ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΟΥΣΙ
Δήμος... τέλος

Μαρούσι ΑΕ. Στο πάλαι ποτέ χωριό του Σπύρου Λούη, η μεγάλη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που καλλιεργείται από τους κυρίαρχους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, παρέχει την αφορμή στη διοίκηση του δήμαρχου, Κ. Τζανίκου, από κοινού με τη μείζονα αντιπολίτευση να εκτελέσουν, με συνοπτικές διαδικασίες ό,τι μέχρι σήμερα σήμαινε Τοπική Αυτοδιοίκηση,όποια λαϊκά χαρακτηριστικά κι αν της είχαν απομείνει, για να εγκαταστήσουν στη θέση της μια καθαρή πια Ιδιωτική Εταιρία,που θα έχει μοναδικό σκοπό το κέρδος. Αλλωστε, ο Δήμος Αμαρουσίου είχε ήδη πάψει να λειτουργεί με υπηρεσίες - τις είχε μεταφέρει σε δημοτική επιχείρηση - και τώρα πια αλλάζει κι αυτήν, ετοιμάζοντας... ευέλικτες και ανεξάρτητες ανώνυμες εταιρίες.

Τριάντα άνθρωποι - όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, όλων των αποχρώσεων, με μοναδική εξαίρεση τον 31ο, τον επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Χρ. Μέτζο - επί τρεις ώρες προχτές το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έκλιναν σε όλες τις πτώσεις και κυρίως την κλητική - με το... Ω! κεφαλαίο - τη λέξη εταιρία.

Με πρώτο τον δήμαρχο, ο οποίος εισηγούμενος για συζήτηση το νέο σχέδιο οργάνωσης του Δήμου - πιλότου στην εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ξεκαθάρισε: "Ο Δήμος μεγάλωσε αρκετά, η ανάγκη να ελέγχεται το κόστος σε βασικές υπηρεσίες που παρέχει, είναι πρωταρχική. Οι αποφάσεις που παίρνονται σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να βελτιωθούν σε ό,τι αφορά την "ποιότητά" τους - σ. σ. τα εισαγωγικά δικά του - και είναι ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια λήψης αποφάσεων "... Κριτήρια τα οποία, όπως επιβεβαιώνεται από την εισήγηση, συνδυάζουν το κόστος της όποιας δημοτικής πολιτικής, με το κέρδος από την εφαρμογή της. Αν δεν υπάρχει κέρδος ή είναι μικρό δε θα υπάρχει και πολιτική.

Κατά τα άλλα, όπως είπε ο δήμαρχος, διατηρείται ο... δημόσιος χαρακτήρας του δήμου. Του κενού, δηλαδή, αφού ο δήμος δε θα είναι πια παρά ένας τίτλος, με ένα διακοσμητικό Δημοτικό Συμβούλιο - έμμισθους προέδρους και διοικητικούς συμβούλους στις επιχειρήσεις που θα διοικούν οι μάνατζερ και οι ιδιώτες μέτοχοι.

Τελικά, όπως παρατήρησε ένας Μαρουσιώτης, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, "μας λένε ότι είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τα χρήματα και τις υποθέσεις μας και αποφασίζουν - σαν να είναι δικά τους χρήματα και υποθέσεις - να τα παραδώσουν σε έναν τρίτο να τα κάνει ό,τι νομίζει. Γιατί δεν καταργούν και τις εκλογές, να τα κανονίζει όλα η... εταιρία"!

Φάσεις υλοποίησης

Η διοίκηση του δήμου έχει ήδη προβλέψει και φάσεις υλοποίησης του σχεδίου. Ετσι δε θα καταργηθούν αμέσως όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά θα ξεκινήσει η μετατροπή τους σταδιακά. Στο τέλος οι κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσίες θα έχουν μετατραπεί σε ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες,που θα στηρίζονται στον... εθελοντισμό ιδιωτικών φορέων και εταιριών (εκκλησία, πρόσκοποι, επιχειρήσεις - ήταν μερικοί από αυτούς που ανέφερε ο δήμαρχος), από κοινού με τους οποίους θα τις διαχειρίζεται ο δήμος. Οσο για τις υπόλοιπες υπηρεσίες θα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρίες.

Θα δημιουργηθεί σωστό - όπως χαρακτηρίστηκε - "πλαίσιο συνεργασίας με το προσωπικό του Δήμου", που θα βασιστεί "στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και του επαγγελματισμού του"... Από συμπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) και μείζονα αντιπολίτευση (ΝΔ), άλλωστε, ακούστηκαν ουκ ολίγα για άχρηστους υπαλλήλους, για τεμπέληδες, και για... κυμαινόμενους μισθούς.

Και το περιτύλιγμα; 2004!

Η πρώτη ανώνυμη εταιρία που θα συσταθεί, όχι τυχαία, προγραμματίζεται να είναι η "Διαχείριση 2004", αφού, όπως είπε ο δήμαρχος, έχει τόσο μεγάλα πράγματα να κάνει, που δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μέσα από το δημόσιο λογιστικό.Αλλωστε, η διοργάνωση της Ολυμπιάδας χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα προχτές το βράδυ, ως "περιτύλιγμα της ουσίας της ιδιωτικοποίησης", όπως κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Μέτζος.Η υμμετοχή και ο έλεγχος των κατοίκων είναι οι εκλογές, τα Συνοικιακά Συμβούλια, είπε ο Χρ. Μέτζος και όχι ο εθελοντισμός, όπως τον προγραμματίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Χρ. Μέτζος υπογράμμισε ότι το σχέδιο δεν ανταποκρίνεται παρά στις "διαδικασίες αναδιάρθρωσης του συστήματος που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς". Σημαίνει "πάρε κοινωνία τα προβλήματά σου και κάνε ό,τι θέλεις", σημείωσε ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και επισήμανε: "σπρώχνεται η Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει πιο γρήγορα στις ιδιωτικοποιήσεις και το κόστος να καταβάλουν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα".

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πού πηγαίνει το γάλα;

Χοντρό παιχνίδι φαίνεται ότι παίζεται κάθε χρόνο στο Δήμο Αθηναίων με το γάλα που οφείλει να παρέχει στους υπαλλήλους του. Αντί να το παρέχει σε καθημερινή βάση, όπως προβλέπεται, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, ανακαλύπτει κάθε φορά ότι χρωστάει στους εργαζόμενους τα γάλατα που έπρεπε να είχαν καταναλώσει το προηγούμενο έτος και έτσι προμηθεύεται τις ποσότητες, που τις μοιράζει με μιας σε κούτες. Και βέβαια επειδή δε γίνεται να καταναλωθεί τόσο γάλα, οδηγεί τους εργαζόμενους να το μεταπωλήσουν.

Με αφορμή νέα πίστωση ύψους 28.000.000 δρχ. περίπου, που ενέκρινε η πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, "για την προμήθεια γάλατος που οφείλεται στο προσωπικό του Δήμου για το έτος 1997", η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", ο επικεφαλής της οποίας Λεων. Αυδής καταψήφισε τη σχετική απόφαση, σημειώνει σε χτεσινή της ανακοίνωση ότι τέτοιου είδους προμήθειες δεν εξυπηρετούν τους εργαζόμενους, αλλά τα κέρδη των προμηθευτών...

"Το γάλα που προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις και άλλες ρυθμίσεις αποτελεί παροχή, με σκοπό την προστασία της υγείας των εργαζομένων σε ανθυγιεινά έργα", υπογραμμίζει συγκεκριμένα η "Συμπαράταξη για την Αθήνα". Ετσι "η παροχή εκπληρώνει το σκοπό της αν καταναλωθεί κατά το χρόνο της παροχής της εργασίας. Αν δε χορηγηθεί έγκαιρα, δεν εκπληρώνει το σκοπό της - αφού δε νοείται αναδρομική ανάλωση γάλατος ενός χρόνου (!) - και γι' αυτό οφείλεται στους εργαζόμενους το χρηματικό της αντίτιμο".

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου - καταγγέλλει ο Λεων. Αυδής - "προσποιήθηκε ότι αγνοεί τα προφανή αυτά πράγματα και με αβάσιμους νομικισμούς προχώρησε στην προμήθεια, η οποία συνδέεται με κέρδη των προμηθευτών και με αδιαφανείς διαδικασίες διανομής και προκαλεί ζημιά στους εργαζομένους που δεν είναι δυνατό να καταναλώσουν το γάλα και το πουλάνε σε τιμή μικρότερη από το κόστος που έχει για το δήμο".

Γι' αυτό η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" ζητεί η ανεξήγητη διαδικασία προμήθειας να σταματήσει, να δοθεί στους εργαζόμενους το χρηματικό αντίτιμο του γάλατος που δε χορηγήθηκε εμπρόθεσμα και εφεξής να χορηγείται το γάλα έγκαιρα όπως επιβάλλουν οι ισχύουσες συλλογικές ρυθμίσεις.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων προχώρησαν χτες το πρωί σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη μη καταβολή από τον περασμένο Απρίλη αύξησης ύψους 10.000 δραχμών που δικαιούνται, αλλά για να εγκριθεί ο πάρεδρος τους Ελεγκτικού Συνεδρίου υποστηρίζει ότι χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Μπαίνουν οι βάσεις για τους πυλώνες της ΔΕΗ

Συνεχίστηκαν και χτες οι εργασίες της ΔΕΗ στο χώρο του Κρυονερίου, όπου είχε γίνει, πριν από δυο μέρες η βίαιη επίθεση των ΜΑΤ κατά των κατοίκων,οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσης στην περιοχή, γιατί θεωρούν ότι είναι βλαβεροί για την υγεία τους. Η περιοχή, εξακολουθεί να βρίσκεται "υπ' ομηρία", από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που παραμένουν στην περιοχή, προκειμένου να... "προστατεύσουν την εξέλιξη του έργου".

Οι κάτοικοι, όμως, είναι αποφασισμένοι, όπως κατ' επανάληψη έχουν τονίσει, να συνεχίσουν τον αγώνα με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν. Ετσι, μετά την προσφυγή στο ΣτΕ που έκαναν προχτές, χτες κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Σχετικά ο Απ. Χάλαρης,τόνισε στο "Ρ": "Η πρωτοφανής και μεγάλη σε όγκο επίθεση των ΜΑΤ ήταν κάτι το πρωτόγνωρο όχι μόνο για μας, τους κατοίκους της κοινότητας, αλλά και για όλη τη χώρα. Τα ΜΑΤ, βρίσκονται εδώ για δεύτερο εικοσιτετράωρο. Οι αντιδράσεις μας πλέον, θα είναι και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Εχουν εξαντληθεί,όλα τα περιθώρια. Ακόμη δεν έχει τελειώσει τίποτα. Θα συνεχίσουμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε". Η πρόεδρος της Κοινότητας, Μ. Τασοπούλου,μιλώντας στον "Ρ", και καταδικάζοντας την αστυνομική επίθεση τόνισε: "Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα και προχτές με πολιτισμένο τρόπο. Αντιδράσαμε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Ουσιαστικά κάναμε καθιστική διαμαρτυρία, χωρίς καν να έρθουμε σε επαφή με τους αστυνομικούς. Αυτοί όμως αντέδρασαν με απαράδεκτο τρόπο. Τα βάλανε ακόμη και με παιδιά και με γέρους".

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε 20 μέρες, οπότε θα έχουν τοποθετηθεί και οι εφτά πυλώνες, ενώ έχουν ήδη μπει οι πρώτες βάσεις.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χρωστά 570 εκατομμύρια στους εργαζόμενους

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την αναίτια παρακράτηση των μισθών τους (αναδρομικά, επιδόματα, νυχτερινά, υπερωρίες) από τη διοίκηση του δήμου. Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου των Εργαζομένων, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 10 Δεκέμβρη θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, όπου και θα καθορίσουν την ημερομηνία των κινητοποιήσεων. Τα άμεσα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων είναι η καταβολή του συνόλου των αναδρομικών των πρόσφατα μονιμοποιηθέντων, η καταβολή του συνόλου της αύξησης των μισθών από το επίδομα κίνησης των 10.000 το μήνα από 1-4-98, καθώς και η καταβολή του ποσού της δραχμοποίησης του γάλατος του '97. Το συνολικό ποσό που οφείλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο προσωπικό του μόνο από αυτά τα τρία αιτήματα φθάνει τα 572 εκατομμύρια δραχμές.

Να αποφασίσει αμέσως για την πληρωμή των δεδουλευμένων και των άλλων οικονομικών υποχρεώσεων που έχει ο δήμος προς τους εργαζόμενους, ζήτησε από το ΔΣ στην παρέμβαση του ο δημοτικός σύμβουλος Αγ. Σαχίνης, καταγγέλλοντας παράλληλα τη διοίκηση για την οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ