ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τεράστιες οι ευθύνες της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Μετά το διήμερο που συνδιοργανώθηκε από το ΤΕΕ και την Ελληνική Επιτροπή CIGRE στη Θεσσαλονίκη στις 2 και 3 Απρίλη '98 για "το νέο θεσμικό πλαίσιο των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας", είχαμε συνέχεια αυτήν τη φορά με πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ), ημερήσιο σεμινάριο (στις 3 Νοέμβρη '98 στο ξενοδοχείο "Καψής") συνδικαλιστών της Διεύθυνσης Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης για το πλασάρισμα του "εκσυγχρονισμού" της ΔΕΗ και την προσαρμογή της επιχείρησης στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, της "Λευκής Βίβλου" και στην οδηγία 92/96 για την "απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας".

Στόχος των σχεδίων που παρουσιάστηκαν από τους μάνατζερς και τεχνοκράτες της ΔΕΗ στο σεμινάριο των συνδικαλιστών, είναι ο κατακερματισμός της ΔΕΗ σε τέσσερα τμήματα - εταιρίες (Ορυχεία - Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή). Οι σχέσεις μεταξύ των τεσσάρων εταιριών θα ρυθμίζονται με βάση τους κανόνες της αγοράς.

Ο χαρακτήρας των τεσσάρων εταιριών δε θα είναι η παροχή φθηνού κοινωνικού αγαθού στο λαό, όπως είναι το ρεύμα (Kwh), αλλά η αύξηση των υπερκερδών του μεγάλου ιδιωτικού μονοπωλιακού κεφαλαίου ντόπιου και ξένου.Τα σχέδια της Διοίκησης της ΔΕΗ δε λαμβάνουν υπόψη τους:

- Τη συνεισφορά της ΔΕΗ στο μέτρο που της αντιστοιχεί στην ανάπτυξη της χώρας και του βιοτικού επιπέδου του λαού.

- Τις επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν και συνδέθηκε η δραστηριότητά τους με τη ΔΕΗ.

- Τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων καθώς και του ασφαλιστικού φορέα.

Τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ στο μέλλον θα συμπιέζονται από δύο κατευθύνσεις, αφ' ενός από τους επενδυτές επιχειρηματίες στις τέσσερις εταιρίες και αφ' ετέρου από τους καταναλωτές των ηλεκτροβόρων βιομηχανιών. Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και την πλειοψηφία των μικρομεσαίων καταναλωτών, θα είναι καταστρεπτικές.

Τα μεγάλα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι στα ορυχεία λιγνίτη και στους Θερμοηλεκτρικούς Σταθμούς, με την κατάργηση τμημάτων και την απόλυση ή μετάταξη εργαζομένων εφ' όσον επιλεχθεί σαν καύσιμη ύλη άλλη από εκείνη του λιγνίτη.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ πρέπει να επαγρυπνούν γιατί η ΓΕΝΟΠ και η ΠΟΣ/ΔΕΗ "χρυσώνουν το χάπι". Θεωρούν μέγα γεγονός που συμμετέχουν στον λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο", στην εννιαμελή επιτροπή που στήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο.

Καλύτερους εκφραστές για να περάσει τα άνομα σχέδιά του, το μεγάλο κεφάλαιο δε θα εύρισκε, όταν μάλιστα αυτήν την περίοδο ο ΣΕΒ και η κυβέρνηση καταργούν μεγάλες κατακτήσεις του αιώνα, το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, τη μονιμότητα, την πλήρη απασχόληση, την υποβάθμιση των ασφαλιστικών φορέων, το "κράτος πρόνοιας" και γενικά το "δημοκρατικό εποικοδόμημα" της χώρας των τελευταίων δεκαετιών.

Η ΓΕΝΟΠ και η ΠΟΣ/ΔΕΗ έχουν τεράστια ιστορική ευθύνη για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και των συνταξιούχων με την ανοχή που δείχνουν για να περάσει η κατάργηση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ και η εγχώρησή της στο μεγάλο κεφάλαιο.

Στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πρέπει να ξέρουν ότι το πρόβλημα της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού φορέα είναι πολιτικό και συνάμα ταξικό, γι' αυτό όπου και να ανήκουν πολιτικά πρέπει να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο - ανάχωμα που τους στήνουν οι διάφοροι, για να τους εγκλωβίσουν σε θέσεις αντίθετες με τα ταξικά τους συμφέροντα.

Η καπιταλιστική κοινωνία δε διαφοροποιείται με βάση τα αστικά κόμματα, αλλά με βάση τα ταξικά συμφέροντα. Το μεγάλο κεφάλαιο γνωρίζει τα ταξικά συμφέροντά του και τα υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια. Οι εργαζόμενοι παρότι έχουν τα ίδια ταξικά συμφέροντα, τα ίδια προβλήματα, χωρίς να έχουν χρώμα πολιτικό (πράσινο - μπλε - κόκκινο), δεν έχουν αναπτυγμένη την ταξική συνείδηση για να υπερασπιστούν με σθένος και υποχωρούν προς τις πιέσεις των αστικών κομμάτων, που εκφράζουν τα συμφέροντα του ταξικού τους αντιπάλου.

Οι σύνεδροι του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ με τις αποφάσεις τους θα πρέπει να απορρίψουν τα σχέδια της Διοίκησης της ΔΕΗ και να προτείνουν αγώνες που να κινούνται στην κατεύθυνση παραμονής της ΔΕΗ εξ ολοκλήρου (100%) στο δημόσιο. Καθώς επίσης και εκσυγχρονισμού της για χαμηλό κόστος και ποιότητα παροχής υπηρεσιών στον καταναλωτή λαό. Αυτά μπορεί να υλοποιηθούν αν υπάρχει πολιτική βούληση των κυβερνώντων που δεν εμποδίζεται από νομοθετικά αντιδημοκρατικά διατάγματα και συλλογικά με διαφάνεια και τη συμμετοχή των εργαζομένων,

αν εκσυγχρονιστεί και τέλος αν δεν την απομυζά το μεγάλο κεφάλαιο.

Κάθε υποχώρηση από τις ταξικές θέσεις θα πληρωθεί ακριβά απ' όλους, καταναλωτές, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ μια μόνο διέξοδο έχουν. Με τον γνώριμο τρόπο που απέκτησαν όλες τις κατακτήσεις τους, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να περιφρουρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και να υπερασπιστούν το βιοτικό επίπεδό τους. Αλλος δρόμος από το μαζικό, ενωτικό, συντονισμένο αγώνα με όλους τους εργαζόμενους που θίγονται από την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, δεν υπάρχει. Αύριο θα είναι πολύ αργά, αν δε συνειδητοποιηθεί η παραπάνω αναγκαιότητα.

Χάρης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Συνταξιούχος ΔΕΗ

Καταγγελίες για ατασθαλίες στο ΕΒΕΑ

Για αδιαφάνεια στη διαχείριση των υποχρεωτικών συνδρομών των μελών και για διασπάθιση των ποσών αυτών από τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Παπαθανασίου για εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων ή συμφερόντων "ημετέρων", με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης - συγκεκριμένα της υπουργού Β. Παπανδρέου και του υφυπουργού Μ. Χρυσοχοϊδη, με τους οποίους, ο πρώτος διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις - κάνει λόγο η Ενωση Μελών ΕΒΕΑ, με σχετική επιστολή της προς την υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η Ενωση καταγγέλλει για αδιαφορία την πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος υπουργείου, την οποία έχει επανειλημμένα - όπως αναφέρει - ενημερώσει για τα όσα διαδραματίζονται στο Επιμελητήριο, τα οποία συνίστανται στη διασπάθιση των συνδρομών από τον πρόεδρο, φροντίζοντας να νομιμοποιεί τις πράξεις του με δι' ανατάσεως των χειρών έγκριση. Με αυτού του είδους την ψηφοφορία, υπογραμμίζει η Ενωση, ο Γ. Παπαθανασίου επιχειρεί να δεσμεύσει τα ελεγχόμενα από αυτόν μέλη του Επιμελητηρίου, τα αιτήματα των οποίων κατά καιρούς ικανοποιεί.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή καταγγέλλεται ότι απαγορεύτηκε η διάθεση δύο σελίδων από το περιοδικό του ΕΒΕΑ, όπου εξέφραζαν απόψεις τους τα μέλη. Επίσης, ότι συνεχίζεται η εκτέλεση της καμίας αξίας πια "Τράπεζας πληροφοριών" για τρεις βαλκανικές χώρες κόστους 220 εκατομ. δρχ., καθώς και η διάθεση 250 εκατομ. δρχ. προς ιδιωτική σχολή στελεχών, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε να πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες οι σύμβουλοι στο ίδιο το Επιμελητήριο, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ με την κάλυψη των οικονομικών υπηρεσιών που αρνούνται να παράσχουν τις σχετικές πληροφορίες σε συμβούλους που τις ζήτησαν.

"Μέτρα" κατά των "καρτέλ"

Μάχη κατά των "καρτέλ" ανακοίνωσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ότι θα ξεκινήσει ο αρμόδιος για τα θέματα ανταγωνισμού επίτροπος Κάρελ Βαν Μιρτ, αναφέροντας ως πρώτο μέτρο τη δημιουργία μιας κοινοτικής "αντι-καρτέλ" υπηρεσίας, που θα διενεργεί έρευνες με στόχο τον εντοπισμό των μυστικών - κατά τεκμήριο - συμφωνιών, μεταξύ επιχειρήσεων, στις τιμές των αγαθών ή των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών εντάσσεται ενδεχομένως και η απόφαση επιβολής χρηματικών κυρώσεων σε έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες και μια ιταλική, που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές προτίθεται να λάβει την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα πρόκειται για ευρύτατα γνωστές εταιρίες που εκτελούν τις ακτοπλοϊκές γραμμές Ελλάδας - Ιταλίας και οι οποίες, σύμφωνα με την Επιτροπή, έχουν από κοινού καθορίσει και επιβάλει τους ναύλους κατά παράβαση της σχετικής με τον ελεύθερο ανταγωνισμό νομοθεσίας.

Καλά ενημερωμένες κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η δραστηριοποίηση της Επιτροπής έγινε μετά από καταγγελίες εταιριών που ενδιαφέρονται να εκτελέσουν τις ίδιες γραμμές και οι οποίες θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων την Τρίτη

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ποσού 60 δισ. δραχμών θα διενεργηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 8 Δεκέμβρη 1998. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998.

Η δημοπρασία θα γίνει μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς. Θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές από Βασικούς και μη Βασικούς Διαπραγματευτές, οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι συνολικού ύψους 20% του δημοπρατούμενου ποσού. Η προμήθεια που θα δοθεί ορίζεται σε 0,25%. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα δημοπρασιών που είχε ανακοινώσει πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) για το μήνα Δεκέμβρη αναμένεται να κάνει δημοπρασίες για την έκδοση ομολόγων δεκαετούς διάρκειας στις 15 του μήνα, καθώς και εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου τρίμηνης διάρκειας στις 22 του μήνα.

Σημειωτέον ακόμη ότι το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας (που δίνει το στίγμα της συνολικότερης εικόνας που εμφανίζεται στα επιτόκια της αγοράς κρατικών τίτλων) διαμορφώθηκε κατά την προηγούμενη δημοπρασία στο 10,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ