ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τα "αγροτοδικεία" στην επιστράτευση

1ον. Την επιβολή του "κράτους του νόμου", επικαλέστηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και "νομιμοποίησε" την επίθεσή της κατά των αγροτών και χτύπησε τις αγροτικές κινητοποιήσεις πριν δυο περίπου χρόνια, ανασύροντας ακόμη και χουντικά νομοθετικά κατασκευάσματα! Τα χρησιμοποίησαν, κυβερνώντες, εισαγγελείς και αστυνομικοί διευθυντές κατά των ξωμάχων, 23 χρόνια μετά τη χούντα, για να "νομιμοποιήσουν" τις επιχειρήσεις των αντιαγροτικών σαμποτάζ!

Αυτά συμβαίνουν επί "εκσυγχρονισμού". Αυτά συνέβησαν λίγους μήνες μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του '96.

***

2ον. "Να ενημερώσετε τα μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, που θα προχωρήσουν σε κατάληψη για την πρόθεσή μας να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για παρακώλυση λειτουργίας σχολικής μονάδας και να ζητήσουμε τη δέσμευση της περιουσίας των γονέων τους για να αποκατασταθούν οι ζημιές, που θα γίνουν κατά την περίοδο της κατάληψης. Να επικοινωνήσετε με τους γονείς και κηδεμόνες των μελών του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου και να ζητήσετε από εκείνους που δεν εγκρίνουν τη συμμετοχή του παιδιού τους στην κατάληψη γραπτή δήλωση, για να αποφύγουν τις συνέπειες της ενδεχόμενης δικαστικής ταλαιπωρίας"!

Πρόκειται για εντολή, την οποία εξέδωσε ο προϊστάμενος του 2ου Γραφείου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Πειραιά προς τους υφισταμένους του, με ημερομηνία 30/11/98, ώστε να ενεργήσουν δεόντως κατά των μαθητών. Την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα παραπάνω - δηλαδή η επαναφορά των "δηλώσεων μετανοίας" (!), η επιχείρηση "αποκήρυξης" (!) των παιδιών από τους γονείς τους, οι απειλές για δέσμευση (!) περιουσιών - ανήκουν σε όλα τα νόμιμα μέτρα που μπορεί να ζητά και να λαμβάνει κανείς για να καθηλώσει το κίνημα στην Παιδεία!

Αυτά συμβαίνουν επί "εκσυγχρονισμού"! Αυτά συμβαίνουν λίγους μήνες μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αυτά συμβαίνουν σε μια Ελλάδα όπου υποτίθεται ότι οι δηλώσεις μετανοίας έχουν καταργηθεί ως μέθοδος "πειθούς","εκδημοκρατισμού" και ..."απο-μιασματοποίησης" των συνειδήσεων.

***

3ον. "Κηρυχθείσης της πολιτικής κινητοποιήσεως, δύνανται διά αποφάσεων του πρωθυπουργού να εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί και οι νομάρχαι, όπως ενεργούν πολιτικήν επιστράτευσιν προσωπικού... Κηρυχθείσης της πολιτικής κινητοποιήσεως, τιμωρείται διά της ποινής της προσκαίρου καθείρξεως: α) πας όστις καλούμενος υπό των πολιτικών ή στρατιωτικών αρχών νομίμως, κατά τας διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 2 του παρόντος (σ.σ.: το οποίο προβλέπει ότι "κηρυχθείσης της πολιτικής κινητοποιήσεως, άπαντες οι Ελληναι πολίται, αμφοτέρων των φύλων ασχέτου ηλικίας, υποχρεούνται να συμβάλουν εις την ικανοποίησιν των αναγκών της εθνικής αμύνης"), ή να προσφέρει τας υπηρεσίας του διά την πολιτική σχεδίασιν εκτάκτου ανάγκης ή αρνείται ή παραλείπει να εκτελέσει τας εν αυτή και τας κατά την παράγραφον 3 του αυτού άρθρου καθορισθείσας εργασίας και λοιπάς υποχρεώσεις του...".

Πρόκειται για το νομοθετικό διάταγμα 17 του 1974 - το πρώτο, σημειωτέον, που εξέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή, επί του οποίου στηρίζεται η απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης των τελωνειακών. Πρόκειται για την απόφαση που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού. Λήφθηκε - και αυτή - επί των ημερών του "εκσυγχρονισμού"! Διότι, όποιος δεν υποτάσσεται στην κυβέρνηση του "εκσυγχρονισμού", τιμωρείται με "κάθειρξη"!

***

Είναι φανερό ότι η πορεία προς της ΟΝΕ δεν περνά μόνο μέσα από την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Η αστυνομοκρατία δεν είναι το τελευταίο σκαλί του αυταρχισμού, που υπαγορεύει ο αντιλαϊκός "μονόδρομος". Εκτός από τα "αγροτοδικεία", υπάρχουν και οι επιστρατεύσεις! Οι αλυσίδες της Μπούντεσμπανγκ και του Συμφώνου Σταθερότητας, αν χρειαστεί, φαίνεται ότι μπορεί να αξιοποιήσουν κάθε μέσο τρομοκρατίας για να υποτάξουν τους απειθαρχούντες στην αντιλαϊκή πολιτική. Και ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα...

Η κυβέρνηση του αντικοινωνικού τραμπουκισμού οδηγεί τα πράγματα στα άκρα. Ολη η "κεντροαριστερή" της ευστροφία αναλίσκεται σε μεθόδους βάναυσης ποδηγέτησης του "εχθρού - λαού". Την ίδια ώρα, δε, που ομιλεί περί σοσιαλδημοκρατικού "Τρίτου Δρόμου", αποδεικνύει με έργα και λόγια τι σημαίνει αυτός ο "Τρίτος Δρόμος": Πρόκειται για μετονομασία του ενός και μοναδικού δρόμου των πολυεθνικών και της πλουτοκρατίας. Του δρόμου της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, του δρόμου της στυγνής καταστολής των εκμεταλλευόμενων που αντιστέκονται από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους. Η "δικτατορία της άρχουσας τάξης" σε πλήρη εγρήγορση!

***

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο στη θεωρία του "κοινωνικού αυτοματισμού". Οποιος ασκεί πολιτική αναγορεύοντας την τακτική του "πεμπτοφαλαγγιτισμού" σε σηματοδότη της πορείας του, είναι αναγκασμένος - λόγω της ίδιας της ταξικής ουσίας της πολιτικής που ακολουθεί - να κινείται με μαθηματική ακρίβεια στην όποιας μορφής βία ενάντια στο λαό. Το δείχνουν τα έργα τους. Από την εποχή του "τσουκατονταλικερισμού" κατά των αγροτών, φτάσαμε στην αστυνομοκρατική "γκετοποίηση" της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Από την κατασυκοφάντηση των αγώνων, φτάσαμε σε αποστολές χαφιέδων για την παρακολούθηση των λαϊκών συγκεντρώσεων και των κλειστών (!) συνδικαλιστικών συσκέψεων. Από τα κεφαλοκλειδώματα των βατραχανθρώπων κατά των λιμενεργατών, φτάσαμε σε εισβολές των ΜΑΤ σε εργασιακούς χώρους. Από το φακέλωμα των απεργών από βιντεοκάμερες της Ασφάλειας, φτάσαμε σε απειλές για επαναφορά του "ιδιωνύμου" και σε ανελέητο χτύπημα των εκπαιδευτικών. Από την εξαγγελία του "κοινωνικού φραγγελίου", περάσαμε στις δικαστικές διώξεις, στην ανάσυρση και χουντικών νόμων, στην επέμβαση εισαγγελέων - Αστυνομίας στα σχολεία και στην ...επιστράτευση μέχρι και της πολιτικής επιστράτευσης κατά των απεργών.

Αλήθεια, πού θα φτάσουν ακόμα; Η, μήπως, για να λάβουμε απάντηση αρκεί να ανατρέξουμε στις σελίδες του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, της "Λευκής Βίβλου" και της Σένγκεν;

***

Ο ελληνικός λαός βρίσκεται ενώπιον της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πολιτικό σύστημα, που όλες οι αποχρώσεις του, όλες οι δυνάμεις των καθεστωτικών κομμάτων που το απαρτίζουν, είναι συνένοχες και συμμέτοχες στην κατάλυση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών, των κατακτήσεών του. Η εργατική τάξη και όλα τα εκμεταλλευόμενα στρώματα υφίστανται μια επίθεση διαρκείας, που έχει τη σφραγίδα της ΟΝΕ.

Οι επιφορτισμένοι με το καθήκον να επιβάλουν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών δε διστάζουν σε τίποτα. Τακτική τους είναι η απομόνωση των αγωνιζόμενων και το τσάκισμα κάθε αντίστασης, στο όνομα, μάλιστα, του "κοινωνικού συμφέροντος"! Γι' αυτό δεν υπάρχει λαϊκή διαμαρτυρία, απεργία, αγώνας, κινητοποίηση, αναβρασμός στα εργοστάσια ή στην Παιδεία, που δεν πρέπει να αφορά και τον τελευταίο εργάτη και τον τελευταίο μισθωτό και τον τελευταίο υπάλληλο ή άνεργο. Μόνο, που το αν θα τα καταφέρει είναι υπόθεση συσχετισμού δυνάμεων και της ταξικής πάλης. Ο λαός που παλεύει σύσσωμος μπορεί να ανατρέπει και τέτοιους σχεδιασμούς και αντιλαϊκές αντιδραστικές πολιτικές.

Η κυβέρνηση διεξάγει έναν ενιαίο "πόλεμο" κατά των υποζυγίων της ΟΝΕ. Η απάντηση σ' αυτόν τον "πόλεμο" πρέπει να είναι η ενιαία, η οργανωμένη, η μετωπική αντιπαράθεση όλων μαζί των λαϊκών στρωμάτων με το κράτος και την κυβέρνηση των πολυεθνικών. Οσο πιο γρήγορα συγκροτηθεί το μέτωπο πάλης του λαού, τόσο πιο δύσκολα θα μπορέσει η κυβέρνηση να περνά την ανάλγητη πολιτική της και να επιβάλει το "νόμο" των επιστρατεύσεων. Τόσο πιο γρήγορα θα ανατραπεί το σύστημα του τραμπουκισμού και της εκμετάλλευσης, που όσοι το υπηρετούν θέλουν οι μισθοί τους να τους καταβάλλονται σε "ΕΥΡΩ".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η Κομματική Οργάνωση Αρτας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στον Αγιο Σπυρίδωνα, σήμερα Κυριακή 6 Νοέμβρη και ώρα 11 πμ με θέμα:

"Τα προβλήματα της αγροτιάς και το αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο". Θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Οι ετεροδημότες Αρκάδες Αττικής, διοργανώνουν την Τετάρτη, 9 Δεκέμβρη και ώρα 7 μμ στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας (Κοτοπούλη και Βερατζέρου) συγκέντρωση, στην οποία καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι φίλοι και σύντροφοι Αρκάδες, όπου θα γίνει:

Αποτίμηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και

Προγραμματισμός της δράσης των ετεροδημοτών Αρκάδων στη νέα περίοδο.

ΚΜΕ
Χριστουγεννιάτικη εκδρομή στο Πήλιο

To Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (KME) διοργανώνει 4ήμερη Χριστουγεννιάτικη εκδρομή (24 - 27.12.98) στο Πήλιο με ξεναγήσεις στα γραφικά χωριά: Πορταριά, Μακρυνίτσα, Χάνια, Ζαγορά, Βυζίτσα, Μηλιές και Τσαγκαράδα.

Για τη συμμετοχή, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 8810074, 8810046. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσωπική εμπλοκή "θέλει" ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Υπόσχεση για προσωπική ανάμειξή του στο Κυπριακό, έδωσε σε εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

Οπως δήλωσε χθες το πρωί στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της παγκύπριας συντονιστικής επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ,έθεσαν στον Πρόεδρο Κλίντον δύο θέματα σε σχέση με το Κυπριακό: Προσωπική εμπλοκή του και πιέσεις για πρόοδο και αποστρατικοποίηση, ως πρώτο στάδιο στις προσπάθειες για λύση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον Φ. Κρίστοφερ, και ο Πρόεδρος Κλίντον είπε ότι θέλει προσωπική εμπλοκή στο Κυπριακό και λύση του προβλήματος πριν από τη λήξη της θητείας του.

Εκτίμηση του Μπιλ Κλίντον, του Τόμας Μίλερ και των στρατιωτικών που ήταν παρόντες στη συνάντηση, είπε ο Φίλιπ Κρίστοφερ, είναι ότι η εκλογή του Μπουλέντ Ετσεβίτ στην ηγεσία της Τουρκίας, ίσως αποδειχθεί η κατάλληλη για θετικά αποτελέσματα.

Αυτό, είπε ο Φ. Κρίστοφερ, το στηρίζουν στο ότι ο Ετσεβίτ, ως ο πρωθυπουργός της εισβολής, μπορεί να αποδειχθεί σκληρότερος διαπραγματευτής, αλλά και ο πιο κατάλληλος για να προβεί σε υποχωρήσεις.

Ο Πρόεδρος Κλίντον αποκάλυψε επίσης στους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων της Αμερικής, ότι θα αρχίσουν περιοδεία στο τρίγωνο Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία, οι κύριοι Χόλμπρουκ και Μίλερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ