ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εντός και εκτός ραδιοσυχνοτήτων

Αρχισε η εξέταση των φακέλων για τις ραδιοφωνικές άδειες. Κατ' αρχήν εκτός 21 ραδιοσταθμοί

Τέσσερις μόνο αιτήσεις ραδιοφωνικών σταθμών, από τις 86 που έχουν κατατεθεί, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για άδεια λειτουργίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.Συγχρόνως με ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 21 αιτήσεις κρίθηκε ότι δεν πληρούν καμία σχεδόν προϋπόθεση και ουσιαστικά αυτοί οι ραδιοφωνικοί σταθμοί "κόβονται".

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στη χτεσινή του συνεδρίαση, ασχολήθηκε με το πολυσυζητημένο θέμα της αδειοδότησης ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Αττικής. Η συζήτηση έγινε με κεντρικό άξονα την εισήγηση που μετά από τη μελέτη των φακέλων συνέταξε η παράλληλη ολομέλεια του ΕΣΡ. Με βάση την εισήγηση, οι αιτήσεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη είναι αυτή που περιλαμβάνει τις 21 αιτήσεις, που έχουν "σοβαρές και πολλαπλές" ελλείψεις, σε σχέση με όσα ορίζει ο νόμος, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Παύλος Σούρλας. Ως εκ τούτου κρίθηκαν μη νομότυπες και, κατά συνέπεια, δε θα υπάρξει περαιτέρω εξέταση. Από αυτούς τους σταθμούς οι εννέα δε λειτουργούν. Στη δεύτερη κατηγορία είναι 61 ραδιοφωνικοί σταθμοί, εκπρόσωποι των οποίων θα κληθούν από το ΕΣΡ να δώσουν διευκρινίσεις και συμπληρωματικά στοιχεία,αφού οι φάκελοί τους έχουν ελλείψεις. Το ΕΣΡ υπολογίζει ότι η όλη διαδικασία της αδειοδότησης θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Γενάρη, αφού το διάστημα αυτό περιλαμβάνει και τις 20 ημέρες προθεσμίας που θα πρέπει να δοθεί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, για να αποστείλουν εγγράφως τις διευκρινίσεις που θα τους ζητηθούν. Η τρίτη κατηγορία είναι οι τέσσερις ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι φάκελοι των οποίων έγιναν αποδεκτοί, γιατί "κατ' αρχήν" κρίθηκε ότι καλύπτουν τα στοιχεία που ορίζονται από τη νομοθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ραδιοσταθμοί αυτοί είναι η "Πειραϊκή εκκλησία", το "Ράδιο Πληροφορική", που ας σημειωθεί δεν εκπέμπει ακόμη πρόγραμμα, το "Ράδιο Ωρα" και το "Ράδιο Αλφα Κάπιταλ".

Χτες, επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής που απαρτίζεται από μέλη του ΕΣΡ και η οποία θα επεξεργαστεί λεπτομερώς τα κριτήρια του νόμου και του Συντάγματος, προκειμένου να προχωρήσει στη μοριοδότηση των αιτήσεων. Μεγάλα ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν είναι η πολυφωνία και η ποιότητα του προγράμματος. Η "δουλιά μας", όπως σημείωσε ο Παύλος Σούρλας, "θέλουμε να είναι διαφανής και αδιάβλητη".

Ο έρωτας μιας εκδρομής

Μια μοναδική "Εκδρομή", μπορούμε ν' απολαύσουμε απόψε. Μια ταινία γεμάτη, λυρισμό, ποίηση, ερωτισμό, μοναξιά, αγάπη, σκηνοθετημένη από τον Τάκη Κανελλόπουλο, που το 1990 χάθηκε στα 56 του χρόνια. Με τις ταινίες του, όπως έχει πει ο ίδιος, μίλησε για τον πόλεμο, τον έρωτα, τη φτώχεια, την ελευθερία. Ομως το 1981 αισθάνθηκε ότι τέλειωσε με τον κινηματογράφο και επέστρεψε στο παλιό του όνειρο, το γράψιμο. Ο Τάκης Κανελλόπουλος, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε τη διαδρομή του στον κινηματογράφο ως βοηθός του Μιχάλη Κακογιάννη. Στα 26 χρόνια του, το 1962, θα σκηνοθετήσει τον "Ουρανό", ταινία που θα τον κάνει ευρύτερα γνωστό. Το 1966, θα γυρίσει την "Εκδρομή". Με φόντο το τοπίο του πολέμου, καταγράφει έναν μεγάλο, παράφορο έρωτα, που καταλήγει στη φυγή και στο θάνατο. Μια γυναίκα αγαπά τον άνδρα της που είναι αξιωματικός. Ομως στα μάτια ενός κοινού τους φίλου θα γνωρίσει τον μεγάλο έρωτα, έναν έρωτα ακαταμάχητο. Θα ακολουθήσει τον αγαπημένο της, που είναι λιποτάκτης, στο άγνωστο. Ο έρωτας και ο θάνατος θα γίνουν ένα, μέσα από τα πρόσωπά τους, από τις έξοχες εικαστικές εικόνες του Κανελλόπουλου, που δημιουργεί μια τελετουργική ταινία μέσα στη θλίψη και στο μεγαλείο της αγάπης. Οι ήρωές της κυριαρχούνται από απόλυτο πάθος και ακολουθούν τη μοίρα τους. Η ομορφιά της ταινίας συνοδεύεται και από την υπέροχη μουσική του Νίκου Μαγκακάκη. Πολύ καλές ερμηνείες από την Λίλη Παπαγιάννη, τον Αγγελο Αντωνόπουλο και τον Κώστα Καραγιώργη (ΝΕΤ 23.00).

Εναλλάξ

Πλούσια και η σημερινή θεματολογία του τηλεοπτικού περιοδικού του 902 "Εναλλάξ".Μνήμες από τα Δεκεμβριανά, που θα τις ξετυλίξει ο γγ της ΠΕΑΕΑ Φοίβος Τσέκερης, ενώ αμέσως μετά η κάμερα θα βρεθεί στην έκθεση φωτογραφίας του παραρτήματος της Εθνικής Αντίστασης στον Πειραιά. Στη σημερινή εκπομπή ο Τσακιζιάν, μας μαθαίνει πώς κατασκευάζεται ένα μουσικό όργανο, ενώ ο Νίκος Πιπινέλης και η Μαρία Παπανικολάου, μας κρατούν συντροφιά με τα τραγούδια τους. Το "Εναλλάξ" περιλαμβάνει επίσης: τους "Γιατρούς χωρίς σύνορα". Εκδήλωση με θέμα την κατάσταση του πλανήτης μας. Θέματα σχετικά με τα τεχνικά επαγγελματικά εκπαιδευτήρια. Τέλος, θα μεταδοθούν σκηνές, από το έργο του Φούριο Μπόρντον "Τα τελευταία φεγγάρια", που παίζεται στη "Θεατρική σκηνή" του Αντώνη Αντωνίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ