ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναστέλλονται προς το παρόν οι κινητοποιήσεις

Την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι βενζινοπώλες μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποί τους από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας και την Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ,το γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Ι. Μανιάτη και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Αντ. Παπαθανασόπουλο για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Η απόφαση πάρθηκε συνεκτιμώντας τόσο το αποτέλεσμα των συναντήσεων όσο και τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί αυτό τον καιρό στην αγορά καυσίμων.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντησή τους με τον Γ. Δρυ, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής για τη μελέτη του αιτήματος της μείωσης του φορολογικού συντελεστή 1,2% επί της αξίας των καυσίμων με τον οποίο φορολογούνται οι πρατηριούχοι.

Με τον Ι. Μανιάτη αναφορικά με το αίτημα των πρατηριούχων για χορήγηση άδειας χρήσης οκτάτονου βυτιοφόρου καθορίστηκε νέα συνάντηση στις 8 του μήνα, δηλαδή την επόμενη Τρίτη, με τη συμμετοχή και του σωματείου των βυτιοφορέων της Βόρειας Ελλάδας "Φίλιππος", με αντικείμενο την εξέταση της δυνατότητας άμεσης λύσης του προβλήματος μέχρι τις 31 Γενάρη του '99, οπότε και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της η επιτροπή που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης των πρατηριούχων στα διυλιστήρια, από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Αντ. Παπαθανασόπουλος δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική παραμένει αμετάβλητη μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο έχει προσφύγει για το θέμα αυτό ο κλάδος. Τέλος, αναφορικά με τη δημιουργία πρατηρίων από τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, την απαγόρευση της οποίας ζητούν οι πρατηριούχοι, ο Αντ. Παπαθανασόπουλος είπε ότι για τρεις μήνες θα παγώσει η χορήγηση αδειών στις εταιρίες και στο μεταξύ θα μελετηθεί το θέμα από το υπουργείο.

Στο 4,2% ο πληθωρισμός το Νοέμβρη

Στο 4,2% μειώθηκε ο πληθωρισμός το Νοέμβρη, χάριν, τόσο των διεθνών ευνοϊκών συγκυριών που κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές των καυσίμων, όσο και των πρόσφατων μέτρων που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση, κάτω από την απροθυμία των επιχειρηματιών να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), ο πληθωρισμός το Νοέμβρη 1998 αυξήθηκε κατά 4,2% σε δωδεκάμηνη βάση, έναντι 4,7% που είχε αυξηθεί τον περασμένο Οκτώβρη. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κατά το μήνα Νοέμβρη, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβρη, παρουσίασε μείωση κατά 0,1%. Ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα παρουσίασε αύξηση κατά 4,8%, έναντι 5,7% το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Είναι φανερό ότι η παραπάνω εξέλιξη οφείλεται στα μέτρα που πήρε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στις βενζίνες, να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς στα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες και να μειώσει το ΦΠΑ στη ΔΕΗ από 18% σε 8%. Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ Ν. Καραβίτη, η επίπτωση της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στον πληθωρισμό του Νοέμβρη ήταν της τάξης του 0,15%. Το όφελος από το πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, θα εμφανιστεί και στον πληθωρισμό του Δεκέμβρη, μήνα κατά τον οποίο θα υπάρξει επίσης όφελος της τάξης του 0,13% από τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αυτοκινήτων. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο Ν. Καραβίτης διατύπωσε την εκτίμηση ότι στο τέλος του έτους ο πληθωρισμός θα κλείσει γύρω στο 4%.

Είναι εμφανές ότι η μείωση του πληθωρισμού στα σημερινά επίπεδα δε θα ήταν εφικτή, αν η κυβέρνηση αφηνόταν στην "καλή θέληση" και μόνο των επιχειρηματιών να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Αξίζει εδώ να υπενθυμιστεί η επισήμανση πρόσφατης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία έκανε λόγο για κερδοσκοπική τακτική από τους επιχειρηματίες κατά την περίοδο που ακολούθησε την υποτίμηση της δραχμής.

ΠΡΙΝΟΣ
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η κυβέρνηση

Αυτό προκύπτει από τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν μαζί τους οι εργαζόμενοι της επιχείρησης

Στο έλεος της πολυεθνικής DENISON, αφήνει η κυβέρνηση τους 350 εργαζόμενους στα κοιτάσματα του Πρίνου, δηλώνοντας αδύναμη να δώσει λύση στο τεχνητό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η εταιρία. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση εκπροσώπων του Σωματείου Εργαζομένων στον Πρίνο με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Αντ. Παπαθανασόπουλο.Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αδιαφορεί, συμμαχώντας ουσιαστικά με την πολυεθνική κοινοπραξία, οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν από την πλευρά τους την απόφασή τους να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο το δικαίωμά τους στην εργασία. Στα πλαίσια αυτά χτες πάνω από 200 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, ενώ ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα στην Καβάλα.Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν από τον γγ του υπουργείου Ανάπτυξης να δεσμευτεί εκ μέρους της κυβέρνησης για την υλοποίηση μιας εκ των δύο εναλλακτικών προτάσεων που κατέθεσαν, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες στον Πρίνο. Η πρώτη αφορά στην αποδοχή εκ μέρους των εργαζομένων της μείωσης του προσωπικού κατά 60-70 άτομα με τη μέθοδο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, καθώς και την περικοπή κάποιων επιδομάτων τους, πρόταση η οποία κατατίθεται ως συμβιβαστική στις αιτιάσεις και προφάσεις της εταιρίας περί αναγκαιότητας μείωσης του λειτουργικού κόστους. Η δεύτερη πρόταση αφορά την ανάληψη της συνέχισης των εργασιών στον Πρίνο από την ΕΛΠΕ, στην περίπτωση που η κοινοπραξία δεν κάνει δεκτή την πρώτη πρόταση. Μάλιστα οι εργαζόμενοι προτείνουν τη λειτουργία της επιχείρησης για δύο χρόνια, διάστημα που από τη σύμβαση απαιτείται για την πραγματοποίηση επόμενης γεώτρησης, με την πρόθεση εάν στην επόμενη γεώτρηση δεν υπάρξει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα, τότε οι ίδιοι να συναινέσουν στην παύση των εργασιών. Και οι δύο προτάσεις των εργαζομένων ουσιαστικά έπεσαν στο κενό, καθώς η "καλή διάθεση" του εκπροσώπου του υπουργείου εξαντλήθηκε στο ότι το υπουργείο θα πιέσει όσο μπορεί την εταιρία. Αντίστοιχη ήταν η αντιμετώπιση και από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο επισκέφτηκαν στη συνέχεια οι εργαζόμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία της DENISON, διέκοψε τις εργασίες στο κοίτασμα του Πρίνου, ενημερώνοντας τους αρμοδίους και το σωματείο ότι στις 8 Δεκέμβρη θα προχωρήσει στην καταγγελία των συμβάσεων του συνόλου των εργαζομένων, εκτός από 40-50 άτομα τα οποία θα παραμείνουν για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Τα επιχειρήματα της εταιρίας είναι το υψηλό λειτουργικό κόστος, η μείωση των διεθνών τιμών των καυσίμων και η φθίνουσα πορεία του κοιτάσματος. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το εν λόγω κοίτασμα ήταν γνωστό πως θα μειωθεί και ότι η εταιρία θα έπρεπε να έχει κάνει γεώτρηση εδώ και δύο χρόνια στην περιοχή ΑΘΩΣ, όπου υπάρχει βεβαιωμένο εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ