ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Κέντρο της προσοχής τους το Χρηματιστήριο

Με επίκεντρο το "ναό του τζόγου" και την απόλυτη προσοχή της στραμμένη στις διαθέσεις, αλλά και τις παραγγελίες των λεγόμενων θεσμικών επενδυτών, εξαντλεί τις δραστηριότητές της, μετά την παραίτηση Χρυσολούρη, η Διοίκηση του ΟΤΕ. Και γι' αυτούς που καλούνται να αναλάβουν τις υποθέσεις του παραιτηθέντος διευθύνοντα συμβούλου (Β. Ράπανος και Γ. Σκαρπέλης), η άμεση και επείγουσα ενασχόληση με την τιμή της μετοχής και τις διακυμάνσεις της στη Σοφοκλέους και στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης αποτελεί το πρώτιστο καθήκον. Αλλωστε, δε θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, αφού η ιδιωτικοποίηση δε σημαίνει μόνο ξεπούλημα και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και υποχρέωση αυτών των επιχειρήσεων να φροντίζουν αδιαλείπτως για τον πολλαπλασιασμό των χρημάτων των "θεσμικών" κερδοσκόπων.

Αλλωστε, τον τόνο δίνει και η κυβέρνηση, που μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου διαμηνύει στους άμεσα ενδιαφερόμενους ότι στον ΟΤΕ θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Με το ένα μάτι στο Χρηματιστήριο, δίνει εξετάσεις στους χρηματιστηριακούς κύκλους και εναγωνίως επιχειρεί να κουκουλώσει τη διοικητική κρίση, για να μην χρεωθεί απέναντί τους την αναταραχή που προκλήθηκε.

Γιατί πράγματι η διοικητική κρίση μπορεί να όξυνε προσωρινά τα προβλήματα διαχείρισης, μπορεί να ξανάβγαλε στην επιφάνεια τις διαπλοκές και τις ισορροπίες αντιτιθέμενων συμφερόντων, όμως η πορεία του ΟΤΕ είναι προδιαγεγραμμένη. Και ουδόλως βέβαια τον επηρεάζουν οι σκιαμαχίες, όπως αυτές χτες στη Βουλή, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αν ο κύριος Χρυσολούρης έφυγε οικειοθελώς - όπως διαβεβαιώνει ο Τ. Μαντέλης - ή αν τον έδιωξαν. Αλλωστε, αυτές οι "εικονικές διαμάχες" στο μόνο που αποβλέπουν είναι να συσκοτίσουν το γεγονός ότι και οι δύο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, συμφωνούν απόλυτα γι' αυτήν την πορεία του Οργανισμού.

Ως επιβεβαίωση των παραπάνω, ήρθαν και οι πρώτες αποφάσεις κυβερνητικής σύσκεψης για την εκμετάλλευση της τηλεπικοινωνιακής εναλλακτικής υποδομής που διαθέτουν ή μπορούν ν' αναπτύξουν ορισμένες ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ), καθώς πλησιάζει ο χρόνος της πλήρους απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών. Ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της υπόθεσης, δηλαδή του τι σχήμα και από ποιους θα γίνει μια δεύτερη τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση - ένας δεύτερος ΟΤΕ - αυτό που θεωρούν δεδομένο στην κυβέρνηση είναι η συμμετοχή σ' αυτόν, των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, ντόπιων και ξένων. Αυτή η παραδοχή αποτελεί το σημείο εκκίνησης των κυβερνητικών σχεδιασμών και προβληματισμών. Σε αυτή την κατεύθυνση, κινείται η πρόταση που φέρεται να έκανε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Μαντέλης, για σύμπραξη όλων των ΔΕΚΟ σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Αλλά στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι υπόλοιποι συναρμόδιοι υπουργοί. Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου πριν ένα χρόνο είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή 4 ισχυρών οικονομικών παραγόντων και με αντικείμενο την εκμετάλλευση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της ΔΕΗ. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις δεν αφορούν το πώς καλύτερα θα αξιοποιηθούν για το κοινωνικό συμφέρον οι υποδομές των ΔΕΚΟ, αλλά στο πώς θα μοιραστεί η τράπουλα, ποιοι δηλαδή θα "κάνουν παιχνίδι", στις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται στο μεγάλο κεφάλαιο, ύστερα από την πλήρη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αυθαίρετα αποφάσισε κατάτμηση δασικής έκτασης

Παράνομη και, τουλάχιστον, ύποπτη μπορεί να χαρακτηριστεί η προχτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής να κάνει δεκτή αίτηση ιδιοκτητών δασικής έκτασης να συμψηφιστεί ο φόρος κληρονομιάς που πρέπει να πληρώσουν προς το Δημόσιο με τη μεταβίβαση μέρους της έκτασης στην εν λόγω Νομαρχία. Παράνομη, γιατί η Νομαρχία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποφασίζει συμψηφισμό και ύποπτη, γιατί αναγνωρίζει ως νόμιμη μια πράξη κατάτμησης δασικής έκτασης, κάτι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για αλλαγή της χρήσης γης και εν συνεχεία την πώλησή της.

Η πλειοψηφία του νομάρχη Δυτικής Αττικής, Περικλή Παπαπέτρου έκανε δεκτή την αίτηση των αδελφών Πασά, ιδιοκτητών δασικής έκτασης - τα συνολικά στρέμματα της οποίας δεν έγιναν γνωστά στο νομαρχιακό συμβούλιο - στο Πανόραμα Κινέτας,να μεταβιβάσουν στη Νομαρχία 134 στρέμματα αυτής της έκτασης και να μην πληρώσουν έτσι το φόρο κληρονομιάς, ύψους 200 εκατομμυρίων δρχ., που χρωστούν στο Δημόσιο.

Το αιτιολογικό που προέβαλε ο νομάρχης είναι πως θα μπορέσουν στο χώρο αυτό να φτιάξουν κατασκηνώσεις! Δε δικαιολόγησε, ωστόσο, πώς εκτίμησε το πόσο κοστίζει η έκταση. Δεν εξήγησε με ποια νομιμότητα αποφασίζει έναν τέτοιο συμψηφισμό, καθώς, όπως μας εξήγησε ο δασολόγος Αντώνης Ραλλάτος,"για να απαλλαχτεί κάποιος από ένα χρέος προς το δημόσιο πρέπει να προσφύγει στα Δικαστήρια". Τα δε πρόστιμα - σημείωσε - σε τέτοιες περιπτώσεις, τα επιβάλλει η Εφορία σε συνεργασία με το οικείο Δασαρχείο.

Πέρα όμως απ' αυτήν την αυθαιρεσία, τίθεται και ζήτημα νομιμότητα της εν λόγω απόφασης. Κι αυτό, γιατί κατάτμηση δασικής έκτασης μπορεί να επιτρέψει μόνο το υπουργείο Γεωργίας και να ακολουθήσει η έγκριση της κυβέρνησης. Ο Αντ. Ραλλάτος μας εξηγεί πως "έπρεπε να ερωτηθεί το Δημόσιο και ανάλογα ή να το έπαιρνε ή να το πουλούσε ή να το έδινε στη Νομαρχία". Ο ίδιος ερμηνεύει τη συγκεκριμένη απόφαση ως ένα πρώτο βήμα για να γίνει κατάτμηση της συγκεκριμένης έκτασης και να αλλάξουν οι χρήσεις γης.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Αντώνης Χοροζάνης - ο οποίος, κατά την ψηφοφορία, απείχε σε ένδειξη διαμαρτυρίας - τόνισε ότι "επιδίωξη είναι να βρουν τρόπο να πουλήσουν τη δασική έκταση. Η Νομαρχία διευκολύνει ουσιαστικά την πρόθεση, όπως φαίνεται, των ιδιοκτητών να αξιοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος του δάσους, αλλά και να αποφύγουν να πληρώσουν τον φόρο που τους επιβλήθηκε". Η ΝΑΣ - συνεχίζει ο Αντ. Χοροζάνης - αγωνίζεται, ώστε η Αυτοδιοίκηση να έχει χώρους που θα αξιοποιεί για το κοινό συμφέρον. Η απόφαση της πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Τετάρτη 9 - 12 - 98 στις 8 μ.μ.συνεστίαση στο κέντρο "ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ" (Καυτατζόγλου 46, Πατήσια, τηλ.: 2286.557 - 2288.722), με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από δημοτικά και τραγούδια της Αντίστασης και του αγώνα. Τιμή κατ' άτομο 4.000 δρχ. (Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και τα ποτά). Εισιτήρια διατίθενται στα Παραρτήματα και στα Κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ.

  • Η ΠΕΕΠΠ (Θεσσαλονίκη) καλεί τα μέλη και τους φίλους της να πάρουν μέρος στη συνεστίαση που διοργανώνει την Παρασκευή 11 - 12 - 98 στις 8 μ.μ. στο κέντρο "ΤΣΑΚΝΑΝΤΥ" (Ι. Γωγούση 15, πάρκο Τερψιθέας, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, τηλ.: 66.35.85, λεωφορείο 32) και είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τη διάσωση των παιδιών του Εμφυλίου Πολέμου.
Επέτειοι
  • Το Παράρτημα Μελισσίων καλεί τα μέλη του και όλον τον κόσμο της περιοχής να παραστεί αύριο Κυριακή 6 - 12 - 98 στις 11 π.μ.,στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην ομώνυμη πλατεία (τέρμα λεωφορείων Ανω Μελισσίων).
  • Ο Σύλλογος Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου,Προσφορά και θυσία στο βωμό της λευτεριάς,το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των θυμάτων πραγματοποιούν διήμερη εκδρομή, για να τελέσουν μνημόσυνο αύριοΚυριακή 6 - 12 - 98 στους 41 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς το Δεκέμβρη του 1943 στον Κάμπο Μαυροβουνίου - Πασσαβά (Γυθείου).
  • Αναχώρηση πούλμαν σήμερα στις 8 π.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Παλιό Δημαρχείο) Αθήνα.
  • Το Παράρτημα Ταύρου της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος πραγματοποιούν αύριο Κυριακή 6 - 12 - 98 στις 10 π.μ. εκδήλωση στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου(Αγίας Σοφίας) για να τιμήσουν τη μνήμη των ηρώων πατριωτών του Δήμου Ταύρου, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανοφασίστες και ντόπιους συνεργάτες τους. Πορεία θα κατευθυνθεί στον τόπο όπου εκτελέστηκαν (Χαμοστέρνας και Χάρμανλη) και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση.
  • Ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων και το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν αύριο Κυριακή 6 - 12 - 98 στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους νεολαίους ΕΠΟΝίτες της συνοικίας των Προσφυγικών της Πάτρας, από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Καλείται ο λαός της πόλης να τιμήσει με την παρουσία του τους πεσόντες.
ΠΟΕ - ΟΤΑ
Ετοιμότητα για τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας

Περιφερειακές συσκέψεις, με στόχο την ενημέρωση και ετοιμότητα των εργαζομένων, ώστε, ενόψει της σύνταξης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) των νέων δήμων, να φροντίσουν να διασφαλιστούν οι εργασιακές τους σχέσεις και δικαιώματα, αποφάσισε, στην προχτεσινή του συνεδρίαση, το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ).

Ηδη, το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, έχει εκπονήσει μελέτη για την οργάνωση και σύνταξη των ΟΕΥ, οι οποίοι θα πρέπει να καταρτιστούν από τους νέους δήμους τέσσερις μήνες μετά την εγκατάσταση και ανάληψη των καθηκόντων τους. Η ΠΟΕ - ΟΤΑ ζητά να κατοχυρωθεί με τους νέους ΟΕΥ ότι οι προσλήψεις θα γίνονται με ενιαία σχέση εργασίας, ώστε να μπει φραγμός στις πελατειακές σχέσεις. Επίσης ζητά να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών.

Αρχές Γενάρη θα ανοίξει στην Ομοσπονδία συζήτηση για το διεκδικητικό πλαίσιο της νέας χρονιάς.

Απεργία για το Ταμείο Αρωγής

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μετά τις προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, που πραγματοποίησαν την Τετάρτη που πέρασε.

Την απεργία κήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ), με αίτημα να εξαιρεθεί το Ταμείο Αρωγής του κλάδου από την προωθούμενη ενοποίηση των Ταμείων Αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι απορρίπτει στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ενοποίηση των Ταμείων Αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων και ζητά από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα του κλάδου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ πένθος μας για την απώλεια του πολυαγαπημένου μας υιού και αδελφού

ΣΠΥΡΟΥ ΠΟΥΛΗ

Η μητέρα: Μαρία.

Ο αδελφός: Στέλιος.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Θέλει όλο το Πάρκο δικό του

Την ολοκληρωτική κατάληψη του Πάρκου Ελευθερίας μεθοδεύει ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής,με τη σταδιακή εκδίωξη του Δήμου Αθηναίων από τα κτίρια και τον υπόλοιπο χώρο, που ακόμα παραμένει κοινόχρηστος.

Οπως αποκαλύπτεται η κατασκευαστική εταιρία του Μεγάρου ("Ψυκτική Ελλάδος") ζήτησε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου άδεια για "διέλευση μηχανημάτων μέσω του Πάρκου Ελευθερίας". Το ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού απέρριψε την αίτηση, όμως θεωρείται βέβαιο πως ο ΟΜΜΑ θα επιμείνει και θα προσπαθήσει με κάθε είδους πολιτικές πιέσεις να επιβάλει τη θέλησή του, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος για το κοινόχρηστο πράσινο και την παραμονή του δήμου στην περιοχή. Η δημοτική σύμβουλος και μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων Αννα Φιλίνη, που έκανε και τη σχετική καταγγελία, σημειώνει ότι ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ Λαμπράκης προσπαθεί να πείσει πως το Πάρκο θα "σωθεί", μόνο με την ένταξή του στην κυριότητα του ΟΜΜΑ. Πως προωθείται σχέδιο για την κατάληψη όλου του Πάρκου από τον ΟΜΜΑ και πως η αίτηση της κατασκευαστικής εταιρίας εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν το σκοπό.

Νεκρός για 13 εκατομμύρια

Ιδιοκτήτης εταιρίας "Σεκιούριτι" έπεσε νεκρός χτες το πρωί από το όπλο αδίστακτου ληστή έξω από το σπίτι του στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Δημήτρη Καραγκούνη,58 ετών, υποστράτηγο ε.α., πρώην διοικητή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο οποίος μαζί με υπάλληλό του είχε αναλάβει να μεταφέρει 13,5 εκατ. δρχ. με αυτοκίνητο της επιχείρησής του. Ο 58χρονος, για προσωπικούς λόγους, ανέβηκε στο διαμέρισμά του, αφήνοντας στο αυτοκίνητο τον υπάλληλό του. Ξαφνικά, δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πλησίασαν τον ανυποψίαστο υπάλληλο και με την απειλή όπλου τον ακινητοποίησαν, αφαιρώντας το σάκο με τα χρήματα. Τη διάπραξη της ληστείας αντιλήφθηκαν ο Δ. Καραγκούνης και ο γιος του, την ώρα που έβγαιναν από την πολυκατοικία και συνεπλάκησαν με τους ληστές προσπαθώντας να τους σταματήσουν. Κατά τη διάρκεια της άγριας συμπλοκής, ένας από τους δράστες πυροβόλησε τον Δ. Καραγκούνη, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά στην κοιλιακή χώρα. Στη συνέχεια, οι ληστές τράπηκαν σε φυγή πεζοί, εγκαταλείποντας το σάκο με τα χρήματα, ενώ το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και μετά μια ώρα εξέπνευσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ