ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με αυταρχισμό επιμένει στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Κυβερνητικό σχέδιο σε εξέλιξη, με "φορείς" προϊσταμένους Εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων και "αγανακτισμένους γονείς"

Με ένταση του αυταρχισμού επιδιώκει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το συνεχώς διογκούμενο κίνημα στο χώρο της παιδείας. Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε όλη τη χώρα συμμετέχει στις συντονισμένες πολύμορφες κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις, καταλήψεις, αποκλεισμοί δρόμων κ.ά.) και την ερχόμενη Τετάρτη, μέρα πανελλαδικής πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης, η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής της πολιτικής, χαρακτηρίζοντάς τη, μάλιστα, ως "κεντρικό πολιτικό στόχο"! Ταυτόχρονα, εξακολουθεί προκλητικά να αποδίδει σε "παραπληροφόρηση" τις κινητοποιήσεις, ενώ την ίδια στιγμή θέτει σε εφαρμογή συγκεκριμένο σχέδιο αυταρχισμού και τρομοκρατίας, που υλοποιείται από τους προϊστάμενους των Διευθύνσεων Ββάθμιας Εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων, αλλά και "αγανακτισμένους γονείς", που προκαλούν επεμβάσεις εισαγγελέων και Αστυνομίας.

Η πολιτική αυτή επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, που επικέντρωσε στο ζήτημα των κινητοποιήσεων στην παιδεία, θέμα που συζητήθηκε και στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεων. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να πάρει ευθέως θέση για τις ενέργειες των Προϊσταμένων Ββάθμιας Εκπαίδευσης, λέγοντας ότι "δεν είναι θέμα της κυβέρνησης να σχολιάσει τις πρωτοβουλίες οποιουδήποτε παράγοντα". Ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται εν αγνοία της κυβέρνησης, αλλά συμπλήρωσε: "Εφόσον οι επιλογές είναι νόμιμες, θα πρέπει να επιτρέψουμε να αναπτύσσονται αυτές οι πρωτοβουλίες". Επανέλαβε, επίσης, για άλλη μια φορά ότι "δεν τίθεται θέμα αναστολής ή αναβολής της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" και ότι "αυτό το νόμο θα εφαρμόσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι πλήρης".

Με τη σειρά του ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε δημοσίευμα που έκανε λόγο για "διορθωτικές κινήσεις", είπε: "Η λέξη διορθωτικές κινήσεις έχει υπαινιγμούς που δε δέχομαι. Εάν με αυτό υπονοείτε υποχωρήσεις ή αναθεωρήσεις του προγράμματος, όχι. Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα υλοποιηθεί, όπως το έχουμε προγραμματίσει". Μίλησε, πάντως, για διάλογο με εκπαιδευτικούς φορείς, γιατί, όπως είπε, "υπάρχουνε πολλά θέματα συγκεκριμενοποίησης, τα οποία θέλουμε να συζητήσουμε και με τους εκπαιδευτικούς και με τους μαθητές", δηλαδή, "ελάτε να συζητήσουμε πώς θα εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι".

Με ανακοίνωσή του, το Εκτελεστικό Γραφείο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να συσπειρώσει τα μέλη του, "μπροστά στη συνεχιζόμενη αναταραχή στα σχολεία", κάνοντας λόγο για "ανεπίτρεπτη κομματική εκμετάλλευση και χειραγώγηση του πιο ευαίσθητου τμήματος της κοινωνίας μας, της μαθητικής νεολαίας, από δυνάμεις που αποπροσανατολίζουν αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια". Και έτσι "καλεί" μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, "να συνδιαμορφώσουν θετικά τους αναγκαίους όρους και τις προϋποθέσεις, που θα συμβάλουν στην πιο γρήγορη και σωστή εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

  • Την αναστολή των "επίμαχων διατάξεων" της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ζήτησε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο οποίος επισκέφτηκε χτες το 28ο Λύκειο Αθήνας στο Παγκράτι. Απαντώντας, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι "ανενημέρωτος για τα στοιχεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και παίζει ένα μικροπολιτικό παιχνίδι σε βάρος της εκπαίδευσης και των παιδιών".
Διευθυντές επί το έργο της καταστολής...
  • Γυμνασιάρχης στη Νάξο με λοστό και βρισιές κατά μαθητών
  • Συνάδελφός του στην Αθήνα ζητά παρέμβαση εισαγγελέα κατά μαθητών, γονιών, αλλά και συναδέλφων του διευθυντών και καθηγητών

Μετά τους προϊσταμένους, δράση για την τρομοκράτηση των μαθητών και των γονιών τους και την ποινικοποίηση των αγώνων τους αναλαμβάνουν και διευθυντές σχολείων. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας σε αυτή την κατεύθυνση έχει καλέσει τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αναφέρουν τις ενέργειες των διευθυντών των υπό κατάληψη σχολείων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αυτές τις μέρες καλεί σε συσκέψεις διευθυντές σχολείων του Λεκανοπεδίου, για να τους ενεργοποιήσει στην κατεύθυνση της αναχαίτισης των μαθητικών κινητοποιήσεων. Με λοστό και προσπάθειες ακόμα και να χειροδικήσει ενάντια σε μαθητές επιχείρησε να "σπάσει" την κατάληψη του Ενιαίου Λυκείου Τραγαίας Νάξου ο διευθυντής του Γυμνασίου που συστεγάζεται με το Λύκειο, σύμφωνα με καταγγελία του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου. Να πώς περιγράφουν οι μαθητές τα κατορθώματα του "αγανακτισμένου γυμνασιάρχη": "Ηρθε κρατώντας λοστό και χωρίς να ζητήσει από τα παιδιά να του ανοίξουν την πόρτα, έσπασε τις αλυσίδες και τα λουκέτα και μπήκε στο σχολείο κυριολεκτικά με "το έτσι θέλω". Εξαλλος και φωνάζοντας προσπάθησε να μπει στο κτίριο, μιλώντας με απρεπείς - αν μη τι άλλο - εκφράσεις και βρίζοντας τα παιδιά. Εσκισε τα πανό με τα συνθήματα για την παιδεία, τα καταπάτησε και όταν ρωτήθηκε από τα παιδιά γιατί τα έκανε όλα αυτά, απάντησε χαρακτηριστικά: "Δικό μου είναι το σχολείο, ό,τι θέλω κάνω, ποιος είσαι εσύ που θα μου απαγορεύσεις"".

Το 15μελές καταγγέλλει επίσης ότι ο εν λόγω διευθυντής απείλησε τα μέλη του μαθητικού συμβουλίου: "Μιλώντας στον πρόεδρο του δεκαπενταμελούς μας συμβουλίου Γιάννη Καλαβρό ή καλύτερα φωνάζοντας και βρίζοντας, είπε ότι θα μας κάνει μήνυση, μας κατηγόρησε ότι εκβιάσαμε και παρακινήσαμε τους μαθητές του Γυμνασίου το οποίο διευθύνει, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε κατάληψη". Τα μέλη του 15μελούς διευκρινίζουν ότι σε σχέση με το τελευταίο, οι ενέργειές τους περιορίστηκαν στο να ενημερώσουν τους μαθητές για την κατάληψη και τα αιτήματά τους και οι μαθητές του Γυμνασίου προχώρησαν σε κατάληψη μετά από ομόφωνη απόφασή τους. Καταγγέλλουν επίσης ότι όταν του ζήτησαν να αποχωρήσει, εκείνος επιχείρησε να χαστουκίσει μαθητή.

"Εμείς σαν μαθητές, κατακρίνουμε, καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τέτοιες πράξεις, οι οποίες όχι μόνο βίαιες, αποτρόπαιες και αντιδημοκρατικές μπορούν να χαρακτηριστούν", τονίζει στην καταγγελία του το 15μελές του Ενιαίου Λυκείου Τραγαίας Νάξου.

Γυμνασιάρχης κατά... πάντων

Με αναφορά του προς τον Εισαγγελέα Ακροάσεων ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Αθήνας Πούλος Θεολόγος του ζητά να "ελέγξει" "τις ευθύνες" των εκπαιδευτικών και των διευθυντών των υπό κατάληψη σχολείων που συστεγάζονται με το 8ο Γυμνάσιο και των γονιών των μαθητών που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία. Η αναφορά έχει ημερομηνία 3 Δεκέμβρη και σε αυτή ο εν λόγω διευθυντής χαρακτηρίζει τις καταλήψεις "ομαδική υστερία" και περιγράφει ακόμα και το πώς ο ίδιος έκοψε τις αλυσίδες στο σχολικό συγκρότημα που ήταν υπό κατάληψη (αναφέρεται ότι στο διδακτήριο "Μιχαήλ Νομικός" στα Πατήσια, που συστεγάζει τα 8ο Λύκειο, 32ο Λύκειο, 1ο Εσπερινό Λύκειο, 8ο Γυμνάσιο, 32ο Γυμνάσιο, 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο, 22ο Δημοτικό και 4ο Δημοτικό Σχολείο Ειδικών Αναγκών).

Στην αναφορά του αυτός που υποτίθεται "εκπαιδεύει" τους αυριανούς πολίτες, ζητά από τον εισαγγελέα να ελέγξει "τις ευθύνες του συνόλου των διευθυντών και των Συλλόγων των σχολείων που συστεγαζόμαστε", αλλά και "τις ευθύνες του συνόλου των γονέων που τα παιδιά τους φοιτούν στα παραπάνω σχολεία".

Οι εργαζόμενοι στο πλευρό των μαθητών

Η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις Τράπεζες εκφράζει "την αλληλεγγύη της στον κοινό αγώνα με τους μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, ενάντια στην κυβερνητική επιχείρηση υποβάθμισής της και προώθησης νέων τακτικών φραγμών στη μόρφωση των παιδιών μας". Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την επιχειρούμενη ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών και καλούν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου να στηρίξουν έμπρακτα τις κινητοποιήσεις και να αποφασίσουν απεργιακή κινητοποίηση την τετάρτη 9 Δεκέμβρη, με συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται εκείνη τη μέρα.

Σε ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής Πειραιά και νήσων δηλώνει ότι συμμετέχει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και στο συλλαλητήριο στις 9 Δεκέμβρη. "Σκοπός της κυβέρνησης είναι να "διώξει" από το Λύκειο ένα σημαντικό τμήμα των μαθητών, να το διοχετεύσει σε φτηνή ψευτοκατάρτιση, να προετοιμάσει ένα μισοειδικευμένο - μισοκαταρτισμένο εργατικό δυναμικό, έρμαιο στα χέρια των επιδιώξεων της πλουτοκρατίας", αναφέρεται στο ψήφισμα.

"Αρνούμαστε να συναινέσουμε σ' αυτά τα σχέδια. Αρνούμαστε να μείνουν αμόρφωτα τα παιδιά μας, γι' αυτό βροντοφωνάζουμε κάτω τα χέρια από τη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης", δηλώνουν οι εργαζόμενοι.

Μεθόδους του τύπου να τυλίξουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις σε μια κόλλα χαρτί, χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ανακόψει τις μαθητικές κινητοποιήσεις

ΟΛΜΕ
Μέρος κυβερνητικού σχεδίου η τρομοκρατία

"Τα τελευταία κρούσματα αυταρχισμού, που έχουν εκδηλωθεί από προϊσταμένους και διευθυντές, δεν αποτελούν ιδιόρρυθμες προσωπικές πρωτοβουλίες, αλλά αντίθετα είναι πλευρές ενός κεντρικού κυβερνητικού σχεδίου". Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση - καταγγελία το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με αφορμή τα κρούσματα τρομοκράτησης μαθητών και γονιών από διευθυντές και προϊσταμένους και καλεί "τους συναδέλφους διευθυντές και τους Συλλόγους Καθηγητών να αγνοήσουν εντολές και προτροπές που αντιβαίνουν αφ' ενός στη δημοκρατική και παιδαγωγική μας ευθύνη και αφ' ετέρου - χωρίς κανένα νομικό έρεισμα - διαστρέφουν το νόημα πάγιων διατάξεων, που αφορούν την καλή λειτουργία των σχολείων".

"Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει με αίσθημα δημοκρατικής, κοινωνικής και παιδαγωγικής ευθύνης τον εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό και την άσκηση τρομοκρατίας σε βάρος των μαθητών μας, που εμφανή στόχο έχει την καθυπόταξη ενός πρωτοφανούς σε ένταση, αποφασιστικότητα και ωριμότητα μαθητικού κινήματος που αγκαλιάζει ολόκληρη τη χώρα και αμφισβητεί ευθέως την ακραία αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Η κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική, εγκλωβισμένη πλέον σε αδιέξοδα και ηττημένη παράλληλα και στο κοινωνικό πεδίο, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το τελευταίο όπλο που της απέμεινε: το διοικητικό μηχανισμό της εκπαίδευσης ως απροσχημάτιστο μοχλό καταστολής, με απαράδεκτα έγγραφα και εγκυκλίους", τονίζει η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωση.

Οι καθηγητές δηλώνουν ότι "δεν είμαστε απλώς αλληλέγγυοι με τους αγωνιζόμενους μαθητές μας, αλλά όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι οφείλουμε να αναπτύξουμε κοινούς αγώνες, συμβάλλοντας έτσι στη συγκρότηση ενός Πανεκπαιδευτικού - Παγκοινωνικού Μετώπου για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, για ριζικές θετικές αλλαγές στην εκπαίδευση, για ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης σύμφωνα με τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ