ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιολέτες για έναν ποιητή

"Κι όταν σου πουν να με πυροβολήσεις/ χτύπα με αλλού/ μη σημαδέψεις την καρδιά μου./ Κάπου βαθιά της ζει το παιδικό σου πρόσωπο./ Δε θάθελα να το λαβώσεις".Στίχοι του Τάσου Λειβαδίτη,του ποιητή που μέσα από την ποίησή του, ύμνησε τον άνθρωπο, την ελευθερία, την πίστη στα ιδανικά για έναν καλύτερο κόσμο, για ένα καλύτερο αύριο. Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε, που η καρδιά του έπαψε να χτυπά. Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του ποιητή, η ΕΤ-1 θα προβάλει σε επανάληψη μια εκπομπή της σειράς "Τέχνη και πολιτισμός".

Γεννημένος στην Αθήνα το 1921, γράφτηκε στη Νομική. Ποτέ, όμως, δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, γιατί αφιερώθηκε στην ποίηση. Τα πρώτα του ποιήματα, δημοσιεύτηκαν το 1946 στο περιοδικό "Ελεύθερα γράμματα", που εξέδιδε ο Δημήτρης Φωτιάδης, και στη "Νέα Εστία". Νέος ακόμη εντάχθηκε στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης ως μέλος αρχικά της ΕΠΟΝ και αργότερα του ΕΑΜ. Για τις ιδέες του θα εξοριστεί από το 1947 μέχρι το 1951 στο Μούδρο, στη Μακρόνησο και στον Αγιο Ευστράτιο. Μετά την επιστροφή του από τους τόπους εξορίας, θα εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, ("Μάχη στην άκρη της νύχτας" και "Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας"), εμπνευσμένες από το μεγάλο αγώνα του λαού και από τις εξορίες. Ο Τ. Λειβαδίτης, πρωτοστάτησε επίσης τα Χριστούγεννα του 1954 στην ίδρυση και υπήρξε συνεργάτης του περιοδικού "Επιθεώρηση Τέχνης". Τις δύο ποιητικές του συλλογές θα ακολουθήσουν και άλλες, όπως οι: "Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου", "Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο", "Οι γυναίκες με τ' αλογίσια μάτια". Από τις τελευταίες συλλογές του να σημειώσουμε το "Εγχειρίδιο ευθανασίας", "Ο τυφλός με τον λύχνο" και "Βιολέτες για μια εποχή". Ο μεγάλος μας ποιητής, είχε γράψει στίχους που μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη και έγιναν τραγούδια αξέχαστα και αγαπημένα.

Τα γυρίσματα της εκπομπής που θα παρακολουθήσουμε σήμερα, έγιναν με τη συνεργασία του ποιητή, λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του. Στο ποιητικό αυτό ντοκουμέντο, ο Τάσος Λειβαδίτης απαγγέλλει ανέκδοτα ποιήματά του και ζει κάποιες ποιητικές και καθημερινές του στιγμές, ανυποψίαστος για ό,τι θα συνέβαινε μετά από λίγες μέρες, αφού στις 30.10.1988 μας "αποχαιρέτησε" για πάντα. Η σκηνοθεσία είναι του Σταύρου Στρατηγάκου και η δημοσιογραφική επιμέλεια του Σπύρου Κατσίμη. (ΕΤ-1, 15.00)

Περιπέτειες

Σας αρέσει ο Ερολ Φλιν; Σας αρέσει η περιπέτεια, τα παλιά φιλμ, τα έργα εποχής; Σας γοητεύει η χρυσή εποχή του Χόλιγουντ; Αν ναι, τότε στις 15.15 από τη ΝΕΤ θα παρουσιαστεί μια ασπρόμαυρη, εξαιρετική ταινία του Μάικλ Κέτιζ: "Κάπτεν Μπλαντ".Η υπόθεση έχει κάπως έτσι: Ο Βρετανός γιατρός Πίτερ Μπλαντ περιποιείται έναν επαναστάτη που αγωνιζόταν εναντίον του βασιλιά Ιάκωβου του Β. Γι' αυτό το λόγο συλλαμβάνεται. Δικάζεται και καταδικάζεται να σταλεί σκλάβος στις Δυτικές Ινδίες. Ο Μπλαντ επαναστατεί και καταφέρνει να δραπετεύσει μαζί με τους λίγους συντρόφους του στην Τζαμάικα. Εκεί θα συναντήσει μια πανέμορφη γυναίκα την Αραμπέλα (Ολίβια ντε Χάβιλαντ), που είναι ανιψιά ενός σκληρού κτηματία, που θα τον αγοράσει για σκλάβο. Ομως, η τύχη έχει κέφια και αποφασίζει να χαμογελάσει επιτέλους στον Μπλαντ. Στον Μπλαντ, που θα σώσει από τρομερούς κινδύνους την Αραμπέλα, αλλά και το νέο εκπρόσωπο του βασιλιά. Ο τελευταίος θα διορίσει τον Μπλαντ στο βασιλικό ναυτικό, για να πάρει μέρος στον γαλλο-αγγλικό πόλεμο και φυσικά θα γίνει ήρωας...

Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη σήμερα στις 15.00 από την ΕΤ - 1

Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη, σήμερα στις 15.00 από την ΕΤ 1

Ξεφυλλίζοντας το "Εναλλάξ"

Πολλά και ενδιαφέροντα θέματα περιλαμβάνει στις σελίδες του το τηλεοπτικό περιοδικό της τηλεόρασης του "902" "Εναλλάξ".Η Ρούλα Ξαρχάκου, πολιτικός μηχανικός, αναφέρεται στα έργα του Μετρό. Αμέσως μετά θα παρακολουθήσουμε μέρος της εκδήλωσης προς τιμήν της Ελλης Αλεξίου, που πραγματοποιήθηκε στο "Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104" των εκδόσεων "Καστανιώτης". Ομιλητές ήταν οι Θανάσης Καστανιώτης, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ και η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ Ασπα Μανδηλαρά. Αποσπάσματα από τα έργα της Ελλης Αλεξίου διάβασαν η Μπέττυ Βαλάση και η Αννα Φόνσου.

Στο μουσικό μέρος της εκπομπής θα βρεθούμε στο κέντρο "Μνησικλέους", συντροφιά με τους Πόλυ Πάνου, Αντώνη Καλογιάννη και Πένυ Ξενάκη. Θα παρακολουθήσουμε επίσης, σκηνές από τη χορευτική παράσταση του θεάτρου "Κνωσσός". Στη συνέχεια ο φακός θα βρεθεί στη μουσική βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής. Ακολουθεί το θέμα "Πώς κατασκευάζονται οι σημαίες", ενώ το "Εναλλάξ" θα κλείσει με την εκδήλωση για την κατάσταση του πλανήτη μας. (Δευτέρα, "902" TV στις 18.45)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ