ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάριο εκλογών με επίκληση του Κυπριακού

Η υπόγεια φημολογία για "δίδυμες" εκλογές το καλοκαίρι του '99 "φουντώνει", αλλά, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει επισήμως ότι δεν τίθεται θέμα

Με όλο και μεγαλύτερη ένταση, συντηρείται και ενισχύεται η φημολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εκ μέρους του "σκληρού" πυρήνα των "εκσυγχρονιστών" του κυβερνώντος κόμματος, μέλη του οποίου θυμίζουν με τις "διαρροές", στις οποίες επιδίδονται αυτό τον καιρό, τις μέρες του '96, όταν και πάλι ο Κ. Σημίτης είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, αυτή τη βδομάδα, τα σενάρια και η υπόγεια διοχέτευσή τους προς τα ΜΜΕ, σενάρια που θέλουν την πραγματοποίηση "δίδυμων" εκλογών το ερχόμενο καλοκαίρι (δηλαδή ταυτόχρονη διεξαγωγή των βουλευτικών με τις ευρωεκλογές) φούντωσαν, παρά το γεγονός ότι η επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα κινήθηκε ξανά στη γραμμή ότι οι βουλευτικές θα γίνουν το 2000.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα παραπάνω σενάρια, ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται σοβαρά την εισήγηση που του έχουν καταθέσει συνεργάτες του και υψηλόβαθμοι υπουργοί για προκήρυξη εκλογών το καλοκαίρι, επικαλούμενος "εθνικό θέμα" και συγκεκριμένα το Κυπριακό. Λένε, δε, πως ακόμα κι αν η υπόθεση με τους "S-300" έχει καταλαγιάσει μέχρι τότε, το Κυπριακό "πάντα προσφέρεται", ώστε να το επικαλείται όποιος επιθυμεί προσφυγή στις κάλπες.

Οσοι υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν τις σκέψεις του πρωθυπουργού, λένε ότι ο Κ. Σημίτης θα θελήσει να επαναλάβει την τακτική του 1996. Οπως και τότε, δηλαδή, πήγε σε εκλογές τρεις μήνες μετά το κομματικό συνέδριο, που τον εξέλεξε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έτσι και τώρα σχεδιάζει να αξιοποιήσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (συνέρχεται τον επόμενο Απρίλη), ώστε με νωπή τη νίκη του και με δεδομένη την ευρύτατη προβολή της από τα εκδοτικά συγκροτήματα που τον στηρίζουν, να την εξαργυρώσει και πέραν του κομματικού του ακροατηρίου. Εκμεταλλευόμενος, όπως λένε, και την εικόνα του "αδιαφιλονίκητου" ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και το γεγονός του περιορισμένου των τριβών εντός του κόμματός του.

Μάλιστα, οι μεταφέροντες το παραπάνω σενάριο υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού καθόλου τυχαία δεν είναι η έναρξη μιας "φιλολαϊκής" προπαγάνδας που αφορά είτε στο 35ωρο και στην κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, είτε στο ανέξοδο "μοίρασμα" εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, άλλοτε προς τους νέους και άλλοτε προς τους ανέργους... Συμπληρώνουν, δε, πως ηδήλωση Σαντέρ, ότι ενδεχόμενες βουλευτικές μαζί τις ευρωεκλογές δε θα"φρενάρουν" την πορεία προς την ΟΝΕ, διευκολύνει για την προώθηση του εν λόγω σεναρίου. Δήλωση, που σημειωτέον προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πρωτοκλασάτους του κόμματος (π.χ., Τσοχατζόπουλος), αλλά όχι και από τον Κ. Σημίτη...

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο να προκύψουν (και) νέες εκλογές λίγους μήνες αργότερα από το καλοκαίρι του '99, με αφορμή κάποια εμπλοκή στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η απάντηση που δίδεται (σ.σ.: με μια ευκολία που είναι αλήθεια ότι δεν την καθιστά πειστική) είναι ότι ο Κ. Σημίτης θα έχει φροντίσει, ήδη με τις πρόωρες εκλογές και μέσω των "ανοιγμάτων" που θα κάνει προς "κεντροαριστερά" αλλά και "κεντροδεξιά", να έχει εξασφαλίσει τις πέραν του ΠΑΣΟΚ απαραίτητες ψήφους για να συμπληρωθούν οι 180 που απαιτούνται.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η φημολογία και η "διαρροή ειδήσεων" περί πρόωρων εκλογών εντείνεται υπογείως, όπως τονίστηκε, άλλο τόσο η κυβέρνηση, διά του ίδιου του πρωθυπουργού, επαναλαμβάνει ότι ο σχεδιασμός της προβλέπει εκλογές μέσα στο 2000. Ανεπισήμως, δε, άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού (που τάσσονται υπέρ διενέργειας εκλογών, αφού θα έχει κατοχυρωθεί το "χαρτί της εισόδου στην ΟΝΕ"), και ..."μιλώντας με το χέρι στην καρδιά", όπως λένε, ισχυρίζονται ότι ναι μεν είναι αλήθεια ότι υπάρχουν εισηγήσεις που ζητούν "δίδυμες" εκλογές, αλλά ότι ο πρωθυπουργός "δεν έχει λόγο να σκέφτεται τέτοιο θέμα τώρα". Αναφερόμενοι στην τακτική του '96, σημειώνουν ότι τότε ο Σημίτης πράγματι πήγε σε πρόωρες εκλογές, αλλά "τότε ήξερες ότι κερδίζεις, τώρα δεν το ξέρεις", συμπληρώνουν με νόημα. Αποδέχονται, ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται η φθορά για την κυβέρνηση να αποδειχτεί μεγαλύτερη, αν ο πρωθυπουργός πάει σε εκλογές μετά από ένα χρόνο, αφότου θα έχει γίνει το συνέδριο και όχι αμέσως.

Γι' αυτό και πολύ μεγαλύτερο νόημα έχει η κατακλείδα του λόγου τους, που έρχεται ως συνέχεια της παραπάνω εκτίμησης: "Πάντως, όπως σημειώνουν, όλη η ιστορία είναι, τελικά, το συνέδριο και το πώς θα βγει από εκεί ο Σημίτης"...

Ν. Μπ.

ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΑΓΟΡΑ "Ρ" ΚΑΙ "902"
Με ορμή στη διακίνηση του λαχνού

Υπόθεση των ίδιων των συντρόφων και πολλών φίλων γίνεται, πλέον, η επιτυχία της λαχειοφόρου που οργανώνουν οι ΚΟΒ "Ριζοσπάστη" και "902 Αριστερά στα FM" με στόχο την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΚΚΕ, του "Ριζοσπάστη" και του "902".

Οπως είναι γνωστό οι κομματικές οργανώσεις "Ρ" και "902", έχοντας στόχο την οικονομική ενίσχυση των μέσων ενημέρωσης του Κόμματος ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στην αποστολή τους, διοργανώνουν λαχειοφόρο, στην οποία θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο (ΡΕΝΑULΤ Glio II 1.200/50) που διατέθηκε σε ειδική τιμή προσφοράς από τη ΝΟΡΕΝ ΑΕ ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Η κλήρωση γίνεται στις 23.2.1999 και κερδίζει ο λαχνός που είναι αντίστοιχος με τον 1ο αριθμό της κλήρωσης του Λαϊκού Λαχείου τη μέρα αυτή. Κάθε λαχνός έχει 4 αριθμούς που κληρώνουν και διατίθεται μόνον στην τιμή των 1.000 δραχμών (με 4 αριθμούς να κληρώνουν).

Βεβαίως, όπως αναφέρθηκε, ο σκοπός δεν είναι το κέρδος, αλλά, η ενίσχυση των μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΚΚΕ. Κι αυτό γίνεται κατανοητό, όπως φαίνεται, από τους συντρόφους και φίλους που σπεύδουν να στηρίξουν αυτή την προσπάθειa αγοράζοντας αλλά και διακινώντας λαχνούς. Συγκινητική είναι και η ανταπόκριση απλών εργαζομένων, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση. "Οπου κι αν απευθυνόμαστε, μας είπαν χαρακτηριστικά σύντροφοι που διακινούν το λαχνό, όλοι παίρνουν, άλλος λιγότερους και άλλος περισσότερους λαχνούς, ακόμα και από το υστέρημά τους. Το ζήτημα είναι όλοι μας να απευθυνόμαστε στο λαό με το λαχνό στο χέρι και τότε είναι σίγουρη η επιτυχία της λαχειοφόρου. Και είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε όλοι να προμηθευτούμε λαχνούς για να έχουμε, ώστε όλο αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα των γιορτών που θα βρισκόμαστε με συναδέλφους εργαζόμενους, με φίλους, είτε στις οικογενειακές γιορτές, να μπορούμε να διακινήσουμε το λαχνό. Τότε είναι σίγουρη η επιτυχία και ασφαλώς θα έχουμε προσφέρει, στο μέτρο του δυνατού, για την ενίσχυση της ενημέρωσης της ΑΛΛΗΣ ΦΩΝΗΣ του ΚΚΕ", μας είπαν.

Για την ενημέρωση των αναγνωστών του "Ρ", υπενθυμίζουμε ότι έχουν αποσταλεί και διακινούνται λαχνοί στις Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά αλλά και sτις κομματικές οργανώσεις στις άλλες περιοχές, απ' όπου σύντροφοι και φίλοι μπορούν να τους προμηθευτούν. Ασφαλώς, λαχνούς μπορούν να βρουν όσοι θέλουν και στα γραφεία του "Ριζοσπάστη" και του "902" στον Περισσό αλλά και στην Αθήνα (Πανεπιστημίου 56 2ος όροφος).

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΡΟΣ ΚΕΔΚΕ
Να γίνει έκτακτο συνέδριο

Να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, όπου θα διαμορφωθεί η οριστική πρόταση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για τον τρόπο ανάδειξης των κεντρικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), ζητούν με επιστολές που φτάνουν στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ μια σειρά δήμαρχοι απ' όλη τη χώρα, καθώς από το υπουργείο Εσωτερικών κυκλοφόρησε σχέδιο ΠΔ για τα όργανα της Αυτοδιοίκησης, όπου παίρνονται υπόψη μόνο οι απόψεις της απερχόμενης διοίκησης της ΚΕΔΚΕ. Οι δήμαρχοι σημειώνουν πως δε νομιμοποιείται η απερχόμενη διοίκηση να αποφασίζει για το σύνολο της Αυτοδιοίκησης, πολύ περισσότερο τώρα, που έχουν εκλεγεί νέοι αιρετοί.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ενωσης, ο δήμαρχος Ταύρου Παναγιώτης Βακαλόπουλος θυμίζει στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ πως αυτή ήταν και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης, το Μάη του 1998, με θέμα τα συλλογικά όργανα της ΤΑ. Και τονίζει πως για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να αποφασίζει μόνο του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, προτάσεις του οποίου ελήφθησαν υπόψη για τη σύνταξη του εν λόγω ΠΔ.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του ΠΔ, ο Π. Βακαλόπουλος σημειώνει στην επιστολή του πως δεν εκπροσωπούνται όλες οι απόψεις, όπως εκφράζονται στην ΤΑ. Η απλή αναλογική, για άλλη μια φορά, πάει στο καλάθι των αχρήστων, αφού προβλέπεται ότι στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των νομών θα εκπροσωπείται μόνον ο πρώτος και ο δεύτερος συνδυασμός. Θα υπάρχει, έτσι, το φαινόμενο σε ένα δήμο όπου μετείχαν πέντε υποψήφιοι συνδυασμοί, με διαφορά του πρώτου από τον πέμπτο 5 ή 6%, ο πρώτος συνδυασμός να εκπροσωπείται στην ΤΕΔΚ από τρία - μαζί με το δήμαρχο τέσσερα μέλη. Ο δεύτερος συνδυασμός να εκπροσωπείται από δύο και οι υπόλοιποι να μην έχουν εκπροσώπηση. Προφανώς, πρόκειται για "εκσυγχρονιστική" άποψη περί δημοκρατικής έκφρασης, σχολιάζει ο Π. Βακαλόπουλος.

Από την Τηλεόραση του "902"

Σήμερα Κυριακή δείτε από την Τηλεόραση του "902":

  • Στις 7.00 μμ, στην εκπομπή "Οδηγός και Αυτοκίνητο", για μια ώρα, οι οικοδεσπότες Μ. Κοσκινά και Μ. Κατσιμπάρος παρουσιάζουν αποκλειστικά στην Ελλάδα, τα νέα μοντέλα της VOLVO, της LADA και το νέο μοντέλο SUZUKI VAGON R. Επίσης τον νικητή στο ράλι "Μαύρο Ρόδο". Την έκθεση "AUTO ΜΗΧΑΝΙΚΗ" στον ΟΛΠ.
  • Στις 8.00 μμ, φιλοξενούμενος στην εκπομπή "Φωτεινή επιγραφή", ο τραγουδιστής Κώστας Μάτζιος.

Στα "ζεστά" έχουν πάρει πολλοί σύντροφοι και φίλοι την υπόθεση της διακίνησης των λαχνών της λαχειοφόρου αγοράς, που διοργανώνουν οι ΚΟΒ "Ρ" και "902" για την ενίσχυση των μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ