδειξη θράσους, αντί να αναλάβουν τις βαρύτατες ευθύνες, δηλώνουν ότι... δεν εκλιπαρούν και δεν εκβιάζονται!!

Διαστάσεις αλλεπάλληλων σκανδάλων προσλαμβάνει η όζουσα υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των ΚΑΕ, καθώς η κυβέρνηση κάτω από το βάρος των δυσμενών γι' αυτήν εξελίξεων αναγκάστηκε χτες να προχωρήσει σε ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης, ενώ αμέσως μετά ανακοίνωσε και νέα - τρίτη κατά σειρά - προσπάθεια ιδιωτικοποίησης. Η κυβέρνηση Σημίτη, παρά τη νέα παταγώδη αποτυχία να ξεπουλήσει τα ΚΑΕ με μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης τριτοκοσμικού τύπου, έσπευσε να στείλει μήνυμα στις "αγορές" ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα προχωρήσει πάση θυσία και έναντι οποιουδήποτε κόστους. Με χτεσινές τους δηλώσεις τα κυβερνητικά στελέχη όχι μόνο δεν ανέλαβαν τις ευθύνες της νέας εξέλιξης και της σύμπλευσής τους με τους τυχοδιώκτες της κοινοπραξίας, αλλά επιχείρησαν να ρίξουν όλο το βάρος της ευθύνης στη γαλλική εταιρία - την οποία μέχρι χτες στήριζαν και υπεράσπιζαν μέσα από σκανδαλώδεις διαδικασίες - φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν εκλιπαρεί και δεν παρακαλά!

Οτιδήποτε και να συμβεί στη συνέχεια, ο τρόπος ιδιωτικοποίησης των ΚΑΕ και οι μεθοδεύσεις στις οποίες κατέφυγε ο μηχανισμός κυβέρνησης - τραπεζών (κυρίως κρατικών που ανέλαβαν να σώσουν το κύρος της κυβέρνησης, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη) και του συρφετού των τυχοδιωκτών που επιχείρησαν να βάλουν στο χέρι την πιο κερδοφόρα εμπορική επιχείρηση της Ελλάδας, χωρίς να έχουν φράγκο τσακιστό, θα μείνουν παροιμιώδεις.

Αμέσως μετά τη λήξη και της νέας χτεσινής προθεσμίας που είχε δώσει η κυβέρνηση στην κοινοπραξία να καταβάλει τα χρήματα για την εξαγορά του 67% των μετοχών των ΚΑΕ, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, καταγγέλλεται η σύμβαση αγοράς με τον όμιλο "Σαρέσκο - Παπαέλληνας - Σαράντης", να δοθεί εντολή για την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής ύψους 2 δισ. δραχμών υπέρ του ελληνικού δημοσίου και να προχωρήσει στη διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην τρίτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ΚΑΕ, ακολουθώντας την εξής διαδικασία: Σήμερα κιόλας θα ανατεθεί σε εταιρία η νέα αποτίμηση της περιουσιακής κατάστασης των ΚΑΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας είχε γίνει και το Γενάρη του 1998, από την εταιρία "Coopers And Lybrands", η οποία είχε προσδιορίσει την αξία της μετοχής των ΚΑΕ στις 3.200 δραχμές. Πιθανότατα η ίδια εταιρία θα αναλάβει να κάνει και τη νέα αποτίμηση και είναι κοινό μυστικό ότι η τελευταία κινείται με βάση τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και υποδείξεις. Αμέσως μετά θα δημοσιοποιηθεί στον Τύπο πρόσκληση της κυβέρνησης, με την οποία θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να καταθέσουν προσφορές αυτές τη φορά στη ΔΕΚΑ και όχι στο Χρηματιστήριο.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες διάφορες ομάδες επιχειρηματιών δραστηριοποιούνται από χτες, προκειμένου να μπουν στο παιχνίδι των ΚΑΕ. Ως συντονιστής μάλιστα εμφανίζεται η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μέχρι πριν λίγες μέρες προσπαθούσε να βρει χρηματοδότες για τη γαλλική "Σαρέσκο".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την πώληση των ΚΑΕ ήταν "νομότυπες", ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε ότι εκείνος που δεν ανταποκρίθηκε ήταν η άλλη πλευρά. Συνέχισε, δε, ότι μετά την κήρυξη ως "άγονου" του διαγωνισμού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει "σε πρόσκληση ενδιαφέροντος σε εύθετο χρόνο".

Αξιοσημείωτη ήταν η προσπάθεια του κ. Ρέππα, με αφορμή την εξέλιξη των ΚΑΕ, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, παρέχοντας διαβεβαιώσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο ότι παρά τις "εξαιρέσεις" - όπως τις αποκάλεσε - των ΚΑΕ και της "Ιονικής", οι "διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν κανονικά" και πως "δεν υπάρχει θέμα αναμόρφωσης ή αναδιάρθρωσης" του σχετικού προγράμματος ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Απαντώντας, δε, σε ερώτημα αν τίθεται θέμα για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, λόγω της αποτυχίας της ιδιωτικοποίησης των ΚΑΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα, αφού ο κ. Παπαντωνίου είναι επικεφαλής της "επιτυχούς" πορείας των ιδιωτικοποιήσεων...

ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αυξημένος φόρος λόγω μη τιμαριθμοποίησης

Περισσότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν το 1999 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να μην τιμαριθμοποιήσει τη φορολογική κλίμακα στο ύψος του πληθωρισμού του 1998. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα εισοδήματα, τα οποία λόγω ονομαστικής αύξησης θα αλλάξουν φορολογικό κλιμάκιο, να φορολογηθούν με αυξημένο συντελεστή παρακράτησης.

Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία παρουσιάζει τη φορολογική κλίμακα, ενώ αναφέρεται και στον τρόπο υπολογισμού του φόρου που μηνιαία θα παρακρατείται.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο μηνιαίος φόρος για τους μισθούς υπολογίζεται ως εξής:

Από το σύνολο των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών (μισθοί, επιδόματα, υπερωρίες κλπ.), αφαιρούνται οι κρατήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, οπότε προκύπτουν οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται επί 14 (12 μισθοί, συν το δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας), οπότε και προκύπτει το ετήσιο καθαρό εισόδημα. Με βάση τη φορολογική κλίμακα προκύπτει ο ετήσιος φόρος. Από το ποσό αυτό αφαιρείται η έκπτωση των 25.000 δραχμών που δικαιούται ο φορολογούμενος για κάθε παιδί μέχρι τα δύο, 35.000 δραχμές για κάθε παιδί αν έχει τρία παιδιά και 45.000 για κάθε παιδί αν έχει τέσσερα παιδιά και πάνω. Από το ποσό που προκύπτει μετά την παραπάνω αφαίρεση, αφαιρείται το 2,5% και διαιρείται με το 14. Αυτό που μένει είναι και το οριστικό ποσό της παρακράτησης.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ Γ. ΔΡΥ
Αδικο το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων

Σε δημόσια ομολογία για τον άδικο και φορομπηχτικό χαρακτήρα του συστήματος των "αντικειμενικών" κριτηρίων που θέσπισε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προέβη χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 1999. Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται από τους φορείς των ΕΒΕ για το ισχύον φορολογικό σύστημα, ο Γ. Δρυς ομολόγησε πως "η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης εμπεριέχει αδικίες".

Το... αφοπλιστικό επιχείρημα, που επικαλέστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών για να αντιπαρατεθεί στην κριτική της αντιπολίτευσης, ήταν η... πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στο τέλος του 1999, δηλαδή μετά την πλήρη εφαρμογή συστήματος φορολογίας TAXIS. Για να προσθέσει ότι με την κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων, ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με βάση τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία και ότι "θα ωφεληθούν κυρίως οι αδικημένοι του συστήματος, ενώ αντίθετα οι ωφελημένοι του συστήματος" - αυτοί δηλαδή που απέκρυπταν εισοδήματα, αφού είχαν "δικαίωμα" να δηλώνουν τουλάχιστον το εισόδημα που προκύπτει από το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων - "θα καταβάλλουν τους πραγματικά οφειλόμενους φόρους"! Ο παραλογισμός του συστήματος των "αντικειμενικών" κριτηρίων και οι τρομακτικές απώλειες που υπέστησαν όσοι φορολογούνται μ' αυτό στο διάστημα από το 1994 - χρονιά κατά την οποία θεσπίστηκε από την κυβέρνηση που εκπροσωπεί ο εν λόγω υφυπουργός - μέχρι το 1999, "ξέφυγαν" από το συλλογισμό του Γ. Δρυ...

ΕΟΜΜΕΧ
Εγκρίθηκε το ένα τρίτο των αιτήσεων

Σε 16 δισ. δρχ. ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των νέων επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 50% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βιομηχανίας από το Γενάρη του 1996 μέχρι και τον Αύγουστο του 1997. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΜΜΕΧ Ιω. Παρασκευουλάκος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε ενόψει του 1ου Συνεδρίου με θέμα "Επιχειρηματικότητα και Νέες Επιχειρήσεις" που θα γίνει μεθαύριο. Συγκεκριμένα, στο διάστημα αυτό υποβλήθηκαν 3.000 αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 70 δισ. δρχ. Από αυτές εγκρίθηκε λιγότερο από το ένα τρίτο, δηλαδή 872 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 16 δισ. και με την πρόβλεψη δημιουργίας 3.500 θέσεων εργασίας, και εκκρεμεί η αξιολόγηση 1.000 αιτήσεων ακόμη, ύψους 25 δισ. δρχ. Αυτές θα αξιολογηθούν και σε όσες εγκριθούν θα διατεθεί κονδύλι ύψους 8 δισ. δρχ. για τα οποία εκκρεμεί η έγκριση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν ανήκουν στους τομείς τροφίμων - ποτών, παραγωγής ενδυμάτων, παραγωγής προϊόντων από ξύλο, κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, παραγωγή μεταλλικών προϊόντων, παραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων εγγραφής ήχου και εικόνας, κατασκευή λογισμικού διαφόρων χρήσεων και σε διάφορους άλλους τομείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ